pontosnews.gr
Κυριακή, 11/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Τουρκία εκβιάζει, η Ελλάδα παρακολουθεί

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

30/06/2023 - 3:56μμ
(Φωτ.: EPA / Yves Herman /  POOL)

(Φωτ.: EPA / Yves Herman / POOL)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας είναι καθοριστική για την πορεία και το μέλλον της Συμμαχίας, καθώς θα εγκριθούν τα νέα επιχειρησιακά σχέδια και θα κριθεί εάν η Σουηδία ενταχθεί τώρα ή όχι.

Και στα δύο ζητήματα πρωταγωνιστής είναι η Τουρκία, η οποία εκβιάζει τους πάντες για τα πάντα και ως συνήθως βγαίνει κερδισμένη λόγω της ανεξήγητης εύνοιας που απολαμβάνει από το Λονδίνο, από μερικούς γραφειοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσινγκτον και από το Βερολίνο.

Η Άγκυρα βάζει βέτο στην έγκριση των επιχειρησιακών σχεδίων του ΝΑΤΟ (έγγραφα και χάρτες που αποτελούνται από 4.000 σελίδες), θέτοντας δύο ζητήματα που αφορούν τους νέους επιχειρησιακούς χάρτες, τους λεγόμενους περιφερειακούς σχεδιασμούς (regional plans).

Το ένα ζήτημα σχετίζεται με την ονομασία των Στενών των Δραρδανελίων και του Βοσπόρου, κατά παράβαση της Συνθήκης του Μοντρέ που η ίδια επιδίωξε για να αρθεί το καθεστώς αφοπλισμού και αποστρατιωτικοποίησης. Σε αυτή τα Δαρδανέλια και ο Βόσπορος αναφέρονται ως Στενά· τώρα η Τουρκία επιμένει να αναφερθούν στα έγγραφα και στους χάρτες του ΝΑΤΟ ως «Τουρκικά Στενά». Επειδή έτσι της αρέσει.

Το άλλο ζήτημα αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, με δεδομένο ότι το ΝΑΤΟ επεκτείνει την επιχειρησιακή του δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβάνοντας και την Κύπρο, παρότι δεν είναι μέλος του. Η χώρα θα παίξει σημαντικό ρόλο, με δεδομένη την ισχυρή παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή με τη ναυτική βάση που διαθέτει στην Ταρτούς και την αεροπορική βάση Χμεϊμίν στη Λαττάκεια.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι αναζητείται φόρμουλα για βρεθεί λύση στο αδιέξοδο και να παρακαμφθούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας, η οποία σημειωτέον βλέπει με καχυποψία την αναβάθμιση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ και της Γαλλίας στην Κύπρο.

Ένα άλλο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις είναι ο στόχος της Ουάσινγκτον και του ΝΑΤΟ οι αμυντικές δαπάνες των χωρών της Συμμαχίας να ανέλθουν στο 2% του ΑΕΠ. Η Τουρκία απαιτεί ανταλλάγματα για να ανεβάσει το ποσοστό από το 1,37% που είναι σήμερα, και τα ανταλλάγματα αυτά έχουν σχέση όχι μόνο με την εξασφάλιση της άδειας για την πώληση των F-16 Viper, αλλά και με την επανένταξή της στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα παρατηρείται μια εσκεμμένη καθυστέρηση στην πρόοδο των διαδικασιών που σχετίζονται με την πώληση των F-35 στην Ελλάδα, για να μην επηρεαστούν οι διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία.

Το άλλο πεδίο στο οποίο η Άγκυρα εκβιάζει τους πάντες και τα πάντα είναι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν προσπαθεί να κάνει εξαγωγή απολυταρχισμού και βαρβαρότητας στη σκανδιναβική χώρα, επιβάλλοντας τον εκτουρκισμό του δικανικού της συστήματος αλλά και της ίδιας της κοινωνίας.

Πάντως φαίνεται αποφασισμένος να «πουλήσει» ακριβά την άρση του βέτο, και εννοούμε να λάβει μια σειρά από ανταλλάγματα, κυρίως από τις ΗΠΑ.

Και επειδή οι στόχοι που θέλει να πετύχει η Τουρκία σχετίζονται κυρίως με την Κύπρο και το Αιγαίο, τα ανταλλάγματα θα είμαστε εμείς. Άλλωστε αυτό δεν είναι καν κρυφό. Είναι αυτό που λέει ο λαός μας «θέλει η επί χρήμασι εκδιδομένη να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει».

Γιατί πώς αλλιώς θα μπορούσε να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την Τρίτη ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν και ο εκπρόσωπος Τύπου και επικεφαλής σύμβουλος του Προέδρου της Τουρκίας Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ο Αμερικανός αξιωματούχος χαιρέτισε το εποικοδομητικό κλίμα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Τι ανταλλάγματα θα δοθούν στην Τουρκία για να συνεχιστεί αυτό το «εποικοδομητικό κλίμα» στις σχέσεις με την Ελλάδα;

Και τι ρόλο θα παίξει σε όλο αυτό το «παιχνίδι» η μέχρι πρότινος πρέσβης στην Ουάσινγκτον, η κυρία Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου που διορίστηκε υφυπουργός Εξωτερικών;

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πρόσφυγας περπατά μπροστά από πορτρέτα του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, του Ναΐμ Κάσεμ και του εκλιπόντος Χασάν Νασράλα στο συγκρότημα Ιμάμ Αλί, στο Χερμέλ της κοιλάδας Μπεκάα στην Υεμένη. 8 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)
ΓΝΩΜΕΣ

Ιράν: Πόσο κινδυνεύει το καθεστώς;

10/01/2026 - 9:33πμ
«Η Βάπτιση», Μονή Τιμίου Προδρόμου στον Ιορδάνη ποταμό (Φωτ.: David Bjorgen / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στα άγια Φώτα (Μέρος Α’)

6/01/2026 - 12:08μμ
(Φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Το εκκρεμές του Ερντογάν

3/01/2026 - 9:26πμ
Το τρίτο μέρος της απεικόνισης της παραβολής του πλουσίου με τον φτωχό Λάζαρο σε μικρογραφία κώδικα (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον πλούσιο και στον Λάζαρο (Μέρος Δ’)

30/12/2025 - 9:50πμ
(Φωτ.: commons.wikimedia.org/wiki/ File:4flag-turkey-israel-sky.jpg/ Newtimes.az)
ΓΝΩΜΕΣ

Εχθροί ή φίλοι;

28/12/2025 - 4:28μμ
(Φωτ.: flickr.com/Kenneth Lu)
ΓΝΩΜΕΣ

Μια σύντομη ματιά στον κόσμο το 2025

27/12/2025 - 9:38πμ
Απεικόνιση της παραβολής του πλουσίου με τον φτωχό Λάζαρο σε μικρογραφία κώδικα (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον πλούσιο και στον Λάζαρο (Μέρος Γ’)

23/12/2025 - 9:35πμ
(Πηγή: creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί «τουρκικού» έθνους συνέχεια

21/12/2025 - 3:47μμ
Η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρέντερικσεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Κόστα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες (φωτ.: EPA/ OLIVIER HOSLET)
ΓΝΩΜΕΣ

Διχασμένη η Ευρώπη στο Ουκρανικό

20/12/2025 - 9:30πμ
Πολίτες στέκονται μπροστά από μια γιγάντια τουρκική σημαία στη διάρκεια εθνικών εορτασμών στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί «τουρκικού» έθνους

19/12/2025 - 3:44μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Arttv Channel)

Ποντιακή ψυχή, γεύση και μουσική στη Νέα Κερασούντα Πρέβεζας στην πρώτη Γιορτή Πιροσκί

9 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

ΗΠΑ: 29 συλλήψεις στη Μινεάπολη σε νυχτερινή διαμαρτυρία κατά της ομοσπονδιακής υπηρεσίας μετανάστευσης

37 λεπτά πριν
(Φωτ.: Βασίλης Παπαδόπουλος /Eurokinissi)

Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Θυελλώδεις άνεμοι σε Κρήτη, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Μαρίνας «Η Ρωμανία»)

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Μαρίνας γιόρτασε τον ερχομό του 2026 με τον καλύτερο τρόπο

9 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Ιράν: «Εχθροί του θεού» οι διαδηλωτές – Σκληραίνει την στάση του το καθεστώς μετά τα επεισόδια και οι ΗΠΑ δηλώνουν έτοιμες να βοηθήσουν

10 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Περιστάσεως)

Με ένα γνήσιο ποντιακό γλέντι υποδέχθηκε το 2026 η Εύξεινος Λέσχη Περιστάσεως

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign