pontosnews.gr
Τρίτη, 7/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ιάκωβος Καμπανέλλης: Το φτωχόπαιδο με τις κωνσταντινουπολίτικες ρίζες που κατάφερε να γίνει κορυφαίος συγγραφέας

Η ζωή και το έργο ενός σπουδαίου δημιουργού. Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

29/03/2023 - 6:55μμ
(Φωτ.: Facebook/ Παλιός και νέος κινηματογράφος)

(Φωτ.: Facebook/ Παλιός και νέος κινηματογράφος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σαν σήμερα, το 2011, πέθανε ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, σε ηλικία 89 ετών. Στις ιντερνετικές βιογραφίες του είναι καταχωρημένος ως: θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, σεναριογράφος, δημοσιογράφος και ακαδημαϊκός. Ένας σπουδαίος δημιουργός που μόνο τη ζωή του να είχε γράψει, θα είχε περάσει στην ιστορία. Πόσο μάλλον που έγραψε και έκανε και πολλά άλλα πράγματα τα οποία άλλαξαν την ιστορία του πολιτισμού στη χώρα μας.

Από τη Νάξο, στην Αθήνα

Γεννήθηκε στη Νάξο, στις 2 Δεκεμβρίου 1921, και είναι το έκτο από τα εννέα παιδιά του φαρμακοποιού Στέφανου Καμπανέλλη και της Αικατερίνης Λάσκαρη. Ο πατέρας του καταγόταν από τη Χίο, ενώ η μητέρα του προερχόταν από παλιά αρχοντική οικογένεια της Κωνσταντινούπολης. Για την ιστορία, ένας από τους αδελφούς του ήταν ο ηθοποιός Γιώργος Καμπανέλλης που γεννήθηκε το 1930, αλλά έφυγε ένα χρόνο νωρίτερα από τον Ιάκωβο.

Ήδη από μαθητής στο δημοτικό σχολείο ο τελευταίος διακρίνεται για την κλίση του στη λογοτεχνία. Μετά τις δύο πρώτες τάξεις του Γυμνασίου, όπου έχει συμμαθητή τον Μανώλη Γλέζο, έντονα βιοποριστικά προβλήματα αναγκάζουν την οικογένεια να μεταφερθεί στην Αθήνα. Εγκαθίστανται στο Μεταξουργείο. Tην ημέρα εργάζεται και το βράδυ σπουδάζει σχεδιαστής τεχνικού σχεδίου σε νυχτερινή σχολή.

Την ίδια εποχή, στην περιοχή που έμενε, στο Μεταξουργείο, γνωρίζεται με συνομηλίκους του που έχουν κοινές λογοτεχνικές ανησυχίες όπως οι: Τάσος Λειβαδίτης, Κώστας και Αλέξανδρος Κοτζιάς, Δημήτρης Χριστοδούλου και Ρένος Αποστολίδης. Παράλληλα, εμπλουτίζει τις γνώσεις του με αναγνώσεις βιβλίων, κυρίως λογοτεχνίας και ιστορίας, που του αποκαλύπτουν την ανθρώπινη περιπέτεια αλλά και τα μυστικά της γραφής. Η παρέα του Μεταξουργείου θέλει να κατακτήσει τον κόσμο των γραμμάτων, όμως η ιστορία αλλάζει τα πράγματα.

Τα χρόνια στο στρατόπεδο

Το 1942, κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, σχεδιάζει μαζί μ’ ένα φίλο του να καταφύγουν στη Μέση Ανατολή. Όμως χρήματα δεν υπάρχουν. Και έτσι οι δύο νεαροί αποφασίζουν να περάσουν στην Ελβετία μέσω Αυστρίας. Όμως στη Βιέννη, πέφτουν πάνω σε έναν έλεγχο και συλλαμβάνονται στο Ίνσμπρουκ.

Ο Καμπανέλλης ανακρίνεται και καταλήγει στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως και εξοντώσεως Μαουτχάουζεν.

Εκεί θα παραμείνει ως τις 5 Μαΐου 1945, όταν το στρατόπεδο απελευθερώθηκε από τον αμερικανικό στρατό. Οι συγκρατούμενοι του, 1.100 Έλληνες και Ελληνοεβραίοι, τον εκλέγουν αντιπρόσωπο τους στη Διεθνή Επιτροπή που φροντίζει για την ανάρρωση και την επιστροφή τους στην Ελλάδα και στο Ισραήλ.

Φυσικά όχι μόνο δεν ξέχασε, αλλά αυτή η πληγή, έγινε πηγή δημιουργίας. Το βιβλίο του Μαουτχάουζεν κυκλοφόρησε το 1961. Φυσικά γίνεται αμέσως εκδοτική επιτυχία και με τις συνεχείς επανεκδόσεις μέχρι σήμερα, αναδεικνύεται ως επίτευγμα της αντιπολεμικής λογοτεχνίας. Η απήχηση του βιβλίου παρακινεί τον Καμπανέλλη να γράψει τους στίχους των τεσσάρων τραγουδιών του ομώνυμου κύκλου, που μελοποιεί ο Μίκης Θεοδωράκης και παρουσιάζονται με μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έως σήμερα.

Ο δρόμος για τη Στέλλα

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης επιστρέφει στην Ελλάδα την περίοδο του εμφυλίου. Είναι όμως νέος και θέλει να δημιουργήσει. Και βλέποντας μια παράσταση στο Θέατρο Τέχνης,, αποφασίζει να στραφεί προς το θέατρο. Μην έχοντας όμως απολυτήριο Γυμνασίου, δεν μπορεί να φοιτήσει ως ηθοποιός στις δραματικές σχολές και αφιερώνεται στη συγγραφή θεατρικών έργων. Το 1950 ανεβαίνει το πρώτο του έργο Χορός πάνω στα στάχυα.

Και λίγα χρόνια μετά γνωρίζει τη Μελίνα Μερκούρη και εμπνέεται για να γράψει το θεατρικό Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια. Και κάπου το έργο ξεγλιστράει και αντί για τη σκηνή, βρίσκεται στην οθόνη. Και αλλάζει την πορεία του εγχώριου σινεμά. Και γίνεται το –καθυστερημένο χρονικά–ντεμπούτο της Μελίνας, που την εκτινάσει στην κορυφή. Ασχέτως αν μέχρι να βρεθεί χρηματοδότης, η ταινία πέρασε του λιναριού τα πάθη. Το αγνό 1954 ποιος θα έδινε χρήματα για ένα έργο με ηρωίδα μια ανεξάρτητη γυναίκα, που στήνει τον γαμπρό στην εκκλησία;

Και ακολουθεί και έτερο σπουδαίο φιλμ: Ο δράκος του Νίκου Κούνδουρου. Μόνο που αν η Στέλλα υπήρξε παγκόσμια επιτυχία, Ο δράκος αποτέλεσε οικονομικό βατερλό.

Πριν και μετά το «Μεγάλο μας τσίρκο»

Η ηλικία της νύχτας, Παραμύθι χωρίς όνομα, Η έβδομη μέρα της δημιουργίας, αλλά και η αδικημένη στην εποχή της Η γειτονιά των αγγέλων, που έγινε ταινία ως Γυμνοί στο δρόμο που και εκεί όμως δεν βρήκε δικαίωση. Σπουδαία και διαχρονικά έργα που έκαναν του όνομα του Καμπανέλλη μεγάλο. Αλλά και τα κινηματογραφικά Κορίτσια στον ήλιο ή το άδικα ξεχασμένο Κανόνι και αηδόνι. Μια μοναδική ιστορία που όμως στη χούντα έπαιξε και λίγο με τη σιωπή, αλλά και το κρυφτούλι με τη λογοκρισία (ειδικά στο Κανόνι και το αηδόνι).

Το 1970 ο Καμπανέλλης διακόπτει τη σιωπή του με το έργο Αποικία των τιμωρημένων (1970), μια διασκευή για θέατρο του διηγήματος του Φραντς Κάφκα, που ανεβαίνει στην Πειραματική Σκηνή της Πόλης της Μαριέττας Ριάλδη.

Βαγγέλης Σειληνός, Βασίλης Φωτόπουλος, Τζένη Καρέζη, Νίκος Κούρκουλος με τον συγγραφέα στην «Γειτονιά των αγγέλων» (φωτ.: Facebook/ Θέατρα που έκλεισαν)

Και φτάνουμε στο καλοκαίρι του 1973, όπου στο θέατρο Αθήναιον στην Πατησίων, ανεβαίνει το Μεγάλο μας τσίρκο. Που στην ουσία άλλο έργο είχε υποβλήθεί στη λογοκρισία –για να πάρει έγκριση– και άλλο παίχτηκε. Το σπουδαίο κείμενο του Καμπανέλλη, η Καρέζη με τον Καζάκο, ο Νίκος Ξυλούρης. Μια παράσταση-σταθμός για το ελληνικό θέατρο που στην ουσία έδειξε τα δόντια της στην εξουσία.

Ο Καμπανέλλης θεωρήθηκε σύμβολο αντίστασης σε κάθε μορφής φασισμό.

Και στη Μεταπολίτευση, Ο Μπαμπάς ο πόλεμος και τα 4 πόδια του τραπεζιού, που υιοθέτησε ο Κάρολος Κουν και πέρασαν στη σύγχρονη θεατρική ιστορία μας.

Οι θέσεις και οι τιμές

Το 1981 του ανατίθεται η Διεύθυνση Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ, όπου θα παραμείνει μέχρι το 1987, γεγονός που θα αναστείλει τις δραστηριότητές του στο θέατρο. Το 1987 μετατίθεται στην αντιπροεδρία της ΕΡΤ, θέση από την οποία αποχωρεί τον επόμενο χρόνο. Το 1989 επιστρέφει στη σκηνή με το έργο Ο Αόρατος θίασος που παίζεται σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη στο Εθνικό Θέατρο. Ακολουθούν το 1991, Ο δρόμος περνά από μέσα, που ανεβαίνει στο Πειραματικό Θέατρο της Πόλης της Μαριέττας Ριάλδη σε δική του σκηνοθεσία.

Το 1999 συνέβαλε στην κίνηση αποκέντρωσης της καλλιτεχνικής αγωγής, υποστηρίζοντας την ιδέα του ηθοποιού Δημήτρη Παπαγιάννη και του Λάμπρου Μίχου, δημάρχου δήμου Αγίας Βαρβάρας, για την ίδρυση της πρώτης Δημοτικής Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης.

Από το 2003 έως το 2007 διετέλεσε Πρόεδρος της Βουλής των Εφήβων, διαδεχόμενος τον Αντώνη Σαμαράκη.

Για την όλη προσφορά του ως συγγραφέα αλλά και ως ευαισθητοποιημένου πολίτη, τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις και αναγορεύθηκε επίτιμος δημότης πολλών πόλεων. Εκλέχτηκε επίτιμος διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κύπρου (1996), της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ (1999) και του τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1999). Εξελέγη παμψηφεί και αναγορεύθηκε Ακαδημαϊκός (1999), εγκαινιάζοντας την έδρα του Θεάτρου στην Ακαδημία Αθηνών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του απένειμε το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του τάγματος του Φοίνικα (2000).

Πόσο σπουδαία διαδρομή για ένα φτωχό παιδί!

(Φωτ.: Facebook/ Παλιός και νέος κινηματογράφος)

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: sxoinas.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Διονύσης Σχοινάς: Στα 56 του απολαμβάνει ακόμα περισσότερο τη ζωή με την Καίτη Γαρμπή και τον γιο τους Δημήτρη

6/10/2025 - 6:53μμ
Η μοναδική Μαίρη Χρονοπούλου (φωτ.: instagram.com/marychronopoulou_official)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Δύο χρόνια χωρίς τη Μαίρη Χρονοπούλου – Η λαμπερή ζωή, οι ρόλοι, οι πληγές, το ατύχημα και το μυστήριο πίσω από το θάνατό της

6/10/2025 - 1:56μμ
Ο Γιώργος Κοσκωτάς, το 1999 (φωτ. αρχείου: Π. Γιαννακούρης/ΑΠΕ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος Κοσκωτάς: Ο «μπογιατζής» που τάραξε την Ελλάδα

5/10/2025 - 2:44μμ
O Τσάρλτον Ίστον στο Λονδίνο, 30 Ιουλίου 1999 (φωτ.: EPA / Matthew Fearn)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τσάρλτον Ίστον, ένας σταρ… επικών διαστάσεων – Από τους κοινωνικούς αγώνες στον Ρίγκαν

4/10/2025 - 5:06μμ
(Φωτ.: Facebook/ mytheatro)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μαριάννα Τόλη: Το αιώνιο κορίτσι της ελληνικής σκηνής γεννήθηκε σαν σήμερα, το 1952

3/10/2025 - 8:28μμ
Η Κατερίνα Γώγου το 1978
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κατερίνα Γώγου: Η ανυπότακτη ηθοποιός και ποιήτρια – Η ζωή στο περιθώριο, τα σκοτάδια της και ο θάνατος της κόρης της

3/10/2025 - 11:44πμ
Ο Σταμάτης Κόκοτας (φωτ. αρχείου: Στέλιος Μισίνας / EUROKINISSI)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τρία χρόνια από το θάνατο του Σταμάτη Κόκοτα και ο γιος του Δημήτρης συνεχίζει να δίνει μάχη για τη δική του ζωή

1/10/2025 - 5:35μμ
Μανιώδης καπνιστής και εκτός πλατό ο Γουόλτερ Ματάου. Εδώ στο φιλμ «Πρώτη σελίδα» (πηγή: imdb.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γουόλτερ Ματάου: Ο υπέροχος απατεώνας που πολλοί επιχείρησαν να μιμηθούν

1/10/2025 - 12:19μμ
Η Δούκισσα σε εκπομπή της ΕΡΤ, το 1986 (πηγή: Αρχείο ΕΡΤ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η Δούκισσα του λαϊκού πενταγράμμου – Οι επιτυχίες, ο έρωτας με τον Βοσκόπουλο, ο Ζαμπέτας και η διεμφυλική εγγονή

30/09/2025 - 11:55πμ
Κατασκευή των ξύλινων οικιών για τους πρόσφυγες της Νέας Αγχιάλου (πηγή: «Η Δήμητρα»)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Διωγμένοι από τους Βούλγαρους, πρόσφυγες στη Νέα Αγχίαλο, «αιχμάλωτοι» της ελονοσίας

30/09/2025 - 10:51πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αστυνομικοί ερευνούν το σημείο όπου σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί στο Croydon Park του Σίδνεϊ (φωτ.: EPA/Sitthixay Ditthavong)

Ομογενής σκόρπισε τον τρόμο στο Σίδνεϊ πυροβολώντας αδιακρίτως με δεκάδες σφαίρες

20 λεπτά πριν
Παλαιστίνιοι κινούνται στην πλατεία Αλ Σαράγια στη Γάζα, ενώ στο βάθος υψώνεται καπνός από ισραηλινά πλήγματα στην περιοχή, παρά την έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στην Αίγυπτο μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ (φωτ.: EPA/Mohammed Saber)

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις διαπραγματεύσεις Ισραήλ-Χαμάς στην Αίγυπτο

52 λεπτά πριν
Αλβανοί αστυνομικοί έξω από το εφετείο των Τιράνων μετά τη δολοφονία (φωτ.: Anadolu Ajansi/Fatjon Cuka)

Αλβανία: Εν ψυχρώ δολοφονία δικαστή μέσα στο εφετείο για ιδιοκτησιακές διαφορές

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ για τον ελληνισμό στην Αίγυπτο (πηγή: YouTube / 
Ελληνική Κοινότητα Καΐρου)

Πορτ Σαΐντ, στα βήματα του ελληνισμού – Το ντοκιμαντέρ της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου

2 ώρες πριν
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ κάνει δηλώσεις στο «Ελ. Βενιζέλος» (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Γκ. Τούνμπεργκ: Μια γενοκτονία διεξάγεται σε ζωντανή μετάδοση στη Γάζα και οι κυβερνήσεις δεν κάνουν ούτε το ελάχιστο

3 ώρες πριν
Από την παρουσίαση στο Περθ: Η καθηγήτρια Μέλανι Ο’ Μπράιεν, η πρόξενος Ελένη Γεωργοπούλου και ο αντιπρόεδρος της Ποντιακής Αδελφότητας Δυτικής Αυστραλίας Νίκος Κεσκινίδης (φωτ.: Facebook / Pontian Brotherhood Of Saint George, Western Australia)

Τζορτζ Τρελόαρ, ο σωτήρας των Ελλήνων προσφύγων – Στα βήματα του Αυστραλού ανθρωπιστή

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign