pontosnews.gr
Παρασκευή, 30/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στυλιανός Νικολαΐδης: Όσοι αποζήσανε απ’ αυτούς, μετρημένοι στα δάχτυλα του χεριού, κατεβήκανε στο Χαλέπι κι από κει ήρθανε με πλοία στην Ελλάδα

Μαρτυρία, από τον οικισμό Τουρναγκιόλ, στον Μεσόγειο Πόντο

23/06/2023 - 9:16πμ
Κάρτα πάνω σε δέμα που στάλθηκε από το Βεζίρκιοπρου στη Μαλάτεια, τόπο εξορίας πολλών κατοίκων από τον Μεσόγειο Πόντο, το 1921 (φωτ.: balkanphila.com)

Κάρτα πάνω σε δέμα που στάλθηκε από το Βεζίρκιοπρου στη Μαλάτεια, τόπο εξορίας πολλών κατοίκων από τον Μεσόγειο Πόντο, το 1921 (φωτ.: balkanphila.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο Ιούνιος του 1921 έμεινε βαθιά χαραγμένος στο μυαλό του Στυλιανού Νικολαΐδη, από τον οικισμό Τουρναγκιόλ, στην επαρχία Βεζίρκιοπρου του Μεσόγειου Πόντου. Απόδειξη πως όταν διηγήθηκε τη δική του ιστορία, στις 9 Σεπτεμβρίου 1973, στην Ελένη Γαζή, και όντας εγκαταστημένος στον Κούκο Κατερίνης, μίλησε για αυτόν τον μήνα που ήταν ταυτόχρονα το τέλος αλλά και η αρχή για την παλιά και τη νέα ζωή του αντίστοιχα.

Η μαρτυρία του περιλαμβάνεται στο Αρχείο Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, της μεγαλύτερης και παλαιότερης συλλογής προφορικής ιστορίας στην Ελλάδα και μίας από τις σημαντικότερες της Ευρώπης.

«Τον Ιούνιο του 1921 ήρθανε Τούρκοι, στρατός τουρκικός, και κάνανε καταστροφές στα χωριά μας. Τους ανθρώπους παίρνανε, τα χωριά τα καίγανε. Η διαταγή ήτανε να παραδοθούμε. Μόλις ήρθε το κακό τα παρατήσαμε όλα, εγκαταλείψαμε τα χωριά και βγήκαμε στα δάση και τα βουνά.

»Σε μια μέρα μέσα, 20 Ιουνίου ήτανε, και τα 13 χωριά μαζί βγήκαμε στο βουνό. Την άλλη μέρα μπήκανε οι Τούρκοι και κάψανε τα χωριά μας. Όσοι είχανε μείνει στα χωριά, λίγοι, πολλοί ήτανε, αυτοί τους στείλανε εξορία στη Μαλάτεια. Όσοι αποζήσανε απ’ αυτούς, μετρημένοι στα δάχτυλα του χεριού, όταν έγινε η Ανταλλαγή το 1923, κατεβήκανε στο Χαλέπι κι από κει ήρθανε με πλοία στην Ελλάδα.

»Εμείς ήρθαμε νωρίτερα απ’ αυτούς. Στο βουνό καθήσαμε δύο χρόνια και κάτι μήνες. «Οικογενειακώς» μέναμε μέσα στα δάση. Κάναμε κάτι πρόχειρες παράγκες με ξύλα από τα δέντρα κι εκεί κάθονταν γυναίκες, γέροι, παιδιά. Μέσα στα δύο χρόνια άλλοι πεθάνανε –οι γέροι δεν αντέξανε όλοι– άλλοι γεννηθήκανε. Ζευγάρια, παντρεμένοι ήτανε, κάνανε παιδιά στο βουνό.

»Ο τουρκικός στρατός μάς κυνηγούσε και δίναμε μάχες και πολλές φορές σηκωνόμαστε από το ένα μέρος και φεύγαμε σ’ άλλο για να μη μας βρίσκουνε. Τροφίματα είχαμε τον πρώτο καιρό ό,τι είχαμε κουβαλήσει μαζί μας όταν φύγαμε από τα σπίτια μας. Ύστερα τελειώσανε και όπως-όπως ζούσαμε. Χόρτα άλαδα και ανάλατα ψήνανε και τρώγανε.

Κατεβαίνανε οι άνδρες σε τουρκοχώρια και με την απειλή παίρνανε αλεύρι, βούτυρο, τυρί, καμιά κότα. Πολύ δύσκολα ήτανε. Όλο με την αγωνία και τη δυσκολία.

»Το Μάρτιο του 1923 ακούστηκε η είδηση πως έγινε Ανταλλαγή και πως ήρθε επιτροπή στη Σαμψούντα και δίνει άδειες να φύγει ο κόσμος για την Ελλάδα. Όσοι ήτανε γνωστοί, τους ξέρανε από τις μάχες που δίναμε, φοβηθήκανε να κατεβούνε. Οι άλλοι πήγαμε Βεζιρκöπρü, παρουσιαστήκαμε, μας δώσανε ένα χαρτί και κατεβήκαμε στη Σαμψούντα. Εκεί ήτανε πολύς κόσμος μαζεμένος και περίμενε σειρά να μπει στα πλοία.

»Εμείς πληρώσαμε εισιτήριο και μπήκαμε στο ιταλικό πλοίο “Μαριάννα” και φύγαμε στην Πόλη. Έτσι ήτανε το δρομολόγιο του πλοίου. Εκεί καθήσαμε λίγους μήνες. Έρχονταν ελληνικά πλοία και παίρνανε τον κόσμο. Έπαιρνες «προτεραιότητα» για να φύγεις. Εισιτήριο δεν είχε.

»Εμείς φύγαμε με τον “Ωκεανό”. Μας έφερε στη Θεσσαλονίκη, στο Καραμπουρνού. Μας πήγανε στην Καλαμαριά, μας βάλανε σε κάτι μεγάλες σκηνές κι από κει μας στείλανε σε χωριά. Εμείς πήγαμε στο Σύδεντρο των Γρεβενών. Καθήσαμε έξι χρόνια. Είμαστε πολλοί μαζεμένοι και η γης δεν έβγαζε το ψωμί μας. Αποφασίσαμε και φύγαμε. Η πληροφορία ήτανε πως στης Κατερίνης την περιοχή είναι καλά τα χώματα και βγαίνει ευκολότερα το ψωμί.

Το 1929 ήρθαμε εδώ στον Κούκο. Κάναμε σπίτι, καλλιεργήσαμε τη γη, έχουμε παραγωγή τα καπνά και φουντούκια.

•Το κείμενο, στο οποίο έχει διατηρηθεί η πρωτότυπη γραφή, βρίσκεται στην έκδοση Μαρτυρίες από τις επαρχίες του Μεσόγειου Πόντου – Η Έξοδος» τόμος Ε’, της Βιβλιοθήκης Μνήμης της εφ. Καθημερινή.
•Ο Μεσόγειος Πόντος καταλάμβανε ένα μεγάλο μέρος από την ενδοχώρα του Πόντου και σε αυτόν υπάγονταν διοικητικά οι πόλεις Νεοκαισάρεια, Ζήλα, Σεβάστεια, Αμάσεια, Σεβαστόπολις και Ποντικά Κόμανα.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η αποβάθρα της Αμισού το 1900 και η έκθεση εξέτασης Πόντιων προσφύγων που συντάχθηκε στο «Νάξος» στις 27 Οκτωβρίου 1921 (φωτ.: Alexandre J. Anthopoulos / Wikimedia Commons· τεκμήριο: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Οι κυνηγημένοι της Αμισού: Μήνες στα βουνά, ώσπου φάνηκε το «Νάξος»

27/10/2026 - 9:45πμ
Αντίτυπο της Μαύρη Βίβλου Διωγμών και Μαρτυρίων που βρίσκεται στη βιβλιοθήκη της Αδελφότητος Κρωμναίων Καλαμαριάς (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία στον Πόντο: Το μαρτύριο του παπα-Ιωάννη στην Εγκαρσή, στα Πλάτανα της Τραπεζούντας τον Οκτώβριο του 1916

26/10/2026 - 3:30μμ
Ερειπωμένο σπίτι στη Λιβερά του Πόντου (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/File:Trabzonhouse.jpg)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

1922: Μαρτυρία-σοκ Τούρκου επιβεβαιώνει τη συστηματική εξόντωση των Ελλήνων της Ματσούκας

19/10/2026 - 10:20μμ
Τέσσερις Αρμένισσες που έφτασαν σε κέντρο περίθαλψης μετά την αιχμαλωσία και την υποδούλωσή τους, μεταξύ 1921 και 1928. (φωτ.: Αρχείο Γκίλινγκ, μέσω του Μόγκενς Χόιμαρκ/Wikimedia Commons - Public Domain)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Ολόκληρο το χωριό μας αφανίστηκε»: Η συγκλονιστική μαρτυρία Αρμένισσας που σώθηκε από τη Γενοκτονία

18/10/2026 - 11:09μμ
Ο Μουσταφά Κεμάλ κατά την ανάγνωση της «Νουτούκ», στην Άγκυρα, τον Οκτώβριο του 1927 (πηγή: TBMM / Wikimedia Commons)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μουσταφά Κεμάλ και «Νουτούκ»: Οι 36 ώρες που διαμόρφωσαν την επίσημη ιστορία της Τουρκίας – Και οι γενοκτονίες στο περιθώριο

15/10/2026 - 8:49μμ
Το μνημείο για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, στο Τσιτσερνακαμπέρντ. Τη φωτογραφία παραχώρησε ο Χρατσιά Ταστσιάν
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Αρμενίων: Το μνημείο, το Μουσείο και τα όρια της πολιτικής

14/10/2026 - 9:58πμ
Αρμένισσες που διασώθηκαν από αιχμαλωσία μετά τη Γενοκτονία (φωτ.: Public Domain Mark 1.0)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαριάμ Μπαγκντισσιάν: Το κορίτσι από την Αρμενία που έχασε τη μητρική του γλώσσα, αλλά όχι την ταυτότητά του

9/10/2026 - 11:40μμ
Ο Αρμένιος αθλητής Βαχράμ Παπαζιάν (Vahram Papazian), ο οποίος εκπροσώπησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912 (φωτ.: Wikimedia Commons – Public Domain)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Βαχράμ Παπαζιάν: Ο Αρμένιος δρομέας που εκπροσώπησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία στους Ολυμπιακούς του 1912 και επέζησε της Γενοκτονίας

6/10/2026 - 10:23πμ
Η πρώτη σελίδα της αναφοράς των εκπροσώπων της Αργυρούπολης προς τον Βρετανό εκπρόσωπο στην Τραπεζούντα, με αποσπάσματα από τις επόμενες σελίδες, 2 Οκτωβρίου 1919 (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Πόντος, 1919: «Τα ερημωθέντα χωριά είναι αναρίθμητα» – Η έκκληση της Αργυρούπολης στη Βρετανία

2/10/2026 - 9:02μμ
Γυναίκα εξετάζει καταλόγους με ονόματα ανθρώπων που αναζητούσαν οι συγγενείς τους, στα παλιά βασιλικά ανάκτορα της Αθήνας, όπου στεγάζονταν γραφεία της Near East Relief (φωτ.: Near East Relief Historical Society)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Αθήνα, 1922: Το γραφείο που αναζητούσε τους ανθρώπους του ξεριζωμού

1/10/2026 - 10:42μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

O Κώστας Κολέλης (1897), μπαλωματής-τσαγκάρης (φωτ.: Αρχείο της Βασιλικής Κοζιού-Κολοφωτιά για το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Καρδίτσα: Όταν τα άλογα όριζαν τις μεταφορές – Οι ξεχασμένες τέχνες του πεταλωτή και του σαγματοποιού

6 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας)

Χωρίς τρένα και προαστιακό την Παρασκευή λόγω 24ωρης απεργίας

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Πλάκα: Συνελήφθησαν τρεις για τη δολιοφθορά που προκάλεσε τη φονική έκρηξη – Πώς εντοπίστηκαν

7 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Ιερός Ναός Αγίας Μαρίνης Άνω Τούμπας)

Αγία Ελένη εκ Σινώπης: Την 1η Νοεμβρίου ο ναός Αγίας Μαρίνης Άνω Τούμπας Θεσσαλονίκης τιμά τη μνήμη της

7 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Βοσνία: Πολύνεκρη συντριβή ελικοπτέρου της EUFOR – Νεκροί και βαριά τραυματίες στρατιωτικοί

8 ώρες πριν
(Πηγή: greek-genocide.net)

Οκτώβριος 1922: Η μαρτυρική θυσία του Χρυσοστόμου Σμύρνης αγγίζει το αμερικανικό κοινό – Το δημοσίευμα που κατέγραψε τη φρίκη της Μικρασιατικής Καταστροφής

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV