pontosnews.gr
Πέμπτη, 17/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Γκρίζος Λύκος που έγινε «αρνάκι»

Ο Σάββας Καλεντερίδης γράφει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και σταχυολογεί τις κινήσεις της Τουρκίας σε Ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη και Κύπρο

20/08/2023 - 4:09μμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ποζάρει μπροστά από ένα Baykar Bayraktar Kızılelma, το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ποζάρει μπροστά από ένα Baykar Bayraktar Kızılelma, το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το τελευταίο διάστημα, παρά τις προσπάθειες που γίνονται για να πειστούμε ότι έχει αλλάξει το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ότι υπάρχει ελπίδα να οδηγηθούμε στη Χάγη για το ένα και μοναδικό θέμα που δεχόμαστε ότι υπάρχει, την οριοθέτηση ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας, υπάρχουν ζητήματα που δείχνουν ότι η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να αποστεί από τους εθνικούς της στόχους.

Μερικά από αυτά τα ζητήματα θα περιγράψουμε παρακάτω.

Πρώτον, η Τουρκία έστειλε το γεωτρύπανο Αβδουλχαμίτχαν σε μη οριοθετημένη περιοχή, έξω από τα όρια της ελληνικής ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας όπως αυτή ορίζεται από το χάρτη της Σεβίλλης, και δέσμευσε περιοχή για έξι μήνες με NAVTEX που εξέδωσε παρανόμως ο σταθμός της Αττάλειας, ενώ με βάση τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) αρμόδιο για έκδοση NAVTEX στην εν λόγω περιοχή είναι το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης Κύπρου (ΚΣΕΔ).

Ασφαλώς μπορεί να θεωρηθεί ότι καταρχάς είναι θετική η κίνηση της Τουρκίας να μην στείλει το γεωτρύπανο σε ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ή σε περιοχή που με βάση το διεθνές δίκαιο και το χάρτη της Σεβίλλης ανήκει στην ελληνική ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδα. Όμως, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η Τουρκία, παρότι αρνείται να οριοθετήσει, διεξάγει έρευνες και γεωτρήσεις σε μη οριοθετημένη περιοχή, κάτι που αν έπραττε η Ελλάδα, θα θεωρούνταν… αιτία πολέμου.

Δεύτερον, η Τουρκία φέρεται να έχει υπογράψει συμφωνία με την κυβέρνηση Ντμπεϊμπά για την παραχώρηση του λιμανιού της πόλης Αλ Χομς στη βορειοδυτική Λιβύη για 99 χρόνια. Με βάση πληροφορίες τουρκικών ΜΜΕ, το λιμάνι θα χρησιμοποιηθεί από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ως ναυτική βάση, ως στρατιωτική βάση και ως αεροπορική βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Δηλαδή, θα χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη των ενεργειών που σχεδιάζει να κάνει η Τουρκία στην περιοχή του τουρλοκυβικού μνημονίου αλλά και στην ΑΟΖ της Λιβύης, νοτίως της Κρήτης. Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι της Αλ Χομς αντιτίθενται στην παραχώρηση του λιμανιού, ενώ υπάρχουν διαψεύσεις από πλευράς της κυβέρνησης της Τρίπολης για υπογραφή συμφωνίας για το θέμα.

Τρίτον, οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα συνεχίζονται και μάλιστα με αυξανόμενο ρυθμό. Και στον Έβρο και στα νησιά του Αιγαίου. Η Τουρκία δεν είναι Λιβύη ούτε Τυνησία· ανατολικά του ρου του Έβρου ποταμού η περιοχή είναι στρατιωτική και όποιος εισέρχεται σ’ αυτήν ελέγχεται από το στρατό και τη στρατοχωροφυλακή, στα παράλια υπάρχει ισχυρότατο δίκτυο σταθμών στρατοχωροφυλακής, ισχυρό δίκτυο διοικήσεων και σταθμών ακτοφυλακής, ενώ οι Τούρκοι ψαράδες με τα αλιευτικά τους, εκπαιδευμένοι να μεταδίδουν πληροφορίες, είναι σε συνεχή επαφή και με τους μεν και με τους δε καθώς και με τη ΜΙΤ. Άρα, οι συνεχείς ροές μεταναστών στην Ελλάδα δεν γίνονται απλά σε γνώση των Αρχών του τουρκικού κράτους, αλλά υπό τον συντονισμό τους.

Τέταρτον, με εντολή της Άγκυρας και του στρατού κατοχής ο Αττίλας στην Κύπρο προσπαθεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα και μάλιστα αψηφώντας ακόμα και την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ. Η παράνομη διάνοιξη δρόμου στην Νεκρή Ζώνη, τα επεισόδια και η επίθεση σε βάρος των κυανόκρανων κοντά στο μικτό χωριό Πύλα είναι μόνο μία από τις πολλές απόπειρες παραβίασης της διεθνούς νομιμότητας που καταγράφονται το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Είχε προηγηθεί μια άλλη παραβίαση του καθεστώτος από πλευράς του Αττίλα, στην περίπτωση της ανακατασκευής του γηπέδου στην Τσετίνκαγια (Ταξίμ), μέρος του οποίου βρίσκεται εντός της Νεκρής Ζώνης στη Λευκωσία. Τότε όμως, επειδή ο ΟΗΕ δεν αντιτάχθηκε και δεν εμπόδισε τα συνεργεία των Τουρκοκυπρίων να ολοκληρώσουν το έργο που τους είχε ανατεθεί, το θέμα δεν πήρε τις διαστάσεις που έπρεπε. Τώρα, επειδή ο ΟΗΕ επιχείρησε να σταματήσει τις εργασίες, ήλθε αντιμέτωπος με την τουρκική βαρβαρότητα.

Και τα έργα που γίνονται στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, τα εγκαίνια του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου στα Κατεχόμενα από τον ίδιον τον Ερντογάν, οι παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε Αττίλας-3.

Προς το παρόν όμως –παρότι συμβαίνουν τα παραπάνω– στο Αιγαίο υπάρχει ηρεμία, η οποία όμως εξυπηρετεί και το σχέδιο της Τουρκίας να καμφθούν οι αντιρρήσεις της αμερικανικής Γερουσίας για να δοθούν στην τουρκική πολεμική αεροπορία τα F-16 Viper.

Τελοσπάντων, περιμένουμε τη ΓΣ του ΟΗΕ και τις συναντήσεις που θα γίνουν στη Νέα Υόρκη μεταξύ Γεραπετρίτη-Φιντάν και Μητσοτάκη-Ερντογάν για να σχηματίσουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις πραγματικές διαθέσεις της Τουρκίας και του νεοοθωμανού Τούρκου ηγέτη.

Θα δούμε εάν ο ο Γκρίζος Λύκος μεταμορφώθηκε πραγματικά σε «αρνάκι»…

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η παραβολή των Δέκα Παρθένων σε τοιχογραφία της μονής Αγίου Νικολάου Φιλανθρωπηνών (πηγή: antifono.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους ΙΙ (Μέρος Α’)

15/09/2026 - 9:27πμ
Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Το καλώδιο της Κάσου κάποιον θα «πνίξει»

13/09/2026 - 3:40μμ
Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Μας οδηγούν σε «τεχνητή κρίση»;

12/09/2026 - 9:14πμ
Η Αγία Ελένη, έργο του Τσίμα ντα Κονελιάνο, 1495 (πηγή: artrenewal.org / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Δ’)

8/09/2026 - 3:57μμ
90ή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης με τιμώμενη χώρα την Ιαπωνία (φωτ.: EUROKINISSI / Θωμαή Αντωνιάδου)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί δεν κάνουν τη Θεσσαλονίκη δεύτερο εθνικό πόλο;

5/09/2026 - 9:50πμ
Πεζοναύτες πραγματοποιούν αμφίβια απόβαση κατά την άσκηση «Efes-2026», στις 3 Μαΐου 2026 (φωτ.:  Χ / @tcsavunma)
ΓΝΩΜΕΣ

Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης

4/09/2026 - 3:56μμ
(Φωτ.: kalhh / Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Γ’)

1/09/2026 - 9:31πμ
Όπλα του PKK για την πυρά, στη συμβολική εκδήλωση που έγινε στο Βόρειο Ιράκ (φωτ.: Χ / Heme Sûr - KANAL8)
ΓΝΩΜΕΣ

Το  «κουρδικό στοίχημα» Ερντογάν-Μπαχστελί

30/08/2026 - 3:49μμ
Ο σταθμός «Νομαρχία» του μετρό Θεσσαλονίκης, ένας από τους πέντε νέους στην επέκταση της γραμμής προς την Καλαμαριά (φωτ.:  Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Ήρθε ο βασιλιάς στο χωριό

29/08/2026 - 9:49πμ
Ελληνικές συστοιχίες Patriot (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Κινήσεις στη σφαίρα του παραλόγου

28/08/2026 - 4:35μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ιωάννης Καποδίστριας: Αποκατάσταση του Μεγάρου του στην Κέρκυρα με κονδύλι 5,5 εκατ. ευρώ

23 λεπτά πριν
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ.: Γραφείο Τύπου Τουρκικής Προεδρίας)

Τουρκία: Νέα παρέμβαση AKP και MHP για την επανεκλογή Ερντογάν

51 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Europa League: Κουζούλανε την… Ευρώπη ο ΟΦΗ

1 ώρα πριν
(Πηγή: Εταιρεία Παραγωγής Gullwing)

ΑΠΘ: Αποκαλυπτήρια μνημείου και εκδήλωση μνήμης για τους πρόσφυγες του 1922

2 ώρες πριν
(Φωτ.: astynomia.gr)

Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι δύο συλληφθέντες για το οπλοστάσιο στις Συκιές

2 ώρες πριν
Οι τοίχοι της Μονής Βαζελώνα που στέκουν ακόμα (φωτ.: Anadolu)

Οι μονές Περιστερεώτα και Βαζελώνα στο τουριστικό πλάνο της Τουρκίας – Η Σουμελά έδειξε το δρόμο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV