pontosnews.gr
Πέμπτη, 22/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παναγιώτης Κάλλας, ή Τσοπανάκος: Ο άγνωστος ποιητής του Αγώνα

Πέθανε στα 36 του από... κορόμηλα

26/03/2023 - 10:51μμ
Σκίτσο του Τσοπανάκου από το βιβλίο του «Άσματα πολεμιστήρια του υπέρ της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος Αγώνος», και αποσπάσματα ποιημάτων του (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Σκίτσο του Τσοπανάκου από το βιβλίο του «Άσματα πολεμιστήρια του υπέρ της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος Αγώνος», και αποσπάσματα ποιημάτων του (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο Παναγιώτης Κάλλας γεννήθηκε το 1789 στη Δημητσάνα της Αρκαδίας και ήταν πολύ κοντός, σχεδόν νάνος, και καμπούρης. «Το ανάστημά του ήτον ως δωδεκαετούς νέου, ο δε χαρακτήρ του προσώπου του ανδρικός», γράφει ο βιογράφος και εκδότης των ποιημάτων του, Νικόλαος Παπαδόπουλος.

Λόγω προβλημάτων υγείας παρακολούθησε μόνο για δύο χρόνια μαθήματα στο Ελληνικό Σχολείο της Δημητσάνας, συμμετείχε όμως περιστασιακά ως ακροατής. Από μικρός απέκτησε την ευχέρεια στη στιχουργία, σκαρώνοντας σατιρικούς στίχους, με τους οποίους ειρωνευόταν τα κακώς κείμενα της πατρίδας του. Καθόταν σε μια γωνιά της Δημητσάνας και τους απήγγελλε, και γι’ αυτό οι συμπολίτες του τού «κόλλησαν» το παρατσούκλι Τσοπανάκος, με το οποίο έγινε γνωστός.

Με την έκρηξη της Επανάστασης, η Μούσα του άλλαξε: αντί σατιρικών επιγραμμάτων, άρχισε πλέον να συνθέτει θούρια που προέτρεπαν τους Έλληνες στον αγώνα υπέρ της ελευθερίας.

Κατά κύριο λόγο υμνούσε τα κατορθώματα του Κολοκοτρώνη, του Μιαούλη, του Κανάρη και των άλλων ηρώων της Επανάστασης. Απ’ όλους, ωστόσο, θαύμαζε περισσότερο και αγαπούσε τον Νικηταρά, και πρώτα σ’ αυτόν διάβαζε τα νέα του ποιήματα.

Μια μέρα ο Νικηταράς, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την προσφορά του Τσοπανάκου στην Επανάσταση, του απέστειλε ως δώρο ένα λάφυρο από την καταστροφή του Δράμαλη στα Δερβενάκια το καλοκαίρι του 1822. Ήταν ένα όμορφο άλογο χωρίς ουρά, που θα του χρησίμευε για να περιέρχεται τα στρατόπεδα έφιππος και να εξάπτει με τους στίχους του το φρόνημα των μαχητών.

Ο Τσοπανάκος, που ήταν πάμπτωχος και μόλις που κατόρθωνε να θρέψει τον εαυτό του, ξαναβρήκε τον σατιρικό του οίστρο και ευχαρίστησε τον Νικηταρά με τους παρακάτω στίχους:

Ο Νικηταράς τού έστειλε το κριθάρι που ζητούσε, και η Πελοποννησιακή Γερουσία ανέλαβε να τον συντηρεί.

Ο θάνατος του Τσοπανάκου το 1825, σε ηλικία 36 ετών, ήταν αρκετά… πεζός. Καθ’ οδόν προς τη Δημητσάνα συνάντησε μια κορομηλιά και αποφάσισε να χορτάσει την πείνα του. Στάθηκε καβάλα στο άλογο κάτω από το δέντρο και άρχισε να καταβροχθίζει λαίμαργα τους καρπούς του δέντρου. «Αφού η φύσις τον εστέρησε το σώμα, του έδωκε μεν πνεύμα πολύ, αλλά κοιλίαν μικρήν και αδύνατον και δια τούτο μη δυνάμενος να χωνεύση τα κορόμηλα απέθανεν», γράφει ο Φωτάκος στους Βίους Πελοποννησίων ανδρών.

Τα πατριωτικά ποιήματά του εκδόθηκαν μετά το θάνατό του, το 1838, από τον Νικόλαο Παπαδόπουλο, με τίτλο Άσματα πολεμιστήρια του υπέρ της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος Αγώνος. Τα σατιρικά του επιγράμματα όμως χάθηκαν, και μόνο κάποια από αυτά διασώθηκαν από στόμα σε στόμα.

Πηγές:
• sansimera.gr
• google books: Asmata polemistēria tu hyper tēs anexartēsias tēs Hellados agōnos.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πρόσφυγες από την Κιλικία στο κατάστρωμα του ατμόπλοιου «Βασιλεύς Κωνσταντίνος», 1922 (πηγή: Λεύκωμα Αναστάσιου Κανελλόπουλου, Φωτογραφικό Αρχείο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Κιλικία 1921: Κλειστή η πόρτα στη Σμύρνη, οι Έλληνες πρόσφυγες στη Συρία

20/10/2026 - 3:50μμ
(Πηγή: Αρχείο Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού/ ΓΕΣ)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Γιαννιτσά 1912: Η κρισιμότερη σύγκρουση του Α’ Βαλκανικού Πολέμου που έκρινε την τύχη της Θεσσαλονίκης

19/10/2026 - 10:35πμ
Το προικοσύμφωνο βρίσκεται στον «Κώδικα της Ελληνικής Ορθοδόξου Κοινότητας Καβάλλας» (πηγή: gak.kav.sch.gr)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Σπάνιο προικοσύμφωνο του 1901: Εργοδότης προίκισε την οικιακή του βοηθό με 6.974 γρόσια και 15 χρυσές λίρες

8/10/2026 - 3:46μμ
Κάτοικοι των Γανοχώρων της Ανατολικής Θράκης με τις οικοσκευές τους στην ακτή, καθώς ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, το 1922 (φωτ.: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Φωτογραφική Συλλογή Μιχάλη Τσάγκαρη / Γιώργος Λυκίδης)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Μουδανιά: Οι Σύμμαχοι πιέζουν, ο Βενιζέλος τηλεγραφεί – Η Ανατολική Θράκη αλλάζει χέρια

4/10/2026 - 8:41μμ
Φωτογραφίες από το οικογενειακό αρχείο του Χουσεΐν Γιλμάζ (φωτ.: Kuşadası Mübadele Derneği / αρχείο Χουσεΐν Γιλμάζ)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ανταλλαγή πληθυσμών: Το σπίτι όπου συναντήθηκαν δύο ξεριζωμοί

4/10/2026 - 1:14μμ
Η Τραπεζούντα από τη θάλασσα στις αρχές του 20ού αιώνα. Στο ένθετο, απόσπασμα της δημοσιευμένης προξενικής αναφοράς για την κορύφωση της επιδημίας χολέρας στις 25 Σεπτεμβρίου 1910 (φωτ.: αδελφοί Κακούλη / Wikimedia Commons· ένθετο: Public Health Reports / CDC)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Τραπεζούντα: Η χολέρα κορυφώνεται – 352 νεκροί ως τον Δεκέμβριο

25/09/2026 - 6:24μμ
Πρόσφυγες αμέσως μετά την αποβίβασή τους από πλοία που τους μετέφεραν από τη Μικρά Ασία στη Θεσσαλονίκη, το 1922 (φωτ.: American National Red Cross photograph collection / Library of Congress)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: Όταν 20.000 πρόσφυγες έφτασαν μέσα σε δύο ημέρες

16/09/2026 - 11:08μμ
Κατηγορούμενοι ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου στη Γιασί Αντά (φωτ.: Devlet Başkanlığı Cumhuriyet Arşivi / Independent Türkçe)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Σεπτεμβριανά 1955: Ποιοι δικάστηκαν και ποιοι έμειναν στο απυρόβλητο

6/09/2026 - 9:39μμ
Η Σμύρνη στις φλόγες, σε καρέ από το επεισόδιο «Έξοδος» της σειράς ιστορικών ντοκιμαντέρ «Το Ρίζωμα». Η εικόνα έχει υποστεί τεχνική επεξεργασία ως προς τα χρώματα και την ποιότητα (πηγή: Αρχείο ΕΡΤ)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Κρύφτηκαν σε νεκροταφεία, μεταμφιέστηκαν σε γυναίκες: Μαρτυρίες από τη φλεγόμενη Σμύρνη

31/08/2026 - 5:40μμ
Ο Αναστάσιος Μελετίου Πέππας και δίπλα πλοίο στο λιμάνι της Σμύρνης τον Σεπτέμβριο του 1922 (φωτ.: Αρχείο οικογένειας Πέππα / Wikimedia Commons)
ΙΣΤΟΡΙΑ

«Κρατούν τα χέρια σου, τσολιά;»: Η συγκλονιστική διάσωση δύο στρατιωτών από τη Σμύρνη

29/08/2026 - 5:31μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προεκλογική ομιλία του Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συγκέντρωση στο Βελιγράδι, 3 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Marko Djokovic)

Σερβία: Οι φοιτητές δοκιμάζουν την κυριαρχία Βούτσιτς – Το μήνυμα Πούτιν και οι ευρωπαϊκές ανησυχίες

3 ώρες πριν
Διαδηλωτής κρατά αφίσα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σε κινητοποίηση κατά της ακρίβειας και των περικοπών στις δημόσιες υπηρεσίες, στο Παρίσι, στις 17 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Mohammed Badra)

Γαλλία: Νέες διαδηλώσεις το Σάββατο και απεργιακή κλιμάκωση – Η κρίση πιέζει τον Μακρόν

4 ώρες πριν
(Φωτ.: Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροβάτου «Το Καρς»/Facebook)

Ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροβάτου «Το Καρς» στο 8ο Χορωδιακό Μουσικό Σεμινάριο Σαμοθράκης

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Τρυψάνης)

EuroCup: «Καθάρισε» ο Ταϊρί για τον ΠΑΟΚ στο φινάλε

4 ώρες πριν
Ο Τίμιος Σταυρός της Παναγίας Σουμελά, που περιέχει Τίμιο Ξύλο, στη λειψανοθήκη του (φωτ.: Μητρόπολη Βεροίας / Κοσμάς Καραγιάννης)

Σέρρες: Τίμιο Ξύλο από την Παναγία Σουμελά στον Άγιο Δημήτριο

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

FIBA Europe Cup: Η Ντζίκι φρέναρε τον Ηρακλή

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV