pontosnews.gr
Τρίτη, 14/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κουρδικό: Φαρμακερά βέλη των ΗΠΑ σε Τουρκία

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

14/10/2022 - 3:57μμ
(Πηγή: YouTube/CBS NEWS)

(Πηγή: YouTube/CBS NEWS)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Οι ΗΠΑ επεκτείνουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη Συρία λόγω τουρκικών απειλών. Την Πέμπτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κήρυξε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε σχέση με την κατάσταση στη Συρία για έναν ακόμη χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη, ιδιαίτερα τις τουρκικές απειλές για έναρξη νέας επιχείρησης εισβολής στη βόρεια Συρία.

Αυτό προέκυψε σύμφωνα με το Νόμο για τις Διεθνείς Οικονομικές Εξουσίες Έκτακτης Ανάγκης (50 U.S.C. 1701 κ.ε.) για την αντιμετώπιση της ασυνήθιστης και έκτακτης απειλής για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών που συνιστά η κατάσταση στη Συρία, σύμφωνα με ενημέρωση από τον Λευκό Οίκο.

«Η κατάσταση στη Συρία και ειδικότερα οι ενέργειες της κυβέρνησης της Τουρκίας για τη διεξαγωγή στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία, υπονομεύει την εκστρατεία για την ήττα του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας ή του ISIS», ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος για το θέμα.

Στην ανακοίνωση υπάρχουν πρωτοφανείς χαρακτηρισμοί για οποιαδήποτε πιθανή τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία, η οποία, μάλιστα, όπως αναφέρεται, «θέτει σε κίνδυνο αμάχους και απειλεί να υπονομεύσει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και συνεχίζει να αποτελεί μια ασυνήθιστη και εξαιρετική απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών».

«Για αυτόν τον λόγο», προστίθεται στην ανακοίνωση, «η εθνική έκτακτη ανάγκη που κηρύχθηκε με το Εκτελεστικό Διάταγμα 13894 της 14ης Οκτωβρίου 2019, πρέπει να συνεχίσει να ισχύει και μετά τις 14 Οκτωβρίου 2022».

«Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το άρθρο 202(δ) του Νόμου περί Εθνικών Εκτάκτων Αναγκών (50 U.S.C. 1622(d)), συνεχίζω για 1 χρόνο την εθνική έκτακτη ανάγκη που κηρύχθηκε στο Εκτελεστικό Διάταγμα 13894 σε σχέση με την κατάσταση στη Συρία και σε σχέση με αυτήν», καταλήγει η ανακοίνωση.

Στις 14 Οκτωβρίου 2019, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις στην Τουρκία για τη στρατιωτική επιχείρηση που είχε κάνει στη Συρία, με την επωνυμία «Πηγή Ειρήνης». Οι κυρώσεις περιλάμβαναν μια σειρά από ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων τόσο των υπουργών Άμυνας όσο και Ενέργειας.

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί, στις 9 Οκτωβρίου 2019, εισβολή τουρκικών δυνάμεων στην ζώνη μεταξύ των πόλεων Σερεκάνιγε και Γκίρε Σπί, οι οποίες εγκατέστησαν στην περιοχή δυνάμεις του λεγόμενου «Εθνικού Στρατού της Συρίας», που είναι ένα συνονθύλευμα τζιχαντιστών της Αλ Νούσρα, της Αλ Κάιντα και άλλων διεθνώς αναγνωρισμένων ισλαμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων. Εξαιτίας της συγκεκριμένης επιχείρησης, που οδήγησε στην κατάληψη των δύο πόλεων και της υπαίθρου τους, υποχρεώθηκαν σε φυγή 300 χιλιάδες άνθρωποι που κατοικούσαν εκεί, κυρίως Κούρδοι, Ασσύριοι και Αρμένιοι. Η διαδικασία αυτή χαρακτηρίστηκε από διεθνείς παρατηρητές ως μια σύγχρονη εθνοκάθαρση.

Για το θέμα ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, που καταδικάζει «το προεδρικό διάταγμα των ΗΠΑ με τίτλο Εθνική Έκτακτη Ανάγκη, που περιέχει αβάσιμους ισχυρισμούς για την Τουρκία».

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει τα εξής:

«Το προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε από τις ΗΠΑ με τον τίτλο Εθνική Έκτακτη Ανάγκη στο πλαίσιο της επιχείρησης στη Συρία από τον Οκτώβριο του 2019, παρατείνεται με νέο που υπογράφηκε  στις 12 Οκτωβρίου 2022. Καταδικάζουμε αυτό το διάταγμα, καθώς περιέχει αβάσιμους ισχυρισμούς και κατηγορίες για τη χώρα μας.

»Οι ισχυρισμοί στο διάταγμα είναι αβάσιμοι σχετικά με την επιχείρηση “Πηγή Ειρήνης” που πραγματοποίησε η χώρα μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την προστασία της ασφάλειας των συνόρων και την εξάλειψη των αυτονομιστικών τρομοκρατικών απειλών που προέρχονται από τη Συρία.

»Η επιχείρηση “Πηγή Ειρήνης”, την οποία πραγματοποιήσαμε σύμφωνα με το δικαίωμα αυτοάμυνας που απορρέει από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, παρείχε ένα περιβάλλον ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Εξασφάλισε την απομάκρυνση των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK/YPG και ISIS από τη ζώνη της επιχείρησης και συνέβαλε στη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Αναμένουμε από τις ΗΠΑ να τερματίσουν τις σχέσεις τους με την τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG και να εκπληρώσουν τις διατάξεις της Κοινής Δήλωσης της 17ης Οκτωβρίου 2019.»

Σημειώνεται ότι η παράταση του διατάγματος αποτελεί μια εξαιρετικής σημασίας κίνηση των ΗΠΑ, ενώ το γεγονός ότι μια νέα πιθανή στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία, θεωρείται από τον Λευκό Οίκο ότι «αποτελεί μια ασυνήθιστη και εξαιρετική απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών», είναι απόδειξη του ξεκάθαρου μηνύματος που στέλνει η Ουάσιγκτον στην Άγκυρα για τη βόρεια Συρία.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Ιωσήφ αντιστέκεται στη γυναίκα του Πετεφρή, έργο του Balthasar Griessmann, β' μισό του 17ου αι. (πηγή: metmuseum.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Γ’)

14/07/2026 - 9:30πμ
(Φωτ.: Alex Celada / Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Άγκυρα και το γεωπολιτικό «Playmobil» του Τραμπ

11/07/2026 - 9:31πμ
Καναδός στρατιώτης της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας του ΝΑΤΟ κρατά τη σημαία της Συμμαχίας κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης (φωτ.: EPA / Valda Kalnina)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί ΝΑΤΟϊκών στρατηγείων στην Τουρκία

10/07/2026 - 4:50μμ
(Πηγή: James Montgomery Flagg - Adam Cuerden /United States Library of Congress's Prints and Photographs / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο θείος Σαμ έγινε 250 χρόνων – Και αρρώστησε

4/07/2026 - 9:39πμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε παλαιότερη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA / Yuri Gripas)
ΓΝΩΜΕΣ

Αναβαθμίζονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

3/07/2026 - 3:14μμ
«Η συκοφαντία της γυναικός του Πετεφρή και η κρίση του Ιωσήφ». Διά χειρός Θεόδωρου Πουλάκη, τρία διαδοχικά επεισόδια από τη βιβλική ιστορία του Ιωσήφ: η απόπειρα αποπλάνησής του από τη γυναίκα του Πετεφρή, η συκοφαντία σε βάρος του και η κρίση του από τον αφέντη του. Η φορητή εικόνα του 17ου αι. φυλάσσεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Β’)

30/06/2026 - 9:30πμ
Άποψη της «νεκρής ζώνης» που χωρίζει την Κύπρο, με τα συρματοπλέγματα και τη σημαία του ψευδοκράτους να δεσπόζει στο βουνό πάνω από τη Λευκωσία. Η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη από το 1974, όταν η Τουρκία εισέβαλε και κατέλαβε το βόρειο τμήμα του νησιού
(φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)
ΓΝΩΜΕΣ

Ξαναζεσταμένο «Σχέδιο Ανάν» για την Κύπρο

28/06/2026 - 5:41μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΓΝΩΜΕΣ

Η σιωπή της Αθήνας μπορεί να κοστίσει ακριβά

27/06/2026 - 10:21πμ
(Φωτ. αρχείου: freepik.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Ένας Τούρκος διδάσκει για το Αιγαίο

26/06/2026 - 9:30μμ
Οι γιοι του Ιακώβ τού δείχνουν το χιτώνα του Ιωσληφ (έργο του Giovanni Andrea de Ferrari, πηγή: Domenico Fiasella / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Α’)

23/06/2026 - 9:47πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ertnews.gr/glomex)

Από το 1919 στο 2026: Το ελληνικό άγημα στην παρέλαση για την Ημέρα της Βαστίλης και ο ιστορικός συμβολισμός

23 λεπτά πριν
Εικόνα από τη μεταγωγή στον εισαγγελέα του 76χρονου που κατηγορείται για την πυρκαγιά στο νοσοκομείο «Σισμανόγλειο» (φωτ.: Μιχάλης Παπανικολάου/ EUROKINISSI)

Στη φυλακή ο 76χρονος για τη φωτιά στο Σισμανόγλειο – Διατάχθηκε ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη

52 λεπτά πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)

Δυναμική παρουσία της Ένωσης Ποντίων Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» στο 30ό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην Άνθεια

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Swiss Open: Προκρίθηκε στους «16» ο Τσιτσιπάς

2 ώρες πριν
Συλληφθέντες για την εμπρηστική επίθεση στις 5/5/2010 σε τραπεζικό κατάστημα της Marfin στην Αθήνα οδηγήθηκαν την Τρίτη 14 Ιουλίου 2026, στην ανακρίτρια (φωτ.: Eurokinissi)

Τραγωδία της Marfin: Δέχθηκε την έκδοση της στην Ελλάδα η 46χρονη κατηγορούμενη που ζει στη Βρετανία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Γιγαντιαία απάτη «καρουζέλ» με ΦΠΑ: Έρευνες της EPPO στην Ελλάδα και κατασχέσεις-ρεκόρ κρυπτονομισμάτων

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign