pontosnews.gr
Πέμπτη, 27/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πασχάλης Τερζής: Η σαλονικιώτικη φωνή που δεν ξεχνιέται – Η πορεία, η αναγνώριση και η απομάκρυνση

Γεννήθηκε στις 24 Απριλίου 1949, άρχισε να λάμπει στο καλλιτεχνικό στερέωμα τη δεκαετία του 1990. Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

24/04/2023 - 5:30μμ
Ο Πασχάλης Τερζής στην παρουσίαση του CD «Μια νύχτα ζόρικη», το 2008 (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Κατωμέρης)

Ο Πασχάλης Τερζής στην παρουσίαση του CD «Μια νύχτα ζόρικη», το 2008 (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Κατωμέρης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σάββατο 22 Απριλίου 2022. Και μόνο η τηλεφωνική παρέμβαση του Πασχάλη Τερζή γίνεται trend στα εγχώρια social media. Προσέξτε: Μιλάμε για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τα χειρίζονται κυρίως νέα παιδιά, τα οποία όταν πριν από 7 χρόνια περίπου ο τραγουδιστής αποσύρθηκε από τις πίστες, μπορεί να πήγαιναν στο δημοτικό.

Συγκεκριμένα, σε τηλεοπτικό σόου στο οποίο διαγωνιζόταν, η Εύη Δρούτσα ερμήνευσε το τραγούδι του Πασχάλη Τερζή «Ο δικός μου ο δρόμος», τους στίχους του οποίου έχει γράψει η ίδια. Λίγο μετά παρενέβη τηλεφωνικά ο τραγουδιστής και η συγκίνηση στο πλατό –αλλά και στα social– χτύπησε ταβάνι.

Η αρχή έγινε στη Ρόδο

Το παιδί της φτωχής οικογένειας από την Πυλαία της Θεσσαλονίκης αγαπούσε το τραγούδι, αλλά αρχικά αυτό φαινόταν πολυτέλεια. Η πρώτη του δουλειά ήταν να πουλάει με καροτσάκι μαξιλάρια στα γήπεδα. Και ακολούθησε η οικοδομή και ό,τι άλλο σε τεχνική δουλειά υπήρχε. Ο Πασχάλης Τερζής δεν ξέχασε ποτέ, ούτε για μια στιγμή, από πού ερχόταν, ποια ήταν τα μεγάλα εμπόδια που αντιμετώπισε και ποιοι του στάθηκαν στα δύσκολα.

Όπως το πρώτο βράδυ που ανέβηκε σε μια πίστα της Ρόδου και τραγούδησε με τα μάτια κλειστά γιατί ντρεπόταν, μια συνήθεια που δεν εγκατέλειψε ποτέ.

Θεσσαλονίκη, 1992. Ποιους αναγνωρίζετε (φωτ.: Facebook / Πασχάλης Τερζής)

Και μετά βρέθηκε στη γενέτειρα του. Και σιγά-σιγά άρχισε να γίνεται γνωστός στους εκεί κύκλους. Και πέρασε μια δεκαετία χωρίς δισκογραφία, αλλά με πολλές υποσχέσεις.

Όταν στα κέντρα που τραγουδούσε έρχονταν μεγάλες φίρμες από την Αθήνα, γοητεύονταν από τη φωνή του και του έταζαν να τον βοηθήσουν. Και η βοήθεια δεν ερχόταν ποτέ.

Αναμνήσεις από το 1985 (φωτ.: Facebook / Πασχάλης Τερζής)

«Ήμουν 20 χρόνια τραγουδιστής της πείνας, χωρίς μεροκάματα, δεν ήμουν γνωστός. Τραγουδάω 34 χρόνια τώρα», είχε πει πριν από μερικά χρόνια.

Από κάπου ξεκινάνε όλοι

1981 και στο κέντρο «Καλύβα» όπου εμφανίζεται ένα βράδυ ανάμεσα στους θαμώνες ήταν ο Χρήστος Νικολόπουλος και ο Γιώργος Νταλάρας. Οι δυο τους μετά το τέλος του προγράμματος τον πλησίασαν. Ο Πασχάλης Τερζής ήταν επιφυλακτικός, σχεδόν επιθετικός.

Ο συνθέτης όμως, όχι μόνο του έδωσε 20 τραγούδια, αλλά έπαιξε και μπουζούκι στον πρώτο του δίσκο που είχε τον τίτλο Λέω. Έκανε μεν επιτυχία, αλλά σε σχετικά περιορισμένο κοινό, αφού κυκλοφόρησε από μια μικρή εταιρεία, τη δισκογραφική «Ακτή».

«Από τη Λάρισα και κάτω δεν με ήξεραν. Από πάνω με ήξεραν», είχε δηλώσει. Η αρχή πάντως είχε γίνει.

Ακολούθησε η συνεργασία του στο άλμπουμ του Νικολόπουλου Παίξε Χρήστο επειγόντως, και μερικές ακόμα συνεργασίες. Στην ουσία η αναγνώριση και η κάθοδος στην Αθήνα έγιναν τη δεκαετία του 1990.

«Ποτέ δεν ονειρεύτηκα να γίνω φίρμα» έλεγε συχνά, και το εννοούσε. Ίσως γι’ αυτό αντιμετώπισε την εποχή της μεγάλης του επιτυχίας ως μια ευχάριστη παρένθεση στη ζωή του, και όχι ως ένα επίτευγμα που θα πάλευε να διατηρήσει με νύχια και με δόντια. Απλά το έζησε, το απόλαυσε και όταν ένιωσε πως ήθελε να βάλει μια τελεία και να επιστρέψει στο σπίτι του, στο μικρόκοσμό του, το έκανε με πρωτοφανή ευκολία.

Τα χρόνια περνούσαν και ένιωθε πως όφειλε στον Πασχάλη μια ζωή όπως την ήθελε, και ας έμπαινε στην άκρη ο Τερζής.

Η οικογενειακή αναγνώριση

«Ήμουν 10 χρόνια τραγουδιστής και ο πατέρας μου δεν είχε έρθει να με ακούσει. Μια φορά με ρώτησε “Τραγουδάς καλά; Τραγουδάς σαν τον Καζαντζίδη;”. Του λέω “Όχι”. Η αιτία για να έρθει να με ακούσει ήταν ο Ξανθόπουλος και μου είπε ότι τραγουδούσα καλύτερα», είχε δηλώσει.

Ακόμα, ο τραγουδιστής σε συνέντευξή του είχε αποκαλύψει πως από την οικογένειά του δεν επιθυμούσαν ο γιος του να ασχοληθεί με το τραγούδι.

Με τον Χρήστο Νικολόπουλο το 1981 (φωτ.: Facebook / Πασχάλης Τερζής)

«Δεν φανταζόμουν ότι θα γίνω επαγγελματίας τραγουδιστής, γιατί ήμουν ένα πολύ ντροπαλό παιδί. Οι γονείς μου είχαν μια άποψη για τη νύχτα κι η μητέρα μου μού είχε πει: “Γιατί αγόρι μου εσύ τραγουδιστής, εσύ είσαι καλό παιδί”. Έκανα αυτό που ήθελα, και αφού είδε ότι δεν άλλαξα άρχισε να της αρέσει. Η μητέρα μου έπαιρνε κρυφά στους ερασιτεχνικούς σταθμούς και ζητούσε να βάλουν τραγούδια μου, λέγοντας “Nα βάλετε το παιδί μου, είμαι του Πασχάλη η μάνα“», είχε περιγράψει.

Όσο για τη σύζυγό του Μαρία, είχε πει με συγκίνηση: «Δεν θα άντεχε καμιά άλλη γυναίκα όσα άντεξε η γυναίκα μου. Σχολούσα, ξυπνούσα και μιλούσαμε μετά από 5 ώρες. Δεν τολμούσε να με ρωτήσει τι έχω. Ήξερε το χαρακτήρα μου και ανοιγόμουν μόνος μου. Το πιο μεγάλο κατόρθωμά μας είναι ότι έχουμε να κοιμηθούμε 35 χρόνια μαζί».

Η ανάπαυλα του πολεμιστή

Κάποια μικροπροβλήματα υγείας που αντιμετώπισε κάπου εκεί στις αρχές του 2010, αλλά και ο ξαφνικός θάνατος του καρδιακού του φίλου και κουμπάρου του Δημήτρη Μητροπάνου, τον έκαναν να μείνει μακριά από τη νύχτα.

Από το 2008 και έπειτα ο Πασχάλης Τερζής δεν ξανανέβηκε στην πίστα, επισήμως τουλάχιστον, αφήνοντας ένα τεράστιο και δυσαναπλήρωτο κενό στη νυχτερινή διασκέδαση.

Με τον Γιώργο Μαργαρίτη, το 1991 (φωτ.: Facebook / Πασχάλης Τερζής)

Φυσικά οι προτάσεις για επιστροφή δεν σταμάτησαν, συνοδευόμενες από τεράστια ποσά. Ο ίδιος όμως δεν έχει ενδώσει. Πριν δύο χρόνια μόνο ηχογράφησε ένα τραγούδι, με την κόρη του Γιάννα. 

Είτε επιστρέψει είτε όχι ένα είναι σίγουρο: Ο Πασχάλης Τερζής είναι από τους καλύτερους τραγουδιστές στο είδος του τις τελευταίες δεκαετίες. Και ό,τι κατάφερε το έκανε με τη φωνή του και μόνο. Και βέβαια σήμερα που είναι τα γενέθλιά του θα τον θυμηθούν όλοι. Όχι ότι τις υπόλοιπες μέρες τον ξεχνούν.

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

26 Νοεμβρίου η Εκκλησία τιμά τον Μικρασιάτη Άγιο Στυλιανό
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Άγιος Στυλιανός: Ο Μικρασιάτης ασκητής της Παφλαγονίας που έγινε προστάτης των παιδιών

26/11/2025 - 12:27μμ
Πορεία προς τον Άγνωστο Στρατιώτη, 26 Νοεμβρίου 1961  (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών / Ψηφιακό Μουσείο του Ποντιακού Ελληνισμού)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

500 χρόνια από την Άλωση της Τραπεζούντας: Οι ιστορικές φωτογραφίες-ντοκουμέντα

26/11/2025 - 9:45πμ
(Φωτ.: EPA)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Φρέντι Μέρκιουρι: Από τη Ζανζιβάρη στη δόξα – Ο μύθος, οι υπερβολές και το τέλος από AIDS

24/11/2025 - 11:57πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

70 χρόνια πριν: Σαν σήμερα έκανε πρεμιέρα η θρυλική ταινία του Κακογιάννη, «Στέλλα»

21/11/2025 - 5:30μμ
(Φωτ.: Facebook/ Fairuz)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Φαϊρούζ: «Το αηδόνι του Λιβάνου» με την ελληνορθόδοξη πίστη άγγιξε τα 90

21/11/2025 - 11:26πμ
Εναέρια λήψη που δείχνει τη δεύτερη θέση εκτόξευσης μεσαίου βεληνεκούς βαλλιστικών πυραύλων, στη Σαγουά λα Γκράντε. Κούβα, 17 Οκτωβρίου 1962 (πηγή: Wikipedia / Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η Κρίση των Πυραύλων: Η μέρα που η Κούβα έκρινε το μέλλον του κόσμου

20/11/2025 - 4:20μμ
Η πολιορκία της Αμμοχώστου διά χειρός Giovanni Francesco Camocio (πηγή: travelogues.gr / commons.wikimedia.org)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Στρατηγός Άντζελο Γκάττο: Η φυλακή στον Εύξεινο Πόντο και η μαρτυρία μιας ηρωικής πολιορκίας

20/11/2025 - 10:23πμ
(Φωτ.: instagram / jamie_warfield)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Χριστίνα Ωνάση: Το τραγικό τέλος της γυναίκας που παρά τα πλούτη, δεν κατάφερε να αγοράσει την αγάπη

19/11/2025 - 3:47μμ
Οι κατηγορούμενοι από τα αριστερά, Μ. Γούδας, Γ. Μπαλτατζής, Ξ. Στρατηγός, Δ. Γούναρης, Ν. Στράτος, Ν. θεοτόκης, Π. Πρωτοπαπαδάκης (πηγή: Bibliothèque nationale de France)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μικρασιατική Καταστροφή: Σαν σήμερα, στις 15 Νοεμβρίου 1922, εκδόθηκε η ετυμηγορία για τη Δίκη των Έξι

15/11/2025 - 8:57πμ
Γνωστοί ερμηνευτές τραγουδούν στη συναυλία-αφιέρωμα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο, στο Καλλιμάρμαρο την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Λευτέρης Παπαδόπουλος: Ο μεγάλος δημιουργός με τις ποντιακές ρίζες γίνεται σήμερα 90 χρονών

14/11/2025 - 1:51μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Champions League: Πάλεψε αλλά υποκλίθηκε στη Ρεάλ ο Ολυμπιακός

7 ώρες πριν
(Φωτ.: Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πυγμαχίας U23: Τρία μετάλλια για την Ελλάδα

8 ώρες πριν
Πράκτορες του FBI στο σημείο όπου δύο μέλη της Εθνοφρουράς δέχθηκαν πυροβολισμούς. Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Will Oliver)

Πυροβολισμοί στη σκιά του Λευκού Οίκου: Νεκροί δύο εθνοφρουροί – Οργή Τραμπ

8 ώρες πριν
Η εμφάνιση του νησιού στη Λίμνη Μαραθώνα υποδηλώνει χαμηλή στάθμη των υδάτων. 23 Οκτωβρίου 2025 (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)

Σε «κόκκινο συναγερμό» Πάτμος και Λέρος λόγω λειψυδρίας – Ακολουθεί η Αττική

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Μπλακ άουτ στο Βελιγράδι και ήττα για τον Ολυμπιακό

9 ώρες πριν
Πρώτες βοήθειες σε έναν από τους τραυματίες (πηγή: Χ)

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί κοντά στον Λευκό Οίκο – Στο στόχαστρο μέλη της Εθνοφρουράς

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign