Με κάθε επισημότητα ξεκίνησε η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Πάπα Λέοντα στην Ισπανία, η οποία αποτελεί και το πρώτο ταξίδι του σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός Ιταλίας από την εκλογή του στον παπικό θρόνο.
Πάνω από 400.000 πιστοί υποδέχθηκαν τον Πάπα Λέοντα στην Ισπανία σε μια επίσκεψη με ισχυρούς συμβολισμούς
Ο Ποντίφικας έτυχε εντυπωσιακής υποδοχής στη Μαδρίτη από τον βασιλιά Φελίπε ΣΤ΄ και τη βασίλισσα Λετίθια, ενώ χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν τους δρόμους για να τον καλωσορίσουν. Η τελετή πραγματοποιήθηκε με στρατιωτικές τιμές, κανονιοβολισμούς, αγήματα και μουσικές μπάντες, παρουσία της βασιλικής οικογένειας.
Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν επίσης η διάδοχος του θρόνου πριγκίπισσα Ελεονώρα και η Ινφάντα Σοφία. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία της βασίλισσας Λετίθια, η οποία εμφανίστηκε με λευκή ενδυμασία, προνόμιο που διαθέτουν μόνο λίγες καθολικές βασίλισσες της Ευρώπης κατά τις συναντήσεις τους με τον Πάπα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Βατικανού.
Κατά τη διάρκεια της επταήμερης περιοδείας του, ο Πάπας Λέων έχει προγραμματίσει περισσότερες από είκοσι δημόσιες εμφανίσεις και συναντήσεις, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, μεταναστευτικής πολιτικής και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παράλληλα, θα συναντηθεί με θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και θα απευθυνθεί στο ισπανικό κοινοβούλιο.
Στην ομιλία του ενώπιον του βασιλικού ζεύγους, απηύθυνε έκκληση υπέρ της ειρήνης και της ενότητας, επισημαίνοντας ότι οι κοινωνίες δεν μπορούν να οικοδομήσουν ασφάλεια μέσα από διαχωρισμούς, τείχη και συγκρούσεις, αλλά μέσα από τη συνεργασία, τον διάλογο και τον αμοιβαίο σεβασμό.
Από την πλευρά του, ο βασιλιάς Φελίπε εξήρε τη στάση του Ποντίφικα απέναντι στα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης εντός της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διαφάνειας και της αποφασιστικότητας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πιστών και την υποστήριξη των θυμάτων.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και η πιο χαλαρή πλευρά του Πάπα Λέοντα. Χαιρετώντας το συγκεντρωμένο πλήθος πραγματοποίησε τη γνωστή χειρονομία «6-7», ενώ κατά τη διάρκεια της πτήσης προς την Ισπανία έκανε χιουμοριστική αναφορά στον διάσημο καλλιτέχνη της reggaeton, Bad Bunny, προκαλώντας χαμόγελα στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν.
Η κορύφωση της πρώτης ημέρας πραγματοποιήθηκε με μεγάλη υπαίθρια προσευχή κοντά στο γήπεδο της Ρεάλ Μαδρίτης, όπου οι διοργανωτές εκτίμησαν ότι συγκεντρώθηκαν περίπου 400.000 άνθρωποι, καθιστώντας την υποδοχή μία από τις μεγαλύτερες που έχει γνωρίσει ποτέ Ποντίφικας στην Ισπανία.
















