pontosnews.gr
Σάββατο, 30/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Ρίζα μ’, Ποντιακή Κουζίνα»: Παρουσιάστηκε στο κοινό της Αθήνας το βιβλίο της Σόφης Ουργαντζίδου

Η Θεσσαλονικιά, ποντιακής καταγωγής, συγγραφέας αποκαλύπτει τα μυστικά της μακροζωίας που υπάρχουν στην ποντιακή μαγειρική

28/05/2022 - 2:15μμ
(Φωτ.: Facebook /Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος)

(Φωτ.: Facebook /Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ρίζα μ’. Η παράδοση και εξέλιξη της ποντιακής κουζίνας. Ο τίτλος περιγράφει ανάγλυφα τις 200 σελίδες μίας εξαιρετικής έκδοσης που υπογράφει η ταλαντούχα σεφ Σόφη Ουργαντζίδου, από τις εκδόσεις Αρμός.

Στο παρθενικό της βιβλίο η Θεσσαλονικιά ποντιακής καταγωγής συγγραφέας αποκαλύπτει μέσα από συνταγές για πίτες, σαλάτες, σούπες, ζυμαρικά, λαδερά, ψάρια και όστρακα του Πόντου, και φυσικά κρεατικά, τα μυστικά της ποντιακής μακροζωίας.

Το σημαντικό βιβλίο που προλογίζει ο αγαπητός Ηλίας Μαμαλάκης περιγράφει μέσα από γεύσεις, κείμενα και τις εκπληκτικές φωτογραφίες της Νένας Συμεωνίδου, το ταξίδι του ποντιακού ελληνισμού μέσα από αθάνατες συνταγές. Ταυτόχρονα, μέσα από νέες τεχνικές και παρασκευές, τα κλασικά πιάτα μεταμορφώνονται σε καινούριες συνταγές, κρατώντας πάντα τη βάση των παραδοσιακών προϊόντων.

Η συγγραφέας Σόφη Ουργαντζίδου με την πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο Φάρος» Σοφία Σαββίδου (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος)

(Φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος)

«Εύχομαι ολόψυχα να το αγαπήσετε και να εντάξετε την ποντιακή κουζίνα στο καθημερινό σας τραπέζι», δήλωσε η συγγραφέας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Και πρόσθεσε: «Το βιβλίο είναι καθαρά βιωματικό. Το έγραψα με πολλή αγάπη και αίσθημα ευθύνης προς τον Ποντιακό Ελληνισμό. Στόχος μου είναι να προωθήσω με σύγχρονο τρόπο την παράδοση και την εξέλιξη της ποντιακής γαστρονομίας, που θεωρείται και επιστημονικά ως η διατροφή της μακροζωίας».

Κατά την παρουσίαση του Ρίζα μ’ στο αμφιθέατρο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, επίσης ποντιακής καταγωγής, τόνισε: «Με το βιβλίο της Σόφης Ουργαντζίδου ταξίδεψα μέσα από γεύσεις, θύμισες και εικόνες της παιδικής μου ηλικίας, ξεχασμένες από καιρό και ένοιωσα τη δυναμική εξέλιξη της ποντιακής κουζίνας στη σύγχρονη γαστρονομία. Διαβάζοντας τη συνταγή για την πίτα με κιντέατα διαπίστωσα τον τρόπο με τον οποίο το φαγητό που μας μαγείρευε κάθε Μεγάλη Παρασκευή η θεία μου η Ευανθία μπορεί να μετατραπεί σε ένα μοντέρνο πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί σε οποιοδήποτε καλό εστιατόριο της χώρας».

Στην εκδήλωση μίλησε και η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο Φάρος» Σοφία Σαββίδου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Βαρυθυμιάδης.

Την παρουσίαση του βιβλίου πλαισίωσαν τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο Φάρος» δίνοντας το δικό τους χρώμα (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος)

Η Σόφη Ουργαντζίδου επιμελείται το μενού στο οικογενειακό εστιατόριό της στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής και ηγείται της ομάδας της κουζίνας του à la carte.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι Στάθης Ταξίδης και Χρήστος Εμμανουηλίδης με τις αναμνηστικές πλακέτες (φωτ.: Facebook / Ahepa Hellas District 25)
ΠΟΝΤΟΣ

«Η ποντιακή διάλεκτος είναι ζωντανή απόδειξη ιστορικής συνέχειας»

29/05/2026 - 8:11μμ
Ο Θεόφιλος Καστανίδης ομιλητής στην κατάμεστη  αίθουσα της Διακιδείου Σχολής Λαού Πατρών, Τετάρτη 27 Μαΐου 2026 (φωτ.: Οδυσσέας Ξεριζωτής)
ΠΟΝΤΟΣ

Μακρόνησος 1922-1923: Η άγνωστη τραγωδία 25.000 προσφύγων από τον Πόντο συγκλόνισε την Πάτρα

29/05/2026 - 6:09μμ
Στην Πλατεία Πόντου στον Καρέα για τα 107 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Πέμπτη 28 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Δήμος Βύρωνα)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στον Καρέα τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων

29/05/2026 - 3:39μμ
Ο δικέφαλος αετός είναι ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα της βυζαντινής παράδοσης. Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, για τα 107 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Τρίτη 19 Μαΐου 2026 (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΝΤΟΣ

«Η Ρωμανία αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο»: Το μήνυμα της ΠΟΕ για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης

29/05/2026 - 2:05μμ
Λεπτομέρεια από το άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στον Μυστρά (φωτ.: EUROKINISSI / Γρηγόρης Βακιρλής)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο θρήνος του Πόντου «’Πάρθεν η Ρωμανία» και ο Κωνσταντίνος Π. Καβάφης – Όταν η ποντιακή μούσα συνάντησε τον Αλεξανδρινό

29/05/2026 - 10:00πμ
(Τμήμα του εξωφύλλου του βιβλίου)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ο Πόντος για τα παιδικά μάτια»: Ένα βιβλίο για παιδιά του Δημοτικού που κρατά ψηλά την ελπίδα της μνήμης

28/05/2026 - 11:30μμ
Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος στο κοιμητήριο του Θρυλορίου (φωτ. αρχείου: Facebook / Athina Nakousi)
ΠΟΝΤΟΣ

Θρυλόριο: Τη Δευτέρα 1 Ιουνίου, του Αγίου Πνεύματος, θα αναβιώσει το ποντιακό ταφικό έθιμο

28/05/2026 - 10:35μμ
(Φωτ.: Facebook/Argo WN)
ΠΟΝΤΟΣ

«Τ’ εμέτερον το λεφτοκάρ’» ρίζωσε στο Waiblingen της Γερμανίας ως σύμβολο μνήμης και συνέχειας

28/05/2026 - 9:10μμ
(Η σύνθεση των φωτογραφιών συνοδεύει την ανάρτηση του Κων. Καρακασίδη στο facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακά τραγούδια: Η τεχνητή νοημοσύνη και η «γενοκτονία» της ποντιακής διαλέκτου

28/05/2026 - 5:55μμ
(Φωτ.: kozan.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Παρέμβαση για τη 19η Μαΐου από τον Όμιλο Πολιτικού Προβληματισμού «Μιχάλης Χαραλαμπίδης»

28/05/2026 - 4:58μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νωπογραφία από άγνωστο καλλιτέχνη στην Εκκλησία της Μονής Μολντοβίτσα απεικονίζει την Άλωση της Κωνσταντινούπολης (πηγή: commons.wikimedia.org)

Η Άλωση αρχίζει από μέσα

23 λεπτά πριν
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

Νέα πρόστιμα στα ΜΜΜ: Έως και 100 ευρώ για τους παραβάτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

48 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από το 14ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που πραγματοποιήθηκε στο Κιλκίς. Σάββατο 3 Μαΐου 2025 (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Κατερίνη: Σήμερα το 15ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ – Στη μνήμη του Γεωργίου Παρχαρίδη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Samuel Corum)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Μαύρος καπνός από τη σύσκεψη του Τραμπ με το επιτελείο του για συμφωνία με το Ιράν

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Κόρινθος: Τρεις τραυματίες από έκρηξη σε εργοστάσιο ανακύκλωσης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Με ευχάριστο καιρό ξεκινά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος – Μικρή πτώση της θερμοκρασίας

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign