pontosnews.gr
Τετάρτη, 28/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Έξαλλη η Τουρκία με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ – «Πολιτικοί τσαρλατάνοι»

Νέα κόντρα μεταξύ των δύο χωρών με αφορμή τα τραγικά γεγονότα του 1915

24/04/2023 - 4:35μμ
Από αριστερά, ο Τζο Μπάιντεν και ο Μεχμούτ Τσαβούσογλου (φωτ.: EPA/Tolga Akmen/Necati Savas)

Από αριστερά, ο Τζο Μπάιντεν και ο Μεχμούτ Τσαβούσογλου (φωτ.: EPA/Tolga Akmen/Necati Savas)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Για «πολιτικούς τσαρλατάνους» έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με αφορμή την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ειδικότερα, στην επιστολή που φέρει το όνομα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, τα γεγονότα του 1915 χαρακτηρίζονται ως «γενοκτονία, και συστηματική εκστρατεία βίας», καθώς «ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή έκαναν πορείες προς το θάνατό τους» σημειώνεται χαρακτηριστικά, ενώ γίνεται επίσης αναφορά «στο κακό του μίσους».

Στην ανακοίνωση δε, η Κωνσταντινούπολη αναφέρεται με το ιστορικό της όνομα, Constantinople, όπως και ήταν την εποχή που λάμβαναν χώρα τα τραγικά γεγονότα.

«Τσαρλατάνοι και καιροσκόποι»

«Οι πολιτικοί τσαρλατάνοι που επιχειρούν να διαστρεβλώσουν την ιστορία βρίσκονται ξανά στο προσκήνιο. Η ιστορία δεν μπορεί να ξαναγραφτεί με πολιτικές δηλώσεις. Οι καιροσκόποι που επιμένουν σε αυτή τη στάση θα μείνουν στη μνήμη για τα απώτερα κίνητρα και την υποκρισία τους. Δεν είναι δουλειά κανενός να δώσει μάθημα ιστορίας στο Μεγάλο Τουρκικό Έθνος» ήταν το περιεχόμενο της ανάρτησης του Τούρκου ΥΠΕΞ, σε απάντηση της δήλωσης Μπάιντεν.

Yet another attempt by political charlatans to distort history!

Politically-driven statements cannot change the facts.

Those intentionally insisting on their mistakes are destined to be remembered as hypocrites.

No one shall dare to lecture us on our history. #1915events

— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) April 24, 2023

Στη συνέχεια, ανακοίνωση εξέδωσε και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, στην οποία σημειώνεται:

«Οι ατυχείς δηλώσεις για τα γεγονότα του 1915, που είναι ασύμβατες με την πραγματικότητα και το Διεθνές Δίκαιο, είναι μάταιες προσπάθειες να ξαναγραφτεί η Ιστορία με πολιτικά κίνητρα. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι τα γεγονότα του 1915 δεν μπορούν να οριστούν σύμφωνα με τις ατζέντες των πολιτικών και τις εσωτερικές πολιτικές εκτιμήσεις. Μια τέτοια προσέγγιση οδηγεί μόνο σε παραποίηση της Ιστορίας. Όσοι επιμένουν να διατηρούν αυτή την προκατειλημμένη στάση θα αναφέρονται στην Ιστορία ως φθηνοί πολιτικοί καιροσκόποι. Απορρίπτουμε αυτές τις δηλώσεις, που είναι άκυρες για εμάς, και με τον πιο έντονο τρόπο καταδικάζουμε όσους επιμένουν σε αυτό το λάθος. Κανείς και κανένας θεσμός δεν μπορεί να διδάξει στην Τουρκία τη δική της Ιστορία. Καλούμε αυτούς τους κύκλους, που υπηρετούν στενόμυαλους πολιτικούς υπολογισμούς και προσπαθούν να αντλήσουν εχθρότητα από την Ιστορία, να διορθώσουν αυτά τα σοβαρά λάθη, να υποστηρίξουν την Κοινή Επιτροπή Ιστορίας που προτείναμε και να συμβάλουν στις προσπάθειες περιφερειακής ειρήνης και συνεργασίας».

Τζο Μπάιντεν«: Υπόσχεση να μην ξεχάσουμε ποτέ»

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν ανέφερε τα εξής:

«Σήμερα, κάνουμε μια παύση για να θυμηθούμε τις ζωές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Meds Yeghern —της γενοκτονίας των Αρμενίων— και ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας να μην ξεχάσουμε ποτέ.

»Στις 24 Απριλίου 1915, οι οθωμανικές αρχές συνέλαβαν Αρμένιους διανοούμενους και ηγέτες της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη – η έναρξη μιας συστηματικής εκστρατείας βίας κατά της αρμενικής κοινότητας. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή έκαναν πορείες προς το θάνατό τους — μια τραγωδία που επηρέασε για πάντα γενιές αρμενικών οικογενειών.

»Καθώς συμμετέχουμε με τα έθνη σε όλο τον κόσμο στη μνήμη αυτής της οδυνηρής ιστορίας, στοχαζόμαστε επίσης την ανθεκτικότητα και την αποφασιστικότητα του αρμενικού λαού. Τόσοι πολλοί από αυτούς που επέζησαν αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν νέες ζωές σε νέες χώρες —συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Εδώ και σε όλο τον κόσμο, ο Αρμενικός λαός έχει αντιμετωπίσει το κακό του μίσους με ελπίδα. Ανοικοδόμησαν τις κοινότητές τους. Έθρεψαν τις οικογένειές τους και διατήρησαν τον πολιτισμό τους. Ενίσχυσαν το έθνος μας. Είπαν επίσης τις ιστορίες τους —και των προγόνων τους— για να θυμηθούν και να διασφαλίσουν ότι γενοκτονία όπως αυτή που συνέβη πριν από 108 χρόνια δεν θα επαναληφθεί ποτέ ξανά.

»Σήμερα, ας ανανεώσουμε αυτή τη δέσμευση. Ας δεσμευτούμε εκ νέου να υψώσουμε τη φωνή ενάντια στο μίσος, να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αποτρέψουμε τις φρικαλεότητες. Και μαζί, ας διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να σφυρηλατήσουμε ένα καλύτερο μέλλον – ένα μέλλον όπου όλοι οι άνθρωποι μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια, ασφάλεια και σεβασμό».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Φιλοκούρδοι διαδηλωτές συγκρούονται με την τουρκική αστυνομία στη Νουσαϊμπίν της Μαρντίν, κατά τη διάρκεια πορείας υπέρ των Κούρδων της Συρίας, 20 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Metin Yoksu)
ΚΟΣΜΟΣ

Το PKK προειδοποιεί: Οι συγκρούσεις στη Συρία απειλούν την ειρηνευτική διαδικασία με την Τουρκία

27/01/2026 - 7:45μμ
(Πηγή: pixabay.com/users/geralt-9301)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Όχι στην πρόσβαση παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media είπε η Βουλή

27/01/2026 - 10:51πμ
Εν αναμονή της σορού ( φωτ.: EPA / Atef Safadi)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε την επιστροφή της σορού του τελευταίου ομήρου από τη Χαμάς

26/01/2026 - 9:16μμ
Διαδήλωση Αυστραλών που ζητούν να καταργηθεί η «Ημέρα της Αυστραλίας» καθώς σηματοδοτεί την καταστροφή του πολιτισμού των αυτόχθονων πληθυσμών από τους Ευρωπαίους αποίκους (φωτ.: EPA/Jay Kogler)
ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: «Ημέρα Εισβολής» για τους αυτόχθονες η εθνική γιορτή της χώρας – Μεγάλα πλήθη σε ξεχωριστές αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις

26/01/2026 - 8:22μμ
(Φωτ.: EPA / Andre Borges)
ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Κεραυνός έπεσε σε διαδήλωση υποστηρικτών του Μπολσονάρου – Τουλάχιστον 30 τραυματίες

25/01/2026 - 11:43μμ
Δύο φωτογραφίες που σύμφωνα με αναφορές στα social media είναι αυθεντικές και από το Ιράν (πηγή: x.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Πάνω από 30.000 οι νεκροί από τις διαδηλώσεις το διήμερο 8-9 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το «Time»

25/01/2026 - 9:20μμ
(Φωτ. αρχείου: Γιώργος Κουρκουρίκης)
ΚΟΣΜΟΣ

Κωνσταντινούπολη: Ακέφαλο πτώμα γυναίκας βρέθηκε σε κάδο σκουπιδιών, στο Σισλί – Τρεις συλλήψεις

25/01/2026 - 6:06μμ
Πολίτες στη Μινεάπολη συμμετέχουν σε πορεία διαμαρτυρίας για την ανθρωποκτονία του 37χρονου νοσηλευτή, κρατώντας πανό που αναγράφει «Η δολοφόνος ICE έξω από τους δρόμους μας» (φωτ.: EPA/Craig Lassig)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Εξεγέρσεις μετά τη νέα ανθρωποκτονία άοπλου στη Μινεάπολη – Ήταν νοσηλευτής και «ήθελε να αλλάξει τον κόσμο»

25/01/2026 - 3:45μμ
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ και η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Κάγια Κάλας (φωτ.: ΕΡΑ/Ramil Sitdikov/Reuters / POOL/Olivier Hoslet)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία δεν πρόκειται να συζητήσει ποτέ με την επικεφαλής της ΕΕ Κ. Κάλας – «Απλώς θα περιμένουμε να φύγει από τη θέση της»

25/01/2026 - 2:34μμ
Επεισόδια έξω από το γραφείο του Έντι Ράμα, στα Τίρανα. Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Malton Dibra)
ΚΟΣΜΟΣ

Μολότοφ και χημικά στα Τίρανα: Σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στους δρόμους

25/01/2026 - 11:44πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Basketball Champions League: Δεύτερη ήττα για την Καρδίτσα

32 λεπτά πριν
Πολίτες και αθλητές του ΠΑΟΚ έσπευσαν να αφήσουν κεριά και λουλούδια έξω από το γήπεδο της Τούμπας σε ένδειξη πένθους για τους οπαδούς που χάθηκαν (φωτ.: EUROKINISSI/Ραφαήλ Γεωργιάδης)

ΠΑΟΚ: 55χρονος έπαθε καρδιακή προσβολή μόλις έμαθε για το τραγικό δυστύχημα στη Ρουμανία – Αίτημα αναβολής των αγωνιστικών υποχρεώσεων για τις προσεχείς ημέρες

59 λεπτά πριν
(Φωτ.: glomex / ΕΡΤ 2 ΣΠΟΡ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο: Νέος… περίπατος κόντρα στη Γαλλία για την Ελλάδα

1 ώρα πριν
Πυροσβεστικό κλιμάκιο ερευνά το σημείο της έκρηξης (φωτ.: EUROKINISSI/Θανάσης Καλλιάρας)

Βιολάντα: Βρέθηκε τρύπα σε σωλήνες προπανίου – Δεν λειτούργησαν σωστά οι ανιχνευτές

2 ώρες πριν
Εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας του 2026, 130 χρόνια μετά την ίδρυση του  Αθλητικού Συλλόγου Ταταούλων (φωτ.: Facebook / H Πόλη όπως την κράτησα μέσα μου)

Τα 130 χρόνια του Αθλητικού Συλλόγου Ταταούλων – Σημείο αναφοράς για έναν ελληνισμό που επιμένει

3 ώρες πριν
Πυροσβεστικά οχήματα στα συντρίμμια του εργοστασίου (φωτ.: EUROKINISSI/Θανάσης Καλλιάρας)

Βιολάντα: Τρεις συλλήψεις για τη φονική έκρηξη, ανάμεσά τους και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign