pontosnews.gr
Τετάρτη, 8/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ακάθιστος Ύμνος: Η ευχαριστήρια ωδή προς την «Υπέρμαχο Στρατηγό» του Βυζαντινού κράτους – Σε ποιον αποδίδεται

Οι 24 οίκοι του αριστουργήματος της βυζαντινής υμνογραφίας

31/03/2023 - 5:04μμ
«Ο Ακάθιστος Ύμνος», ορθόδοξη εικόνα. Στο κέντρο εικονίζεται η Παναγία, ενώ καθεμιά από τις μικρές περιφερειακές εικόνες αφορά τη διήγηση ενός από τους 24 «οίκους» του Ακάθιστου Ύμνου (πηγή: Copyright © by Holy Transfiguration Monastery / Brookline, Massachusetts)

«Ο Ακάθιστος Ύμνος», ορθόδοξη εικόνα. Στο κέντρο εικονίζεται η Παναγία, ενώ καθεμιά από τις μικρές περιφερειακές εικόνες αφορά τη διήγηση ενός από τους 24 «οίκους» του Ακάθιστου Ύμνου (πηγή: Copyright © by Holy Transfiguration Monastery / Brookline, Massachusetts)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ένας ορθόδοξος χριστιανικός ύμνος που ψάλλεται σε όρθια στάση και αποτελεί ευχαριστήρια ωδή προς «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ», δηλαδή τη Θεοτόκο.

Ο Ακάθιστος Ύμνος που ψάλλεται στους ιερούς ναούς τις πέντε πρώτες Παρασκευές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τις πρώτες τέσσερις τμηματικά και την τελευταία ολόκληρος, θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της βυζαντινής υμνογραφίας.

Γραμμένος πάνω στους κανόνες της ομοτονίας, ισοσυλλαβίας και εν μέρει της ομοιοκαταληξίας, εξυμνεί την ενανθρώπιση του Θεού μέσω της Θεοτόκου. Αποτελείται από 24 οίκους (στροφές) σε ελληνική αλφαβητική ακροστιχίδα, από το Α ως το Ω (κάθε «οίκος» ξεκινά με το αντίστοιχο κατά σειρά ελληνικό γράμμα), ενώ η γλώσσα του είναι σοβαρή και ποιητική και πλουτίζεται από κοσμητικά επίθετα και πολλά σχήματα λόγου.

Το περίεργο με τον Ακάθιστο Ύμνο είναι ότι ενώ οι μελετητές έχουν υπεραναλύσει κάθε λέξη του, δεν έχουν καταλήξει στο ποιος, πότε και γιατί τον συνέθεσε. Ο Συναξαριστής που συνδέει τον ύμνο με τα γεγονότα του Αυγούστου του 626 –την πανωλεθρία των Αβάρων και των Περσών που τερμάτισε και την πολιορκία της Πόλης– , δεν αναφέρει ούτε το χρόνο της σύνθεσής του, ούτε τον μελωδό του.

Το περιεχόμενό του πάντως απηχεί τις δογματικές θέσεις της Γ΄ Οικουμενικής Συνόδου, επομένως η χρονολογία σύγκλησής της, το 431, αποτελεί μία σταθερά (terminus post quem), καθώς είναι σίγουρο ότι ο ύμνος δεν συνετέθη νωρίτερα. Από την άλλη, κάποιοι ερευνητές θεωρούν ότι από το περιεχόμενό του συνάγεται ότι ο ύμνος αναφέρεται σε κοινό εορτασμό του Ευαγγελισμού και των Χριστουγέννων, εορτές οι οποίες χωρίστηκαν κατά τη βασιλεία του Ιουστινιανού (527-565), πράγμα που, αν ισχύει, αφενός σημαίνει ότι ο ύμνος γράφτηκε το αργότερο επί Ιουστινιανού, αφετέρου ενισχύει την άποψη ότι προϋπήρχε των γεγονότων του 626.

Η παράδοση όμως αποδίδει τον Ακάθιστο Ύμνο στον μεγάλο βυζαντινό υμνογράφο του 6ου αιώνα, Ρωμανό τον Μελωδό.

Την άποψη αυτή υποστηρίζουν πολλοί ερευνητές (P. F. Krypiakiewicz, F. Doelger, H.-G. Beck, E. Wellesz, P. Maas, Σ. Ευστρατιάδης), οι οποίοι θεωρούν ότι οι εκφράσεις του ύμνου, η γενικότερη ποιητική του αρτιότητα και δογματική του πληρότητα δεν μπορούν παρά να οδηγούν στο Ρωμανό. Ένας άλλος ερευνητής, ο J. Grosdidier de Matons, θεωρεί ότι ένα κοντάκιο του Ρωμανού ακολουθεί τη μουσική και το μέτρο του α’ οίκου του Ακαθίστου Ύμνου («Ἄγγελος πρωτοστάτης…»), πράγμα που κατ’ αυτόν σημαίνει ότι ο Ρωμανός τουλάχιστον γνώριζε (αν δεν συνέγραψε ο ίδιος) τον Ύμνο. Τέλος, σε κώδικα του 13ου αιώνα υπάρχει μεταγενέστερη σημείωση, του 16ου αιώνα, η οποία αναφέρει τον Ρωμανό ως ποιητή του Ύμνου.

Πλην όμως, η άποψη αυτή αντικρούεται από πολλούς μελετητές που βρίσκουν στη δομή, στο ύφος και το περιεχόμενό του πολλά μεταρωμανικά στοιχεία.

Κατά μία άποψη, ο ύμνος ψάλθηκε καλοκαίρι, στη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, και μάλλον αργότερα μεταφέρθηκε στο Σάββατο της Ε΄ εβδομάδος των νηστειών, ίσως από τους εικονόφιλους μοναχούς του Στουδίου.

Έτσι, πλησίασε την γιορτή του Ευαγγελισμού. Είναι δε ενδεχόμενο σε αυτή τη μεταφορά, και πάλι για λόγους σχετικούς με την Εικονομαχία, να αλλοιώθηκε και το ιστορικό του Συναξαριστή, και από το 728, που αυτοκράτορας ήταν ο εικονομάχος Λέων Γ΄ Ίσαυρος, να μεταφέρθηκε στο 626, στα χρόνια του Ηρακλείου, ο οποίος πολεμούσε τους Πέρσες για να επανακτήσει τον Τίμιο Σταυρό.

Οι 24 οίκοι του Ακάθιστου Ύμνου

Ο Ακάθιστος Ύμνος αποτελείται από 24 «οίκους» (στροφές), οι οποίοι είναι δύο ειδών: οι περιττοί και οι άρτιοι.

  • Οι περιττοί (Α-Γ-Ε…), που είναι εκτενέστεροι, αποτελούνται από δεκαοκτώ στίχους. Οι πέντε πρώτοι στίχοι περιλαμβάνουν τη διήγηση, οι δώδεκα επόμενοι αποτελούν τους χαιρετισμούς, οι οποίοι απευθύνονται προς την Θεοτόκο και ο δέκατος όγδοος είναι το εφύμνιο «Χαίρε νύμφη Ανύμφευτε».
  • Οι άρτιοι (Β-Δ-Ζ…) αποτελούνται μόνο από πέντε στίχους διήγησης και το εφύμνιο «Αλληλούια». Από τους άρτιους οίκους, οι περισσότεροι αναφέρονται στο Χριστό (Θ-Κ-Μ-Ξ-Π-Σ-Υ-Χ), και μερικοί στη Θεοτόκο (Β-Δ-Ζ-Ω).

Γενικό θέμα του ύμνου είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, ο οποίος αναφερόταν και στο αρχικό του προοίμιο («Τό προσταχθέν μυστικῶς…»).

Οι 24 οίκοι (στροφές) σε ελληνική αλφαβητική ακροστιχίδα, από το Α ως το Ω

Κάθε «οίκος» αρχίζει με το αντίστοιχο κατά σειρά ελληνικό γράμμα.

Ο Ακάθιστος Ύμνος είναι γραμμένος πάνω στους κανόνες της ομοτονίας, ισοσυλλαβίας και εν μέρει της ομοιοκαταληξίας.

  • Με πληροφορίες από el.wikipedia.org.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Θεία Λειτουργία στην ιστορική Παναγία Σουμελά του Πόντου (φωτ.: Φως Φαναρίου)
ΠΙΣΤΗ

Παναγία Σουμελά: Ο μητροπολίτης Νεαπόλεως Βαρνάβας θα προεξάρχει της λειτουργίας στα Εννιάμερα

8/07/2026 - 3:59μμ
Πανηγυρικός εσπερινός στο Αγίασμα της Αγίας Κυριακής στο Κιρέτσμπουρνου, ένα από τα δύο ιστορικά αγιάσματα της Μητρόπολης Δέρκων που διατηρούνται έως σήμερα στις όχθες του Βοσπόρου (φωτ.: Φως Φαναρίου)
ΠΙΣΤΗ

Αγία Κυριακή στον Βόσπορο: Τα δύο αγιάσματα της Μητρόπολης Δέρκων που κρατούν ζωντανή τη μνήμη της Πόλης

8/07/2026 - 12:09μμ
(Φωτ.: Facebook/Greek Orthodox Archdiocese of Canada)
ΠΙΣΤΗ

Ο αρχιεπίσκοπος Καναδά Σωτήριος αποχωρεί έπειτα από 52 χρόνια διακονίας – Ξεκινούν οι διαδικασίες διαδοχής

7/07/2026 - 5:37μμ
(Φωτ.: Γεράσιμος Μπέκες/imverias.gr)
ΠΙΣΤΗ

Παναγία Σουμελά: Αρχιερατικό συλλείτουργο και συνεδρίαση του «Κοινού των Ποντίων» με μήνυμα ενότητας

5/07/2026 - 11:36μμ
(Φωτ. αρχείου: ΕΡΑ)
ΠΙΣΤΗ

Αρχιεπίσκοπος ΗΠΑ Ελπιδοφόρος: Ενωμένοι οφείλουμε να οικοδομούμε πάνω στις αυταπόδεικτες αλήθειες της πίστης και της ελευθερίας

4/07/2026 - 7:45μμ
(Φωτ.: The Greek Herald)
ΠΙΣΤΗ

Αυστραλία: Καθαγιάστηκε ο Ιερός Ελληνορθόδοξος Ναός Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στο Κερνς μετά από σχεδόν 90 χρόνια

3/07/2026 - 11:07πμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»)
ΠΙΣΤΗ

Ξάνθη: Οι «Τραντέλλενες» τίμησαν με ποντιακή περηφάνια και βαθιά πίστη τους Αγίους Νεοφανείς Μάρτυρες

30/06/2026 - 7:37μμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με την ηγουμένη της Μονής Ευαγγελισμού της Πάτμου, και με μέλη της αδελφότητας (πηγή: Οικουμενικό Πατριαρχείο)
ΠΙΣΤΗ

Ένας νέος Άγιος: Υπογράφηκε το σιγίλιο αγιοκατάταξης του Οσίου Αμφιλοχίου του εν Πάτμω

30/06/2026 - 3:17μμ
O Πρωτοπρεσβύτερος του προσκυνήματος των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Μανταμάδο, στη Λέσβο, Ευστράτιος Δήσσος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Στρατής Μπαλάσκας)
ΠΙΣΤΗ

Λέσβος: Νεκρός ο παπα-Στρατής, ιερέας του προσκυνήματος των Ταξιαρχών στο Μανταμάδο

30/06/2026 - 12:31πμ
Στο εσωτερικό της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης (φωτ.: Θωμαΐς Κιζιρίδου)
ΠΙΣΤΗ

Θεολογική Σχολή της Χάλκης: Νέες συζητήσεις, παλιά εμπόδια στην επαναλειτουργία της

29/06/2026 - 1:18μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο συνδυασμός των αντιβιοτικών αλλάζει την αποτελεσματικότητά τους

ΕΦΕΤ: Ανάκληση μη ασφαλούς προϊόντος πολύ γνωστής μάρκας

19 λεπτά πριν
Το Πέρασμα των Ερωτευμένων στη Βαρένα προσφέρει μια μοναδική θέα στη λίμνη Κόμο (φωτ.: Facebook / Infopoint Varenna Turismo)

Ξέχνα τη βόλτα με μαγιό: Χωριό στη λίμνη Κόμο βάζει πρόστιμα έως 200 ευρώ στους τουρίστες

48 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Christopher Neundorf)

Βαυαρία: Τραυματίες σε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης – Συνελήφθη ο φερόμενος ως δράστης – Για αμόκ κάνουν λόγο τα τοπικά ΜΜΕ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού)

Μητσοτάκης-NATO: Ιστορική ανορθογραφία το casus belli

2 ώρες πριν
Ο σκηνοθέτης Χρήστος Νίκου, ο οποίος συμμετέχει ως μέντορας στο πρόγραμμα Future Frames

Ελληνικό χρώμα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Karlovy Vary χάρη στην Allwyn

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

«Kλήρωσε» για Άρη και ΠΑΟΚ στο EuroCup

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign