pontosnews.gr
Παρασκευή, 7/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Φεβρουάριος 1923: «Πράσινο φως» για αναγκαστικές απαλλοτριώσεις ακινήτων για τη γεωργική αποκατάσταση ακτημόνων και προσφύγων

Πώς γινόταν η διαδικασία απαλλοτρίωσης, σύμφωνα με ντοκουμέντα από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους

18/02/2023 - 12:02πμ
Διάγραμμα διάταξης οικίσκων αγροτικού συνοικισμού Χαϊδαρίου. 1η Δεκεμβρίου 1924
(πηγή: ΓΑΚ, Κ.Υ., Αρχείο Τοπογραφικής Υπηρεσίας Υπουργείου Γεωργίας)

Διάγραμμα διάταξης οικίσκων αγροτικού συνοικισμού Χαϊδαρίου. 1η Δεκεμβρίου 1924 (πηγή: ΓΑΚ, Κ.Υ., Αρχείο Τοπογραφικής Υπηρεσίας Υπουργείου Γεωργίας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με απόφαση της επαναστατικής κυβέρνησης τον Φεβρουάριο του 1923, επιτρεπόταν η αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων για γεωργική αποκατάσταση ακτημόνων και προσφύγων και πριν από την καταβολή αποζημίωσης στον ιδιοκτήτη. Τον ίδιο μήνα δημοσιεύτηκε το Νομοθετικό Διάταγμα «περί αποκαταστάσεως ακτημόνων καλλιεργητών», που προέβλεπε την αναγκαστική απαλλοτρίωση εκτάσεων που ανήκαν στο Δημόσιο, σε δήμους, μονές, όσων καλλιεργούνταν επί μορτή κ.ά.

Τοπογραφικό διάγραμμα τμήματος κτήματος Θέρμη-Γιουρντά Αναβύσσου υπέρ προσφυγικής ομάδας Αρετσούς, 1931 (πηγή: ΓΑΚ, Κ.Υ., Αρχείο Διεύθυνσης Πολιτικής Γης Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης)

Οι παραπάνω αποφάσεις της Επανάστασης του 1922 ολοκλήρωναν, υπό την πίεση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής, την ανολοκλήρωτη αγροτική μεταρρύθμιση της περιόδου 1917-1920. Η διαδικασία απαλλοτρίωσης είχε ως εξής:

Αρχικά δημοσιευόταν η απόφαση απαλλοτρίωσης σε ΦΕΚ και παραδίδονταν η κυριότητα και η νομή του κτήματος στο Δημόσιο, το οποίο μεταβίβαζε την τελευταία στους δικαιούμενους αποκατάστασης, οι οποίοι έπρεπε να συγκροτήσουν αγροτικό συνεταιρισμό.

Παραχωρητήριο αγρού σε πρόσφυγα στον συνοικισμό Νέων Φωκών Χαϊδαρίου, 1930 (πηγή: ΓΑΚ, Κ.Υ., Αρχείο Τοπογραφικής Υπηρεσίας Υπουργείου Γεωργίας)

Οι δικαιούμενοι αποκατάστασης ήταν οι καλλιεργητές του κτήματος καθώς και οι κατοικούντες στο κτήμα πρόσφυγες.

Ακολουθούσε η καταμέτρηση του κτήματος και ο καθορισμός από την Επιτροπή Απαλλοτρίωσης των δικαιούχων και της έκτασης του κλήρου. Ο πλήρης γεωργικός κλήρος αντιστοιχούσε σε έκταση επαρκή για την ανέγερση κατοικίας και για τη συντήρηση μιας γεωργικής οικογένειας με τρία παιδιά, ενώ υπήρχαν και άλλες κατηγορίες κλήρων.

Στοιχεία για τον προσδιορισμό των οφειλών της αποκατασταθείσας προσφυγικής ομάδας Σουρμενιτών στο αγρόκτημα Γλυφάδας (πηγή: ΓΑΚ, Κ.Υ., Αρχείο Διεύθυνσης Πολιτικής Γης Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης)

Για την αποζημίωση του ιδιοκτήτη γνωμοδοτούσε η Επιτροπή Απαλλοτρίωσης, ενώ αποφάσιζε το Πρωτοδικείο της περιοχής. Οι αποκατασταθέντες αγρότες έπρεπε να καταβάλουν στο κράτος το επιδικασθέν από το Πρωτοδικείο ποσό αποζημίωσης του ιδιοκτήτη σε 20 ετήσιες δόσεις. Μετά την πλήρη αποπληρωμή του χρέους εκδιδόταν οριστικό παραχωρητήριο ατομικά για κάθε κληρούχο.

Πρωτόκολλο παραχώρησης του κτήματος Ραφήνα στην ομάδα προσφύγων Τριγλίας Προύσας, Αθήνα 4 Οκτωβρίου 1923 (πηγή: ΓΑΚ, Κ.Υ., Αρχείο Διεύθυνσης Πολιτικής Γης Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης)

Οι απαλλοτριώσεις γαιοκτησιών τερματίστηκαν το 1932, αλλά οι διαδικασίες διανομής, εκκαθάρισης των αποζημιώσεων και εξόφλησης των χρεών διήρκεσαν πολλά χρόνια ακόμη.

Έως το 1932 είχαν απαλλοτριωθεί 1.729 αγροκτήματα και είχαν αποκατασταθεί 140.000 οικογένειες ακτημόνων, ενώ ένα ποσοστό από τις απαλλοτριώσεις είχε χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση προσφύγων.

Πρωτόκολλο κατάληψης του αγροκτήματος Ζόργιαννη για την αποκατάσταση των προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη που βρίσκονται στην Σταμάτα, 16 Ιουλίου 1925 (πηγή: ΓΑΚ, Κ.Υ., Αρχείο Διεύθυνσης Πολιτικής Γης Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης)

• Πηγή: Facebook/Γενικά Αρχεία του Κράτους.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι δύο όψεις της σημαίας του Ελληνικού Τάγματος Πεζικού της Μπαλακλάβας το 1779, με την επιγραφή σε Ελληνικά και Ρωσικά «Υπέρ Πίστεως και Ελευθερίας» (πηγή: А.В. Висковатов, «Историческое описание...»)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Κριμαία: Το Ελληνικό Τάγμα Πεζικού της Μπαλακλάβας – Ο διττός ρόλος και η δράση του στα 80 χρόνια της ιστορίας του

5/08/2026 - 8:15μμ
Ο Ισμέτ Πασάς (αριστερά) στη Συνδιάσκεψη της Λοζάνης, στις 21 Νοεμβρίου 1922 (φωτ.: Agence Rol / Bibliothèque nationale de France / Wikimedia Commons)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Λοζάνη: Όταν ο Ισμέτ Πασάς επιστράτευσε τον Βολταίρο για την «οθωμανική ανεκτικότητα»

5/08/2026 - 10:09πμ
17/30 Ιουλίου 1916: Ο δήμαρχος Τραπεζούντας Ιωάννης Τριφτανίδης προσφωνεί τον μεγάλο δούκα Νικολάι Νικολάγιεβιτς. Δίπλα του ο μητροπολίτης Χρύσανθος (φωτ.: Αρχείο Επιτροπής Ποντιακών Μελετών / Wikimedia Commons)
ΙΣΤΟΡΙΑ

«Οθωμανός κατάσκοπος» ο Χρύσανθος; Η εντολή του Ρώσου αρχιστράτηγου που έβαλε στο στόχαστρο τον μητροπολίτη Τραπεζούντας

30/07/2026 - 7:32μμ
Η «Πριγκίπισσα της Τραπεζούντας» όπως πέρασε στη δυτική φαντασία: λεπτομέρεια από την τοιχογραφία του Πιζανέλλο, «Άγιος Γεώργιος και η πριγκίπισσα της Τραπεζούντας», στη Sant’Anastasia της Βερόνας (πηγή: Wikimedia Commons / Public Domain)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Πώς οι πριγκίπισσες της Τραπεζούντας έγιναν η μυστική διπλωματία των Μεγάλων Κομνηνών

10/07/2026 - 9:16πμ
Πώς έμοιαζε η Ζωή-Σοφία Παλαιολογίνα, βάσει της μελέτης των οστών της (πηγή: Sergey Nikitin)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ζωή-Σοφία Παλαιολογίνα: Βυζαντινή πριγκίπισσα και πρώτη τσαρίνα της Ρωσίας

8/07/2026 - 9:44πμ
Ο χάρτης της περιοχής του Αϊβαλίου και το επιστολικό δελτάριο που δείχνει την πόλη προέρχονται από το αρχείο της Εγκυκλοπαίδειας Μείζονος Ελληνισμού. Κάτω, ο χάρτης που δείχνει τη Μάχη των Δερβενακίων και μέρος του πίνακα που δημιούργησε ο Θεόδωρος Βρυζάκης. Η σύνθεση της εικόνας έγινε με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης
ΙΣΤΟΡΙΑ

Από τις φλόγες του Αϊβαλιού στα Δερβενάκια – Οι άγνωστοι Μικρασιάτες αγωνιστές του 1821

2/07/2026 - 1:26μμ
Από πιστοποιητικά που εκδόθηκαν από την Ένωση Ποντίων Πατρών και Περιχώρων «Η Αναγέννησις» και την Ανεξάρτητο Προσφυγική Ένωση Πατρών και Περιχώρων (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΙΣΤΟΡΙΑ

«Από πού είστε;»: Τα έγγραφα που χρειάζονταν οι πρόσφυγες για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους στην Ελλάδα

11/06/2026 - 9:55πμ
Ο Τέλλος Άγρας (δεύτερος από αριστερά) στη λίμνη των Γιαννιτσών (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Ι Φωτογραφικό Αρχείο – © Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ιούνιος 1907: Οι Μακεδονομάχοι στον «Βάλτο», ο θάνατος του Τέλλου Άγρα και η Πηνελόπη Δέλτα

7/06/2026 - 9:50μμ
Στρατιώτες Ελληνικού Στρατού σε στιγμή ανάπαυλας στο Μικρασιατικό Μέτωπο και η επιστολή του εφέδρου (Πηγή: Αρχεία ΕΛΙΑ/ εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Μικρασιατικό Μέτωπο: Επιστολή-κόλαφος στρατιώτη για τη μη συμμετοχή των γόνων των βουλευτών και των εφοπλιστών στον πόλεμο

28/05/2026 - 8:40μμ
Ο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός γεννήθηκε στην Άρτα αλλά έμελλε να γίνει ο πρώτος λόγιος της Ρωσίας (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Άγιος Μάξιμος ο Γραικός: Ο πρώτος λόγιος της Ρωσίας με το κοσμικό όνομα Μιχαήλ Τριβώλης

8/05/2026 - 9:54μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: efxinospontos.gr)

Έφυγε από τη ζωή ο Κύριλλος Τσακιρίδης, πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Λόφου Ελασσόνας

3 λεπτά πριν
(Φωτ.: ertnews.gr)

Ουγκάντα: Με ομαδική βάπτιση γιόρτασαν τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο «χωριό των Λαρισαίων» – Νέα τελετή θα γίνει τον Δεκαπενταύγουστο

31 λεπτά πριν
(Πηγή: Εκπολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Πυργαδικιωτών «Η Αφθόνη»)

Πυργαδίκια Χαλκιδικής: Έναν αιώνα ζωής συμπληρώνει ο προσφυγικός οικισμός – Η ιστορία του ξεριζωμού από την Αφθόνη του Μαρμαρά

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΕΛΑΣ)

ΕΛΑΣ: Φυτεία με περισσότερα από 2.000 δενδρύλλια κάνναβης εντοπίστηκε σε δύσβατη δασική περιοχή στη Φθιώτιδα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ertnews.gr / Βασίλης Αναστασιάδης)

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από το τροχαίο που κόστισε τη ζωή μητέρας και γιου – Η στιγμή της σφοδρής σύγκρουσης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Υπόθεση Marfin: Προθεσμία έλαβε για την απολογία της η 46χρονη κατηγορούμενη

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign