pontosnews.gr
Κυριακή, 15/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θεσσαλονίκη: «Λίφτινγκ» στο Αλκαζάρ έως το 2025

Παράλληλα, υλοποιούνται έργα αναστήλωσης μνημείων οθωμανικής περιόδου

11/05/2023 - 12:28μμ
Το τέμενος Χαμζά Μπέη βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και αποτελεί τον παλαιότερο ισλαμικό ευκτήριο οίκο της Θεσσαλονίκης (φωτ. Γραφείο Τύπου υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού)

Το τέμενος Χαμζά Μπέη βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και αποτελεί τον παλαιότερο ισλαμικό ευκτήριο οίκο της Θεσσαλονίκης (φωτ. Γραφείο Τύπου υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025 πρόκειται να αποκατασταθεί το Τεμένος Χαμζά Μπέη, γνωστό ως Αλκαζάρ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το οποίο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, με χρηματοδότηση 10.511.984 ευρώ και φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το τέμενος Χαμζά Μπέη βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και αποτελεί τον παλαιότερο ισλαμικό ευκτήριο οίκο της Θεσσαλονίκης.

Από το 1926 το κτήριο προστατεύεται από τον αρχαιολογικό νόμο ως ιστορικό και αρχαιολογικό μνημείο (φωτ. Γραφείο Τύπου υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού)

Χωροθετημένο στη διασταύρωση των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου, χτίστηκε το 1.467-1.468 από την κόρη του στρατιωτικού διοικητή Χαμζά Μπέη.

Γνωστό στους Θεσσαλονικείς ως Αλκαζάρ, από τον ομώνυμο κινηματογράφο που στεγάστηκε για αρκετά χρόνια στην περίστυλη αυλή του τεμένους, γνώρισε πολλές επεμβάσεις, πολλές διαφορετικές φάσεις και χρήσεις, με αποτέλεσμα να επέλθουν σημαντικές αλλοιώσεις στη μορφολογία του. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1926 το κτήριο προστατεύεται από τον αρχαιολογικό νόμο ως ιστορικό και αρχαιολογικό μνημείο.

Γνωστό στους Θεσσαλονικείς ως Αλκαζάρ, από τον ομώνυμο κινηματογράφο που στεγάστηκε για αρκετά χρόνια στην περίστυλη αυλή του τεμένους, γνώρισε πολλές επεμβάσεις, πολλές διαφορετικές φάσεις και χρήσεις (φωτ. Γραφείο Τύπου υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού)

Παράλληλα έργα

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, χρηματοδοτούνται μελέτες για την τεκμηρίωση, συντήρηση, αποκατάσταση και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου μνημείων οθωμανικής περιόδου, στη Θεσσαλονίκη (Μπέη Χαμάμ, Γιαχουντί Χαμάμ-Λουλουδάδικα, Λουτρά Φοίνικα, Μπεζεστένι, Αλατζά Ιμαρέτ, Γενί Τζαμί).

Επίσης, στο έργο «Θεσσαλονίκη-Από τη Χρυσή Πύλη στην Κασσανδρεωτική. Μεταμορφώσεις-μετασχηματισμοί ενός κεντρικού οδικού άξονα από την ίδρυση της πόλης έως την πυρκαγιά του 1917» περιλαμβάνονται εργασίες συντήρησης και τεκμηρίωσης 2.000 επιλεγμένων κινητών ευρημάτων από τις ανασκαφές του Μετρό και των οικοπέδων πέριξ του κεντρικού οδικού άξονα της πόλης.

Την ίδια στιγμή, εξελίσσεται η ψηφιοποίηση-επεξεργασία 300 αρχιτεκτονικών σχεδίων αρχείου και την αρχιτεκτονική τεκμηρίωση γραφικής αναπαράστασης του κεντρικού οδικού άξονα της Θεσσαλονίκης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο εμβληματικός πίνακας του Ευγένιου Ντελακρουά στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου (φωτ.: Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συγκίνηση στο Μεσολόγγι: Ο πίνακας του Ντελακρουά επέστρεψε στον τόπο που τον ενέπνευσε

15/03/2026 - 1:23μμ
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

And the Oscar goes to… Γιώργο Λάνθιμο; Η «Βουγονία», η πικρή ιστορία του σκηνοθέτη με την Ακαδημία και τα προγνωστικά

15/03/2026 - 12:34μμ
Η θεατρική ομάδα  «Τέχνη και Δράση» του Αντώνη Περπινιά στην κωμωδία του Δ. Ψαθά «Μικροί Φαρισαίοι» (φωτ.: Δημήτρης Μπουρνούς)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δημήτρης Ψαθάς: Η ξεκαρδιστική κωμωδία του «Μικροί Φαρισαίοι», ξανά επί σκηνής

14/03/2026 - 10:03πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιώργος Μαρίνος: Στο κοιμητήριο της Βούλας είπαν το τελευταίο αντίο στον πρωτοπόρο θεατρίνο

13/03/2026 - 5:23μμ
Ο Γιώργος Μαρίνος σε συναυλία αφιερωμένη στον Μάνο Χατζιδάκι το 2007 (φωτ.: EUROKINISSI/Βάσιος Χασιάλης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Έφυγε» ο πρώτος σόουμαν της Ελλάδας Γιώργος Μαρίνος σε ηλικία 87 ετών

11/03/2026 - 10:19πμ
Ο Γιώργος Πανουσόπουλος σε εκδήλωση προς τιμήν του, στο 46ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. 20 Νοεμβρίου 2005 (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Βερβερίδης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιώργος Πανουσόπουλος: Πέθανε ο σκηνοθέτης που κινηματογράφησε τον έρωτα και το ελληνικό φως

10/03/2026 - 1:16μμ
Ο ηθοποιός Χρήστος Βαλαβανίδης (πηγή: facebook.com/profile.php?i/Από Κοινού Θέατρο)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο αγαπημένος ηθοποιός Χρήστος Βαλαβανίδης

7/03/2026 - 11:37πμ
(Πηγή: 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Πρώτη φορά στην Ελλάδα προβολή για νευροδιαφορετικούς θεατές

6/03/2026 - 10:59πμ
(Φωτ.: Χρήστος Μπόνης/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιώργος Μπαμπινιώτης: «Η αναγνώριση της ελληνικής γλώσσας από την UNESCO είναι ιστορικό γεγονός»

6/03/2026 - 8:55πμ
Άποψη του κρηναίου οικοδομήματος στους Φιλίππους (φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από τη Μικρά Ασία στους Φιλίππους: Τα μυστικά μιας μνημειακής κρήνης

5/03/2026 - 4:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Δημόπουλος)

Χρήστος Αρδίζογλου: Ο σούπερ σταρ των γηπέδων, ο σύντομος ποδοσφαιρικός του βίος και το σήμερα ενός μύθου

13 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Δολοφονία 20χρονου: Συμπληρωματική δίωξη για συμμορία στα δύο άτομα που ήταν μαζί με το θύμα

41 λεπτά πριν
Ορκωμοσία του πρώτου μικρασιατικού στρατού. Διακρίνονται ο αρχιστράτηγος του ελληνικού στρατού κατοχής Σμύρνης Λεωνίδας Παρασκευόπουλος, ο ύπατος αρμοστής Αριστείδης Στεργιάδης, ο μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος και πρώτος δεξιά επιτελάρχης ο Θεόδωρος Πάγκαλος. 15 Μαρτίου 1920. Αρχείο Λεωνίδα Παρασκευόπουλου (πηγή: ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ)

Σαν σήμερα: Όταν οι Σύμμαχοι έδωσαν το «πράσινο φως» για την απόβαση στη Σμύρνη

1 ώρα πριν
Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχωρούν μετά από κοινή συνέντευξη Τύπου στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πάφου, στις 9 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Gonzalo Fuentes / POOL)

Τα σύνορα της ανατολικής Ευρώπης και η Κύπρος

2 ώρες πριν

Η Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού διοργανώνει τον ετήσιο χορό της και υπόσχεται γλέντι μέχρι το πρωί

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Τουρκική μαφία: Τέσσερις προσαγωγές για τους πυροβολισμούς στη Νέα Μάκρη

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign