pontosnews.gr
Πέμπτη, 16/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αν κάποιος ήθελε να σε ζωγραφίσει, Παρθένε… – Ένα βυζαντινό ποίημα του Κωνσταντίνου Ρόδιου

Στη μνήμη της Δέσποινας Κυριακίδου. Γράφει η Αλεξία Ιωαννίδου

24/12/2022 - 10:38πμ
Δύο εικόνες του 17ου αι. από τη Ραιδεστό και τους Επιβάτες της Ανατολικής Θράκης: «Παναγία Ρευματοκρατούσα», και «Παναγία Ηλιόκαλλη». Από την έκθεση «Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και πρόσφυγες» (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Δύο εικόνες του 17ου αι. από τη Ραιδεστό και τους Επιβάτες της Ανατολικής Θράκης: «Παναγία Ρευματοκρατούσα», και «Παναγία Ηλιόκαλλη». Από την έκθεση «Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και πρόσφυγες» (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Αν κάποιος ήθελε να σε ζωγραφίσει, Παρθένε,
θα χρειαζόταν το φως των άστρων και όχι των χρωμάτων,
ώστε, σαν Πύλη του Φωτός, να σε ζωγράφιζε με φως.
Όμως τα ουράνια σώματα δεν υπακούουν στα λόγια των θνητών
με όσα μας εκχώρησαν οι νόμοι της ζωγραφικής κι η φύση
μ’ αυτά ο άνθρωπος θα σε ιστορήσει και θα σε ζωγραφίσει.

Κωνσταντίνος ο Ρόδιος, «Ποίημα στην εικόνα της Θεοτόκου»
(από την Παλατινή Ανθολογία XV, 17. Πηγή μετάφρασης: Π. Αγαπητός [επιμ.],
Εικών και λόγος. Έξι βυζαντινές περιγραφές έργων τέχνης, εκδ. Άγρα, Αθήνα 2006, σ. 79).
~

Η Παλατινή Ανθολογία, άλλως Ανθολογία Ελληνική, είναι η συλλογή έργων Ελλήνων ποιητών από τον 5ο π.Χ. έως και τον 10ο μ.Χ. αιώνα, εποχή που καταρτίστηκε από τον Κωνσταντίνο τον Ρόδιο, βασισμένη πάνω στην ανθολογία του δασκάλου του Κωνσταντίνου Κεφαλά.

Το μοναδικό αντίτυπο που σώζεται, βρίσκεται στη βιβλιοθήκη της Χαϊδελβέργης, στη νότια Γερμανία,1 γεγονός που υποδεικνύει πως το έργο δεν ήταν ευρέως διαδεδομένο και δεν γνώριζε ιδιαίτερη αναγνώριση. Αποτελείται από 15 βιβλία. Τριακόσια χρόνια αργότερα, ο λόγιος μοναχός Μάξιμος Πλανούδης συμπλήρωσε άλλα 390 επιγράμματα στα ήδη 3.700 που είχε συλλέξει ο Κωνσταντίνος ο Ρόδιος.

Βυζαντινή αναγέννηση

Την περίοδο που ο Κωνσταντίνος Ρόδιος «ανασυγκροτούσε», δηλαδή συνέλεγε υλικό και εμπλούτιζε την Παλατινή Ανθολογία, η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία με κέντρο την πρωτεύουσά της, την Κωνσταντινούπολη, ανασυγκροτούνταν και η ίδια. Το κράτος είχε ανακάμψει από μια σκοτεινή πνευματικά περίοδο, αυτή της Εικονομαχίας, όπου χιλιάδες ζωγραφικές απεικονίσεις άρτιας τεχνικής είχαν καταστραφεί.

Ψηφιδωτή εικόνα της Παναγίας Γλυκοφιλούσας με την επωνυμία «Η Επίσκεψις» από την Τρίγλια της Μικράς Ασίας. Κωνσταντινουπολίτικο εργαστήρι, 13ος αι. Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Αθήνας (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Κατά τα έτη 726-843 ο εμφύλιος μαινόταν ανάμεσα στους Βυζαντινούς. Η Εικονομαχία ωστόσο δεν ήταν μόνο μια θρησκευτική διαμάχη, αλλά είχε εξελιχθεί σε πολιτικοκοινωνική έριδα. Δίχασε τους πολίτες σε εικονόφιλους ή εικονολάτρες (είναι προβληματικός χαρακτηρισμός γιατί η μόνη λατρεία που πρέπει να αποδίδουμε είναι στον Τριαδικό Θεό), και εικονομάχους ή εικονοκλάστες. Η βυζαντινή κοινωνία είχε αναμφίβολα ταλαιπωρηθεί από τη διαμάχη μεταξύ των δύο στρατοπέδων.

Με το θρίαμβο της εικονοφιλίας, το 843, δίνεται νέα ώθηση στα γράμματα και τις τέχνες, τα δύο συνεκτικά στοιχεία του πολιτισμού.

Η άνθηση των φιλολογικών σπουδών είχε σχέση κυρίως με την εδραίωση της Ορθοδοξίας, το πέρασμα από τη μεγαλογράμματη στη μικρογράμματη γραφή, και τέλος την επικράτηση της εικονοφιλίας έναντι της εικονομαχίας, δηλαδή την επικράτηση του ελληνικού εικονικού στοιχείου έναντι του ανατολικού ανεικονικού.

Παναγία Γλυκοφιλούσα, 12ος αι., εργαστήρι Θεσσαλονίκης. Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Αθήνας (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Η εκατονταετής διαμάχη με τους εικονοκλάστες επέβαλε στην Ορθόδοξη Εκκλησία την ανάγκη να εμβαθύνει στα στοιχεία του δόγματός της όσον αφορά τις εικόνες. Η επικράτηση της εικονοφιλίας σφραγίστηκε με την Ζ’ Οικουμενική Σύνοδο το 787 στη Νίκαια της Βιθυνίας, και ξανασφραγίστηκε από την «Εν Αγία Σοφία» Σύνοδο το 879, υπό την αυτοκρατορία του Βασιλείου Α΄ του Μακεδόνα και την πατριαρχία του Φωτίου. Το αποτέλεσμα των συνόδων αυτών και ο θρίαμβος της εικονοφιλίας είχε βάση το γεγονός της Θείας ενανθρωπίσεως. Σύμφωνα με τον Ευδοκίμωφ, στην Παλαιά Διαθήκη το ακουόμενο κυριαρχεί πάνω στο ορώμενο (σε αντίθεση με την αρχαία ελληνική διδασκαλία).

Στους μεσοβυζαντινούς χρόνους το «άκουε Ισραήλ» μετατράπηκε σε «επάρατε τους οφθαλμούς και θεάσασθε».

Όσο ο Θεός αποκαλυπτόταν με τον Λόγο (Παλαιά Διαθήκη) θα ήταν ιεροσυλία να απεικονιστεί, όμως ο Λόγος (το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, δηλαδή ο Ιησούς Χριστός) ενανθρωπίστηκε, προσέλαβε την ανθρώπινη μορφή παρακινούμενος από την αγάπη Του για το δημιούργημά Του με σκοπό τη σωτηρία του. Η Θεία απεικόνιση είχε πλέον την ευλογία της επίσημης Εκκλησίας, και μνημειώδη έργα βυζαντινής ζωγραφικής και ψηφιδογραφίας μας παραδόθηκαν ως κληροδότημα και αποτελούν μαζί με τα έργα της γραμματείας έναν απαράμιλλο πολιτιστικό θησαυρό στην ιστορία του ελληνικού αλλά και ολόκληρου του ανθρώπινου γένους.

Η ωραιότητα των εικόνων της βυζαντινής τέχνης

Στο ποίημα του Κωνσταντίνου Ρόδιου προς την εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου αποτυπώνεται ο σεβασμός και η ειλικρινής αγάπη που έτρεφαν οι Βυζαντινοί –και ιδίως οι Κωνσταντινουπολίτες– προς το πρόσωπο της Μητέρας του Θεού. Η Παναγία γι’ αυτούς ήταν η Υπέρμαχος Στρατηγός, η Πολιούχος και η προστάτιδά τους εναντίον των εξ Ανατολών αλλά και των εκ Δυσμών κινδύνων!

Πολλές φορές η πόλη τους σώθηκε κατόπιν θαυματουργικής επεμβάσεώς Της μετά από παρακλήσεις τους.

Ο ποιητής ομολογεί πως εάν κάποιος ζωγράφος ήθελε να ζωγραφίσει την Παναγία, το πιο ιερό ανθρώπινο πρόσωπο, θα έπρεπε να την ζωγραφίσει με το άυλο φως μιας φυσικής πηγής όπως αυτό των άστρων, και όχι με τα υλικά επίγεια χρώματα. Γιατί το πρόσωπο της Παναγίας είναι η Πύλη του Φωτός, είναι «η επουράνια σκάλα μέσω της οποίας κατέβηκε ο Θεός στη γη αλλά και η γέφυρα που περνάει τους ανθρώπους από τη γη στον ουρανό» (Χαίρε, κλίμαξ επουράνιε δι’ ης κατέβη ο Θεός. Χαίρε, γέφυρα μετάγουσα τους εκ γης προς ουρανόν [Χαιρετισμοί της Παναγίας]).

«Παναγία η Ευζωνίτισσα», Παναγία Οδηγήτρια, τοπικό εργαστήρι 19ου αι. Εφέστιος εικόνα του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ευζώνων (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Το πνευματικό κάλλος είναι το βασικό αισθητικό ιδεώδες της βυζαντινής ζωγραφικής. Η τέχνη της βυζαντινής ζωγραφικής και ψηφιδογραφίας δεν είναι μία ακόμα «υψηλή τέχνη», αλλά είναι η «Τέχνη του Υψηλού, του Υπερκόσμιου». Σύμφωνα με τους κανόνες της, τα αισθητά γίνονται νοητά έτσι ώστε ο υλικός κόσμος να υποταχθεί στον πνευματικό. Οι κανόνες της προοπτικής καταστρατηγούνται για να εστιάσει ο θεατής στο ουσιώδες, που δεν είναι το σώμα και οι τέλειες αναλογίες σύμφωνα με τη λογική του ακαδημαϊσμού, αλλά η ψυχή σύμφωνα με τη Θεία υπέρβαση της λογικής.

Ο ποιητής στη συνέχεια κάνει την παραδοχή πως ο άνθρωπος δεν έχει τη δυνατότητα να θέσει υπό την εξουσία του τα ουράνια σώματα έτσι ώστε να τον υπακούσουν και να ζωγραφίσουν με το φως τους, όπως θα ταίριαζε στο ιερό πρόσωπο της Παναγίας, γι’ αυτό θα χρησιμοποιήσει όλα αυτά τα μέσα που έχει στη διάθεσή του για να αποτυπώσει τη μορφή της αγαπημένης Θεοτόκου, που μεσιτεύει για τη σωτηρία όλων όσων την τιμούν, στον Υιό Της.

Αλεξία Π. Ιωαννίδου
MSc Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων

____
1. Μάλιστα δεν βρίσκεται ολόκληρο, αλλά του λείπουν οι εκατό τελευταίες σελίδες που «φιλοξενούνται» στο Παρίσι, στην Εθνική Βιβλιοθήκη.

Βιβλιογραφία
Γιάννης Γιαννόπουλος, Εισαγωγή στον ελληνικό πολιτισμό, τ. β’, ΕΑΠ, Πάτρα 2000.
Charles Delvoye, Βυζαντινή Τέχνη, εκδ. Παπαδήμα, Αθήνα 2010.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Χ/Nikos Dendias)
ΠΙΣΤΗ

Συνάντηση στο Σίδνεϊ για τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο και τον Νίκο Δένδια

16/07/2026 - 10:42πμ
(Φωτ.: ΧΡΗΣΤΟΣ  ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI)
ΠΙΣΤΗ

Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα 100 χρόνια από τη θεμελίωση του Αγίου Στεφάνου Νέας Ιωνίας – Παρών ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος

12/07/2026 - 8:52μμ
Η Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο (φωτ. αρχείου: Φίλιππος Φασούλας)
ΠΙΣΤΗ

Παναγία Σουμελά: Το πρόγραμμα των Ακολουθιών έως τον Δεκαπενταύγουστο

12/07/2026 - 12:29μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Κωνσταντίνος Τσακιτζής)
ΠΙΣΤΗ

Αρχιεπισκοπή Αμερικής: Ο Ελπιδοφόρος δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του διευθυντή του οίκου ευγηρίας του Αγίου Μιχαήλ

11/07/2026 - 11:26πμ
Θεία Λειτουργία στην ιστορική Παναγία Σουμελά του Πόντου (φωτ.: Φως Φαναρίου)
ΠΙΣΤΗ

Παναγία Σουμελά: Ο μητροπολίτης Νεαπόλεως Βαρνάβας θα προεξάρχει της λειτουργίας στα Εννιάμερα

8/07/2026 - 3:59μμ
Πανηγυρικός εσπερινός στο Αγίασμα της Αγίας Κυριακής στο Κιρέτσμπουρνου, ένα από τα δύο ιστορικά αγιάσματα της Μητρόπολης Δέρκων που διατηρούνται έως σήμερα στις όχθες του Βοσπόρου (φωτ.: Φως Φαναρίου)
ΠΙΣΤΗ

Αγία Κυριακή στον Βόσπορο: Τα δύο αγιάσματα της Μητρόπολης Δέρκων που κρατούν ζωντανή τη μνήμη της Πόλης

8/07/2026 - 12:09μμ
(Φωτ.: Facebook/Greek Orthodox Archdiocese of Canada)
ΠΙΣΤΗ

Ο αρχιεπίσκοπος Καναδά Σωτήριος αποχωρεί έπειτα από 52 χρόνια διακονίας – Ξεκινούν οι διαδικασίες διαδοχής

7/07/2026 - 5:37μμ
(Φωτ.: Γεράσιμος Μπέκες/imverias.gr)
ΠΙΣΤΗ

Παναγία Σουμελά: Αρχιερατικό συλλείτουργο και συνεδρίαση του «Κοινού των Ποντίων» με μήνυμα ενότητας

5/07/2026 - 11:36μμ
(Φωτ. αρχείου: ΕΡΑ)
ΠΙΣΤΗ

Αρχιεπίσκοπος ΗΠΑ Ελπιδοφόρος: Ενωμένοι οφείλουμε να οικοδομούμε πάνω στις αυταπόδεικτες αλήθειες της πίστης και της ελευθερίας

4/07/2026 - 7:45μμ
(Φωτ.: The Greek Herald)
ΠΙΣΤΗ

Αυστραλία: Καθαγιάστηκε ο Ιερός Ελληνορθόδοξος Ναός Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στο Κερνς μετά από σχεδόν 90 χρόνια

3/07/2026 - 11:07πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαδηλωτές στο Κίεβο ζητούν την επιστροφή του Μιχαΐλο Φεντόροφ στο υπουργείο Άμυνας, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Φέρτε πίσω τον Φεντόροφ» και «Θα αλλάξουμε ή θα πεθάνουμε». Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Ukraine world)

Πολιτικές αναταράξεις στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι αλλάζει κυβέρνηση και προκαλεί έντονες αντιδράσεις

7 λεπτά πριν

Νέο Πρόγραμμα Αποφοίτων της Allwyn Hellas για τους επαγγελματίες του αύριο

23 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Στην Άρσεναλ ο Τζόλης με ντιλ που αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ

45 λεπτά πριν
Πυροσβέστης κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Φωτιά στη Μεσσηνία, στο Βλαχόπουλο – Μήνυμα από το 112

1 ώρα πριν
Από την τελετή παράδοσης της νέας χάραξης της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου, Πέμπτη 31 Ιουλίου 2025 (φωτ.: apohxos.gr / Χρήστος Στρατουλάκος)

Πατρών-Πύργου: Πόσο μειώνονται τα διόδια από τη Βάρδα – Οι νέες χρεώσεις

2 ώρες πριν
Διαδηλωτές συμμετέχουν σε συγκέντρωση μνήμης για τα θύματα των μαζικών σφαγών των Αρμενίων, στην Τιφλίδα της Γεωργίας, στις 24 Απριλίου 2023 (φωτ.: Epa / Zurab Kurtsikidze)

Ισραήλ: Η Γενοκτονία των Αρμενίων στο γεωπολιτικό παζάρι – Πάγωσε η ψηφοφορία στην Κνεσέτ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign