pontosnews.gr
Τρίτη, 27/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ποιος υποστηρίζει την τρομοκρατία; – Η βρόμικη σχέση Τουρκίας-ISIS

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

15/07/2022 - 4:52μμ
Το «Δελτίο Ταυτότητας Τοπικής Συνέλευσης του Αφρίν» που εκδόθηκε για τον αρχηγό του ISIS Μάχερ αλ-Αγκάλ στο τουρκοκρατούμενο Αφρίν

Το «Δελτίο Ταυτότητας Τοπικής Συνέλευσης του Αφρίν» που εκδόθηκε για τον αρχηγό του ISIS Μάχερ αλ-Αγκάλ στο τουρκοκρατούμενο Αφρίν

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Τουρκία προσπαθεί να παρουσιάσει τον εαυτό της ως θύμα της «τρομοκρατίας», ενώ είναι η ίδια που ασκεί κρατική βία και τρομοκρατία εναντίον των Κούρδων, από τους οποίους έχει στερήσει βασικά δικαιώματα, όπως αυτό της εκπαίδευσης στη μητρική γλώσσα, της επιλογής κουρδικών ονομάτων, της ελευθερίας της έκφρασης, κ.ά.

Μάλιστα, όσες χώρες υποδέχονται τα θύματα της κρατικής τρομοκρατίας, ανθρώπους που φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν, ανθρώπους που διώκονται γι’ αυτό που είναι και όχι γιατί διέπραξαν κάποιο έγκλημα, δέχονται τα πυρά του τουρκικού κράτους και της τουρκικής κυβέρνησης και κατηγορούνται ότι «στηρίζουν την τρομοκρατία».

Με αυτό το επιχείρημα η Τουρκία εκβίασε ανοιχτά τη Σουηδία και τη Φινλανδία, υποχρεώνοντας αυτές τις δημοκρατικές χώρες να γίνουν συνένοχες στο έγκλημα που διαπράττει σε βάρος του κουρδικού λαού, για να αποσύρει το βέτο και να μπορέσουν να καταθέσουν αίτηση συμμετοχής στο ΝΑΤΟ.

Τις ίδιες κατηγορίες εκτοξεύει η Τουρκία εναντίον της Ελλάδας, ότι δηλαδή φιλοξενεί και εκπαιδεύει «τρομοκράτες στο στρατόπεδο του Λαυρίου», εννοώντας τον καταυλισμό πραγματικών προσφύγων, στον οποίο φιλοξενούνται κυρίως Κούρδοι από τη Συρία. Κατέφυγαν εκεί γιατί διώκονται από τα παρακλάδια του ISIS και των τζιχαντιστών στους ανά τη χώρα προσφυγικούς καταυλισμούς όπου λειτουργεί το «δίκαιο» του ισχυρού.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι τις ίδιες κατηγορίες εκτοξεύει και εναντίον των ΗΠΑ, επειδή οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεργάζονται με τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF) –βασική συνιστώσα είναι οι Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG) που αποτελούνται από Κούρδους–, για την εξουδετέρωση του ISIS στις περιοχές ανατολικά του Ευφράτη.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ βρήκαν στο πρόσωπο των Κούρδων μαχητών του YPG το μόνο αξιόμαχο σώμα που ήταν σε θέση να νικήσει τους τζιχαντιστές του ISIS όταν αυτό είχε καταλάβει περισσότερο από το 50% της επικράτειας της Συρίας.

Οι Κούρδοι ήταν αυτοί που με τη βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ κατάφεραν την πρώτη νίκη εναντίον του ISIS στο ηρωικό Κομπάνι – έκτοτε η συνεργασία ΗΠΑ και SDF/YPG οδήγησε στην ήττα το Ισλαμικό Κράτος, με την κατάληψη της Ράκας, της οιονεί πρωτεύουσας, καθώς και άλλων σημαντικών πόλεων που ήταν υπό τον τζιχαντιστικό έλεγχο.

Σήμερα η συνεργασία συνεχίζεται, αφού υπάρχουν χιλιάδες τζιχαντιστές του ISIS σε πυρήνες εν υπνώσει στο σύνολο της επικράτειας της Συρίας, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να αποτελούν σοβαρή απειλή.

Αυτό καταγγέλλει η Τουρκία, το δίπολο ΗΠΑ – SDF/YPG εναντίον του ISIS, ενώ την ίδια στιγμή είναι ο βασικός υποστηρικτής αυτής της εξαιρετικά επικίνδυνης τρομοκρατικής οργάνωσης.

Πρόσφατη απόδειξη της στενής σχέσης Τουρκίας-ISIS είναι η περίπτωση του ηγέτη της οργάνωσης Μάχερ αλ-Αγκάλ (Maher al-Agal), ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή των Ηνωμένων Πολιτειών με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο κατεχόμενο από την Τουρκία Αφρίν. Είναι ο τρίτος ο ηγέτης του ISIS –μετά τον αλ-Μπαγκντάντι και τον αλ–Κουρέσι– που σκοτώθηκε σε «ασφαλή ζώνη» που δημιούργησε γι’ αυτούς το τουρκικό κράτος κοντά στα σύνορά του.

Ο αλ-Αγκάλ ήταν ο σχεδιαστής και ο ιθύνων νους των βομβιστικών επιθέσεων που έκανε το ISIS εναντίον Κούρδων νέων στο Σουρούτς και εναντίον Γερμανών τουριστών στο Σουλταναχμέτ της Κωνσταντινούπολης.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο ηγέτης του ISIS σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης την Τρίτη 12 Ιουλίου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM), διευκρινίζεται ότι επρόκειτο για επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους κοντά στην πόλη Τζιντίρες (Γίνδαρος) του Αφρίν, 11 χλμ από τα τουρκικά σύνορα. Αναφέρθηκε επίσης ότι ένα υψηλόβαθμο μέλος του ISIS τραυματίστηκε σοβαρά..

Το θέμα ήταν εξαιρετικά σοβαρό, γι’ αυτό ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η επίθεση «εξάλειψε έναν βασικό τρομοκράτη από το πεδίο και μείωσε σημαντικά την ικανότητα του ISIS να σχεδιάζει, να χρηματοδοτεί και να διεξάγει τις επιχειρήσεις του στην περιοχή».

Το δεύτερο ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι ο Μάχερ αλ-Αγκάλ κινούνταν ελεύθερα σε περιοχή που είναι υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του τουρκικού στρατού και της ΜΙΤ.

Σημειώνεται ότι τα εδάφη που κατέχει παρανόμως η Τουρκία στη βόρεια και ανατολική Συρία είναι «ασφαλείς ζώνες» για συμμορίες τζιχαντιστών και ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το ISIS και η Αλ Κάιντα – Αλ Νούσρα. Εκεί, σε περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα, οργανώνονται οι συμμορίες που προστατεύονται από το τουρκικό κράτος και από εκεί σχεδιάζουν πολλές τρομοκρατικές ενέργειες και επιθέσεις εναντίον των Κούρδων και των Αράβων.

Μάλιστα, ο θάνατος του τελευταίου ηγέτη του ISIS,  αποκρυπτογραφεί αυτή τη βρόμικη σχέση μεταξύ ISIS και Τουρκίας.

Μερικές λεπτομέρειες που καταδεικνύουν την άμεση εμπλοκή της Τουρκίας στην ισλαμική τρομοκρατία:

Ο αλ-Αγκάλ, ο οποίος κατέφυγε στην Τουρκία μετά την εισβολή του τουρκικού στρατού στο Γκιρε-Σπι, επέστρεψε στη συνέχεια στις τουρκοκρατούμενες περιοχές της Συρίας. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημείωσε ότι είχε εγκατασταθεί στο Αφρίν, το οποίο είναι υπό τουρκική κατοχή, από το 2020. Με έδρα το Αφρίν ταξίδευε στην Τουρκία και στην επίσης τουρκοκρατούμενη αλ Μπαμπ, χρησιμοποιώντας τα «νομιμοποιητικά» έγγραφα και τις εγκαταστάσεις που του παρείχε το τουρκικό κράτος.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι κατείχε «Δελτίο Ταυτότητας Τοπικής Συνέλευσης του Αφρίν», το οποίο εκδόθηκε για τον αρχηγό του ISIS στο Αφρίν. Όμως, επειδή ήταν σεσημασμένος και διεθνώς καταζητούμενος, άλλαξε το όνομά του σε «Χαλίντ Σουμπάιχ» και έτσι τέθηκε υπό προστασία. Άλλωστε είναι γνωστό ότι με τα πλαστά έγγραφα που δίνει στα μέλη της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης η Τουρκία τούς επιτρέπει να ζουν άνετα τόσο στην ίδια τη χώρα όσο και στα κατεχόμενα εδάφη της Συρίας.

Όμως το θέμα έχει προϊστορία!

Πριν από την επιχείρηση που είχε ως στόχο τον Μάχερ αλ-Αγκάλ οι ΗΠΑ είχαν πραγματοποιήσει και άλλες ανάλογες επιχειρήσεις κατά ηγετών του ISIS. Όλοι σκοτώθηκαν στις τουρκοκρατούμενες περιοχές και κοντά στη τουρκοσυριακή μεθόριο.

Ο πρώτος αρχηγός του ISIS, ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, σκοτώθηκε σε επιδρομή τον Οκτώβριο του 2019 σε ένα σπίτι στο χωριό Μπαρίσα, δίπλα από τα σύνορα της Τουρκίας και περίπου 4 χλμ από τη σημαντική και στρατηγική συνοριακή πόλη Ρεϊχανλί της Αντιόχειας (Τουρκία).

Ο διάδοχος του Αλ Μπαγκντάντι, ο Χασίμι ελ Κουρεΐσι (Haşimi El Kureyşi), σκοτώθηκε επίσης σε επιχείρηση που πραγματοποίησε ο Διεθνής Συνασπισμός κατά του ISIS σε συνεργασία με τις SDF τον περασμένο Φεβρουάριο, στο Άτμε που βρίσκεται κι αυτό σε απόσταση μόλις 4χλμ από την τουρκική πόλη Ρεϊχανλί.

Ποιος στηρίζει λοιπόν την τρομοκρατία;

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Μαζλούμ Άμπντι επικεφαλης των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/ File:Mazlum_Ebdî)
ΓΝΩΜΕΣ

H προδοσία των Κούρδων και η επίθεση στο Ιράν

25/01/2026 - 4:43μμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πριν φύγει από το Νταβός, την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου (φωτ.: 
EPA/ Laurent Gillieron)
ΓΝΩΜΕΣ

Και ο άγιος φοβέρα θέλει

24/01/2026 - 10:02πμ
Η βάπτιση του Ιησού σε έργο των Andrea del Verrocchio και Leonardo da Vinci (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στα άγια Φώτα (Μέρος Γ’)

20/01/2026 - 9:32πμ
Ιρανός περπατάει μπροστά από ένα πυροσβεστικό όχημα που κάηκε κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA/ Abedin Taherkenareh)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί ανησυχεί η Τουρκία για το Ιράν

18/01/2026 - 4:14μμ
Από διαδήλωση συμπαράστασης στον ιρανικό λαό, στην Ουάσινγκτον (φωτ.: Ted Eytan  / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Ιράν: Μπορεί να αλλάξει χωρίς κατάρρευση;

17/01/2026 - 9:34πμ
(Φωτ.: Paul Shaw / Crown Copyright / flickr.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Μέγιστη υποκρισία

16/01/2026 - 4:28μμ
Η βάπτιση του Ιησού – Τοιχογραφία στην Αγία Σοφία της Τραπεζούντας (πηγή: Dosseman /commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στα άγια Φώτα (Μέρος Β’)

13/01/2026 - 9:33πμ
Πρόσφυγας περπατά μπροστά από πορτρέτα του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, του Ναΐμ Κάσεμ και του εκλιπόντος Χασάν Νασράλα στο συγκρότημα Ιμάμ Αλί, στο Χερμέλ της κοιλάδας Μπεκάα στην Υεμένη. 8 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)
ΓΝΩΜΕΣ

Ιράν: Πόσο κινδυνεύει το καθεστώς;

10/01/2026 - 9:33πμ
«Η Βάπτιση», Μονή Τιμίου Προδρόμου στον Ιορδάνη ποταμό (Φωτ.: David Bjorgen / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στα άγια Φώτα (Μέρος Α’)

6/01/2026 - 12:08μμ
(Φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Το εκκρεμές του Ερντογάν

3/01/2026 - 9:26πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το πεύκο έπεσε πάνω στο τρένο κατά τη διέλευσή του ενώ εκτελούσε το δρομολόγιο Πύργος - Κατάκολο - Ολυμπία, στο ύψος του Αγίου Κωνσταντίνου (φωτ.: ILIALIVE.GR/Γιάννης Σπυρούνης/ EUROKINISSI)

Πύργος: Τεράστιο δέντρο έπεσε πάνω σε διερχόμενο τρένο κοντά στο Κατάκολο

13 λεπτά πριν
(Πηγή: pixabay.com/users/geralt-9301)

Γαλλία: Όχι στην πρόσβαση παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media είπε η Βουλή

49 λεπτά πριν
Η επόμενη ημέρα της πυρκαγιάς στην βιομηχανία μπισκότων «Βιολάντα» στα Τρίκαλα (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ Βασίλης Βερβερίδης)

Τραγωδία στα Τρίκαλα: Εντοπίστηκε και η πέμπτη αγνοούμενη στην μπισκοτοβιομηχανία Βιολάντα

1 ώρα πριν
Εικόνα από την Κωνσταντινούπολη επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (πηγή: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη/ Travelogues/ WALSH, Robert/ALLOM, Thomas. Constantinople and the Scenery of the Seven Churches of Asia Minor illustrated. In a Series of Drawings from Nature by Thomas Allom. With an historical account of Constantinople, and descriptions of the plates, by the Rev. Robert Walsh..., Λονδίνο/Παρίσι, Fisher, Son & Co. [1836-38])

Αόρατοι και ανεπιθύμητοι στην Κωνσταντινούπολη – Από τους «ζευγαροχαλαστές» και τους Ρομά μέχρι τις πόρνες, τους ζητιάνους και τους ψυχικά ασθενείς

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Facebook/Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Κέρκυρας/Αγαθαγγελίδης Λευτέρης-Dominique Sourdi)

Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Κέρκυρας: Με ευχές και αισιοδοξία η κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας

2 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/enosipontionkalamarias)

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign