pontosnews.gr
Παρασκευή, 3/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος μέχρι να κριθεί αν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ ο Βούλγαρος που κατηγορείται ότι πούλησε μικροτσίπ στη Ρωσία

Ο 49χρονος είχε συλληφθεί τον περασμένο Δεκέμβριο από Έλληνες αστυνομικούς στην περιοχή του Σιδηροκάστρου Σερρών καθώς εκκρεμούσε σε βάρος του διεθνές ένταλμα

15/02/2023 - 10:59μμ
Το δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Το δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση αφέθηκε ο 49χρονος Βούλγαρος, την έκδοση του οποίου ζητούν οι ΗΠΑ, καθώς τον κατηγορούν ότι πούλησε αμερικανικά μικροτσίπ και άλλα εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία, με «όχημα» μία βουλγαρική εταιρία – «βιτρίνα», παρακάμπτοντας τους εμπορικούς περιορισμούς που θέτει η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, το οποίο καλείται να γνωμοδοτήσει για το αμερικανικό αίτημα έκδοσης, ανέβαλε – για νομικούς λόγους – την προγραμματισμένη για σήμερα συζήτηση της υπόθεσης, κάνοντας – παράλληλα – δεκτό το αίτημα του εκζητούμενου να αντικατασταθεί η προσωρινή του κράτηση με περιοριστικούς όρους, μέχρι να κριθεί η έκδοσή του ή όχι στις ΗΠΑ.

Ο 49χρονος είχε συλληφθεί τον περασμένο Δεκέμβριο από Έλληνες αστυνομικούς στην περιοχή του Σιδηροκάστρου Σερρών, καθώς εκκρεμούσε σε βάρος του διεθνές ένταλμα και έκτοτε κρατείτο στις φυλακές Διαβατών. Σύμφωνα με την εκδοχή του εκζητούμενου, η σύλληψή του έγινε κατά την επιστροφή του στην Βουλγαρία μετά από ταξίδι που έκανε στη Θεσσαλονίκη για να επισκεφθεί έναν φίλο του.

Τι ισχυρίζεται ο 49χρονος

Ο ίδιος δια των συνηγόρων του αρνήθηκε τις κατηγορίες περί «απάτης κατά της κυβέρνησης» και της «νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις» που του καταλογίζουν οι αμερικανικές δικαστικές Αρχές, τονίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με παράνομες εξαγωγές προς τη Ρωσία. Δήλωσε τεχνικός διευθυντής της επίμαχης βουλγαρικής επιχείρησης, η εταιρική μορφή της οποίας, όπως ανέφερε, είναι περιορισμένης ευθύνης και ως ιδιοκτήτρια φέρεται συμπατριώτισσά του που κατονομάζεται στα δικαστικά έγγραφα.

Όσον αφορά τα επίμαχα τεχνολογικά εξαρτήματα, η πλευρά του εκζητούμενου ισχυρίστηκε ότι δεν «πρόκειται για επικίνδυνα είδη» ούτε απαιτείται ειδική άδεια για την εμπορία τους. Τονίστηκε δε, ότι οι εις βάρος του αποδιδόμενες πράξεις, όπως περιγράφονται από τους Αμερικανούς, δεν αποτυπώνονται αυτοτελώς στην ελληνική έννομη τάξη.

Η υπόθεση αναβλήθηκε, διότι το Δικαστικού Συμβούλιο αποδέχθηκε αίτημα των συνηγόρων του να αποστείλουν οι Αμερικανοί επιπλέον έγγραφα που συγκέντρωσαν αναφορικά με την φερόμενη δράση του και να αντιπαρατεθούν με παραστατικά, τιμολόγια κ.ά. έγγραφα που θα προσκομίσει ο ίδιος από τη βουλγαρική εταιρία.

Αποφασίστηκε δε, να αφεθεί ελεύθερος μέχρι να κριθεί το αμερικανικό αίτημα, με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από την Ελλάδα -με δήλωση συγκεκριμένης κατοικίας, της εμφάνισής του σε αστυνομικό τμήμα και καταβολή εγγύησης 5.000 ευρώ.

Γιατί τον κατηγορούν οι ΗΠΑ

Το Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ (Δυτικής Περιφέρειας του Τέξας) είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης εναντίον του κατηγορώντας τον για πράξεις που επισύρουν πολυετείς ποινές κάθειρξης, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο. Όπως περιγράφεται στα δικαστικά έγγραφα, ευαίσθητα εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας, όπως μικροτσίπ, εξήχθησαν το διάστημα μεταξύ 2014 – 16 από τις ΗΠΑ προς τη Βουλγαρία, όπου επανασυσκευάστηκαν και απεστάλησαν, μέσω της επίμαχης εταιρίας, προς τη Ρωσία, κατά παράβαση των εμπορικών περιορισμών που θέτουν οι ΗΠΑ. Ως παραλήπτριες εμφανίζονται δύο εταιρίες μηχανικών, συνεργαζόμενες μεταξύ τους, με έδρα τη Μόσχα, ενώ μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά σε παραγγελία ύψους 1,7 εκατ. δολαρίων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΛΛΑΔΑ

«Διαδρομή Μνήμης: Αρμενία & Πόντος» – Ποδηλατικός Μαραθώνιος 200 χλμ από τη Θεσσαλονίκη

3/04/2026 - 1:40μμ
(Φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Στη φυλακή ο 54χρονος για τον θάνατο της μητέρας και της αδελφής του στου Ζωγράφου

3/04/2026 - 1:12μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Στον ανακριτή η 77χρονη για τον θάνατο του συζύγου της στα Κουφάλια

3/04/2026 - 10:52πμ
(Φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Σε πασχαλινούς ρυθμούς αγορά και δρόμοι: Εορταστικό ωράριο, υψηλές τιμές και αυστηροί έλεγχοι

3/04/2026 - 10:24πμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Καταιγίδες, χαλάζι και θυελλώδεις άνεμοι έως 9 μποφόρ – Επιμένει η αφρικανική σκόνη στα νότια

3/04/2026 - 8:04πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)
ΕΛΛΑΔΑ

Προσοχή: Άσκηση ετοιμότητας σε σταθμούς της Γραμμής 1 του μετρό την Παρασκευή

2/04/2026 - 10:50μμ
Η δικηγόρος  συγγενών των θυμάτων των Τεμπών Ζωή Κωνσταντοπούλου έξω από το Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας του συγκροτήματος «ΓΑΙΟΠΟΛΙΣ» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος  Χατζηπολίτης)
ΕΛΛΑΔΑ

Επ’ αόριστον αναβολή στη δίκη για το βιντεοληπτικό υλικό των Τεμπών – Δεκτή η δήλωση αποχής της προέδρου του δικαστηρίου

2/04/2026 - 9:10μμ
Καταστροφές στην περιοχή της Ραφήνας από την κακοκαιρία Erminio (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρά προβλήματα και κατολισθήσεις από την κακοκαιρία σε Πεντέλη και Ραφήνα

2/04/2026 - 6:15μμ
Αφρικανική σκόνη πάνω από το Ηράκλειο Κρήτης, την Τετάρτη 1 Απριλίου 2026 (φωτ.: Στέφανος Ραπάνης/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Ιστορικό «ρεκόρ» αφρικανικής σκόνης με τιμές 76 φορές πάνω από το όριο

2/04/2026 - 5:50μμ
(Φωτ.: Βασίλης Παπαδόπουλος /Eurokinissi)
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στη Βέροια: Έφυγε από τη ζωή ο 7χρονος που είχε τραυματιστεί σε πάρκο

2/04/2026 - 12:20μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Διαδρομή Μνήμης: Αρμενία & Πόντος» – Ποδηλατικός Μαραθώνιος 200 χλμ από τη Θεσσαλονίκη

8 λεπτά πριν
(Φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/EUROKINISSI)

Στη φυλακή ο 54χρονος για τον θάνατο της μητέρας και της αδελφής του στου Ζωγράφου

37 λεπτά πριν
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

Παραιτήσεις και άμεσος ανασχηματισμός της κυβέρνησης, με φόντο τον… ΟΠΕΚΕΠΕ

48 λεπτά πριν
Σύροι χριστιανοί θρηνούν τα θύματα της επίθεσης του Ισλαμικού Κράτους στο ναό του Αγίου Ηλία στη συνοικία Νταουίλα της Δαμασκού, στις 22 Ιουνίου 2025. Προσεύχονται στο ναό του Τιμίου Σταυρού, στη συνοικία Αλ-Κάσαα (φωτ.: EPA / Mohammed al Rifai)

ΠΟΕ: Καταδικάζει τις διώξεις χριστιανών στη Συρία – «Η ιστορία δεν πρέπει να επαναλαμβάνεται»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/EUROKINISSI)

Εντολή της Οικονομικής Εισαγγελίας για έρευνα στο σπίτι και το γραφείο του Γιάννη Παναγόπουλου

2 ώρες πριν
Τα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Στη Βουλή οι δικογραφίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο «μικροσκόπιο» 20 πολιτικά πρόσωπα – Αιτήματα για άρση ασυλίας και έρευνα υπουργών

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign