pontosnews.gr
Παρασκευή, 18/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σκόπια: Ξεκινούν οι διαδικασίες για τη νέα τροποποίηση του Συντάγματος – Τι ζητούν οι Βούλγαροι

Στην τελική ευθεία για την υλοποίηση της συμφωνίας που προβλέπει την συμπερίληψη της βουλγαρικής μειονότητας με αντάλλαγμα την άρση του βέτο για ένταξη στην ΕΕ

6/04/2023 - 11:55πμ
Υποστηρικτές του VMRO - DPMNE διαδηλώνουν στα Σκόπια κατά της προτεινόμενης συμφωνίας της ΕΕ για τη διευθέτηση των διαφορών μεταξύ Σκοπίων και Βουλγαρίας. 10 Ιουλίου 2022 (Φωτ.: EPA/Georgi Licovski)

Υποστηρικτές του VMRO - DPMNE διαδηλώνουν στα Σκόπια κατά της προτεινόμενης συμφωνίας της ΕΕ για τη διευθέτηση των διαφορών μεταξύ Σκοπίων και Βουλγαρίας. 10 Ιουλίου 2022 (Φωτ.: EPA/Georgi Licovski)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στην τελική ευθεία για τη νέα τροποποίηση του Συντάγματός της βρίσκονται τα Σκόπια – μετά τις αλλαγές που έγιναν με τη Συμφωνία των Πρεσπών – προκειμένου συμπεριληφθεί σε αυτό η βουλγαρική μειονότητα που ζει στη χώρα, όρος απαραίτητος για να συνεχίσουν τα Σκόπια τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Η κυβέρνηση των Σκοπίων ξεκινά το επόμενο διάστημα τις σχετικές διαδικασίες σε μια περίοδο ωστόσο στην οποία οι πολιτικές δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της τροποποίησης δεν συγκεντρώνουν στη Βουλή την πλειοψηφία 2/3 που απαιτείται.

Πάντως ήδη το υπουργείο Δικαιοσύνης των Σκοπίων έθεσε προθεσμία έως τις 10 Απριλίου στα πολιτικά κόμματα, στο Γραφείο του Προέδρου, στο υπουργείο Εξωτερικών και στη Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, προκειμένου να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για τα ονόματα των εκπροσώπων τους στην ομάδα εργασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η Βουλγαρία παρεμπόδιζε επί δύο σχεδόν χρόνια την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που έχει οδηγήσει στην ψύχρανση των σχέσεων τους.

Ωστόσο, το περασμένο καλοκαίρι, οι δύο χώρες κατέληξαν σε μια συμφωνία, στη βάση πρότασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η Σόφια θα άρει το βέτο που έχει θέσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής της χώρας με την ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι τα Σκόπια θα προχωρήσουν σε τροποποίηση του Συντάγματός τους, με τη συμπερίληψη σε αυτό της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα.

Η συμφωνία αυτή προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στα Σκόπια, του δεξιού VMRO-DPMNE, το οποίο έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε τέτοια τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε τо 2021 στη χώρα, οι Βούλγαροι αποτελούν μόλις το 0,19% του πληθυσμού της χώρας (συνολικά 3.504 άτομα), στοιχείο το οποίο η επίσημη Σόφια αμφισβητεί και θεωρεί ότι το ποσοστό τους είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.

Οι Βούλγαροι διεκδικούν ρόλο στη διαδικασία

Στο μεταξύ, η Βουλγαρία φέρεται να ζητά να συμμετάσχει στη διαδικασία της τροποποίησης του Συντάγματος.

«Στη Βόρεια Μακεδονία συζητούνται ήδη παραλλαγές μελλοντικών κειμένων για την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας και η Βουλγαρία θέλει να είναι μέρος αυτής της διαδικασίας, ώστε αυτή να προχωρήσει χωρίς εμπόδια», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Νικολάι Μίλκοφ, ο οποίος πρόσθεσε ότι για τον σκοπό αυτόν μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, Μπουγιάρ Οσμάνι, με τον οποίο συναντήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον Μίλκοφ, η Βουλγαρία απλώνει το χέρι της για να συνεχιστεί ο διάλογος και ελπίζει ότι θα υπάρξει καλή θέληση και από τα Σκόπια.

Όχι των Σκοπίων σε εμπλοκή της Σόφιας

Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί η Βουλγαρία στις διαδικασίες για την τροποποίηση του Συντάγματος.

«Το υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει ότι η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος αποτελεί εσωτερικό ζήτημα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο ως υποχρέωση σχετίζεται με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Βουλή αναμένεται να λάβει μια τέτοια απόφαση, κυριαρχικά και σύμφωνα με τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας, που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, και σε αυτό το πλαίσιο, δεν υπάρχει δυνατότητα ή πολιτική βούληση για ένταξη πολιτών και ιδρύματα από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας. Τέτοιο αίτημα δεν ελήφθη ούτε συζητήθηκε μεταξύ των υπουργών Οσμάνι και Μίλκοφ», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ.: Γραφείο Τύπου Τουρκικής Προεδρίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Νέα παρέμβαση AKP και MHP για την επανεκλογή Ερντογάν

17/09/2026 - 10:32μμ
(Φωτ.: EPA / Sascha Steinbach)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Στην υποεπιτροπή αφοπλισμού του PKK ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν

17/09/2026 - 7:58μμ
(Φωτ. αρχείου: Pixabay/Dariusz Sankowski)
ΚΟΣΜΟΣ

Πρόταση της Κομισιόν για «κόφτη» στα social media σε παιδιά κάτω των 13 και γονικό έλεγχο έως τα 15

17/09/2026 - 6:17μμ
(Φωτ.: EPA / Michael Reynolds)
ΚΟΣΜΟΣ

CBO: Στα 38 δισ. δολάρια το μέχρι στιγμής κόστος του πολέμου στο Ιράν για τις ΗΠΑ

17/09/2026 - 4:52μμ
(Φωτ.: AP Photo/Jacquelyn Martin)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Απειλεί με δασμούς ή διακοπή εμπορίου με την ΕΕ λόγω του σχεδίου για τον Καναδά – «Το βρίσκω γελοίο»

17/09/2026 - 9:48πμ
Ταξιδιώτισσα στο «Ελ. Βενιζέλος» (φωτ.: EUROKINISSI)
ΚΟΣΜΟΣ

Χαμένη βαλίτσα: Σήμερα η ευρωπαϊκή απόφαση για τη διεκδίκηση αποζημίωσης

17/09/2026 - 9:21πμ
Μέλος των Ειδικών Δυνάμεων της Τουρκίας (φωτ.:  Χ / @tcsavunma)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ταξιαρχία κομάντος απέναντι από τη Σάμο – Στο φόντο τα νησιά

17/09/2026 - 8:26πμ
Συγγενείς κοιτούν φωτογραφίες θυμάτων, 16 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Narendra Shrestha)
ΚΟΣΜΟΣ

Νεπάλ: 6.150 αγνοούμενοι μετά τις πλημμύρες – 1.298 σοροί παραμένουν χωρίς ταυτότητα

16/09/2026 - 10:44μμ
Μαζικές συλλήψεις στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: αρχείο EPA / Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Στο όνομα της «οικογένειας», στο εδώλιο τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+

16/09/2026 - 7:32μμ
Γραφική απεικόνιση της εικαζόμενης διαδρομής που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά Σύρων μαχητών μέσω Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν κατά τον πόλεμο του 2020 (πηγή: nordicmonitor.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Nordic Monitor: Η «μυστική γέφυρα» της Άγκυρας για τη μεταφορά τζιχαντιστών στο Αρτσάχ το 2020

16/09/2026 - 5:12μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Νέα Ορλεάνη: Επαναλειτουργεί το επίτιμο προξενείο της Ελλάδας – Ιστορική η διαδρομή της Ορθοδοξίας στην περιοχή

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: pixabay.com)

Επίθεση σκύλων με τρεις τραυματίες στη Βούλα

3 ώρες πριν
Συζήτηση στη Βουλή και ψήφιση για την άρση ασυλίας της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλουκαι των βουλευτών Λευτέρη Αυγενάκη και Μακάριου Λαζαρίδη (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής: «Ναι» στην άρση ασυλίας της Κωνσταντοπούλου, «όχι» για Αυγενάκη και Λαζαρίδη

4 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ιωάννης Καποδίστριας: Αποκατάσταση του Μεγάρου του στην Κέρκυρα με κονδύλι 5,5 εκατ. ευρώ

4 ώρες πριν
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ.: Γραφείο Τύπου Τουρκικής Προεδρίας)

Τουρκία: Νέα παρέμβαση AKP και MHP για την επανεκλογή Ερντογάν

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Europa League: Κουζούλανε την… Ευρώπη ο ΟΦΗ

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV