pontosnews.gr
Τρίτη, 28/03/2023
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μιχάλης Γιαννάτος: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Κωνσταντινουπολίτης που έμαθε τη μούτζα στον Σπίλμπεργκ (και όχι μόνο)

Οι ξένες συνεργασίες, η εγχώρια καριέρα και η αληθινή του δουλειά

11/07/2022 - 2:59μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σε ένα τριάρι στα Ιλίσια ζούσε ο Μιχάλης Γιαννάτος με τη σύζυγό του και τα τρία παιδιά τους. Ένας κανονικός, καθημερινός άνθρωπος, που ανάμεσα στην καθημερινότητά του είχε συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως ο Στίβεν Σπίλμπεργκ ή ο Άλαν Πάρκερ.

Και όμως, για τους φίλους και γείτονες ήταν ο συμπαθέστατος κύριος Μιχάλης. Τόσο απλά.

Από την Πόλη, στο σανίδι

Όταν ήταν 23 ετών ο Μιχάλης Γιαννάτος –που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1941– ήρθε με την οικογένειά του στη μητέρα Ελλάδα, εξαιτίας των γεγονότων του 1964. Και αν στη γενέτειρα του, την Κωνσταντινούπολη, δεν κυνήγησε το όνειρό του, στην Αθήνα το έκανε. Φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Ντίνου Δημόπουλου, αλλά η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο έγινε πριν καν την τελειώσει – και μάλιστα στο Ελληνικό Λαϊκό θέατρο του Μάνου Κατράκη, στον Καπετάν Μιχάλη, το 1966.

Από εκεί και πέρα ξεκινάει ένα οδοιπορικό στους θιάσους. Ένας από τους πρώτους φίλους ήταν ο Θανάσης Βέγγος, και τη διετία 1973-75 περιόδευσαν στην Ελλάδα και σε όλες τις ηπείρους που υπάρχει ελληνισμός. Και τα ταξίδια στο εξωτερικό δεν τελείωσαν εκεί.

Το εξπρές της αναγνώρισης

Το Εξπρές του μεσονυκτίου ήταν ένα best seller του οποίου τα δικαιώματα πολύ γρήγορα αγοράστηκαν για το σινεμά. Η οδύσσεια ενός Αμερικανού φοιτητή στην κόλαση των τουρκικών φυλακών είχε διχάσει μεν, αλλά… πουλούσε. Τη σκηνοθεσία υπέγραφε ο Άλαν Πάρκερ, τη σεναριακή διασκευή ο Όλιβερ Στόουν –πριν καταπιαστεί με το Βιετνάμ– και τη βραβευμένη κλασική (και εμβληματική πλέον) μουσική ο Τζόρτζιο Μόροντερ.

Η ταινία ήταν να γυριστεί στη χώρα μας, αλλά από τη μια η γραφειοκρατία της εποχής και από την άλλη ο φόβος της τότε κυβέρνησης να μην υπάρξουν προβλήματα με την Τουρκία, έστρεψαν τους παραγωγούς στη Μάλτα. Ανάμεσα στους ηθοποιούς που έπαιζαν στην ταινία ήταν και δύο Έλληνες. Ο Ζαννίνο και ο Μιχάλης Γιαννάτος. Ο τελευταίος, εκτός από ηθοποιός, ήταν και σύμβουλος της ταινίας. Δηλαδή, όλα τα τούρκικα στοιχεία της ταινίας πέρασαν από τα χέρια του.

Τον ρωτούσε ο Άλαν Πάρκερ: «Μάικ, αυτή είναι η φυλακή και εδώ είναι ο φυλακισμένος, τι μπορούμε να γράψουμε στον τοίχο;». Ο Γιαννάτος τα έγραφε σε ένα χαρτί και τα έδινε στην Κάθριν Κιούμπρικ, την κόρη του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, που ήταν βοηθός σκηνογράφου. Αφού ο Γιαννάκος έδινε το τελικό check, τα περνούσαν στο γύρισμα.

«Κάτι που δεν ξέρουν πολλοί είναι ότι ο Άλαν Πάρκερ μού έχει στείλει γράμμα, σε εμένα προσωπικά, στο οποίο με ευχαριστούσε, καθώς πίστευε πως χωρίς τη συμβολή μου η ταινία δεν θα είχε τόσο μεγάλη επιτυχία. Και ο ίδιος και οι συνεργάτες του μου είπανε: “Ευτυχώς που είχαμε αυτόν τον Έλληνα στην ομάδα μας”», είχε εξομολογηθεί σε συνέντευξή του.

Η ελληνική πραγματικότητα

«Μετά το Εξπρές του μεσονυχτίου δεν μπορώ καν να κάνω σύγκριση μεταξύ ελληνικής και ξένης παραγωγής. Βέβαια, αυτοί έχουν λεφτά, ενώ εμείς όχι. Αλλά το θέμα είναι επαγγελματικό, οι ξένοι είναι επαγγελματίες με “Ε” κεφαλαίο. Είχα στα χέρια μου το πρόγραμμα των γυρισμάτων που έλεγε ότι “ξεκινούν 6 Σεπτεμβρίου και τελειώνουν 11 Νοεμβρίου”. Δεν πίστευα ότι θα είναι τόσο ακριβείς. Κι όμως, 11 Νοεμβρίου στις 3 το μεσημέρι τελείωσαν τα γυρίσματα. Σημαντικό είναι ότι κανείς δεν μπλεκόταν στη δουλειά του άλλου», είχε δηλώσει σε συνεντεύξεις του ο ηθοποιός.

Είχε συμμετάσχει σε πάνω από 20 παραγωγές του εξωτερικού, τηλεοπτικές και κινηματογραφικές.

Γνωρίζοντας πέντε γλώσσες και έχοντας ένα προφίλ που παρέπεμπε σε ρόλους Ανατολίτη, ο Μιχάλης Γιαννάτος ήταν από τους ελάχιστους Έλληνες που μπορούν να καυχηθούν για διεθνή καριέρα.

Από την παράσταση Τρεις πάνω στην κούνια (φωτ.: Facebook / Georgia Zoi)

Παρ’ όλα αυτά, ήξερε πως τα καλά χρήματα από την αλλοδαπή δεν έρχονται κάθε μέρα. Και επειδή με το εγχώριο κατεστημένο δεν τα πήγαινε καλά, για να μην εξαρτιέται από τις ορέξεις και τις συμπάθειες του καθενός, η κανονική του δουλειά ήταν ρεσεψιονίστ στη νυχτερινή βάρδια σε μεγάλο ξενοδοχείο των Ιλισίων.

Έτσι έζησε την οικογένειά του, με αξιοπρέπεια, έτσι δούλεψε σε πράγματα που τον αφορούσαν, όπως για παράδειγμα τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου με τον οποίο ήταν και φίλοι.

Με τον Χάρβεϊ Καϊτέλ στο Βλέμμα του Οδυσσέα (φωτ.: katiousa.gr)

Όσο για την εδώ αναγνώριση; Ο Μιχάλης Γιαννάτος είχε δηλώσει: «Η Ελλάδα, αγάπη μου γλυκιά, τρώει τα παιδιά της. Εάν εγώ πάω τώρα και παίξω σε μια υπερπαραγωγή και πάρω βραβείο Όσκαρ πρώτου αντρικού ρόλου, με αντιπάλους τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, τον Ντάστιν Χόφμαν, τον Αλ Πατσίνο, τον Τζακ Νίκολσον, και έρθω εδώ, θα μου πούνε “ε… καημένε, και τι έγινε;”».

Με τον Άντονι Κουίν (φωτ.: Facebook / Σινεφίλ)

Όταν σε εμπιστεύεται ένας Σπίλμπεργκ

Το 2005 ο Μιχάλης Γιαννάτος βρίσκεται ξανά στη Μάλτα, αυτήν τη φορά για το φιλμ Μόναχο του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Ο ηθοποιός διηγήθηκε σε συνέντευξη του την συνεργασία του με τον χρυσό σκηνοθέτη: «Όταν με είδε ο Σπίλμπεργκ, σηκώθηκε απ’ τη θέση του, ήρθε και με χαιρέτησε, σαν να με ήξερε από άλλες δυο-τρεις ταινίες που έκανα στο εξωτερικό. Η ενδυματολόγος βέβαια της ταινίας, μου το είχε πει από πριν ότι “εσένα σε γουστάρει πολύ ο Στίβεν”, χωρίς καν να γνωριζόμαστε από πριν. Όταν μετά συναντηθήκαμε, είχαμε τέτοια οικειότητα μεταξύ μας σαν να είχαμε κάνει μαζί τέσσερις-πέντε ταινίες. Υπάρχει μια σκηνή, στο τέλος της οποίας σκοτώνεται ένας Παλαιστίνιος πράκτορας και υποτίθεται ότι πάω εγώ, φωνάζω και τους βρίζω. Στο σενάριο έγραφε “φτύνεις τα χρήματα”, και λέω στον Σπίλμπεργκ: “εμείς στην Ελλάδα κάνουμε μια άλλη κίνηση, μουντζώνουμε“. Με κοιτάει και μου λέει: “Do it Michael, anything you think it’s Greek, do it. You are my Greek sight now!”».

Και όπως έγραψε ένας σπουδαίος Έλληνας κριτικός γι’ αυτή την ερμηνεία: «Γεια σου Μιχάλη μάγκα! Έπαιξες στην ταινία του Spielberg, και όχι ως κομπάρσος. Έπαιξες και πολύ καλά μάλιστα. Αυτά να τα βλέπουν μερικοί-μερικοί που πάνε στην Αμερική να κάνουν καριέρα και γυρνάνε πίσω άπραγοι και κάνουν και δηλώσεις από πάνω…».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εγχάρακτο πορτρέτο της μαίας Τζαστίν Σίγκεμουντ (πηγή: medicusbooks.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τζαστίν Σίγκεμουντ, η μαία που έβαλε τα θεμέλια της σύγχρονης μαιευτικής εκπαίδευσης

28/03/2023 - 1:14πμ
Σαν σήμερα, το 1968, έφυγε από τη ζωή ο κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, το 1968, έφυγε από τη ζωή ο κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν

27/03/2023 - 12:58μμ
(Φωτ.: Facebook / PAOK BC)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

ΠΑΟΚ: Σαν σήμερα το 1991 κατακτούσε τον πρώτο του ευρωπαϊκό τίτλο

26/03/2023 - 12:59μμ
Αναπαράσταση της δοξολογίας της 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα, από τον ζωγράφο Ευάγγελο Δράκο (Καλαμάτα, Μπενάκειο Μουσείο)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

23 Μαρτίου 1821, η Καλαμάτα ελεύθερη – Τα τεχνάσματα των οπλαρχηγών που «έκλαιγαν σαν παιδιά»

23/03/2023 - 10:42πμ
(Φωτ.: Facebook / Μανώλης Χιώτης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μανώλης Χιώτης: Κορυφαίος αλλά και αδικημένος – Ο μουσικός που έφερε το λαϊκό τραγούδι στα σαλόνια

22/03/2023 - 2:47μμ
Ο Νίκος Παπάζογλου σε συναυλία στη Λάρισα τον Φεβρουάριο του 2007 (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Μάντζιαρης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νίκος Παπάζογλου: Ο Σαλονικιός με τις μικρασιατικές ρίζες που άλλαξε το ελληνικό τραγούδι

20/03/2023 - 12:53μμ
Μαχητικός δημοσιογράφος και εκδότης της ελληνικής εφημερίδας του Πόντου «Εποχή», ο Νίκος Καπετανίδης απαγχονίστηκε από τους Τούρκους (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Στις 20 Μαρτίου 1920 ο Τοπάλ Οσμάν κάνει… επίσκεψη στον Νίκο Καπετανίδη – «Το κεφάλι μου δεν στέκεται καλά στους ώμους μου»

20/03/2023 - 9:59πμ
Ο Φίλιος Φιλιππίδης στην ταινία «Αλτ και σ' έφαγα, εδώ Προκόπης»
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντινουπολίτης Φίλιος Φιλιππίδης, ο Αρμένης Αγκόπ του σινεμά

19/03/2023 - 6:16μμ
Κυανόλευκη σημαία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

17 Μαρτίου 1821: Οι Μανιάτες υψώνουν τη σημαία της Επανάστασης

17/03/2023 - 8:35πμ
Το άψυχο σώμα του Άλντο Μόρο (φωτ.: αρχείο ΑΝSA)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Άλντο Μόρο: Η απαγωγή και η δολοφονία που άλλαξαν την πορεία της Ιταλίας

16/03/2023 - 11:37πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εγχάρακτο πορτρέτο της μαίας Τζαστίν Σίγκεμουντ (πηγή: medicusbooks.com)

Τζαστίν Σίγκεμουντ, η μαία που έβαλε τα θεμέλια της σύγχρονης μαιευτικής εκπαίδευσης

33 λεπτά πριν
Σχηματικό διάγραμμα από τον κύκλο του νερού στην επιφάνεια της Σελήνης ο οποίος επηρεάζει τα γυάλινα σφαιρίδια (φωτ.: Ερευνητική ομάδα του καθηγητή Χου Σεν)

Δεξαμενές νερού τα γυάλινα σφαιρίδια στην επιφάνεια της Σελήνης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Eurosport / screenshot)

Miami Open: Δυσκολεύτηκε αλλά προκρίθηκε στον 4ο γύρο ο Τσιτσιπάς

2 ώρες πριν
Χθες τα ξημερώματα, άγνωστοι που επέβαιναν αυτοκινήτου γάζωσαν με καλάσνικοφ την πρόσοψη του κτηρίου, σκοτώνοντας τον 60χρονο φύλακα με καταγωγή από τον αλβανικό βορρά, γεγονός το οποίο τροφοδότησε σενάρια περί βεντέτας, που εξακολουθεί να ανθεί στη Βόρεια Αλβανία (φωτ.: YouTube)

Αλβανία: «Μαφιόζικη» επίθεση σε τηλεοπτικό σταθμό με έναν νεκρό – Άφαντοι οι δράστες

2 ώρες πριν
Πυροσβεστικό στην περιοχή ανάμεσα στη Μενδενίτσα και τα Καραβίδια του Δήμου Καμένων Βούρλων (φωτ.: Facebook / George Palamiotis)

Μεγάλη φωτιά στη Φθιώτιδα, μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων

2 ώρες πριν
Το κτήριο του ΟΣΕ στην οδό Καρόλου στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Νεκρός σε τροχαίο διευθυντής του ΟΣΕ: Τι λέει η Αστυνομία για το δυστύχημα στο Λαγονήσι

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign