pontosnews.gr
Δευτέρα, 23/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Έξαλλη η Τουρκία με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ – «Πολιτικοί τσαρλατάνοι»

Νέα κόντρα μεταξύ των δύο χωρών με αφορμή τα τραγικά γεγονότα του 1915

24/04/2023 - 4:35μμ
Από αριστερά, ο Τζο Μπάιντεν και ο Μεχμούτ Τσαβούσογλου (φωτ.: EPA/Tolga Akmen/Necati Savas)

Από αριστερά, ο Τζο Μπάιντεν και ο Μεχμούτ Τσαβούσογλου (φωτ.: EPA/Tolga Akmen/Necati Savas)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Για «πολιτικούς τσαρλατάνους» έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με αφορμή την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ειδικότερα, στην επιστολή που φέρει το όνομα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, τα γεγονότα του 1915 χαρακτηρίζονται ως «γενοκτονία, και συστηματική εκστρατεία βίας», καθώς «ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή έκαναν πορείες προς το θάνατό τους» σημειώνεται χαρακτηριστικά, ενώ γίνεται επίσης αναφορά «στο κακό του μίσους».

Στην ανακοίνωση δε, η Κωνσταντινούπολη αναφέρεται με το ιστορικό της όνομα, Constantinople, όπως και ήταν την εποχή που λάμβαναν χώρα τα τραγικά γεγονότα.

«Τσαρλατάνοι και καιροσκόποι»

«Οι πολιτικοί τσαρλατάνοι που επιχειρούν να διαστρεβλώσουν την ιστορία βρίσκονται ξανά στο προσκήνιο. Η ιστορία δεν μπορεί να ξαναγραφτεί με πολιτικές δηλώσεις. Οι καιροσκόποι που επιμένουν σε αυτή τη στάση θα μείνουν στη μνήμη για τα απώτερα κίνητρα και την υποκρισία τους. Δεν είναι δουλειά κανενός να δώσει μάθημα ιστορίας στο Μεγάλο Τουρκικό Έθνος» ήταν το περιεχόμενο της ανάρτησης του Τούρκου ΥΠΕΞ, σε απάντηση της δήλωσης Μπάιντεν.

Yet another attempt by political charlatans to distort history!

Politically-driven statements cannot change the facts.

Those intentionally insisting on their mistakes are destined to be remembered as hypocrites.

No one shall dare to lecture us on our history. #1915events

— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) April 24, 2023

Στη συνέχεια, ανακοίνωση εξέδωσε και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, στην οποία σημειώνεται:

«Οι ατυχείς δηλώσεις για τα γεγονότα του 1915, που είναι ασύμβατες με την πραγματικότητα και το Διεθνές Δίκαιο, είναι μάταιες προσπάθειες να ξαναγραφτεί η Ιστορία με πολιτικά κίνητρα. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι τα γεγονότα του 1915 δεν μπορούν να οριστούν σύμφωνα με τις ατζέντες των πολιτικών και τις εσωτερικές πολιτικές εκτιμήσεις. Μια τέτοια προσέγγιση οδηγεί μόνο σε παραποίηση της Ιστορίας. Όσοι επιμένουν να διατηρούν αυτή την προκατειλημμένη στάση θα αναφέρονται στην Ιστορία ως φθηνοί πολιτικοί καιροσκόποι. Απορρίπτουμε αυτές τις δηλώσεις, που είναι άκυρες για εμάς, και με τον πιο έντονο τρόπο καταδικάζουμε όσους επιμένουν σε αυτό το λάθος. Κανείς και κανένας θεσμός δεν μπορεί να διδάξει στην Τουρκία τη δική της Ιστορία. Καλούμε αυτούς τους κύκλους, που υπηρετούν στενόμυαλους πολιτικούς υπολογισμούς και προσπαθούν να αντλήσουν εχθρότητα από την Ιστορία, να διορθώσουν αυτά τα σοβαρά λάθη, να υποστηρίξουν την Κοινή Επιτροπή Ιστορίας που προτείναμε και να συμβάλουν στις προσπάθειες περιφερειακής ειρήνης και συνεργασίας».

Τζο Μπάιντεν«: Υπόσχεση να μην ξεχάσουμε ποτέ»

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν ανέφερε τα εξής:

«Σήμερα, κάνουμε μια παύση για να θυμηθούμε τις ζωές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Meds Yeghern —της γενοκτονίας των Αρμενίων— και ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας να μην ξεχάσουμε ποτέ.

»Στις 24 Απριλίου 1915, οι οθωμανικές αρχές συνέλαβαν Αρμένιους διανοούμενους και ηγέτες της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη – η έναρξη μιας συστηματικής εκστρατείας βίας κατά της αρμενικής κοινότητας. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή έκαναν πορείες προς το θάνατό τους — μια τραγωδία που επηρέασε για πάντα γενιές αρμενικών οικογενειών.

»Καθώς συμμετέχουμε με τα έθνη σε όλο τον κόσμο στη μνήμη αυτής της οδυνηρής ιστορίας, στοχαζόμαστε επίσης την ανθεκτικότητα και την αποφασιστικότητα του αρμενικού λαού. Τόσοι πολλοί από αυτούς που επέζησαν αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν νέες ζωές σε νέες χώρες —συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Εδώ και σε όλο τον κόσμο, ο Αρμενικός λαός έχει αντιμετωπίσει το κακό του μίσους με ελπίδα. Ανοικοδόμησαν τις κοινότητές τους. Έθρεψαν τις οικογένειές τους και διατήρησαν τον πολιτισμό τους. Ενίσχυσαν το έθνος μας. Είπαν επίσης τις ιστορίες τους —και των προγόνων τους— για να θυμηθούν και να διασφαλίσουν ότι γενοκτονία όπως αυτή που συνέβη πριν από 108 χρόνια δεν θα επαναληφθεί ποτέ ξανά.

»Σήμερα, ας ανανεώσουμε αυτή τη δέσμευση. Ας δεσμευτούμε εκ νέου να υψώσουμε τη φωνή ενάντια στο μίσος, να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αποτρέψουμε τις φρικαλεότητες. Και μαζί, ας διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να σφυρηλατήσουμε ένα καλύτερο μέλλον – ένα μέλλον όπου όλοι οι άνθρωποι μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια, ασφάλεια και σεβασμό».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη Τζόρτζια των ΗΠΑ (φωτ.: EPA/ ERIK S. LESSER)
ΚΟΣΜΟΣ

Επιμένει στις συνομιλίες με το Ιράν ο Τραμπ, διαψεύδει ξανά η Τεχεράνη – Ο ρόλος Πακιστάν, Τουρκίας και Αιγύπτου

23/03/2026 - 7:25μμ
Τοιχογραφία κατά των ΗΠΑ σε κτήριο της Τεχεράνης (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Δηλώσεις Τραμπ για συνομιλίες με την Τεχεράνη ρίχνουν τις τιμές του πετρελαίου – «Δεν υπήρξε καμία επικοινωνία με τις ΗΠΑ» απαντά το Ιράν

23/03/2026 - 3:33μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Λιονέλ Ζοσπέν στα 88 του χρόνια

23/03/2026 - 1:54μμ
(Φωτ.: x.com/OC_Scanner)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Υόρκη: Δύο νεκροί, αρκετοί τραυματίες μετά από σύγκρουση αεροσκάφους με όχημα στο αεροδρόμιο La Guardia

23/03/2026 - 10:05πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA/Sedat Suna)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Προφυλακίστηκε δημοσιογράφος αντιπολιτευόμενης εφημερίδας για «διασπορά παραπλανητικών πληροφοριών»

23/03/2026 - 9:06πμ
Ιρανός εργάτης επισκευάζει δίκτυο ηλεκτροδότησης, ενώ καπνός εξακολουθεί να υψώνεται από το διυλιστήριο πετρελαίου Shahran μετά από αεροπορική επιδρομή στην Τεχεράνη. 8 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Ο πόλεμος επεκτείνεται σε ρεύμα και νερό – Στο στόχαστρο κρίσιμες υποδομές

22/03/2026 - 11:13μμ
Το πλοίο MSC Ela με σημαία Παναμά αποχωρεί από το λιμάνι της Αμβέρσας
(φωτ.: EPA / Οlivier Ηoslet)
ΚΟΣΜΟΣ

Στο «κόκκινο» η σύγκρουση Ιράν-ΗΠΑ: Απειλές για κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ και φόβοι για παγκόσμιο σοκ

22/03/2026 - 8:27μμ
Φωτογραφία του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου σε κατεστραμμένη αίθουσα νηπιαγωγείου στη Ντιμόνα του Ισραήλ, μετά από ιρανικό πυραυλικό χτύπημα (φωτ.: EPA/Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση της Χεζμπολάχ σε Ισραηλινούς στρατιώτες – Ρουκέτες σε αμερικανικό διπλωματικό κέντρο στη Βαγδάτη

22/03/2026 - 4:20μμ
(Φωτ.: EPA / Ronen Zvulun)
ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: «Το Ιράν μπορεί να πλήξει την Ευρώπη» – Κάλεσμα για κοινό μέτωπο με ΗΠΑ και Ισραήλ

22/03/2026 - 2:28μμ
Στιγμιότυπο από τις προσπάθειες διάσωσης (πηγή: x.com/Haberler)
ΚΟΣΜΟΣ

Κωνσταντινούπολη: Δύο κτήρια κατέρρευσαν στη συνοικία Φατίχ – Αναφορές για τραυματίες

22/03/2026 - 1:05μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παιδιά της ομογένειας που συμμετείχαν στην παρέλαση που έγινε στη Μελβούρνη για την 205η επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση. Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: SBS Greek)

Μελβούρνη: Χιλιάδες ομογενείς τίμησαν την 25η Μαρτίου με παρέλαση και συγκίνηση

13 λεπτά πριν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη Τζόρτζια των ΗΠΑ (φωτ.: EPA/ ERIK S. LESSER)

Επιμένει στις συνομιλίες με το Ιράν ο Τραμπ, διαψεύδει ξανά η Τεχεράνη – Ο ρόλος Πακιστάν, Τουρκίας και Αιγύπτου

47 λεπτά πριν
Από αριστερά, ο Αδριανός Γολέμης, ο Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Κωνσταντίνος Καράντζαλος (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)

Αρχίζει την εκπαίδευση αστροναυτών ο πρώτος Έλληνας που θα συμμετάσχει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΜΠΚ)

Μέριμνα Ποντίων Κυριών: Με «Τα δάκρυα των αγίων» τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

2 ώρες πριν
Αυτοσχέδιος βωμός στο σημείο όπου έπεσε νεκρός ο άτυχος Κλεομένης (φωτ.: EUROKINISSI/Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Θάνατος 20χρονου στην Καλαμαριά: Ταυτοποιήθηκε ο δεύτερος που ήταν μαζί με τον Κλεομένη

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ  ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ)

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Κέρκυρας έκλεψε τις εντυπώσεις στο 27ο Φολκλορικό Φεστιβάλ «Λαοδάμας»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign