pontosnews.gr
Σάββατο, 30/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ψηφιακός χάρτης αποτυπώνει τα γεγονότα της Μικρασιατικής Εκστρατείας

Με ιστορικά στοιχεία και πληροφορίες για κάθε περιοχή από το 1918 κι έπειτα

24/04/2023 - 6:01μμ
Κάτω από το υπόμνημα τα γεγονότα προβάλλονται με χρονολογική σειρά, ώστε πατώντας πάνω σε αυτά, να εμφανιστεί στον χάρτη το σημείο όπου έλαβαν χώρα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κάτω από το υπόμνημα τα γεγονότα προβάλλονται με χρονολογική σειρά, ώστε πατώντας πάνω σε αυτά, να εμφανιστεί στον χάρτη το σημείο όπου έλαβαν χώρα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μνήμες που πληγώνουν μεν, αλλά δεν πρέπει να σκεπαστούν από τη σκόνη του χρόνου. Ημερομηνίες, τόποι, χαμένες πατρίδες. Η περιπέτεια της Μεγάλης Ιδέας και το άδοξο τέλος. Η Μικρασιατική Εκστρατεία και η εθνική τραγωδία.

Σμύρνη, Αφιόν Καραχισάρ, Εσκί Σεχίρ, Σαγγάριος. Οι ημερομηνίες, οι μάχες, η προέλαση, η οπισθοχώρηση, ο ξεριζωμός από τις πατρογονικές εστίες. Όλα αυτά τα ορόσημα, δύο φίλοι τα αποτύπωσαν σε έναν ψηφιακό χάρτη – χρονολόγιο.

Έναν χρόνο μετά την ολοκλήρωση του χάρτη της Ελληνικής Επανάστασης που συγκέντρωσε χιλιάδες προβολές, ο Χρήστος Αγαθόπουλος και ο Χάρης Βαδιβούλης, αποφάσισαν να κάνουν μία αντίστοιχη προσπάθεια για τη Μικρασιατική Εκστρατεία.

Απεικόνιση του χάρτη με τα εικονίδια που μεταξύ άλλων συμβολίζουν αν το γεγονός αφορά σε κατάληψη από ελληνικές, τουρκικές, ιταλικές, βρετανικές, σοβιετικές ή γεωργιανές δυνάμεις, αν υπεγράφη κάποια συνθήκη ή διάταγμα, αν σημειώθηκε σφαγή, λεηλασία ή διωγμός (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Καλύπτει όλα τα γεγονότα από το 1918, δηλαδή από το πέρας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου κι έπειτα, ή τουλάχιστον όσα μπορέσαμε να βρούμε τα οποία ήταν σχετικά με τη Μικρασιατική Εκστρατεία. Ήταν δύσκολο, γιατί δεν ασχολούμαστε μόνο με τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά και με ό,τι προηγήθηκε», δήλωσε ο Χρήστος Αγαθόπουλος.

Ο χάρτης, που έχει δημιουργηθεί σε φόρμα Google Maps, έχει ένα υπόμνημα στην αριστερή πλευρά, το οποίο εξηγεί τι σημαίνει το κάθε σύμβολο που θα συναντήσει ο χρήστης καρφιτσωμένο σε διάφορες περιοχές.

Είκοσι εικονίδια δηλώνουν αν το γεγονός αφορά σε κατάληψη από ελληνικές, τουρκικές, ιταλικές, βρετανικές, σοβιετικές ή γεωργιανές δυνάμεις, αν υπεγράφη κάποια συνθήκη ή διάταγμα, αν σημειώθηκε σφαγή, λεηλασία ή διωγμός, αν έγινε μάχη και ποιος επικράτησε και γενικότερα πώς κινήθηκαν οι δυνάμεις.

Ο Χρήστος Αγαθόπουλος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Την ίδια ώρα, κάτω από το υπόμνημα τα γεγονότα προβάλλονται με χρονολογική σειρά, ώστε πατώντας πάνω σε αυτά, να εμφανιστεί στον χάρτη το σημείο όπου έλαβαν χώρα και ο επισκέπτης να διαβάσει την αναλυτική περιγραφή με την πηγή, όπου αν επιθυμεί θα δει περισσότερες λεπτομέρειες.

Από έναν γεωπόνο κι έναν πολιτικό μηχανικό

Ο Χρήστος Αγαθόπουλος συνεχίζει να εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός, ενώ ο Χάρης Βαδιβούλης είναι γεωπόνος. Οι δυο τους είχαν γνωριστεί κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Αν και το γνωστικό τους αντικείμενο είναι μακριά από τα ιστορικά γεγονότα, ο στόχος τους να μοιραστούν τη γνώση προσφέροντας σε όλους ένα δωρεάν πρακτικό εργαλείο, αρκούσε για να ολοκληρώσουν και τον δεύτερο χάρτη.

Ο Χάρης Βαδιβούλης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Θέλαμε να ενημερώσουμε τον ελληνικό πληθυσμό για ένα απ’ τα κεφάλαια της ιστορίας τα οποία παραβλέπουμε, να προβάλλουμε τον αγώνα που έδωσαν οι πρόγονοί μας για την απελευθέρωση των χαμένων πατρίδων, τη μεγάλη ιδέα, να δούμε την αλήθεια πίσω από τους μύθους ή τις ιστορίες που μας έχουν διηγηθεί και κυρίως για να επιμορφώσουμε τη νεότερη γενιά», αναφέρει ο 26χρονος.

Κύρια πηγή τους και αυτήν τη φορά αποτέλεσε το διαδίκτυο, καθώς άντλησαν πολλές πληροφορίες από το ημερολόγιο του στρατού που βασίζεται στη Βικιπαίδεια, ενώ πολύ χρήσιμος σύμφωνα με τον κ. Αγαθόπουλο, ήταν ο 15ος τόμος της εγκυκλοπαίδειας «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους», τον οποίο δανείστηκαν από τη βιβλιοθήκη του Βόλου.

«Ο συγκεκριμένος τόμος αναφέρεται στα χρόνια από το 1913 έως το 1941 και εκεί κατάφερα να βρω αποσπάσματα που μας ενδιέφεραν» εξήγησε.

Όπως τονίζει, μια ακόμη δυσκολία που αντιμετώπισαν ήταν οι ονομασίες των περιοχών, που έχουν αλλάξει και ήταν δύσκολο να τις εντοπίσουν. «Η εγκυκλοπαίδεια είχε πολλά εξελληνισμένα τουρκικά ονόματα, συνεπώς στο google maps πολλές πόλεις πλέον έχουν αλλάξει ονομασία και έχουν υιοθετηθεί οι αντίστοιχες τουρκικές ονομασίες. Επομένως οι τοποθεσίες όπου έχουν γίνει πολλά γεγονότα δεν είναι απολύτως ακριβείς και είναι σίγουρο ότι θα χρειαστούν κάποιες διορθώσεις», ανέφερε και κάλεσε όποιον ενδιαφέρεται να επικοινωνήσει για να επισημάνει τυχόν αστοχίες.

Για να περιηγηθείτε στο χάρτη, πατήστε εδώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Βαρβάρα Καζαντζίδου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στρατιώτες Ελληνικού Στρατού σε στιγμή ανάπαυλας στο Μικρασιατικό Μέτωπο και η επιστολή του εφέδρου (Πηγή: Αρχεία ΕΛΙΑ/ εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Μικρασιατικό Μέτωπο: Επιστολή-κόλαφος στρατιώτη για τη μη συμμετοχή των γόνων των βουλευτών και των εφοπλιστών στον πόλεμο

28/05/2026 - 8:40μμ
Ο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός γεννήθηκε στην Άρτα αλλά έμελλε να γίνει ο πρώτος λόγιος της Ρωσίας (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Άγιος Μάξιμος ο Γραικός: Ο πρώτος λόγιος της Ρωσίας με το κοσμικό όνομα Μιχαήλ Τριβώλης

8/05/2026 - 9:54μμ
Τμήμα του πρωτότυπου πρακτικού δημοσίευσης της διαθήκης της Αγγελίνας (Αγγελικής) Σταματελοπούλου (πηγή: Γενικά Αρχεία Του Κράτους- Τμήμα ΓΑΚ Αργολίδας)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Σπάνιο έγγραφο φωτίζει τη ζωή της οικογένειας του θρυλικού «Νικηταρά» μετά την Ελληνική Επανάσταση

4/05/2026 - 10:30πμ
Το Δημοτικό Θέατρο προσωρινό «σπίτι» για τους ξεριζωμένους της Μικρασιατικής Καταστροφής. Η φωτογραφία είναι του Ζόζεφ Χεπ (πηγή: ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Από χώρος επιβίωσης μετά το 1922 στη γέννηση της εθνικής σκηνής: Πρόσφυγες στο Δημοτικό Θέατρο και η ίδρυση του Εθνικού

3/05/2026 - 10:10πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / RAF)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Απεβίωσε ο πιλότος της RAF Τζορτζ Νταν, που είχε φέρει το Spitfire MJ755 στην Ελλάδα

3/05/2026 - 9:13πμ
Η μάνα του Τάσου Τούση θρηνεί πάνω από το άψυχο σώμα του γιου της. Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε στο Ριζοσπάστη στις 10 Μαΐου 1936 (πηγή: Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Πρωτομαγιά: Η εξέγερση που βάφτηκε με αίμα στη Θεσσαλονίκη – Και όσα μας ακολουθούν μέχρι σήμερα

1/05/2026 - 9:15πμ
Η έδρα της Οθωμανικής Τράπεζας στο Καρακιόι της Κωνσταντινούπολης, έργο του αρχιτέκτονα Alexandre Vallaury – εικόνα από το «L’Illustration», αρ. 2793, 5 Σεπτεμβρίου 1896 (πηγή: Wikipedia)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Casa de Papel των Αρμενίων το 1896: Η έφοδος στην Οθωμανική Τράπεζα που συγκλόνισε την Κωνσταντινούπολη

25/04/2026 - 11:53πμ
Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Μακεδονία στις 25 Φεβρουαρίου 1975, με αναφορά στο λεγόμενο «Πραξικόπημα της πιτζάμας» (φωτ.: Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος / Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Το «πραξικόπημα της πιτζάμας» – Η νύχτα που η Μεταπολίτευση βρέθηκε ξανά σε κίνδυνο

21/04/2026 - 9:04πμ
Φωτογραφία εορτασμού του Πάσχα στο μικρασιατικό μέτωπο, Γ΄ Μοίρα Αεροπλάνων. Από το αρχείο του Κωνσταντίνου Ποιμενίδη (πηγή: ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ / Θεσσαλονίκη)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Μια φωτογραφία, μια ιστορία: Προύσα, Πάσχα του 1921 και η Γ’ Μοίρα Αεροπλάνων

12/04/2026 - 3:20μμ
Ανάγλυφη παράσταση του Αλέξιου Α' Κομνηνού, Campiello de Cà Angaran, Βενετία, αρχές 12ου αιώνα (πηγή: Wikipedia)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Αλέξιος Α’ Μέγας Κομνηνός: Ο αυτοκράτορας που αναγέννησε το Βυζάντιο

4/04/2026 - 9:46μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.:  EPA / Mohammed Badra)

Roland Garros: Αποκλείστηκε με ανατροπή η Σάκκαρη

2 λεπτά πριν
Ο Νίκος Ταγαράς σε παλαιότερη φωτογραφία από την Ολομέλεια της Βουλής (φωτ.: EUROKNISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Νίκος Ταγαράς: Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος τον αποχαιρετά, τονίζοντας το ήθος του

30 λεπτά πριν
Πασινιάν και Πούτιν στο Κρεμλίνο, 1/4/26 (φωτ.: EPA / Pavel Bednyakov)

Ρωσία-Αρμενία: Η Μόσχα ανακαλεί τον πρεσβευτή της στην Αρμενία για διαβουλεύσεις

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Facebook/ Pygmalion Dadakarides)

Πυγμαλίων Δαδακαρίδης: Η «ήρεμη δύναμη» του ελληνικού θεάτρου έχει γενέθλια

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Εύοσμος: Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση για τον θάνατο 67χρονου στον πρώην σύντροφο της κόρης του

2 ώρες πριν
Μέλη του χορευτικού τμήματος του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Μικροχωρίου Δράμας «Παναγία Σουμελά» (από τη σελίδα του σωματείο στο facebook)

Το Μικροχώρι Δράμας χορεύει στους ρυθμούς της παράδοσης

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign