pontosnews.gr
Σάββατο, 12/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Μητροπολίτης Τραπεζούντας Χρύσανθος εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, στις 13 Δεκεμβρίου 1938

Η αντιπαράθεση που δίχασε την Εκκλησία, η μετέπειτα καθαίρεση από την κατοχική κυβέρνηση

13/12/2022 - 8:30μμ
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος μαζί με ιερείς στην είσοδο του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου, ενδεχομένως κατά τον εορτασμό του Πάσχα (πηγή: Αρχείο ΕΡΤ / Συλλογή Πέτρου Πουλίδη)

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος μαζί με ιερείς στην είσοδο του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου, ενδεχομένως κατά τον εορτασμό του Πάσχα (πηγή: Αρχείο ΕΡΤ / Συλλογή Πέτρου Πουλίδη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μια από τις μεγάλες ηγετικές προσωπικότητες –όχι μόνο ιερατικές– που ανέδειξε ο ελληνισμός του Πόντου ήταν ο τελευταίος Μητροπολίτης Τραπεζούντας Χρύσανθος, κατά κόσμον Χαρίλαος Φιλιππίδης, ο οποίος στις 13 Δεκεμβρίου 1938 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

«Αντίπαλός» του ήταν ο Μητροπολίτης Κορινθίας Δαμασκηνός (μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος)· η αντιπαράθεση δίχασε τότε την Εκκλησία.

Ο Μητροπολίτης Κορινθίας είχε έντονη κοινωνική δραστηριότητα, αλλά θεωρούνταν οπαδός του βενιζελισμού από το καθεστώς Μεταξά. Κατά την τρίτη ψηφοφορία είχε επικρατήσει οριακά του Χρύσανθου, με μόλις μία ψήφο διαφορά. Οι προετοιμασίες για την ενθρόνιση είχαν ξεκινήσει, ωστόσο ομάδα ιεραρχών προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας επικαλούμενο την παράτυπη συμμετοχή ενός μητροπολίτη στο εκλεκτορικό Σώμα.

Το ΣτΕ, υπό την ισχυρή επιρροή της δικτατορίας που ήθελε να έχει τον έλεγχο της Εκκλησίας, ακύρωσε με οριακή πλειοψηφία την εκλογή του Δαμασκηνού, παρά την προσφυγή άλλων ιεραρχών υπέρ του.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος και ο Ιωάννης Μεταξάς σε εορταστική εκδήλωση στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία (πηγή: Αρχείο ΕΡΤ / Συλλογή Πέτρου Πουλίδη)

Μετά την απόφαση αυτή δημοσιεύθηκε ο ειδικός αναγκαστικός νόμος 1493 της 3 Δεκεμβρίου 1938 διορίζοντας «Αριστίνδην Σύνοδο» (σύνοδο της οποίας τα μέλη έχουν επιλεγεί αυθαίρετα από την κυβέρνηση), όπου και αναδείχθηκαν τελικά τρεις υποψήφιοι: ο από Τραπεζούντας Χρύσανθος με 11 ψήφους και οι μητροπολίτες Λήμνου και Δράμας από 4 έκαστος.

Ακολούθως ο ευρισκόμενος στο Λονδίνο βασιλιάς Γεώργιος Β΄ εξέλεξε τον Χρύσανθο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, μετά από τηλεγράφημα του Μεταξά.

27 Απριλίου 1941, οι Γερμανοί στην Αθήνα

Στις 27 Απριλίου, Κυριακή των Βαΐων, ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος αρνήθηκε να ορκίσει τη δωσίλογη κυβέρνηση του Γεωργίου Τσολάκογλου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να ορκίσω κυβέρνηση προβληθείσα από τον εχθρό, εμείς γνωρίζουμε ότι τις κυβερνήσεις τις ορίζει ο λαός ή ο βασιλεύς».

Την οργή των Γερμανών προκάλεσε και το διάγγελμά του με αφορμή την κήρυξη του πολέμου εναντίον της Ελλάδας. Για την στάση του αυτή στις 2 Ιουνίου 1941 με συντακτική πράξη της κατοχικής κυβέρνησης, καθαιρέθηκε από το αξίωμά του.

Η διαδικασία απομάκρυνσής του ενισχυόταν και από τον Δαμασκηνό, ο οποίος ήταν πρόθυμος να συναινέσει στο σχηματισμό κατοχικής κυβέρνησης κρίνοντάς τη ως μέτρο ανάγκης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος με μέλη της Ιεράς Συνόδου, πιθανόν στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο (πηγή: Αρχείο ΕΡΤ / Συλλογή Πέτρου Πουλίδη)

Στις 17 Ιουνίου του 1941 η κυβέρνηση Τσολάκογλου δημοσίευσε νομοθετικό διάταγμα για τη σύγκληση Μείζονος Συνόδου που θα αποφάσιζε για την εγκυρότητα της αρχιεπισκοπικής εκλογής του Χρύσανθου – «ουσιαστικά μεθοδευόταν […] η επαναφορά του Δαμασκηνού στην ηγεσία της Εκκλησίας», όπως αναφέρει ο Θεοδόσης Τσιρώνης¹.

Τελικά η Σύνοδος έκρινε ως μη γενόμενη την εκλογή του Χρύσανθου και ανύπαρκτη την αρχιεπισκοπική του θητεία, ενώ χαρακτηριζόταν «επιβάτης» του θρόνου, δηλαδή παράνομα ευρισκόμενος στην ηγεσία της ελλαδικής Εκκλησίας.

Ο Χρύσανθος σε όλη τη διάρκεια της Κατοχής τήρησε την ίδια εχθρική στάση απέναντι σε όλες τις δωσίλογες κυβερνήσεις, ακόμα και όταν του δόθηκε από την κυβέρνηση του Ιωάννη Ράλλη η δυνατότητα να επανέλθει στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, κάτι που απέρριψε.

—
1. Τσιρώνης, Θ. (2010). Εκκλησία πολιτευομένη. Ο πολιτικός λόγος της Εκκλησίας της Ελλάδος (1913-1941). Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Μαρίκα Κοτοπούλη ως Κλυταιμνήστρα στην «Ορέστεια: Αγαμέμνων» του Εθνικού Θεάτρου, το 1949 (φωτ.: Φωτο-Εμίλ / Ψηφιακό Αρχείο Εθνικού Θεάτρου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η μοναδική ζωή και καριέρα της Μαρίκας Κοτοπούλη

11/09/2026 - 12:29μμ
Ο Γιάννης Μπέζος στο συνέδριο «Greece Talks 2025. The Intelligence Age, Travel, Culture and Connection», Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιάννης Μπέζος: Η ψύχραιμη (και μεγάλη) διαδρομή του πρωτοκλασάτου ηθοποιού

10/09/2026 - 9:46πμ
(Φωτ.: ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ/EUROKINISSI)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Το παιδί της προσφυγικής Νέας Ιωνίας που έκανε τη Μικρά Ασία τραγούδι

9/09/2026 - 12:51μμ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Θεόφραστος Σακελλαρίδης: Από το μεγαλείο της οπερέτας, στη λησμονιά και τη φτώχεια

7/09/2026 - 5:47μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI - MOTION TEAM / Drone)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τούμπα 67 ετών: Σαν σήμερα εγκαινιάστηκε το γήπεδο του ΠΑΟΚ

6/09/2026 - 1:40μμ
Τοιχογραφία από την Αγία Σοφία Τραπεζούντας, ενταγμένη στο Wikimedia Commons στον κύκλο του Γάμου στην Κανά. Η εικόνα χρησιμοποιείται συμβολικά και δεν απεικονίζει τον αυτοκρατορικό γάμο του 1377 (φωτ.: Wikimedia Commons / Dosseman, CC BY-SA 4.0)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο αυτοκρατορικός γάμος της Τραπεζούντας που κράτησε πάνω από μία εβδομάδα

6/09/2026 - 10:43πμ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Στέλιος Περπινιάδης: Ο πολεμιστής της Μικρασίας που έγινε μεγάλος τραγουδιστής

4/09/2026 - 12:49μμ
Τεντιμπόηδες διαπομπεύονται συνοδεία αστυνομικού (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νόμος 4000: Γιαούρτια, ξύρισμα και δημόσια διαπόμπευση για τους «τεντιμπόηδες»

4/09/2026 - 11:54πμ
Έλληνες πρόσφυγες στο κατάστρωμα του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS «Edsall» (DD-219), κατά την εκκένωση της Σμύρνης τον Σεπτέμβριο του 1922 (φωτ.: Naval History and Heritage Command / NH 85298)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σμύρνη 1922: Το τηλεγράφημα που δικαιώνει τον Τζορτζ Χόρτον – Η έκκληση που απέρριψαν οι ΗΠΑ

4/09/2026 - 9:39πμ
Ο αρχαιολόγος Γεώργιος Μυλωνάς σε διάλεξη για τις Μυκήνες στο Πανεπιστήμιο Southeast Missouri State το 1961
(φωτ.: Southeast Missouri State University – Sagamore / Public Domain)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γεώργιος Ε. Μυλωνάς: Ο διακεκριμένος Σμυρνιός αρχαιολόγος που είδε την Καταστροφή με τα μάτια του και ξέφυγε από το θάνατο

2/09/2026 - 12:41μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Neil Hall)

Φρίκη στη Βρετανία: Ένας 52χρονος ομολόγησε ότι ενθάρρυνε βιασμούς αναίσθητων γυναικών σε διαδικτυακό φόρουμ

5 ώρες πριν
Στην αποβάθρα της Σμύρνης περιμένοντας τη σωτηρία. Πίσω διακρίνεται η καμένη πόλη (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο ΙΕΕΕ / Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)

Ο Μικρασιατικός Σύλλογος «Ο Άγιος Γεώργιος» τιμά τη μνήμη των θυμάτων της Καταστροφής της Σμύρνης

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Ultimate Championship: Εντυπωσιακός και δεύτερος ο Καραλής με 6,15μ.

6 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: 
EPA-DPA / Hubert Michael Boesl)

ΗΠΑ: Η CIA αποχαρακτήρισε απόρρητα έγγραφα για την Αλ Κάιντα πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001

6 ώρες πριν
Από την περσινή αναβίωση του εθίμου (φωτ.: facebook / Μικρασιατικός Σύλλογος Καισαριανής)

Μικρασιατικός Σύλλογος Καισαριανής: Ήρθε η ώρα για το πατροπαράδοτο κεσκέκι!

6 ώρες πριν
(Από την αφίσα της έκθεσης)

Σύνδεσμος Μικρασιατών «Οι αλησμόνητες πατρίδες»: Έκθεση Φωτογραφίας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μικρά Ασία – 104 Χρόνια Μετά»

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV