pontosnews.gr
Παρασκευή, 13/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ιάκωβος Ακτσόγλου (ΔΠΘ): Αυτά είναι τα αίτια που οδήγησαν στη Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους

Ο επίκουρος καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης θα είναι κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση των Αρμενίων της Θεσσαλονίκης

22/04/2023 - 6:32μμ
Η εμβληματική φωτογραφία του αρμενικού ξεριζωμού (Armenian National Institute / Armin T. Wegner. Επεξεργασία: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Η εμβληματική φωτογραφία του αρμενικού ξεριζωμού (Armenian National Institute / Armin T. Wegner. Επεξεργασία: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τα αίτια που οδήγησαν στις διώξεις και στη Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους θα επιδιώξει να φωτίσει ο Ιάκωβος Ακτσόγλου (επίκουρος καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με γνωστικό αντικείμενο την «Τουρκική Ιστορία του 19ου-20ού αιώνα»), ως κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης που θα πραγματοποιήσουν οι Αρμένιοι της Θεσσαλονίκης για τη συμπλήρωση 108 χρόνων από τα δραματικά γεγονότα του 1915.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Απριλίου, στις 12:00 το μεσημέρι, στην αίθουσα της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης.

«Κατά την ομιλία μου δεν θα αναφερθώ σε τετριμμένες γνώσεις, δηλαδή πώς μαζέψανε τους Αρμένιους οι Τούρκοι, τους δρόμους της εξορίας που τους οδήγησαν και πόσες ψυχές χάθηκαν σε αυτούς τους δρόμους. Με ενδιαφέρει να παρουσιάσω το γιατί συνέβησαν αυτά τα δραματικά γεγονότα. Θα αναφερθώ στο πώς εξελίχθηκε η ιστορία του αρμενικού ζητήματος τον 19ο και τον 20ό αιώνα μέχρι τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο», λέει στο pontosnews.gr ο Ι. Ακτσόγλου.

Γενοκτονία Αρμενίων: 105 χρόνια μετά «Είμαστε εδώ, θυμόμαστε και απαιτούμε» 2
Τσιτσερνακαμπέρντ, το μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων στο Ερεβάν (φωτ.: Έρση Βατού)

Ειδικότερα, όπως μας λέει, μία από τις βασικές αιτίες που οδήγησαν στις διώξεις και τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ήταν ότι το αρμενικό ζήτημα αποτελούσε επικίνδυνη κατάσταση για το κράτος που επιδίωκαν να δημιουργήσουν οι Νεότουρκοι.

«Το αρμενικό ζήτημα προκαλούσε την εμπλοκή των ευρωπαϊκών δυνάμεων, και αυτό οι Τούρκοι θεωρούσαν ότι έχει επικινδυνότητα για το κράτος τους. Έτσι, αποφάσισαν να τους εξορίσουν και να τους εξολοθρεύσουν, χωρίς όμως να καταλαβαίνουν τι είναι αυτό, στην ουσία, που προκαλούσε την εμπλοκή των ευρωπαϊκών δυνάμεων.

»Η ίδια η κακομεταχείριση των μη μουσουλμανικών πληθυσμών από τους Τούρκους ήταν η αιτία που προκαλούσε την εμπλοκή των Ευρωπαίων», τονίζει στο pontosnews.gr ο επίκουρος καθηγητής.

Δημιουργία μουσουλμανικού εθνικού κράτους και αστικής τάξης

Κατά τον Ιάκωβο Ακτσόγλου, μια δεύτερη αιτία για τον εκτοπισμό και τη Γενοκτονία των Αρμενίων ήταν ότι οι Τούρκοι, με τη βοήθεια σε ιδεολογικό επίπεδο των φίλων τους των Γερμανών, αντιλήφθηκαν ότι προκειμένου να δημιουργήσουν ένα εθνικό κράτος και μια κατάσταση με κυρίαρχη ιδεολογία τον τουρκισμό, θα έπρεπε να «καθαρίσουν» όλους τους υπόλοιπους από την περιοχή.

«Μέχρι τότε η αστική τάξη του κράτους των Οσμανών είχε εθνικοθρησκευτικά χαρακτηριστικά, τα οποία δεν εξυπηρετούσαν τις δικές τους ανάγκες. Παράλληλα, η αστική τάξη διαχειριζόταν τον πλούτο της χώρας, με αποτέλεσμα αυτός να βρίσκεται σε χέρια μη μουσουλμάνων. Έτσι, αποφάσισαν να αποκτήσει το κράτος τους αστική τάξη με τα δικά τους εθνικά χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό ξεπάστρεψαν τους “κακούς” και τους πήραν και τα χρήματά τους», σημειώνει.

Ορφανά (Έλληνες και Αρμένιοι) που αναμένουν τη μεταφορά τους στην Ελλάδα από τη Near East Relief

Πρώτη γενοκτονία, αυτή των Θρακών

Τέλος, τονίζει ότι η πολιτική γενοκτονιών που εφάρμοσαν οι Τούρκοι δεν ξεκίνησε από τους Αρμένιους και ότι η συγκεκριμένη χριστιανική εθνότητα δεν αποτέλεσε τα πρώτα θύματα των Τούρκων.

«Η πολιτική γενοκτονίας των Οσμανών ξεκίνησε από τους Θράκες, την άνοιξη του 1913, όταν κάηκαν ολόκληρα χωριά. Με την κάθοδο των Βουλγάρων στη Θράκη, οι Οσμανοί αποχωρούσαν και έκαιγαν τα χωριά των Θρακών. Τα ίδια χωριά κάηκαν, βέβαια, πάλι κατά την αποχώρηση των Βουλγάρων», σημειώνει ο επίκουρος καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Ιάκωβος Ακτσόγλου.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το βιβλίο παρουσίασαν ο συγγραφέας Κώστας Μπαλαχούτης και ο εκδότης Σάββας Καλεντερίδης. Τετάρτη 4 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Μαρία Κοσμίδη)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στέλιος Καζαντζίδης: «Δεν με σβήνει κανένας» – Παρουσιάστηκε στο Μαρούσι το βιβλίο του Κώστα Μπαλαχούτη

12/03/2026 - 5:59μμ
Το νέο ΔΣ του «Εύξεινου Πόντου» Κορυδαλλού (φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Κορυδαλλού «Εύξεινος Πόντος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Χωρίς μεγάλες αλλαγές το νέο ΔΣ του Συλλόγου Ποντίων Κορυδαλλού

12/03/2026 - 4:49μμ
Από την αφίσα της ημερίδας
ΠΟΝΤΟΣ

Ημερίδα στην Οινόη Καστοριάς για τον Στάθη Πελαγίδη – Τιμούν τον σπουδαίο ιστορικό του ποντιακού ελληνισμού

12/03/2026 - 2:49μμ
(Φωτ.: Facebook/Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης)
ΠΟΝΤΟΣ

Πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ «Παραδοσιακοί ποντιακοί χοροί» από την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης

12/03/2026 - 11:28πμ
Στιγμιότυπο από παλαιότερο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Παιδιών & Εφήβων (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Κατερίνη στο επίκεντρο του ποντιακού πολιτισμού – Έρχεται το 15ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Παιδιών & Εφήβων

11/03/2026 - 6:52μμ
Η Ιφιγένεια Πανίδου στην εκδήλωση «Γυναίκες της Μακεδονίας 2026», Τρίτη 10 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Μέριμνα Ποντίων Κυριών)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Ιφιγένεια Πανίδου της «Μέριμνας Ποντίων Κυριών» τιμήθηκε στις «Γυναίκες της Μακεδονίας 2026»

11/03/2026 - 6:04μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Αμπελοκήπων)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Το παιδικό τμήμα της Ένωσης Ποντίων Αμπελοκήπων έλαμψε στο 31ο Φεστιβάλ Παιδικών Χορευτικών Συγκροτημάτων

11/03/2026 - 3:44μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Μελισσίων Αττικής)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Τιμητική εκδήλωση για δύο σημαντικές γυναίκες του ποντιακού πολιτισμού

11/03/2026 - 9:13πμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία» ξεσήκωσε τους απόστρατους του Στρατού Ξηράς με χορούς και μουσικές του Πόντου

10/03/2026 - 10:28μμ
Η Πολύμνια Παναγιωτίδου περιλαμβανόταν στο «Εθνικόν Ημερολόγιον» του 1900, επιμέλεια Κωνστ. Φ. Σκοκού (Αθήνα)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Πολύμνια Παναγιωτίδου: Η Πόντια που άνοιξε το δρόμο για τις γυναίκες φαρμακοποιούς

10/03/2026 - 10:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Euroleague: Νίκη με Λεσόρ ο Παναθηναϊκός

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

ΗΠΑ: Μακελειό σε πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια – Δύο νεκροί μετά από ένοπλη επίθεση

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Conference League: Απολαυστική ΑΕΚ στη Σλοβενία, αγκάλιασε την πρόκριση

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Νέες απώλειες αμάχων, αποφασιστικές κινήσεις Νετανιάχου και Ερντογάν και διεθνείς προσπάθειες αποκλιμάκωσης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: glomex / ΕΡΤ2 Σπορ)

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ από τον Ντουπλάντις στην Ουψάλα – Έβδομος ο Καραλής

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign