pontosnews.gr
Πέμπτη, 18/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εκλογές ΗΠΑ: Ο κρυφός «πόλεμος» Ελλάδας-Τουρκίας στην Πενσιλβάνια

Η στήριξη Φέτερμαν στο Πατριαρχείο – Η ανακοίνωση της 20ής Οκτωβρίου

10/11/2022 - 3:05μμ
John Fetterman (φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo)

John Fetterman (φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μια μάχη διαφορετική από τις υπόλοιπες, καθώς δεν αφορούσε μόνο τους Αμερικανούς ψηφοφόρους, δόθηκε στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, στην πολιτεία της Πενσιλβάνια.

Εκεί οι δύο αντίπαλοι, ο Τζον Φέτερμαν και ο Μεχμέτ Οζ, μετατράπηκαν ατύπως σε εκπροσώπους των ελληνικών και των τουρκικών συμφερόντων αντίστοιχα.

Νικητής αναδείχθηκε ο Τζον Φέτερμαν έναντι του Μεχμέτ Οζ, του εκλεκτού του Ερντογάν Ρεπουμπλικανού τηλεγιατρού που είχε τη στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ.

Τον περασμένο μήνα ο Φέτερμαν –αναπληρωτής κυβερνήτης της πολιτείας και υποψήφιος τότε γερουσιαστής– δεν δίστασε να πάρει ανοιχτά θέση, περιγράφοντας την Τουρκία ως «περιοχή ανησυχίας» και εκφράζοντας την αγωνία του για τη δήμευση περιουσιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, το κλείσιμο της Σχολής της Χάλκης, αλλά και την πρακτική της Άγκυρας να παρεμβαίνει στη διαδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Συντάχθηκε πλήρως με τα αιτήματα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, τη στιγμή που αντίπαλός του σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής κούρσας στην Πενσιλβάνια ήταν ο τηλεαστέρας Οζ, ο οποίος έχει διπλή (αμερικανική και τουρκική) υπηκοότητα και υπηρέτησε στον τουρκικό στρατό.

Υποστηρικτές του Τζον Φέτερμαν ζητούν την απομάκρυνση του «αρνητή των Γενοκτονιών» Μεχμέτ Οζ (φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo)

Υπέρ της προστασίας του Πατριαρχείου

Στις 20 Οκτωβρίου ο Φέτερμαν εξέδωσε μια ανακοίνωση ιδιαίτερης σημασίας για τα συμφέροντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το ρόλο του Οικουμενικού Πατριάρχη και όλα τα θέματα του Ορθόδοξου Χριστιανισμού, δεσμευόμενος ότι ως γερουσιαστής θα υποστηρίξει τον αγώνα του Πατριαρχείου και της ελληνορθόδοξης κοινότητας για θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία.

Αναλυτικά, η δήλωση του Τζον Φέτερμαν

«Το σύνταγμα των ΗΠΑ εγγυάται σε όλους το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία. Πρόκειται για μια αμερικανική αξία, αλλά και μια κοινή αξία την οποία μοιράζομαι με την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Ένα θέμα που με απασχολεί ιδιαιτέρως είναι η Τουρκία, η οποία, όπως έχουν αποφανθεί διακομματικά στην Ουάσιγκτον, περιορίζει τις θρησκευτικές ελευθερίες του πνευματικού ηγέτη της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και περισσότερων από 300 εκατομμύριων Ορθόδοξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

»Κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπήρξε πρωτοπόρος στον διαθρησκειακό διάλογο, προτρέποντας τους μουσουλμάνους ηγέτες να καταδικάσουν την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στην Αμερική ως αντιθρησκευτική πράξη. Για τη συμβολή του στη θρησκευτική κατανόηση και την ειρήνη, το Κογκρέσο τον τίμησε με το Χρυσό Μετάλλιο. Επιπλέον, έχει αναγνωριστεί για την αξιοσημείωτη δράση του στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

»Ως γερουσιαστής των ΗΠΑ θα υποστηρίξω τον αγώνα των Ελληνορθοδόξων για θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία. Πιστεύω ακράδαντα ότι η Τουρκία πρέπει να προστατεύσει τις θρησκευτικές ελευθερίες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, να αναγνωρίσει τον Βαρθολομαίο ως Οικουμενικό Πατριάρχη και να μην παρεμβαίνει στην εκλογή του διαδόχου του, να επιστρέψει τα κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία στην Εκκλησία, να μετατρέψει την Αγία Σοφία ξανά σε μουσείο και να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EPA / Guillaume Horcajuelo)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Νέο κύμα καύσωνα πλήττει τη χώρα – Στους 40°C θα φθάσει η θερμοκρασία στο Παρίσι και στα κεντροανατολικά

18/06/2026 - 7:25μμ
Αγορά της πόλης Άντεν στη νότια Υεμένη, 8 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Najeeb Mohamed)
ΚΟΣΜΟΣ

Σήμα κινδύνου από τον ΟΗΕ: Η πείνα απειλεί εκατομμύρια ανθρώπους σε 13 χώρες

18/06/2026 - 3:56μμ
Ο Ζελένσκι και ο  Τραμπ συνομιλούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στη Γαλλία, 16 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Ukrainian Presidential Press Service / EPA)
ΚΟΣΜΟΣ

G7: Η φωτογραφία που άλλαξε το κλίμα για την Ουκρανία – Πώς Μακρόν και Ζελένσκι κέρδισαν τη στήριξη του Τραμπ

18/06/2026 - 10:55πμ
Οι σημαίες της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: European Union)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία απορρίπτει την έκθεση-κόλαφο του Ευρωκοινοβουλίου: «Αβάσιμη και πολιτικά υποκινούμενη»

18/06/2026 - 8:57πμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ, επιβιβάζεται στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One στο αεροδρόμιο της Γενεύης, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της G7 που φιλοξενήθηκε στο Εβιάν της Γαλλίας (φωτ.: EPA / Martial Trezzini)
ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν: Τι πήρε και τι έδωσε ο Τραμπ στην Τεχεράνη – Το στοίχημα των 60 ημερών

18/06/2026 - 8:33πμ
Ο Αχμέντ αλ Σάραα στη Δαμασκό της Συρίας (φωτ.: EPA / Giuseppe Lami)
ΚΟΣΜΟΣ

Το στοίχημα των «τεσσάρων θαλασσών»: Πώς η Συρία μπορεί να παρακάμψει το Στενό του Ορμούζ

17/06/2026 - 10:52μμ
Ιρανοί ψαράδες πλέουν ανάμεσα σε πλοία που έχουν ακινητοποιηθεί στα Στενά του Ορμούζ, ανοιχτά του Μπαντάρ Αμπάς στο νότιο Ιράν, την 1η Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Amirhossein Khorgooei / ISNA News Agency)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ιράν: Στη δημοσιότητα το επίσημο μνημόνιο των 14 σημείων – Τι προβλέπει για Ορμούζ, κυρώσεις και πυρηνικά

17/06/2026 - 9:40μμ
Οι σημαίες της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (φωτ.: European Union)
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωκοινοβούλιο προς Τουρκία: Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις παραμένουν παγωμένες – Στο στόχαστρο οι παραβιάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο

17/06/2026 - 6:54μμ
Οι τραχείς, άγονοι ορεινοί όγκοι της χερσονήσου Μουσάνταμ εισχωρούν στο στενό του Ορμούζ, το στενό πέρασμα ανάμεσα στο Ιράν (βόρεια), το Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (νότια), όπου τα ύδατα από τον κόλπο του Ομάν εισέρχονται στον Περσικό Κόλπο (πηγή: MODIS Land Rapid Response Team, NASA GSFC)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ιράν: Τρία ιρανικά δεξαμενόπλοια έσπασαν τον αποκλεισμό στα Στενά του Ορμούζ – Ξεκίνησαν οι εξαγωγές πετρελαίου;

17/06/2026 - 1:03μμ
(Φωτ.: EPA / Julien Warnand)
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωκοινοβούλιο: «Η Τουρκία δεν μπορεί να επανέλθει στην ενταξιακή πορεία υπό τις σημερινές συνθήκες»

17/06/2026 - 11:45πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Μαρτυρία Κυριακής Τσάπα: 159 άτομα πήγαμε στην εξορία. Εννιά άτομα γυρίσαμε στο χωριό

10 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ανδρέας Αλεξόπουλος)

Διπλό φονικό στο Αίγιο: Ανατροπή από την εργαστηριακή πραγματογνωμοσύνη

38 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Guillaume Horcajuelo)

Γαλλία: Νέο κύμα καύσωνα πλήττει τη χώρα – Στους 40°C θα φθάσει η θερμοκρασία στο Παρίσι και στα κεντροανατολικά

1 ώρα πριν
(Φωτ.: allwyn)

Η καρδιά του παγκόσμιου kitesurf χτυπά στη Μύκονο

2 ώρες πριν
Το κτήριο της «Κιβωτού» (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Κιβωτός του Κόσμου: Νέα παραπομπή σε δίκη του π. Αντωνίου, της πρεσβυτέρας και ενός υπαλλήλου διατάσσει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Πειραιάς: Συνελήφθη 77χρονος που για μια θέση στάθμευσης απείλησε οδηγούς με τρίαινα!

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign