pontosnews.gr
Πέμπτη, 21/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μιλάνο: Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής «1922-2022: 100 χρονιά από τη Μικρασιάτικη Καταστροφή», με αρωγό τη Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ

Από το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτισμού της Ιταλίας

20/10/2022 - 1:59μμ
Η πρόσκληση της ιστορικής εκδήλωσης (φωτ.: aekhcc.gr)

Η πρόσκληση της ιστορικής εκδήλωσης (φωτ.: aekhcc.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μια εκδήλωση μοναδική για τα ιταλικά δεδομένα, αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, διοργανώθηκε την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου στο Μιλάνο από το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτισμού της Ιταλίας – μια εξαιρετική πρωτοβουλία του προέδρου του Ινστιτούτου Νικόλαου Φράγκου και των συνεργατών του, για την οποία η Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ έδωσε ένθερμα την αιγίδα της.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα σημαντικών φορέων με προεξάρχοντες τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, την Περιφέρεια Λομβαρδίας και το Δήμο Νέας Σμύρνης της Περιφέρειας Αττικής.

Χαιρετισμό απηύθυναν διαδικτυακά ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννης Χρυσουλάκης και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

(Φωτ.: aekhcc.gr)

Διά ζώσης χαιρέτισαν ο αρχιμανδρίτης π. Ιωάννης Μπατσής, ιερατικός προϊστάμενος του Ελληνορθόδοξου Ιερού Ναού του Ακαθίστου Ύμνου στο Μιλάνο και εκπρόσωπος της Ορθοδόξου Ιεράς Μητροπόλεως Ιταλίας και Μελίτης, ο επίτιμος πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μιλάνο Ιωάννης Τζίρος, και ο εκπρόσωπος της αρμενικής κοινότητας Samuele Kevorkian, εκ μέρους του επίτιμου πρόεδρου της Αρμενικής Δημοκρατίας στο Μιλάνο.

Στην εκδήλωση παρέστη η πρόεδρος της Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού ΑΕΚ Χριστίνα Σούκερη-Παπασταμάτη, η οποία μετέφερε χαιρετισμό από ολόκληρη την οικογένεια της ΑΕΚ και τόνισε τη σημασία διατήρησης άσβεστης της ιστορικής μνήμης καθώς και τη σπουδαιότητα του μακραίωνου ελληνικού πολιτισμού στη Μικρά Ασία. Παράλληλα έκανε μια σύντομη παρουσίαση της Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ.

(Φωτ.: aekhcc.gr)

Εκ μέρους του Σωματείου ΑΕΚ παρέστη το μέλος του ΔΣ Νικόλαος Παπασταμάτης. 

Στο χώρο της εκδήλωσης εκτέθηκε σπάνια συλλογή ιταλικών εφημερίδων της περιόδου 1922-24, με θέμα «Οι διωγμοί από τη Μ. Ασία μέσα από τη ματιά των Σμυρνοϊταλών: Η μνήμη, οι εικόνες, ο Τύπος».

Την έκθεση παρουσίασε ο Paolo Scagliarini, Ιταλός με ελληνικές ρίζες και άριστη γνώση της ελληνικής, διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτισμού στο Μπάρι και κάτοχος του δημοσιογραφικού αρχείου του Ιστορικού Ινστιτούτου «Don Policarpo Scagliarini».

(Φωτ.: aekhcc.gr)

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτισμού απένειμε τιμητική πλακέτα στον σύμβουλο της Περιφέρειας της Λομβαρδίας με αρμοδιότητα στην Αυτονομία και τον Πολιτισμό Stefano Bruno Galli για την εν γένει προσφορά του στον πολιτισμό, αλλά και για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Περιφέρεια της Λομβαρδίας.

Η Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ πρόσφερε στον Stefano Galli την έκδοσή της με τον «Ύμνο εις την Ελευθερία», βασισμένη στην πρώτη εν Ελλάδι έκδοση του Εθνικού μας Ύμνου του 1825, με μετάφραση και σχόλια στην ιταλική γλώσσα.

(Φωτ.: aekhcc.gr)

Ο διεθνούς φήμης πιανίστας Σταύρος Δρίτσας απέδωσε έργα κυρίως ελληνικής κλασικής μουσικής, ενώ ο ηθοποιός και σκηνοθέτης William Costabile Cisco ερμήνευσε αποσπάσματα από το έργο του Κάρλο Γκολντόνι Ο ιμπρεσάριος της Σμύρνης. Η βραδιά έκλεισε με δείπνο στο εστιατόριο Circolo Alessandro Volta, με γεύσεις μικρασιατικής κουζίνας.

• Πηγή: aekhcc.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: maximos.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μάξιμος Χαρακόπουλος από την Καππαδοκία: Η Ορθοδοξία και το Πατριαρχείο διέσωσαν την ελληνική συνείδηση

18/05/2026 - 2:26μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Θεολογική Σχολή Χάλκης: Ναι στην ανακαίνιση και τα εγκαίνια, όχι στην επαναλειτουργία της ως εκπαιδευτικό ίδρυμα

12/05/2026 - 11:56πμ
Ο Μάριος Ηλιόπουλος πανηγυρίζει την κατάκτηση του πρωταθλήματος από την ΑΕΚ, μετά το τέλος του αγώνα με τον Παναθηναϊκό. Κυριακή 10 Μαΐου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γεωργία Παναγοπούλου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μάριος Ηλιόπουλος για το πρωτάθλημα της ΑΕΚ: Αφιερωμένο στους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης

11/05/2026 - 11:10πμ
Στιγμιότυπο από τη μουσικοχορευτική παράσταση «Μικρά Ασία - Λίκνο Πολιτισμού, φως που φωτίζει τη μνήμη και το νου», Πέμπτη 7 Μαΐου 2026 (φωτ.: onlarissa.gr / Γιάννης Μυλωνάς)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Λάρισα: Μουσικές και χοροί της Μικράς Ασίας στη σκηνή, σε μια ξεχωριστή βραδιά μνήμης και παράδοσης

8/05/2026 - 7:41μμ
(Πηγή: facebook / Dimitris Zotos)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

1ο Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτισμού στην Κωνσταντινούπολη: Μια ιστορική συνάντηση παράδοσης και τέχνης από τη Μεγάλη του Γένους Σχολή

7/05/2026 - 5:10μμ
Αεροφωτογραφία αποτυπώνει τα ερείπια εκκλησιαστικού συγκροτήματος στην κορυφή του όρους της Παναγίας (Meryem Ana), με θέα προς την ευρύτερη περιοχή ανάμεσα στο φράγμα Ντάμσα και τα γύρω χωριά της Καππαδοκίας, στη Νεβσεχίρ της Τουρκίας (φωτ.: Anadolu Agency)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Καππαδοκία: Στο φως η Αψηλή Παναγία των Ελλήνων της Σινασού – Ένα χαμένο προσκύνημα επιστρέφει

6/05/2026 - 9:32πμ
Το εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στην Αγία Ειρήνη και βρίσκεται στο κέντρο της Μυτιλήνης (φωτ.: lesvosnews.net)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αγία Ειρήνη Μυτιλήνης: Το παρεκκλήσι της Φώκαιας που ρίζωσε απέναντι

5/05/2026 - 5:45μμ
Στιγμιότυπο από τους Πανιώνιους Αγώνες στο Στάδιο Πανιωνίου, το 1918, στην Πούντα της Σμύρνης (πηγή: panionioshistory.blogspot.com)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σπάνιο τεκμήριο του 1919 από τον Πανιώνιο στη Σμύρνη – Όταν ο αθλητισμός συνδεόταν με τη στήριξη των προσφύγων

1/05/2026 - 9:23μμ
(Φωτ.: facebook.com/profile.php?/
Το Κιόστε - Μικρασ/κός Σύλλογος Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Μυτιλήνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Μάη μου με τα λούλουδα»: Ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι από το Κατιρλί στη Μυτιλήνη

1/05/2026 - 3:26μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΜΑΘ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Η Καππαδοκία των Ζώντων Μνημείων» στη Θεσσαλονίκη: Ένα ταξίδι μνήμης και πολιτισμού

29/04/2026 - 8:20μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook.com/Sphaidariou)

Ο Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου Αττικής «Ποντιακή Λύρα» άναψε και φέτος το καντήλι της μνήμης για τους 353.000 νεκρούς της Γενοκτονίας

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Georgi Licovski)

Το Europa League στα χέρια της Άστον Βίλα!

5 ώρες πριν
Μερικοί από τους πρωταγωνιστές του βίντεο της Ποντιακής Εστίας Μασαχουσέτης (πηγή: facebook.com/pontiaki.estia.2025)

Η Ποντιακή Εστία Μασαχουσέτης τίμησε τη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας – Ένα βίντεο γεμάτο ελπίδα

6 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/sullogospontion.alexandrosypsilandis)

Φόρος τιμής σ’ εκείνους που χάθηκαν από τον Σύλλογο Ποντίων Ηλιούπολης «Αλέξανδρος Υψηλάντης»

6 ώρες πριν
Το οδόφραγμα Λεύκας- Απλικίου, στην ορεινή περιοχή Τροόδους, το οποίο λειτουργεί ως είσοδος και έξοδος για τα κατεχόμενα στην Κύπρο (φωτ.: ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΚΥΠΕ/Κάτια Χριστοδούλου)

Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: Αντιδράσεις από τα κατεχόμενα και βολές κατά του κυπριακού ΥΠΕΞ

7 ώρες πριν
Ο Νίκος Παπανδρέου, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής και της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας του Ευρωκοινοβουλίου (φωτ.: Χρήστος Μπόνης/EUROKINISSI)

Ν. Παπανδρέου: Η πολιτική της τότε γενοκτονίας εκφράζεται σήμερα με μόνιμη επιθετικότητα της Τουρκίας

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign