pontosnews.gr
Τρίτη, 18/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η κρίση στις σχέσεις Γαλλίας-Ιταλίας επαναφέρει το Προσφυγικό στο προσκήνιο

Πρώτο και κατεπείγον ζητούμενο η εφαρμογή των όσων συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο (και δεν πραγματοποιήθηκαν)

13/11/2022 - 11:46πμ
Το Ocean Viking της γαλλικής οργάνωσης SOS Mediterranée καθώς εισέρχεται στο λιμάνι της Τουλόν συνοδευόμενο από πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας (φωτ.: EPA / Guillaume Horcajuelo)

Το Ocean Viking της γαλλικής οργάνωσης SOS Mediterranée καθώς εισέρχεται στο λιμάνι της Τουλόν συνοδευόμενο από πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας (φωτ.: EPA / Guillaume Horcajuelo)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στα πρόθυρα κρίσης, η οποία οφείλεται στην πολυετή αδυναμία των κρατών-μελών να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κόντρα Γαλλίας-Ιταλίας με αφορμή τους 340 ναυαγούς που περισυνέλλεξε το Ocean Viking στην κεντρική Μεσόγειο τον Οκτώβριο θεωρείται ότι έβγαλε το πρόβλημα κάτω από το… χαλί.

Η Γαλλία, που αναγκάστηκε να δεχθεί στο έδαφός της τους επιβαίνοντες, κατηγορεί την Ιταλία για ανευθυνότητα. Το πλοίο ανήκει στη γαλλική οργάνωση SOS Mediterranée.

Αυτό που η Γαλλία ισχυρίζεται είναι ότι οι ιταλικές Αρχές επί 20 ημέρες δεν επέτρεπαν στο Ocean Viking να δέσει σε λιμάνι και ότι επί της ουσίας το έσπρωξαν στα χωρικά της ύδατα, εκβιάζοντας το Παρίσι να δεχθεί τους εξουθενωμένους πλέον επιβάτες του, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν άμεση ανάγκη ιατρικής βοήθειας. Πλέον όλοι βρίσκονται σε φυλασσόμενη στρατιωτική βάση. Σε δεύτερη φάση θα εξεταστεί ποιοι δικαιούνται άσυλο.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν έκανε λόγο για συμπεριφορά που θα έχει «ισχυρές επιπτώσεις» στις διμερείς σχέσεις των δύο κρατών, προειδοποιώντας για «νομικές συνέχειες». Από τη μεριά της η υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien ότι οι ιταλικές μέθοδοι «είναι απαράδεκτες».

Ήδη η Γαλλία ενίσχυσε τους ελέγχους στα σύνορα με την Ιταλία και ακύρωσε το σχέδιο υποδοχής 4.000 προσφύγων που με βάση τις ευρωπαϊκές συμφωνίες θα έπρεπε να είχαν ήδη μεταφερθεί από το ιταλικό έδαφος.

Από τη Ρώμη, βέβαια, οι γαλλικές αντιδράσεις χαρακτηρίζονται ως «ακατανόητες» και «δυσανάλογες». Η κυβέρνηση Μελόνι άλλωστε έσπευσε να «ευχαριστήσει» τη γαλλική κυβέρνηση για την πρόθεσή της να υποδεχτεί το Ocean Viking, προτού ακόμα το Παρίσι αφήσει να εννοηθεί πως σκόπευε να κάνει κάτι τέτοιο.

Η γαλλική ακροδεξιά κατηγορεί πλέον ανοιχτά τον πρόεδρο Μακρόν για υποχωρητικότητα έναντι των εκβιασμών της κυβερνώσας ιταλικής ακροδεξιάς, χαρακτηρίζοντας το πλοίο ως δούρειο ίππο για την εισβολή μεταναστών στη Γαλλία.

Τούτων δοθέντων, το κέντρο των διαβουλεύσεων δεν μπορεί να είναι άλλο από τις Βρυξέλλες. Η διαχείριση του Προσφυγικού/Μεταναστευτικού εισέρχεται και πάλι ορμητικά στο προσκήνιο, με πρώτο και κατεπείγον ζητούμενο την εφαρμογή των όσων συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο (και δεν πραγματοποιήθηκαν), για τη μείωση του «βάρους» των κρατών της ΕΕ που βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή του μετώπου», δηλαδή στη Μεσόγειο.

Μιλώντας την Παρασκευή στο Φόρουμ του Παρισιού για την Ειρήνη, ο Εμανουέλ Μακρόν φρόντισε να επισημάνει ότι αν δεν υπάρξει διεθνής συνεργασία για την καταπολέμηση των αιτίων που δημιουργούν τις μεταναστευτικές ροές «θα εξακολουθούμε να ξοδεύουμε χρόνο και ενέργεια για την αντιμετώπιση απλά και μόνο των συμπτωμάτων του φαινομένου».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Sedat Suna)
ΚΟΣΜΟΣ

Κωνσταντινούπολη: 11 συλλήψεις για το θάνατο τριών ανθρώπων από δηλητηρίαση

17/11/2025 - 10:15μμ
Ζευγάρι που πρόκειται να παντρευτεί φωτογραφίζεται στη λίμνη Τσάκα, έναν δημοφιλή προορισμό στην επαρχία Τσινγκχάι της Κίνας (φωτ.: EPA / Roman Pilipey)
ΚΟΣΜΟΣ

Σε πληθυσμιακή κρίση η Κίνα, πόλεις εκδίδουν «καταναλωτικά κουπόνια γάμου»

17/11/2025 - 12:13μμ
Στους δρόμους της Πράγας, για την 33η επέτειο από τη Βελούδινη Επανάσταση, 17 Νοεμβρίου 2022 (φωτ.: EPA / Filip Singer)
ΚΟΣΜΟΣ

36 χρόνια από τη Βελούδινη Επανάσταση, ξανά στους δρόμους σε Τσεχία και Σλοβακία

17/11/2025 - 11:48πμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο κατώφλι του Λευκού Οίκου (φωτ.: EPA / Will Oliver)
ΚΟΣΜΟΣ

Στροφή Τραμπ στην υπόθεση Έπσταϊν – Περνάει στην αντεπίθεση

17/11/2025 - 9:01πμ
Έκρηξη ηφαιστειου στην Γουατεμάλα
ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλες εκρήξεις στο ηφαίστειο Σακουρατζίμα: Δεκάδες πτήσεις ακυρώθηκαν στη δυτική Ιαπωνία

16/11/2025 - 5:53μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείου)
ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμάκωση σε δύο μέτωπα: Ρωσικές προελάσεις στη Ζαπορίζια – Ουκρανικό πλήγμα σε ρωσικό διυλιστήριο

16/11/2025 - 1:37μμ
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Χ. Φιντάν: «Ιστορική παραίσθηση» το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα δεν αποδέχεται τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο

16/11/2025 - 12:00μμ
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη διάρκεια παλιότερου ευρωπαϊκού συμβουλίου (φωτ.: Pool Photo/Ευρωπαϊκή Ένωση)
ΚΟΣΜΟΣ

Β. Ζελένσκι: Η Ουκρανία θα εισάγει φυσικό αέριο από την Ελλάδα

16/11/2025 - 11:30πμ
Ουκρανή αγκαλιάζει τον γιο της, μετά από ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία τον περασμένο Οκτώβριο (φωτ.: EPA/Maria Senovilla)
ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα και Κίεβο ετοιμάζονται να ανταλλάξουν αιχμαλώτους ενόψει Χριστουγέννων

16/11/2025 - 9:12πμ
Γονείς και συγγενείς των 63 θυμάτων της φωτιάς διαδηλώνουν στο κέντρο των Σκοπίων, ενόψει της δίκης που αρχίζει την Τετάρτη (φωτ.: EPA/Georgi Licovski)
ΚΟΣΜΟΣ

Χιλιάδες διαδήλωσαν στα Σκόπια για τους νεκρούς του Κότσανι – «Δεν ζητάμε έλεος, αλλά αλήθεια και δικαιοσύνη»

15/11/2025 - 7:04μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: pixabay.com/users/geralt-9301/)

Ψηφιακό ευρώ: Το 2027 οι πρώτες πιλοτικές συναλλαγές

1 ώρα πριν

Σεισμός 4,6 Ρίχτερ στην Σκύρο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/pelanikolaidi)

Πέλα Νικολαΐδου: Έρχεται δυνατή συνεργασία με τον Μπάμπη Κεμανετζίδη

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Sedat Suna)

Κωνσταντινούπολη: 11 συλλήψεις για το θάνατο τριών ανθρώπων από δηλητηρίαση

3 ώρες πριν
Γενική άποψη της πορείας για την 52η επέτειο του Πολυτεχνείου, Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2025  (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)

52 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου: Χιλιάδες άνθρωποι τίμησαν την επέτειο σε όλη τη χώρα – Δεκάδες προληπτικές προσαγωγές

3 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΟΞ)

Ευρωπαϊκό Κύπελλο Σπάθης U14/U17: Χρυσό μετάλλιο η Εθνική ομάδα εφήβων

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign