pontosnews.gr
Τετάρτη, 9/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Άλντο Μόρο: Η απαγωγή και η δολοφονία που άλλαξαν την πορεία της Ιταλίας

Στις 16 Μαρτίου 1978 οι Ερυθρές Ταξιαρχίες απήγαγαν τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος βρέθηκε δολοφονημένος 55 μέρες αργότερα

16/03/2023 - 11:37πμ
Το άψυχο σώμα του Άλντο Μόρο (φωτ.: αρχείο ΑΝSA)

Το άψυχο σώμα του Άλντο Μόρο (φωτ.: αρχείο ΑΝSA)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Λιγότερο από 3 λεπτά κράτησε η επιχείρηση απαγωγής, αλλά τα σενάρια συνωμοσιολογίας με κατασκόπους και μυστικές υπηρεσίες, κομάντος, μαφία και συμφέροντα, πολιτικά πρόσωπα και κυβερνήσεις, διαρκούν μέχρι σήμερα. Στις 16 Μαρτίου 1978 είχε ξημερώσει μια σημαντική ημέρα για την Ιταλία, καθώς επρόκειτο να ζητηθεί από το κοινοβούλιο ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Τζούλιο Αντρεότι, με την ενεργό συμμετοχή για πρώτη φορά των κομμουνιστών. Τελικά η εξέλιξη των γεγονότων οδήγησε σε ένα νέο δεξιό υπουργικό συμβούλιο υπό τον σταθερό έλεγχο των Χριστιανοδημοκρατών.

Εκείνη η μέρα έμεινε στην Ιστορία για την αρπαγή του πρώην πρωθυπουργού Άλντο Μόρο από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες.   

Το (στρατιωτικής ακρίβειας) σχέδιο αποδείχθηκε αλάνθαστο: οι κομάντο των Ερυθρών Ταξιαρχιών εγκλώβισαν και ακινητοποίησαν τα αυτοκίνητα του πρώην πρωθυπουργού και της συνοδείας του στην οδό Φάνι της Ρώμης. Με αυτόματα στα χέρια «γάζωσαν» τους πέντε σωματοφύλακες (καραμπινιέρους και αστυνομικούς) με 91 σφαίρες. Μόνο ένας πρόλαβε να τραβήξει όπλο, ωστόσο δευτερόλεπτα αργότερα έπεσε και αυτός νεκρός. Οι εκτελεστές έδωσαν σε όλους και τη χαριστική βολή.

Νεκρός σωματοφύλακας του Άλντο Μόρο (φωτ.: αρχείο ΑΝSA)

Ο σχεδόν…αλώβητος Άλντο Μόρο (η σορός του έφερε ένα τραύμα στο μηρό, που ίσως να ήταν από την ημέρα της απαγωγής) μεταφέρθηκε στο σπίτι όπου κρατήθηκε όμηρος για 55 ημέρες. Την ευθύνη ανέλαβαν αμέσως οι Ερυθρές Ταξιαρχίες με τηλεφώνημα στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA. Ο στόχος θεωρείται ότι επελέγη λόγω του διαμεσολαβητικού ρόλου ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες και τους κομμουνιστές, τα δύο κυρίαρχα τότε κόμματα στην Ιταλία.

Κατά μια εκδοχή, η επικείμενη άνοδος των κομμουνιστικών δυνάμεων στην εξουσία άλλαζε τα δεδομένα σε έναν επαναστατικό πόλεμο ενάντια στον καπιταλισμό. Κατά μια άλλη, το σχέδιο ήταν να χτυπηθεί όλο το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, απλά ο Άλντο Μόρο επελέγη αντί του Τζούλιο Αντρεότι διότι είχε πιο «τρωτή» αστυνομική παρουσία – είναι χαρακτηριστικό, όπως κατέθεσε η χήρα του Μόρο, Ελεονόρα Τσιαβαρέλι, ότι οι σωματοφύλακες δεν κουβαλούσαν τα όπλα τους, αλλά τα είχαν στο πορτ μπαγκάζ γιατί δεν ήξεραν να τα χρησιμοποιούν.

Ακόμα και η τοποθεσία όπου κρατήθηκε η Άλντο Μόρο έχει προκαλέσει πλήθος σεναρίων. Εντούτοις, πρωταγωνιστικό πρόσωπο παραμένει η Άννα Λάουρα Μπραγκέτι, η οποία είχε γίνει μέλος των Ερυθρών Ταξιαρχιών έναν χρόνο πριν από την απαγωγή. Είχε αγοράσει το σπίτι για λογαριασμό της οργάνωσης και επίσης είχε αναλάβει τη φροντίδα του κρατούμενου· φαγητό σε δίσκο και τραπεζομάντιλο, τα αγαπημένα του μπισκότα για πρωινό. Παράλληλα συνέχιζε να πηγαίνει κανονικά στη δουλειά της για να μην κινήσει υποψίες.

Σε συνέντευξη που είχε δώσει στη Λώρη Κέζα με αφορμή το βιβλίο Άλντο Μόρο: Η ομηρία, η Άννα Λάουρα Μπραγκέτι είχε τονίσει ότι υπάρχει συλλογική ευθύνη για τη δολοφονία, και βαρύνει ακόμα και την ίδια που ήταν αντίθετη.

Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες ζήτησαν την απελευθέρωση 13 φυλακισμένων συντρόφων που ανήκαν στην πρώτη γενιά. Ιδιόχειρες επιστολές του Άλντο Μόρο, συνολικά 86, είχαν αποδέκτες πολιτικούς, κομματικά στελέχη, τον Πάπα Παύλο ΣΤ’ και τα μέλη της οικογένειάς του. Κάποιες εστάλησαν, άλλες βρέθηκαν αργότερα σε γιάφκα των Ερυθρών Ταξιαρχιών. Φαίνεται ότι ποτέ δεν έπεσε θύμα βασανισμού· η αυθεντικότητα των επιστολών δεν αμφισβητείται, όμωςθεωρείται ότι το περιεχόμενό τους να αντανακλά ένα Σύνδρομο της Στοκχόλμης.

(Φωτ.: αρχείο ANSA)

Ιστορική είναι πλέον η φωτογραφία του χριστιανοδημοκράτη ηγέτη που τραβήχτηκε στις 20 Απριλίου 1978 με φόντο το αστέρι ανάμεσα στις λέξεις Brigate Rosse.

Με τον απαχθέντα να ζητά να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή του, η πολιτική σκηνή της Ιταλίας χωρίστηκε στα δύο, με κύριο ζητούμενο εάν νομιμοποιείται ή όχι η τρομοκρατική βία. Κατά των διαπραγματεύσεων τάχθηκε η ιταλική κυβέρνηση, θέση που εισηγήθηκαν και οι Αμερικανοί σύμβουλοι που μετέβησαν στη Ρώμη.

Ο Άλντο Μόρο βρέθηκε νεκρός στις 9 Μαΐου 1978 στο πορτ μπαγκάζ ενός κόκκινου Renault 4L. Η «ποινή» του στο σύντομο λαϊκό δικαστήριο των Ερυθρών Ταξιαρχιών ήταν εκτέλεση με 10 σφαίρες – ως φυσικός αυτουργός καταδικάστηκε αργότερα το ηγετικό στέλεχος Μάριο Μορέτι.

Τα ίδια ρούχα που είχε επιλέξει ο πρώην πρωθυπουργός την ημέρα της απαγωγής, ήταν στο άψυχο σώμα· ίχνη άμμου που βρέθηκαν στις τσέπες και τις κάλτσες, όπως και ίχνη λαχανικών. Τελικά οι τρομοκράτες δήλωσαν ότι τα είχαν σκόπιμα είχαν προσθέσει, για να παραπλανήσουν τους ανακριτές. Στο πορτ μπαγκάζ υπήρχαν επίσης μερικά από τα προσωπικά αντικείμενα, ένα βραχιόλι και το ρολόι του, και μερικά άδεια φυσίγγια.

Το άψυχο σώμα του Άλντο Μόρο (φωτ.: αρχείο ΑΝSA)

Παρά τις εξονυχιστικές έρευνες και μεγάλες δίκες, οι ακριβείς λεπτομέρειες της απαγωγής και της δολοφονίας δεν είναι ακόμη γνωστές. Σύμφωνα με την κυρίαρχη θεωρία συνωμοσίας, οι Ερυθρές Ταξιαρχίες ήταν ο εκτελεστικός βραχίονας ενός σχεδίου που εξυφάνθηκε από μυστικές υπηρεσίες ή τη μαφία προκειμένου να μην υπάρξει ο ιστορικός συμβιβασμός με το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Γεγονός πάντως παραμένει ότι την προσέγγιση Μόρο-κομμουνιστών δεν την έβλεπαν με θετικό μάτι ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Σοβιετική Ένωση.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Θεόφραστος Σακελλαρίδης: Από το μεγαλείο της οπερέτας, στη λησμονιά και τη φτώχεια

7/09/2026 - 5:47μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI - MOTION TEAM / Drone)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τούμπα 67 ετών: Σαν σήμερα εγκαινιάστηκε το γήπεδο του ΠΑΟΚ

6/09/2026 - 1:40μμ
Τοιχογραφία από την Αγία Σοφία Τραπεζούντας, ενταγμένη στο Wikimedia Commons στον κύκλο του Γάμου στην Κανά. Η εικόνα χρησιμοποιείται συμβολικά και δεν απεικονίζει τον αυτοκρατορικό γάμο του 1377 (φωτ.: Wikimedia Commons / Dosseman, CC BY-SA 4.0)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο αυτοκρατορικός γάμος της Τραπεζούντας που κράτησε πάνω από μία εβδομάδα

6/09/2026 - 10:43πμ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Στέλιος Περπινιάδης: Ο πολεμιστής της Μικρασίας που έγινε μεγάλος τραγουδιστής

4/09/2026 - 12:49μμ
Τεντιμπόηδες διαπομπεύονται συνοδεία αστυνομικού (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νόμος 4000: Γιαούρτια, ξύρισμα και δημόσια διαπόμπευση για τους «τεντιμπόηδες»

4/09/2026 - 11:54πμ
Έλληνες πρόσφυγες στο κατάστρωμα του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS «Edsall» (DD-219), κατά την εκκένωση της Σμύρνης τον Σεπτέμβριο του 1922 (φωτ.: Naval History and Heritage Command / NH 85298)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σμύρνη 1922: Το τηλεγράφημα που δικαιώνει τον Τζορτζ Χόρτον – Η έκκληση που απέρριψαν οι ΗΠΑ

4/09/2026 - 9:39πμ
Ο αρχαιολόγος Γεώργιος Μυλωνάς σε διάλεξη για τις Μυκήνες στο Πανεπιστήμιο Southeast Missouri State το 1961
(φωτ.: Southeast Missouri State University – Sagamore / Public Domain)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γεώργιος Ε. Μυλωνάς: Ο διακεκριμένος Σμυρνιός αρχαιολόγος που είδε την Καταστροφή με τα μάτια του και ξέφυγε από το θάνατο

2/09/2026 - 12:41μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI - ACTION IMAGES)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

20 χρόνια από τη μεγάλη νίκη της Εθνικής ομάδας επί των ΗΠΑ στη Σαϊτάμα

1/09/2026 - 12:12μμ
Παύλος Παλαιολόγος, ο σπουδαίος χρονικογράφος της Μικρασιατικής Καταστροφής (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Παύλος Παλαιολόγος – Η Σμύρνη του 1922 μέσα από την πένα ενός σπουδαίου Κωνσταντινουπολίτη

31/08/2026 - 4:04μμ
Πρόσφυγες στο κτήριο του Προνοητή στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας, στις 9 Μαΐου 1923 (φωτ.: Ιδιωτικό Αρχείο Σπύρου Γαούτση)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: Γλίτωσαν από τη Μικρασιατική Καταστροφή – Τα κανόνια του Μουσολίνι χτύπησαν το καταφύγιό τους στην Κέρκυρα

31/08/2026 - 9:57πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)

Ιράν-ΗΠΑ: Στο στόχαστρο ιρανικά δεξαμενόπλοια – Απειλές των Φρουρών της Επανάστασης για αντίποινα

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Christopher Neundorf)

Ντόρτμουντ: Ανησυχία για τον Καρέτσα – Ένιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Κύπελλο Ελλάδας: Έκανε το 2Χ2 ο Ολυμπιακός

5 ώρες πριν
(Φωτ.: ©Copyright: Hellenic Parliament/Αλίκη Ελευθερίου)

«Κάθε ανάσα είναι δώρο»: Η Βουλή φωταγωγήθηκε για την Κυστική και Πνευμονική Ίνωση

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Hellenic Cultural Center of the Southwest/Facebook)

Οι ομογενείς του Χιούστον τίμησαν τη Σάντα: 105 χρόνια μνήμης για τους νεκρούς του Ολοκαυτώματος

6 ώρες πριν
Με τον υπουργό Οικονιμικών Κυριάκο Πιερρακάκη συναντήθηκε σήμερα ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών (φωτ.: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ)

Ιερώνυμος σε Πιερρακάκη: Σχέδιο για φοιτητικές εστίες και στέγη για νέες οικογένειες

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV