pontosnews.gr
Πέμπτη, 18/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βασίλης Μπουγιουκλάκης: Από το Εθνικό και το Θέατρο Τέχνης στην τηλεόραση και τις λαϊκές αγορές – Ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας

Το σκληρό τέλος που δεν του άξιζε. Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

31/01/2023 - 2:31μμ
Ο Βασίλης Μπουγιουκλάκης σε εμφάνισή του στην ταινία «Το μετέωρο βήμα του πελαργού» του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, το 1991 (πηγή: theoangelopoulos.gr)

Ο Βασίλης Μπουγιουκλάκης σε εμφάνισή του στην ταινία «Το μετέωρο βήμα του πελαργού» του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, το 1991 (πηγή: theoangelopoulos.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στους νεότερους το όνομα του Βασίλη Μπουγιουκλάκη ίσως να μην λέει τίποτα. Στους λίγο μεγαλύτερους θα έρθει κατευθείαν το σκηνικό με το καφάσι και τα –πρώτα–ρεπορτάζ στις λαϊκές αγορές στα τέλη των 80s, αρχές 90s. Οι πιο ψαγμένοι όμως σίγουρα θυμούνται έναν πληθωρικό δευτεραγωνιστή που ξεκίνησε από το θέατρο και   με το πέρασμα του χρόνου ισχυροποιήθηκε στην κωμωδία. Όμως δεν έπαιξε σε σειρές της ιδιωτικής τηλεόρασης, πήρε έναν άλλο δρόμο και άρχισαν οι παρεξηγήσεις.

Ένας χρήσιμος καρατερίστας

Λάτρευε την υποκριτική αλλά και τη δημοσιογραφία. Αποφοίτησε από την δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Και αμέσως μετά βρίσκεται στο Θέατρο Τέχνης μέχρι το 1978, όπου παίζει σε σπουδαία έργα και παραστάσεις. Παράλληλα εργαζόταν σε αθλητική εφημερίδα.

Ξεκίνησε σαν ηθοποιός δραματικού ρεπερτορίου, συνεργάστηκε με την Τζένη Καρέζη, πριν εξελιχθεί στον πληθωρικό κωμικό που τον έμαθε το πλατύ κοινό. Εκείνη την περίοδο αρχίζει μια σειρά συνεργασιών με τη Ρένα Βλαχοπούλου, τον Κώστα Χατζηχρήστο και τον Θανάση Βέγγο. Και κάπου εκεί προκύπτει και η αντικατάσταση του Κώστα Βουτσά, στο τηλεοπτικό Ημερολόγιο ενός θυρωρού.

Με τον Ζιλ Ντασέν (φωτ.: Facebook/ Bougiouklakis Markos)

Ήταν το 1980 που εκτός από τον θυρωρό, ιδρύει την παιδική του σκηνή και ανεβάζει το παιδικό έργο της συζύγου του Λιάνας Το παράξενο όνειρο του Βασίλη. Το έργο παιζόταν για χρόνια με εξαιρετική επιτυχία στην Ελλάδα, αλλά και στην απανταχού ελληνική ομογένεια. Μάλιστα Το όνειρο του Βασίλη έγινε και δίσκος με συνεργάτες τον Σταμάτη Κραουνάκη και τον Γιώργο Μανιώτη.

Στο σινεμά έπαιξε από κωμωδίες λαϊκής κατανάλωσης μέχρι και σε φιλμ του Θόδωρου Αγγελόπουλου και του Παντελή Βούλγαρη. Με τον τελευταίο συνεργάστηκαν στην ταινία Ελευθέριος Βενιζέλος όπου υποδύθηκε τον «Ιωάννη Μεταξά».

Αλλά και στο ραδιόφωνο ήταν ξεχωριστή η παρουσία του κυρίως ως «δήμαρχος Χαρχούδας» στη Λιλιπούπολη. Από τη μια λοιπόν Χατζηδάκις (στη Λιλιπούπολη), Αγγελόπουλος, Βούλγαρης. Από την άλλη βιντεοκασέτες για επιβίωση.

Το ρεπορτάζ και το καφάσι

«Κάμερα Αλήθεια, Βασίλης Μπουγιουκλάκης, Κανάλι 29», έτσι προλόγιζε την τηλεοπτική του εκπομπή στις λαϊκές αγορές ο γνωστός ηθοποιός, που γνώριζε πλέον νέες δόξες από μια σαφώς διαφορετική θέση στη μικρή οθόνη.

Μιλάμε για το 1989 που η χώρα ταλανιζόταν από το σκάνδαλο Κοσκωτά. Η δημοτικότητα του ΠΑΣΟΚ είχε πέσει στο ναδίρ και ο ηθοποιός, πολιτικοποιημένος στο συγκεκριμένο χώρο κλήθηκε να κάνει την παραπάνω εκπομπή. Απέναντι στο plastic των νέων ιδιωτικών καναλιών, η αυθεντικότητα της εν λόγω εκπομπής. «Μιλάει ο λαός» ή «Προσκυνώ τη χάρη σου, λαέ μου», έλεγε εξάλλου εκείνος με τον χαρακτηριστικό του τρόπο.

Τα ευτράπελα φυσικά δεν έλειπαν. Σε μια τέτοια επίσκεψή του σε κάποια λαϊκή αγορά είχε δεχτεί επίθεση από έναν «αγανακτισμένο» παραγωγό, ο οποίος εκσφενδόνισε ένα καφάσι εναντίον του, τραυματίζοντάς τον ελαφρά. Το επεισόδιο κατέληξε στο αστυνομικό τμήμα και τις δικαστικές αίθουσες κατόπιν.

Η ανατροπή και το άδικο τέλος

Η εκπομπή του είχε θεωρηθεί μάλιστα αντιπολιτευτική, καθώς τα ηνία της εξουσίας κρατούσε η Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και η περίοδος χαρακτηριζόταν από έντονη πόλωση και αντιπαραθέσεις.

Όταν το Κανάλι 29 πουλήθηκε και μετατράπηκε σε Κανάλι 5, ο Μπουγιουκλάκης έχασε τη δουλειά του. Τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρήθηκε πολύ οικονομικά και υπάρχουν δημοσιεύματα που τον θέλουν ακόμα και να έχει μπαρκάρει στα καράβια για να καταφέρει να θρέψει τη γυναίκα και τους δυο του γιους.

Με τη Ζαν Μορό, στα γυρίσματα του «Μετέωρου βήματος του πελαργού» του Θεόδωρου Αγγελόπουλου (φωτ.: Facebook/ Bougiouklakis Markos)

Από την άλλη, η εποχή είχε αλλάξει, η ιδιωτική τηλεόραση κυριαρχούσε. Όπως και ένας συγκεκαλυμένος ρατσισμός που ήθελε τα πρόσωπα που κυριαρχούσαν στα 80s να περνάνε στην εφεδρεία.

Τον Ιανουάριο του 1999 χτυπήθηκε από σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο και διακομίστηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου άφησε την τελευταία του πνοή εννιά μέρες αργότερα, στις 31 Ιανουαρίου 1999.

Η κηδεία του έγινε την επομένη στο ναό της Ευαγγελίστριας στη Νίκαια και η ταφή του στο Νεκροταφείο της Νεάπολης. Ήταν μόλις 55 χρονών.

Φυσικά η οικογένειά του, δεν τον ξέχασε ποτέ. Μάλιστα εδώ και λίγο καιρό έχει ανακοινωθεί η έκδοση της βιογραφίας του που θα είναι παράλληλα και η ιστορία της χώρας σε μια εποχή που μοιάζει σήμερα νοσταλγική, αλλά σίγουρα έκρυβε πολλά.

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

«Τράλλεις: Η ομάς των Ελλήνων Προσκόπων Αϊδινίου» έγραφε η λεζάντα της φωτογραφίας. Ένθετο το εξώφυλλο του ΤΙΜΕ με τον Μεντερές, το 1958 (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αντνάν Μεντερές: Από τη σφαγή των Προσκόπων του Αϊδινίου στην πρωθυπουργία της Τουρκίας και την αγχόνη

17/06/2026 - 2:56μμ
H Nτόρα Τσάτσου-Συμεωνίδη και στιγμιότυπα από δουλειές της, με φωτογραφίες από το αρχείο του Εθνικού Θεάτρου (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Nτόρα Τσάτσου-Συμεωνίδη, η «αιρετική» του ελληνικού χορού

15/06/2026 - 5:35μμ
(Φωτ.: Manos Hadjidakis/Facebook)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: «Το βαλς των χαμένων ονείρων» – Από την Αδριανούπολη στην αθανασία του Μάνου Χατζιδάκι

15/06/2026 - 12:18μμ
Άποψη του ιστορικού συριακού ορθόδοξου μοναστηριού Mor Abhay, γνωστού και ως Beth Mancam, ενός σημαντικού πνευματικού και θρησκευτικού κέντρου της χριστιανικής παράδοσης της Μεσοποταμίας (φωτ.: syriacpress.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τα χωριά που σίγησαν μετά τη Γενοκτονία των Ασσυρίων: Μαρτυρίες από τον ξεριζωμό στο Τουρ Αμπντίν

15/06/2026 - 10:01πμ
(Φωτ. αρχείου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα το 1987 η Εθνική Ελλάδας μπάσκετ κατακτούσε την κορυφή της Ευρώπης

14/06/2026 - 7:02μμ
Εξόριστοι Πόντιοι μπροστά σε στοά μεταλλείου στα Άργανα, 1921 (από το βιβλίο «Ο Πόντος των Ελλήνων», εκδ. Έφεσος, 2003)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

«Μας έδωσαν λίγες ώρες να ετοιμαστούμε»: 77 χρόνια από τις σταλινικές εκτοπίσεις των Ελλήνων

14/06/2026 - 3:27μμ
Ο Ν. Τσακίρογλου στην παρουσίαση της έκδοσης «Ταπεινές σημειώσεις εις τας επιστολάς του Αποστόλου Παύλου» του Φώτη Κόντογλου, 8/10/2025 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νικήτας Τσακίρογλου: Το κλασικό που γίνεται διαχρονικό

13/06/2026 - 3:12μμ
Γκράφιτι με θέμα τη σφαγή στο Δίστομο, σε τοίχο στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

10 Ιουνίου 1944: Η Σφαγή του Διστόμου – Η ναζιστική θηριωδία ξυπνά μνήμες από τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής

10/06/2026 - 12:37μμ
Ο Μάικλ Τζ. Φοξ και η σύζυγός του Τρέισι Πόλαν στην εκδήλωση Time 100 Gala στο Frederick P. Rose Hall του Lincoln Center στη Νέα Υόρκη, 25 Απριλίου 2024 (φωτ.: EPA / Sarah Yenesel)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μάικλ Τζ. Φοξ: Από το ταξίδι στο χρόνο στη μάχη με το χρόνο

9/06/2026 - 1:16μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βάιος Χασιαλής)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ανδρέας Βουτσινάς: Η ζωή του εμβληματικού θεατρανθρώπου που από την ελληνική παροικία του Χαρτούμ κατέκτησε το Χόλιγουντ και την Επίδαυρο

8/06/2026 - 12:53μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ζελένσκι και ο  Τραμπ συνομιλούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στη Γαλλία, 16 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Ukrainian Presidential Press Service / EPA)

G7: Η φωτογραφία που άλλαξε το κλίμα για την Ουκρανία – Πώς Μακρόν και Ζελένσκι κέρδισαν τη στήριξη του Τραμπ

22 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Συνταγματική αναθεώρηση: Στέγη, περιουσία και κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο των προτάσεων της ΝΔ

46 λεπτά πριν
Από την πανηγυρική συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής Κυβέρνησης και Εθνικών-Εθνοτικών Μειονοτήτων της Πολωνίας, στο υπουργείο Εσωτερικών. Τρίτη 16 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Tomasz Szymański)

Από πρόσφυγες του Εμφυλίου σε αναγνωρισμένη εθνική μειονότητα: Η ιστορική δικαίωση των Ελλήνων της Πολωνίας

1 ώρα πριν
«Ο χωρέτες» από το Ποντιακό Θέατρο Μακεδονίας (φωτ.: Facebook / Μορφωτικός Ποντιακός Σύλλογος Ν. Τραπεζούντας «Αλέξανδρος Υψηλάντης»)

95 χρόνια Ποντιακό Θέατρο Μακεδονίας: Μια παράδοση που δεν κατέβηκε ποτέ από τη σκηνή

2 ώρες πριν
Ζημιές στη Λαύρα Κιέβου-Πετσέρσκ, μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO (φωτ.: Facebook / Greece in Ukraine)

Η Ελλάδα στηρίζει την Ουκρανία για τη διάσωση της πολιτιστικής της κληρονομιάς μετά τις ρωσικές επιθέσεις

2 ώρες πριν
Οι σημαίες της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: European Union)

Η Τουρκία απορρίπτει την έκθεση-κόλαφο του Ευρωκοινοβουλίου: «Αβάσιμη και πολιτικά υποκινούμενη»

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign