pontosnews.gr
Τετάρτη, 13/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αγιαντών’ του Πόντου: Το χωριό των Κοτυώρων που μέχρι το 1926 φιλοξενούσε 150 ελληνόφωνες οικογένειες

Αρκετοί Αγιαντωνίτες συμμετείχαν στο κίνημα για την Αυτόνομη Δημοκρατία του Πόντου

17/01/2023 - 9:52μμ
Τα Κοτύωρα στις αρχές του 20ού αιώνα (πηγή: Αρχείο Seref Aydin)

Τα Κοτύωρα στις αρχές του 20ού αιώνα (πηγή: Αρχείο Seref Aydin)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Από το χωριό Αγιαντών΄ των Κοτυώρων στον Άγιο Αντώνιο της Χαλκιδικής. Ένα μακρύ ταξίδι που κατάφεραν να κάνουν μόνο μερικές από τις 150 ελληνόφωνες ελληνικές οικογένειες που ζούσαν στο ορεινό χωριό του Πόντου, μέχρι το 1926. Το χωριό ιδρύθηκε, γύρω στο 1885, από Έλληνες που βρίσκονταν στα 13 χωριά των Κοτυώρων.

Η αντίστροφη μέτρηση για τους κατοίκους του χωριού άρχισε το διάστημα 1920-21, όταν αποφάσισαν να πάρουν μέρος στο αυτονομιστικό κίνημα για την ίδρυση της Αυτόνομης Δημοκρατίας του Πόντου.

Οι τουρκικές Αρχές υποπτεύθηκαν ότι κάτι γίνεται και συνέλαβαν έξι πρόκριτους του χωριού για να κάμψουν το φρόνημα των υπόλοιπων. Στόχος ήταν να τους παραπέμψουν στα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας της Αμάσειας. Όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε καθώς υπήρξε παρέμβαση από τον γνωστό προύχοντα της περιοχής Αλισμάν πασά.

Η τύχη των Αγιαντωνιτών άρχισε να στερεύει μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου του 1921, καθώς οι Τούρκοι συνέλαβαν όλους τους κατοίκους του χωριού και τους έστειλαν εξορία στο εσωτερικό της Ανατολίας.

«Έπειτα από ενός χρόνου μετακινήσεις και ταλαιπωρίες, οι κάτοικοι του χωριού έφτασαν στο Ντιαρμπακίρ, απ΄ όπου προωθήθηκαν στο Σιλβάν (Φαργκίν). Τον Ιούνιο του επόμενου έτους, τους έφεραν ξανά στο Ντιαρμπακίρ, όπου έμειναν ως τον Οκτώβριο. Στις παραμονές του 1923, μεταφέρθηκαν στο Σούβερεκ και από εκεί στην Ούρφα (αρχαία Έδεσσα), κοντά στον Ευφράτη.

»Στη συνέχεια, πέρασαν τον ποταμό και ήρθαν στη Συρία (Χαλέπι), όπου έμειναν 22 ημέρες. Εκεί, όσοι επέζησαν από τις κακουχίες, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, η μια από τις οποίες κατευθύνθηκε στη Βηρυτό, απ’ όπου τα μέλη της ήρθαν στη Θεσσαλονίκη, με πλοίο. Τα μέλη της άλλης ομάδας αναχώρησαν με τρένο από το Χαλέπι στην Τρίπολη του Λιβάνου και από εκεί με πλοίο προωθήθηκαν στην Πάτρα, απ’ όπου στη συνέχεια ήρθαν στην Κεφαλονιά (Πύλαρο), όπου έμειναν 9 μήνες. Έπειτα ταξίδεψαν ως την Καβάλα και από εκεί, μέσω Σταυρού, έφτασαν στις 20 Σεπτεμβρίου 1923, στη Θεσσαλονίκη. Σημειώνεται ότι τα μέλη της πρώτης ομάδας εγκαταστάθηκαν στο χωριό Άγιος Αντώνιος (Δογαντζή) Χαλκιδικής.

»Οι ελάχιστοι κάτοικοι του Αγίου Α­ντωνίου του Πόντου που διέφυγαν το 1921 τη σύλληψη και την εξορία κατέφυγαν στα βουνά, και μετά τη συμφωνία Ανταλλαγής επιβιβάστηκαν σε πλοία, στην Ορντού, για να έρθουν στη συνέχεια στον Πειραιά. Από εκεί μεταφέρθηκαν στη Λάρισα, όπου έμειναν για ένα διάστημα, κι ύστερα ήρθαν στη Θεσσαλονίκη, για να εγκατασταθούν στον Άγιο Αντώνιο».

  • Με πληροφορίες από την Εγκυκλοπαίδεια του Ποντιακού Ελληνισμού, τομ.1, εκδ. Μαλλιάρης-Παιδεία, Θεσσ/ίκη, 2007, σελ.119-120
  • Η φωτογραφία είχε παραχωρηθεί στο pontosnews.gr, από τη δημοσιογράφο Θωμαΐς Κιζιρίδου για τις ανάγκες παλαιότερης δημοσίευσης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Παιδιά του «Φάρου» στην εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στην Πλατεία 19ης Μαΐου, Κυριακή 10 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Όχι άλλοι πόλεμοι, όχι άλλες γενοκτονίες»: Συγκίνησαν τα μικρά Ποντιόπουλα στην Αγία Βαρβάρα Αττικής

12/05/2026 - 8:14μμ
O Γιάννης Τσανασίδης, η Νατάσα Τσακηρίδου και ο Ιάκωβος Μωυσιάδης καλεσμένοι της Ένωσης Ποντίων Πιερίας. Αστική Σχολή Κατερίνης, Δευτέρα 11 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μουσικό ταξίδι μνήμης και παράδοσης στην Πολυθεματική Έκθεση της Ένωσης Ποντίων Πιερίας

12/05/2026 - 5:38μμ
Μετά το τέλος της εκδήλωσης «Η ποντιακή γλώσσα και οι άγιοι του Πόντου: Παράδοση, πίστη και ταυτότητα», Κυριακή 10 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Λάρισας)
ΠΟΝΤΟΣ

Γλώσσα, πίστη και ιστορική μνήμη στο επίκεντρο εκδήλωσης για τον Πόντο στη Λάρισα

12/05/2026 - 3:26μμ
Ποντιακό γλέντι στο Οχυρό Νυμφαίας, στα «Παρχάρια 2026» (φωτ.: paratiritis-news.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

«Παρχάρια 2026»: Η Ροδόπη έγινε ξανά τόπος μνήμης, μουσικής και συνάντησης για τους Πόντιους – και όχι μόνο

12/05/2026 - 2:13μμ
Ο διακεκριμένος Έλληνας γιατρός και αξιωματικός του τουρκικού στρατού Πελοπίδας Επιφανίδης (εικ.: pontosnews.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Πελοπίδας Επιφανίδης: Ο Έλληνας αξιωματικός του τουρκικού στρατού που θυσιάστηκε στην Αμάσεια το 1921

11/05/2026 - 9:12μμ
Ποντιακοί χοροί στο πλαίσιο εκπαιδευτικής δράσης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στο 7ο Δημοτικό Καβάλας (φωτ.: 7ο Δημοτικό Καβάλας)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθήματα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο 7ο Δημοτικό Καβάλας

11/05/2026 - 1:30μμ
Όλοι όσοι μίλησαν για τον Homo Politicus Μιχάλη Χαραλαμπίδη (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Μόναχο: Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης έζησε μια σπουδαία μέρα μέσα από τα μάτια και τα λόγια των συνοδοιπόρων του

11/05/2026 - 12:21μμ
Σόφη Ζαννίνου και Αφροδίτη Χατζημηνά στην πρόβα για το τραγούδι «Αστερομάτα» (πηγή: ΑΝΤ1)
ΠΟΝΤΟΣ

Συγκίνησε η αναφορά στη Γενοκτονία των Ποντίων στο YFSF – Ξέσπασε σε δάκρυα η Σόφη Ζαννίνου

11/05/2026 - 10:46πμ
Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια του Μουσείου Ποντίων της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης, στη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού. Κυριακή 10 Μαΐου 2026 (φωτ.: kozan.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Κοζάνη: Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Ποντίων της Ευξείνου Λέσχης – «Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης αποτελεί χρέος όλων μας»

11/05/2026 - 9:58πμ
Στιγμιότυπο από την προβολή του βίντεο για τη Γενοκτονία των Ποντίων σε τάξη του 1ου Γυμνασίου Τυρνάβου (φωτ.: 1ο Γυμνάσιο Τυρνάβου)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Γενοκτονία των Ποντίων στα σχολεία: Μαθητές στον Τύρναβο μίλησαν για μνήμη, ξεριζωμό και ανθρώπινα δικαιώματα

10/05/2026 - 10:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στον μεγάλο τελικό της Eurovision 2026, ο Ακύλας Μυτιληναίος και το «Φέρ' το» (φωτ.: EPA/HANNIBAL HANSCHKE)

Eurovision 2026: Στον τελικό ο Ακύλας και το «FERTO» – Οι χώρες που προκρίθηκαν από τον Α’ Ημιτελικό

4 ώρες πριν
(Πηγή: Γρ. Τύπου δήμου Νεάπολης-Συκεών)

Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Τιμή στους 353.000 Έλληνες του Πόντου που δολοφονήθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα

4 ώρες πριν
Ο Ακύλας στον πρώτο ημιτελικό του 70ού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision (ESC) στη Βιέννη, της Αυστρίας (φωτ.: EPA/HANNIBAL HANSCHKE)

Eurovision 2026: «Level Up» για την Ελλάδα με τον Ακύλα στον Α’ Ημιτελικό

5 ώρες πριν
Η πολυκατοικία στην Ηλιούπολη όπου σημειώθηκε η τραγωδία με τα δύο 17χρονα κορίτσια (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/ EUROKINISSI)

Τραγωδία στην Ηλιούπολη: Σε εφαρμογή το πρωτόκολλο ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στο σχολείο των 17χρονων κοριτσιών

5 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/ AkritesAspropirgou1979)

19η Μαΐου στον Ασπρόπυργο: Τιμή στους νεκρούς της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Super League – Play Out: Άλμα παραμονής ο Αστέρας – Μειώθηκαν οι ελπίδες για ΑΕΛ, Πανσερραϊκό

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign