pontosnews.gr
Παρασκευή, 24/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Φιάσκο διαρκείας με τα 12 μίλια

Του Σάββα Καλεντερίδη

6/01/2023 - 3:38μμ
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ (φωτ. αρχείου: Twitter / T.C. Millî Savunma Bakanlığı)

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ (φωτ. αρχείου: Twitter / T.C. Millî Savunma Bakanlığı)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το νόμιμο και αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, έχει καταντήσει ανέκδοτο και εξευτελίζει τη χώρα μας διεθνώς.

Η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη τη φοβική στάση της Ελλάδας να μην επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, δείχνοντας στην πράξη ότι λαμβάνει υπ’όψιν της την παράνομη απειλή πολέμου, έχει κατορθώσει να δείξει στη διεθνή κοινή γνώμη ότι έχει επιβάλει την άποψή της και ότι η Ελλάδα, αν δεν έχει χάσει, έχει αποδυναμώσει το δικαίωμά της αυτό.

Το περίεργο δε, είναι ότι η Τουρκία έχει κατορθώσει να δημιουργήσει αυτήν την εικόνα και στην ίδια την Ελλάδα και συγκεκριμένα σε μια μερίδα πολιτικών, καθηγητών πανεπιστημίου, διεθνολόγων, συνταξιούχων πρέσβεων και αποστράτων αξιωματικών, οι οποίοι δίνουν δίκιο στην Τουρκία και στην ουσία τη βοηθούν να πετύχει τους εθνικούς της στόχους στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

  • Είναι αυτοί που επί σειρά ετών μιλούν για «μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας» στο θέμα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.
  • Είναι αυτοί που λένε ότι «αφού δεν κάναμε τόσα χρόνια χρήση του δικαιώματός μας για επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια, τώρα δεν μπορούμε να το κάνουμε».
  • Είναι αυτοί που λένε ότι «νοτίως της Κρήτης δεν ισχύει το casus belli, ενώ βορείως ισχύει», νομιμοποιώντας με τον τρόπο αυτό και μάλιστα με ακαδημαϊκό μανδύα, την παράνομη απειλή πολέμου της Τουρκίας.

Μάλιστα, αυτοί, που όπως ομολογεί ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, «βλέπουμε με χαρά να καταλαβαίνουν τις θέσεις μας και για το τι πράγμα μιλάμε», έχουν το θράσος από τηλεοράσεως να καταγγέλλουν όσους υπερασπίζονται τις εθνικές θέσεις και τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας ως «τουρκοφάγους».

Όσο για το τελευταίο φιάσκο, με την επέκταση των χωρικών υδάτων νοτίως της Κρήτης, που μας ενημέρωσε ημερήσια εφημερίδα ότι επίκειται το μήνα Μάρτιο, είναι κι αυτό έργο όλων εκείνων που εξευτελίζουν την Ελλάδα δεκαετίες τώρα, καθιστώντας την υποχείριο της Αγκύρας.

Όσον αφορά τους εξ αντικειμένου ιδιότυπους «συμμάχους» της Τουρκίας στην Ελλάδα, που κατά τον Τούρκο υπουργό Άμυνας είναι «κάποιοι λογικοί πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, απόστρατοι αξιωματικοί, πρεσβευτές και πολίτες στην Ελλάδα άρχισαν να βλέπουν το παιχνίδι που παίζεται εδώ», ας αφήσουμε τον ίδιο να μας τα πει, με δικά του λόγια. Και μάλιστα λόγια της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, όταν ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια επιθεώρησης του νέου ελικοπτεροφόρου σκάφους του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, του «Αναντολού», αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε:

«Υπάρχουν πολλά σκάνδαλα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν σκάνδαλα υποκλοπών, σκάνδαλα μετανάστευσης και διαφθοράς. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που δεν κατάφερε να αποτρέψει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτυχίες τις οποίες έχει αντιληφθεί το ελληνικό κοινό. Νομίζουν ότι αυξάνοντας τις εντάσεις με την Τουρκία, θα καλύψουν τα σκάνδαλα, τη διαφθορά και τις αποτυχίες. Θέλουμε όμως να δουν ότι δεν είναι δυνατόν να επιβιώσουν δημιουργώντας ένταση και ότι η διαστρέβλωση των γεγονότων δεν τους προσφέρει τίποτα.»

Συνεχίζοντας ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε:

«Το μόνο που κάνουν ορισμένοι πολιτικοί και στρατιώτες στην Ελλάδα είναι να οδύρονται. Διαρκώς προσπαθούν να προωθήσουν κλαίγοντας τις σοβινιστικές τους πολιτικές. Όμως όλοι άρχισαν να αντιλαμβάνονται από ότι από αυτό δεν έχουν κανέναν όφελος. Και ο ελληνικός λαός άρχισε να βλέπει πώς σπαταλήθηκαν και πώς σπαταλώνται οι δικοί του πόροι από αυτούς τους συγκεκριμένους πολιτικούς και πώς καταστράφηκε η ευημερία του. Όμως την ίδια στιγμή, κάποιοι λογικοί πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, απόστρατοι αξιωματικοί, πρεσβευτές και πολίτες στην Ελλάδα άρχισαν να βλέπουν το παιχνίδι που παίζεται εδώ».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ακάρ, μιλώντας τον Ιούλιο του 2022 στους αξιωματικούς της 2ης Πτέρυγας Μάχης, στο Τσίγλι της Σμύρνης, στηλίτευσε τους Έλληνες που υπερασπίζονται τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας και επαίνεσε εκείνους των οποίων οι θέσεις ταυτίζονται με τις θέσεις και τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα είχε πει:

«Θέλουμε να εφαρμόζεται ό,τι ορίζει το διεθνές δίκαιο και οι συμφωνίες, αλλά οι εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο δεν βρήκαν ανταπόκριση στην Ελλάδα. Κάποιοι πολιτικοί στη γειτονική μας Ελλάδα σηκώνονται κάθε πρωί με τη λέξη Τουρκία και πέφτουν για ύπνο το βράδυ πάλι λέγοντας Τουρκία. Συνεχίζουν τις εχθρικές, προκλητικές ενέργειες και τη ρητορική τους. Θέλουμε τους ενημερώσουμε ότι προκαλούν μεγάλη ζημιά στον ελληνικό λαό. Κάποιοι απόστρατοι στρατιωτικοί, κάποιοι πολιτικοί και καθηγητές βλέπουμε με χαρά να καταλαβαίνουν τις θέσεις μας και για το τι πράγμα μιλάμε. Αναμένουμε να υπάρξει διάλογος κι ένα εποικοδομητικό περιβάλλον το συντομότερο δυνατό και να εφαρμοστούν οι υποσχέσεις και οι συμφωνίες. Αναμένουμε να καταλάβουν ότι με τέτοιες ενέργειες και ρητορικές, αυτές οι προκλήσεις δεν θα φτάσουν πουθενά».

Ας μας πουν λοιπόν αυτοί οι «λογικοί πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, απόστρατοι αξιωματικοί, πρεσβευτές και πολίτες στην Ελλάδα», που «άρχισαν να βλέπουν το παιχνίδι που παίζεται εδώ», αν είναι ευχαριστημένοι με την εξέλιξη στο θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων νοτίως της Κρήτης και αν για το φιάσκο αυτό φταίνε οι «Τουρκοφάγοι», που εκτός από τους ιδίους ενοχλούν και τον… κύριο Ακάρ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Ιωσήφ με τα αδέλφια του, σε πίνακα του Girodet (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Δ’)

21/07/2026 - 10:40πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Κάτια Χριστοδούλου)
ΓΝΩΜΕΣ

Κύπρος 1974-2026: Από την εισβολή στην παγίωση των τετελεσμένων – Και τώρα;

18/07/2026 - 10:36πμ
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, αντιστράτηγο Ασράφ Σάλεμ Ζάχερ, στο υπουργείο Άμυνας στην Άγκυρα. 13 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Χ / Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Τι σημαίνει η προσέγγιση Τουρκίας-Αιγύπτου;

17/07/2026 - 3:57μμ
Ο Ιωσήφ αντιστέκεται στη γυναίκα του Πετεφρή, έργο του Balthasar Griessmann, β' μισό του 17ου αι. (πηγή: metmuseum.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Γ’)

14/07/2026 - 9:30πμ
(Φωτ.: Alex Celada / Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Άγκυρα και το γεωπολιτικό «Playmobil» του Τραμπ

11/07/2026 - 9:31πμ
Καναδός στρατιώτης της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας του ΝΑΤΟ κρατά τη σημαία της Συμμαχίας κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης (φωτ.: EPA / Valda Kalnina)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί ΝΑΤΟϊκών στρατηγείων στην Τουρκία

10/07/2026 - 4:50μμ
(Πηγή: James Montgomery Flagg - Adam Cuerden /United States Library of Congress's Prints and Photographs / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο θείος Σαμ έγινε 250 χρόνων – Και αρρώστησε

4/07/2026 - 9:39πμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε παλαιότερη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA / Yuri Gripas)
ΓΝΩΜΕΣ

Αναβαθμίζονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

3/07/2026 - 3:14μμ
«Η συκοφαντία της γυναικός του Πετεφρή και η κρίση του Ιωσήφ». Διά χειρός Θεόδωρου Πουλάκη, τρία διαδοχικά επεισόδια από τη βιβλική ιστορία του Ιωσήφ: η απόπειρα αποπλάνησής του από τη γυναίκα του Πετεφρή, η συκοφαντία σε βάρος του και η κρίση του από τον αφέντη του. Η φορητή εικόνα του 17ου αι. φυλάσσεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Β’)

30/06/2026 - 9:30πμ
Άποψη της «νεκρής ζώνης» που χωρίζει την Κύπρο, με τα συρματοπλέγματα και τη σημαία του ψευδοκράτους να δεσπόζει στο βουνό πάνω από τη Λευκωσία. Η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη από το 1974, όταν η Τουρκία εισέβαλε και κατέλαβε το βόρειο τμήμα του νησιού
(φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)
ΓΝΩΜΕΣ

Ξαναζεσταμένο «Σχέδιο Ανάν» για την Κύπρο

28/06/2026 - 5:41μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Μιχάλης Παπανικολάου/ EUROKINISSI)

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία: 216 κλήσεις στην Πυροσβεστική, ζημιές και αλλαγές στα δρομολόγια

30 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay.com/users/anishroy-6587581/)

Κλιματική αλλαγή: Η ακραία ζέστη «στεγνώνει» την Ευρώπη και πυροδοτεί σοβαρή λειψυδρία – Τι γίνεται στην Ελλάδα

1 ώρα πριν
Νέοι της Τραπεζούντας με μουσικά όργανα πάνω στη βάρκα «Αργώ», στο σκαρί της οποίας είναι γραμμένη η φράση «Ναυτική Εκστρατία». Η αχρονολόγητη καρτ ποστάλ εκδόθηκε από τον L. Apostolides στην ύστερη οθωμανική περίοδο

Η «Αργώ» της Τραπεζούντας: Μια μουσική «ναυτική εκστρατεία» στον Εύξεινο Πόντο

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Καιρός: Ισχυρό μπουρίνι στην Αθήνα

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Καλλιθέα: Έγκυος απέβαλε μετά από άγριο ξυλοδαρμό από τον πρώην σύντροφό της

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Hellenic Train: Διακοπή της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας και της ηλεκτροδότησης στο τμήμα Λάρισα-Ραψάνη λόγω πυρκαγιάς

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign