pontosnews.gr
Τετάρτη, 4/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πασχάλης Τερζής: Η σαλονικιώτικη φωνή που δεν ξεχνιέται – Η πορεία, η αναγνώριση και η απομάκρυνση

Γεννήθηκε στις 24 Απριλίου 1949, άρχισε να λάμπει στο καλλιτεχνικό στερέωμα τη δεκαετία του 1990. Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

24/04/2023 - 5:30μμ
Ο Πασχάλης Τερζής στην παρουσίαση του CD «Μια νύχτα ζόρικη», το 2008 (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Κατωμέρης)

Ο Πασχάλης Τερζής στην παρουσίαση του CD «Μια νύχτα ζόρικη», το 2008 (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Κατωμέρης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σάββατο 22 Απριλίου 2022. Και μόνο η τηλεφωνική παρέμβαση του Πασχάλη Τερζή γίνεται trend στα εγχώρια social media. Προσέξτε: Μιλάμε για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τα χειρίζονται κυρίως νέα παιδιά, τα οποία όταν πριν από 7 χρόνια περίπου ο τραγουδιστής αποσύρθηκε από τις πίστες, μπορεί να πήγαιναν στο δημοτικό.

Συγκεκριμένα, σε τηλεοπτικό σόου στο οποίο διαγωνιζόταν, η Εύη Δρούτσα ερμήνευσε το τραγούδι του Πασχάλη Τερζή «Ο δικός μου ο δρόμος», τους στίχους του οποίου έχει γράψει η ίδια. Λίγο μετά παρενέβη τηλεφωνικά ο τραγουδιστής και η συγκίνηση στο πλατό –αλλά και στα social– χτύπησε ταβάνι.

Η αρχή έγινε στη Ρόδο

Το παιδί της φτωχής οικογένειας από την Πυλαία της Θεσσαλονίκης αγαπούσε το τραγούδι, αλλά αρχικά αυτό φαινόταν πολυτέλεια. Η πρώτη του δουλειά ήταν να πουλάει με καροτσάκι μαξιλάρια στα γήπεδα. Και ακολούθησε η οικοδομή και ό,τι άλλο σε τεχνική δουλειά υπήρχε. Ο Πασχάλης Τερζής δεν ξέχασε ποτέ, ούτε για μια στιγμή, από πού ερχόταν, ποια ήταν τα μεγάλα εμπόδια που αντιμετώπισε και ποιοι του στάθηκαν στα δύσκολα.

Όπως το πρώτο βράδυ που ανέβηκε σε μια πίστα της Ρόδου και τραγούδησε με τα μάτια κλειστά γιατί ντρεπόταν, μια συνήθεια που δεν εγκατέλειψε ποτέ.

Θεσσαλονίκη, 1992. Ποιους αναγνωρίζετε (φωτ.: Facebook / Πασχάλης Τερζής)

Και μετά βρέθηκε στη γενέτειρα του. Και σιγά-σιγά άρχισε να γίνεται γνωστός στους εκεί κύκλους. Και πέρασε μια δεκαετία χωρίς δισκογραφία, αλλά με πολλές υποσχέσεις.

Όταν στα κέντρα που τραγουδούσε έρχονταν μεγάλες φίρμες από την Αθήνα, γοητεύονταν από τη φωνή του και του έταζαν να τον βοηθήσουν. Και η βοήθεια δεν ερχόταν ποτέ.

Αναμνήσεις από το 1985 (φωτ.: Facebook / Πασχάλης Τερζής)

«Ήμουν 20 χρόνια τραγουδιστής της πείνας, χωρίς μεροκάματα, δεν ήμουν γνωστός. Τραγουδάω 34 χρόνια τώρα», είχε πει πριν από μερικά χρόνια.

Από κάπου ξεκινάνε όλοι

1981 και στο κέντρο «Καλύβα» όπου εμφανίζεται ένα βράδυ ανάμεσα στους θαμώνες ήταν ο Χρήστος Νικολόπουλος και ο Γιώργος Νταλάρας. Οι δυο τους μετά το τέλος του προγράμματος τον πλησίασαν. Ο Πασχάλης Τερζής ήταν επιφυλακτικός, σχεδόν επιθετικός.

Ο συνθέτης όμως, όχι μόνο του έδωσε 20 τραγούδια, αλλά έπαιξε και μπουζούκι στον πρώτο του δίσκο που είχε τον τίτλο Λέω. Έκανε μεν επιτυχία, αλλά σε σχετικά περιορισμένο κοινό, αφού κυκλοφόρησε από μια μικρή εταιρεία, τη δισκογραφική «Ακτή».

«Από τη Λάρισα και κάτω δεν με ήξεραν. Από πάνω με ήξεραν», είχε δηλώσει. Η αρχή πάντως είχε γίνει.

Ακολούθησε η συνεργασία του στο άλμπουμ του Νικολόπουλου Παίξε Χρήστο επειγόντως, και μερικές ακόμα συνεργασίες. Στην ουσία η αναγνώριση και η κάθοδος στην Αθήνα έγιναν τη δεκαετία του 1990.

«Ποτέ δεν ονειρεύτηκα να γίνω φίρμα» έλεγε συχνά, και το εννοούσε. Ίσως γι’ αυτό αντιμετώπισε την εποχή της μεγάλης του επιτυχίας ως μια ευχάριστη παρένθεση στη ζωή του, και όχι ως ένα επίτευγμα που θα πάλευε να διατηρήσει με νύχια και με δόντια. Απλά το έζησε, το απόλαυσε και όταν ένιωσε πως ήθελε να βάλει μια τελεία και να επιστρέψει στο σπίτι του, στο μικρόκοσμό του, το έκανε με πρωτοφανή ευκολία.

Τα χρόνια περνούσαν και ένιωθε πως όφειλε στον Πασχάλη μια ζωή όπως την ήθελε, και ας έμπαινε στην άκρη ο Τερζής.

Η οικογενειακή αναγνώριση

«Ήμουν 10 χρόνια τραγουδιστής και ο πατέρας μου δεν είχε έρθει να με ακούσει. Μια φορά με ρώτησε “Τραγουδάς καλά; Τραγουδάς σαν τον Καζαντζίδη;”. Του λέω “Όχι”. Η αιτία για να έρθει να με ακούσει ήταν ο Ξανθόπουλος και μου είπε ότι τραγουδούσα καλύτερα», είχε δηλώσει.

Ακόμα, ο τραγουδιστής σε συνέντευξή του είχε αποκαλύψει πως από την οικογένειά του δεν επιθυμούσαν ο γιος του να ασχοληθεί με το τραγούδι.

Με τον Χρήστο Νικολόπουλο το 1981 (φωτ.: Facebook / Πασχάλης Τερζής)

«Δεν φανταζόμουν ότι θα γίνω επαγγελματίας τραγουδιστής, γιατί ήμουν ένα πολύ ντροπαλό παιδί. Οι γονείς μου είχαν μια άποψη για τη νύχτα κι η μητέρα μου μού είχε πει: “Γιατί αγόρι μου εσύ τραγουδιστής, εσύ είσαι καλό παιδί”. Έκανα αυτό που ήθελα, και αφού είδε ότι δεν άλλαξα άρχισε να της αρέσει. Η μητέρα μου έπαιρνε κρυφά στους ερασιτεχνικούς σταθμούς και ζητούσε να βάλουν τραγούδια μου, λέγοντας “Nα βάλετε το παιδί μου, είμαι του Πασχάλη η μάνα“», είχε περιγράψει.

Όσο για τη σύζυγό του Μαρία, είχε πει με συγκίνηση: «Δεν θα άντεχε καμιά άλλη γυναίκα όσα άντεξε η γυναίκα μου. Σχολούσα, ξυπνούσα και μιλούσαμε μετά από 5 ώρες. Δεν τολμούσε να με ρωτήσει τι έχω. Ήξερε το χαρακτήρα μου και ανοιγόμουν μόνος μου. Το πιο μεγάλο κατόρθωμά μας είναι ότι έχουμε να κοιμηθούμε 35 χρόνια μαζί».

Η ανάπαυλα του πολεμιστή

Κάποια μικροπροβλήματα υγείας που αντιμετώπισε κάπου εκεί στις αρχές του 2010, αλλά και ο ξαφνικός θάνατος του καρδιακού του φίλου και κουμπάρου του Δημήτρη Μητροπάνου, τον έκαναν να μείνει μακριά από τη νύχτα.

Από το 2008 και έπειτα ο Πασχάλης Τερζής δεν ξανανέβηκε στην πίστα, επισήμως τουλάχιστον, αφήνοντας ένα τεράστιο και δυσαναπλήρωτο κενό στη νυχτερινή διασκέδαση.

Με τον Γιώργο Μαργαρίτη, το 1991 (φωτ.: Facebook / Πασχάλης Τερζής)

Φυσικά οι προτάσεις για επιστροφή δεν σταμάτησαν, συνοδευόμενες από τεράστια ποσά. Ο ίδιος όμως δεν έχει ενδώσει. Πριν δύο χρόνια μόνο ηχογράφησε ένα τραγούδι, με την κόρη του Γιάννα. 

Είτε επιστρέψει είτε όχι ένα είναι σίγουρο: Ο Πασχάλης Τερζής είναι από τους καλύτερους τραγουδιστές στο είδος του τις τελευταίες δεκαετίες. Και ό,τι κατάφερε το έκανε με τη φωνή του και μόνο. Και βέβαια σήμερα που είναι τα γενέθλιά του θα τον θυμηθούν όλοι. Όχι ότι τις υπόλοιπες μέρες τον ξεχνούν.

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η προτομή του Κώστα Περρίκου στη συμβολή της Πατησίων με τη Γλάδστωνος (πηγή: Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

«Η ζωή μας ανήκει στην Ελλάδα»: Ο Κώστας Περρίκος και η εκτέλεση που έγινε σύμβολο Αντίστασης

4/02/2026 - 12:48μμ
(Φωτ.: John Cassavetes - The Godfather of indies)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τζον Κασσαβέτης: Έλληνας, ωραίος, πρωτοπόρος και μοιραίος

3/02/2026 - 11:27πμ
Δεξιά ο φοίνικας ή φοίνιξ, η πρώτη χρηματική μονάδα που χρησιμοποίησε το κράτος της σύγχρονης Ελλάδας (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Με τον Καποδίστρια στο τιμόνι: Η ημέρα που γεννήθηκε η πρώτη ελληνική τράπεζα

2/02/2026 - 3:30μμ
Πρόσφυγες  (πηγή: βιβλίο «Certain Samaritans» της Έσθερ Λάβτζοϊ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η τελευταία λειτουργία για την Υπαπαντή στο Άταλαν και η διάσωση των ιερών κειμηλίων

2/02/2026 - 10:55πμ
Η εικόνα του Αγίου Τρύφωνα που φυλάσσεται στη Βυτίνα θεωρείται θαυματουργή· έφτασε από τη Μικρασία στην Αρκαδία κατά τη διάρκεια επιδημίας πανώλης, σύμφωνα με την παράδοση (φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Άγιος Τρύφωνας, ο φύλακας της γης και των αμπελιών στον Πόντο

1/02/2026 - 9:13πμ
Η Έλενα Παπαρίζου στο διαγωνισμό της Eurovision που φιλοξενήθηκε στο Κίεβο, το 2005 (φωτ.: EPA / Anatoliy Maltsev)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η Έλενα Παπαρίζου των… 44 καρατίων! Η θρυλική εμφάνιση με την ποντιακή λύρα στη Eurovision και γιατί συνεχίζει να είναι «Νumber one» στις καρδιές μας

31/01/2026 - 12:47μμ
Ο Νίκος Κούρκουλος τον Μάιο του 2003, στον φυσικό του χώρο, το θέατρο (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

19 χρόνια χωρίς τον Νίκο Κούρκουλο – Οι άγνωστες γλυκόπικρες ιστορίες της ζωής του και η γυναίκα που τον σημάδεψε

30/01/2026 - 3:04μμ
Ο Γιάννης Μαρής στο γραφείο του και μερικοί από τους τίτλους των έργων του (φωτ.: Αρχείο ΕΡΤ· εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιάννης Μαρής: Ο πνευματικός πατέρας του «Αστυνόμου Μπέκα» (και όχι μόνο) είχε ζήσει μια εξίσου συναρπαστική ζωή

28/01/2026 - 3:00μμ
Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος στο ψηφιδωτό των Πατέρων της Εκκλησίας στην Αγία Σοφία (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: Ανακομιδή λειψάνων Ιωάννου Χρυσόστομου – Ο ιεράρχης από την Αντιόχεια που έγινε Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης και μαρτύρησε

27/01/2026 - 8:32πμ
Ο Σίμων Καράς στους Δελφούς, το 1988, στη Διεθνή Μουσικολογική Συνάντηση (πηγή: Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σίμων Καρράς: Ο μουσικολόγος στον οποίο οφείλουμε τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

26/01/2026 - 3:59μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα πρόσωπα των Τραμπ και Πούτιν σε ματριόσκες (φωτ.: EPA / Yuri Kochetkov)

Στο όριο ο πυρηνικός έλεγχος: Εκπνέει η τελευταία συνθήκη ΗΠΑ-Ρωσίας

17 λεπτά πριν
Η πρώτη φάση της δενδροφύτευσης έγινε την Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Δήμος Πεντέλης)

Άλσος Μνήμης στα Μελίσσια Αττικής για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων

42 λεπτά πριν
Σκάφος του Λιμενικού Σώματος στο λιμάνι της Χίου, Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Αναγνώστου)

Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή για τη Χίο – Πλεύρης: Μόνοι υπεύθυνοι οι δολοφόνοι διακινητές

1 ώρα πριν
Η προτομή του Κώστα Περρίκου στη συμβολή της Πατησίων με τη Γλάδστωνος (πηγή: Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων)

«Η ζωή μας ανήκει στην Ελλάδα»: Ο Κώστας Περρίκος και η εκτέλεση που έγινε σύμβολο Αντίστασης

1 ώρα πριν
Αυτοκίνητο περνά μέσα από πλημμυρισμένο δρόμο (φωτ.: EUROKINISSI /Μιχάλης Καραγιάννης)

Έκτακτο δελτίο καιρού: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και άνεμοι έως 9 μποφόρ

2 ώρες πριν
Η τιμητική επιγραφή των ρωμαϊκών χρόνων βρέθηκε στις αρχές του 1916 από το 8ο βασιλικό τάγμα Σκώτων τυφεκιοφόρων (φωτ.:  Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης)

Μια επιγραφή που «αναδύθηκε» μέσα στον πόλεμο, κοντά στη Θεσσαλονίκη

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign