pontosnews.gr
Τρίτη, 16/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γαλλία: Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα κατά της αστυνομικής βίας

Δυσαρέσκεια του γαλλικού ΥΠΕΞ μετά τα σχόλια επιτροπής του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση των ταραχών από τη γαλλική αστυνομία

9/07/2023 - 8:59πμ
Το σύνθημα «Δικαιοσύνη για τον Ναέλ» έχει γραφτεί με γκράφιτι σε βιτρίνα καταστήματος στο κέντρο της Μασσαλίας, μετά από πορεία για το θάνατο του 17χρονου από πυροβολισμό αστυνομικού (φωτ.: EPA/Orianne Ciantar)

Το σύνθημα «Δικαιοσύνη για τον Ναέλ» έχει γραφτεί με γκράφιτι σε βιτρίνα καταστήματος στο κέντρο της Μασσαλίας, μετά από πορεία για το θάνατο του 17χρονου από πυροβολισμό αστυνομικού (φωτ.: EPA/Orianne Ciantar)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν το Σάββατο σε διάφορες περιοχές της Γαλλίας, γεμάτοι «πένθος και οργή» προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά της αστυνομικής βίας, μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό, που πυροδότησε την τελευταία εβδομάδα νύχτες βίαιων ταραχών σε όλη τη χώρα.

Στο Παρίσι, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι σε μια ετήσια διαδήλωση στη μνήμη του Ανταμά Τραορέ, ενός νεαρού άνδρα που πέθανε κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από αστυνομικούς το 2016.

Η συγκέντρωση αυτή είχε απαγορευτεί από τις αρχές που επικαλέστηκαν «κίνδυνους διατάραξης της δημόσιας τάξης».

Η Άσα Τραορέ, αδερφή του Ανταμά που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα κατά της αστυνομικής βίας μετά από το θάνατο του αδελφού της, μίλησε στην Πλατεία Δημοκρατίας μπροστά σε πολλούς βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία (ριζοσπαστική αριστερά) και περικυκλωμένη από πολλούς αξιωματικούς δυνάμεων επιβολής του νόμου.

«Κάνουμε πορεία για τη νεολαία, για να καταγγείλουμε την αστυνομική βία. (…) Επιτρέπουν πορείες των νεοναζί, αλλά δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε πορεία», είπε αναφερόμενη σε μια πορεία εκατοντάδων ακροδεξιών τον περασμένο Μάιο στο Παρίσι που είχε προκαλέσει διαμάχη επειδή οι αρχές είχαν δώσει άδεια για τη διεξαγωγή της.

«Η Γαλλία δεν μπορεί να δίνει ηθικά διδάγματα. Η αστυνομία της είναι ρατσιστική, η αστυνομία της είναι βίαιη», είπε η Άσα Τραορέ, που είχε ανακοινώσει την παρουσία της στην Πλατεία Δημοκρατίας το απόγευμα του Σαββάτου, χωρίς να καλέσει άμεσα υποστηρικτές της να την ακολουθήσουν, για να μην να κατηγορηθεί για οργάνωση παράνομης διαδήλωσης.

Ο νομάρχης της Βαλ ντ’ Ουάζ, που πήγε προσωπικά στο δικαστήριο να υπερασπιστεί την απαγόρευση, είχε υποστηρίξει πως δεν έχει αρκετό προσωπικό για να «εγγυηθεί την ασφάλεια» της κινητοποίησης. «Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης έχουν εξαντληθεί», είπε.

«Πένθος και οργή»

Τουλάχιστον 30 άλλες διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας έγιναν στη χώρα, από το Παρίσι στη Μασσαλία (νότια) και από τη Νάντη (δυτικά) έως το Στρασβούργο (ανατολικά). Η προγραμματισμένη πορεία στη Λιλ απαγορεύτηκε.

Στο Στρασβούργο περίπου 400 άτομα συγκεντρώθηκαν, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Συνολικά, σχεδόν 100 σωματεία, συνδικάτα και πολιτικά κόμματα κυρίως από τον χώρο της Αριστεράς είχαν καλέσει σε «πορείες πολιτών» για να εκφράσουν το «πένθος και την οργή» τους και να καταγγείλουν πολιτικές γεμάτο «διακρίσεις» σε βάρος εργατικών συνοικιών.

Αυτές οι οργανώσεις ζητούν «μια εις βάθος μεταρρύθμιση της αστυνομίας, των τεχνικών επέμβασης και του οπλισμού της».

Επίσης το Σάββατο, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα στα σχόλια επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που είχε ασκήσει έντονη κριτική στη αντιμετώπιση των ταραχών από την γαλλική αστυνομία. Η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη κάθε Μορφής Φυλετικών Διακρίσεων (CERD) κάλεσε τη Γαλλία να αντιμετωπίσει «τις δομικές και συστημικές αιτίες των φυλετικών διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών στις αρχές επιβολής του νόμου».

«Οποιαδήποτε κατηγορία για συστημικό ρατσισμό ή διακρίσεις από τις αρχές επιβολής του νόμου στη Γαλλία είναι αβάσιμη», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Από τις 27 Ιουνίου, περισσότερα από 3.700 άτομα έχουν συλληφθεί σε σχέση με τις ταραχές, συμπεριλαμβανομένων περίπου 1.160 ανηλίκων, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο ανέφερε την Παρασκευή ότι σχεδόν 400 άτομα έχουν φυλακιστεί.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μέλος των δυνάμεων ασφαλείας του Λιβάνου φρουρεί γειτονιά που έγινε στόχος ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στα νότια προάστια της Βηρυτού, στις 14 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Η συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν φέρνει ελπίδες για αποκλιμάκωση, αλλά αφήνει ανοιχτά κρίσιμα μέτωπα

15/06/2026 - 8:33μμ
Τα δύο οχήματα με διπλωματικές πινακίδες της Βουλγαρίας, τα οποία υπέστησαν ζημιές έπειτα από εμπρησμό έξω από την πρεσβεία της χώρας στα Σκόπια, στη Βόρεια Μακεδονία, τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)
ΚΟΣΜΟΣ

Σκόπια: Εμπρησμός σε οχήματα της βουλγαρικής πρεσβείας αναζωπυρώνει μια χρόνια αντιπαράθεση στα Βαλκάνια

15/06/2026 - 7:21μμ
Καταστηματάρχης δείχνει σημαίες του Ιράν και των ΗΠΑ σε κατάστημα στο Καράτσι του Πακιστάν (φωτ.: EPA / Shahzaib Akber)
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν ζητά «σφραγίδα» του ΟΗΕ στη συμφωνία με τις ΗΠΑ – Βαθιά δυσπιστία απέναντι και στο Ισραήλ

15/06/2026 - 5:59μμ
Το Κοινοβούλιο του Ισραήλ (φωτ. αρχείου: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Υπουργοί και μέλη της αντιπολίτευσης επικρίνουν τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

15/06/2026 - 3:28μμ
(Φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: ΗΠΑ και Ιράν θα έχουν προπαρασκευαστικές συνομιλίες πριν από την υπογραφή της συμφωνίας

15/06/2026 - 1:43μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Πόλεμος τέλος – Χαιρετίζει η παγκόσμια κοινότητα

15/06/2026 - 9:33πμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλάει στο τηλέφωνο ενώ βρίσκεται στο προεδρικό όχημα κοντά στον Λευκό Οίκο, στην Ουάσινγκτον (φωτ.: EPA/Matt Kaminsky)
ΚΟΣΜΟΣ

Χρόνια πολλά Πούτιν σε Τραμπ για τα γενέθλιά του – Μίλησαν για Ουκρανία και Ιράν

15/06/2026 - 9:05πμ
(Πηγή: YouTube/Forbes Breaking News)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στο Ρίο: Έξι νεκροί από σύγκρουση ελικοπτέρων – Ανάμεσά τους ο διάσημος τραγουδιστής Όλιβερ Τρι

15/06/2026 - 12:24πμ
Ακτιβιστές κατά της G7 συγκρούονται με δυνάμεις καταστολής κατά τη διάρκεια διαδήλωσης ενάντια στη σύνοδο κορυφής της G7 στη Γενεύη της Ελβετίας (φωτ.: EPA/CYRIL ZINGARO)
ΚΟΣΜΟΣ

Πεδίο μάχης η Γενεύη: Άγριες συγκρούσεις με την αστυνομία και επιθέσεις σε κτήρια του ΟΗΕ

14/06/2026 - 9:41μμ
Υπερορθόδοξοι Εβραίοι από το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης παρακολουθούν την πλευρά του Λιβάνου από τη Μετούλα, στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, στη βόρεια Γαλιλαία (φωτ.: EPA / Atef Safadi)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ιράν: Κοντά σε συμφωνία, αλλά το Ισραήλ ανεβάζει ξανά το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή

14/06/2026 - 5:27μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Stephen Brashear)

Μουντιάλ 2026: Η Αίγυπτος έβαλε… δύσκολα στο Βέλγιο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Wikimedia Commons – Büyükada Greek Orphanage Collection)

Συμφωνία-ορόσημο για το Ελληνικό Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου – Νέα εποχή για το ιστορικό ξύλινο μνημείο

2 ώρες πριν
Εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια της Ενορίας του Αγίου Ανδρέα στη Νοαλούνγκα της Αδελαΐδας (φωτ.: Greek Orthodox Parish of Saint Andrew Noarlunga/Michael Tsakrios)

Η ελληνορθόδοξη ενορία του Αγίου Ανδρέα στη Νότια Αυστραλία γιορτάζει 40 χρόνια πίστης και προσφοράς

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας/Facebook)

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας τίμησε την παράδοση στις «Εαρινές Ημέρες Μουσών 2026»

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Χ/Hilado de MelóNafo)

Σκληρή καταδίκη Βαρθολομαίου για τη ρωσική επίθεση στη Λαύρα του Κιέβου: «Βάρβαρη καταστροφή»

4 ώρες πριν
Ο Ανδρέας Σιμόνωφ με φόντο επιστολικό δελτάριο που απεικονίζει το Βατούμ την εποχή που διαβιούσε σε αυτό (φωτ.: Μικρασιατικόν Ημερολόγιον 1910/Εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Ανδρέας Σιμόνωφ: Ο ευπατρίδης του πνεύματος και μύστης της φιλοσοφίας

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign