pontosnews.gr
Σάββατο, 13/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ένα κουβάρι μνήμης στο Σύνταγμα, 103 χρόνια μετά τη Γενοκτονία των Ποντίων – «Είναι λίγες οι φορές που η Ιστορία συμπεριφέρθηκε τόσο βάναυσα»

Το pontosnews.gr ήταν στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στην εκδήλωση μνήμης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας

19/05/2022 - 8:45μμ
(Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

(Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ακόμα μία κλωστή στο σκοινί της μνήμης προστέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 19 Μαΐου, ενώνοντας τη Σαμψούντα του 1919 με το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη σήμερα. Πριν από 103 χρόνια η άφιξη του Μουσταφά Κεμάλ στο λιμάνι του Εύξεινου Πόντου σηματοδότησε την έναρξη του «απελευθερωτικού αγώνα» που οδήγησε στην ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923. Αυτό γιορτάζεται στην Τουρκία κάθε 19η Μαΐου, ημέρα αργίας.

Στην Ελλάδα, και όπου υπάρχουν ελληνικές κοινότητες, τιμάται η μνήμη των νεκρών και των ξεριζωμένων, καθώς στις 19 Μαΐου 1919 ξεκίνησε η πιο σκληρή φάση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Με φόντο τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία που επανάφερε με δραματικό τρόπο τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όσοι συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) δεν μπόρεσαν παρά να ενώσουν τις φωνές τους.

(Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

(Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

Το αίτημα για μία ακόμα χρονιά παραμένει προς την Τουρκία: να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της και να αναγνωρίσει τη γενοκτονία που διέπραξε το κεμαλικό καθεστώς σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών της καταρρέουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Παρέμεινε όμως και το αίτημα προς την Ελλάδα: να αναλάβει κάθε διπλωματική πρωτοβουλία ώστε να φέρει το θέμα σε διεθνή φόρα και οργανισμούς.

Φέτος, όμως, το μήνυμα από το Σύνταγμα με κατεύθυνση την Άγκυρα ήταν και να σταματήσουν οι διώξεις των πολιτών που μάχονται για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, να αναστηλωθούν και να χρησιμοποιούνται με σεβασμό τα μνημεία του ελληνικού πολιτισμού, να ιδρυθούν μνημεία και μουσεία Γενοκτονίας στην περιοχή του Πόντου, να σταματήσει την επιθετική πολιτική.

Από τη δε ελληνική κυβέρνηση ζητήθηκε εκ νέου η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων (ώστε να συμπληρωθεί η τριάδα, Έλληνες-Αρμένιοι-Ασσύριοι), αλλά και η οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία.

Όλα τα παραπάνω τα συνυπέγραψαν οι δεκάδες που έδωσαν το παρών, με λάβαρα, σημαίες, ποντιακές φορεσιές, με μπλουζάκια με το G (από το genocide, δηλαδή γενοκτονία στα αγγλικά) με οποιονδήποτε τρόπο, είτε έμειναν πολύ, είτε ήταν περαστικοί και θέλησαν να ενώσουν τη φωνή τους.

Το «σήμα» για να ξεκινήσουν οι επετειακές εκδηλώσεις το έδωσαν το τσαρούχι και η μπότα των Ευζώνων, που πάτησαν γερά. Η αλλαγή φρουράς με όσους φορούσαν την ποντιακή στολή και ανέλαβαν την τιμητική φύλαξη του μνημείου προκάλεσε για μία ακόμα φορά ρίγη συγκίνησης, αλλά και το θαυμασμό.

«Φάτε πουλιά, φάτε πουλιά, τον ήρωα τον έρμο, γενναίο θαλασσόμαχο κι Ακρίτα τιμημένο, στον πόλεμο τραντέλλενας, στη μάχη σαν λιοντάρι» είναι η απόδοση στα νέα ελληνικά των στίχων του «Αητέντς επαραπέτανεν», του εμβληματικού ποντιακού τραγουδιού που ακούστηκε στο Σύνταγμα.

(Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

Η λύρα και η φωνή του Ηλία Υφαντίδη και το νταούλι του Παναγιώτη Κοπαλίδη μίλησαν ακόμα για την πατρίδα που χάθηκε, για την οποία υπήρξαν πόνος και δάκρυα.

Και οι πυρριχιστές του ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων απέδωσαν τον πυρρίχιο χορό σέρρα κοιτώντας προς τον άγνωστο στρατιώτη που απεικονίζεται στο μνημείο, αλλά και προς τη Βουλή, η οποία χρειάστηκε να περάσουν 71 χρόνια από τη Συνθήκη της Λοζάνης που σφράγισε τη μοίρα των ελληνικών πληθυσμών ώστε να προχωρήσει στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Μοναδική στιγμή, για ακόμα μία χρονιά, ήταν όταν τα ρολόγια έδειξαν 8 το βράδυ. Η δεύτερη αλλαγή φρουράς έφερε ακόμα δύο Εύζωνες με την ποντιακή στολή – συνολικά τέσσερις απέδιδαν ταυτόχρονα τιμές.

(Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

(Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

(Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

(Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

«Σήμερα είναι πιο επιτακτική ανάγκη από ποτέ η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» είπε στο χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο οποίος πρόσθεσε: «Θα είμαστε πάντα εδώ μέχρι την αναγνώριση».

Για το πάθος για την ιστορική δικαίωση ενός λαού έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Βαρυθυμιάδης. «Ανανεώνουμε την υπόσχεση στις επόμενες γενιές, ότι δεν θα λυγίσουμε ποτέ» σημείωσε. Και συνέχισε: «Η ΠΟΕ τάσσεται ανοιχτά κατά του πολέμου, όπου και αν διεξάγεται, απ’ όποιον και αν προκλήθηκε». Επίσης έκανε λόγο για απύθμενη υποκρισία όσων ρίχνουν δάκρυα για τα θύματα του πολέμου.

«Δεν είμαστε εδώ για να θρηνήσουμε παθητικά τις συμφορές που βρήκαν τη ράτσα μας. Είμαστε εδώ για να φωνάξουμε για μία ακόμα φορά ότι δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ» είπε ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης, κάνοντας πρόσκληση συστράτευσης στον αγώνα.

(Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

Από την Κύπρο στην Αθήνα ταξίδεψε ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος. «Είναι λίγες οι φορές που η Ιστορία συμπεριφέρθηκε τόσο βάναυσα» υποστήριξε. Εξήγησε ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη στην Ιστορία, και ότι είμαστε υποχρεωμένοι να σκεφτόμαστε με μέτρο όχι τα χρόνια αλλά τις χιλιετίες. «Η γη του Πόντου υπήρξε ο καταρχήν χώρος των μαρτυρίων», ανέφερε.

«Αν η Κύπρος βρισκόταν μακριά, θα ήταν πιο κοντά ο Πόντος;» διερωτήθηκε, κάνοντας σύνδεση ανάμεσα στην εισβολή στην Κύπρο και στον τρόπο με τον οποίο η μητροπολιτική Ελλάδα αντιμετώπισε την Ιστορία πριν από εκατό και πλέον χρόνια.

Μίλησε για τη Γενοκτονία των Ποντίων που παραμένει στο περιθώριο της ιστοριογραφίας, και τόνισε ότι αυτό ίσως έχει να κάνει με τη λανθασμένη προσέγγιση των γεγονότων με βάση την Ανταλλαγή, «τη λήθη μέσα από μια λογική εξισορρόπησης».

Ο κ. Γεώργιος υπενθύμισε ότι Κύπρος και Πόντος έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. «Πανάρχαιες κοιτίδες σε σημαντικές γεωγραφικές θέσεις. Αναλλοίωτα τα συμφέροντα των ξένων και η επιτηδειότητα των Τούρκων να τα εκμεταλλεύονται. Και το χειρότερο, ο ελληνισμός στο σύνολο υπνώθηκε, και σήμερα, χωρίς να παίρνει μαθήματα. Οφείλουμε να ανανήψουμε, να προγραμματιστούμε για να ανακόψουμε τις τουρκικές μεθοδεύσεις. Να διδαχθούμε από την Ιστορία. Ο Θεός να φωτίσει όλους μας, λαός και εξουσία» είπε.

(Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

Τον εθνικό ύμνο απέδωσε η μπάντα του Δήμου Λαυρεωτικής, αλλά τελικά αυτό το κουβάρι της μνήμης επιβεβαίωσε η εκκωφαντική σιωπή στο πιο πολυσύχναστο σημείο της Αθήνας, στο ενός λεπτού σιγή για τη μνήμη των 353.000 νεκρών, προτού ξεκινήσει η πομπή προς την πρεσβεία της Τουρκίας, για την επίδοση ενός ακόμα ψηφίσματος διαμαρτυρίας.

(Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

(Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

Γεωργία Βορύλλα

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αδελφότης Κρωμναίων: Μαθήματα ποντιακής παράδοσης για όλες τις ηλικίες

12/09/2025 - 9:58μμ
(Πηγή: mus.gen.tr)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Εντίλ εκούζ: Με νταούλια και… πονηριές οι αγώνες των βοδιών στον Πόντο

12/09/2025 - 8:47μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Γιαννιτσών: Πλησιάζει η ώρα για την έναρξη των μαθημάτων και των δραστηριοτήτων

12/09/2025 - 8:18μμ
(Φωτ.: Βαλεντίνα Ουσταμπασίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ακρίτες» Σταυρούπολης: Το Μουσικό Εργαστήρι διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Ποντιακού Ζουρνά – Σε επιμέλεια Γιώργου Πουλαντσακλή

12/09/2025 - 10:45πμ
Ο Έισα Τζένινγκς στη Μυτιλήνη, όπου περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από τη Σμύρνη (φωτ.: Αρχείο Ρότζερ Τζένινγκς, πηγή: «Η μεγάλη φωτιά»)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Έισα Τζένινγκς: Ο άγνωστος «Σίντλερ» της Σμύρνης – Ο ασθενικός Αμερικανός πάστορας έσωσε κοντά 300.000 ψυχές

12/09/2025 - 9:57πμ
Στο φόντο, σκίτσο του Βύρωνα Απτόσογλου από το βιβλίο του Γ.Ν. Λαμψίδη «Τοπάλ Οσμάν» (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Σεπτέμβριος 1921: Τα ονόματα των 174 Ποντίων που καταδικάστηκαν σε θάνατο από τα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας

11/09/2025 - 9:03μμ
(Φωτ.: facebook.com/spkareavirona)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός στο Σύλλογο Ποντίων Καρέα-Βύρωνα

11/09/2025 - 8:35μμ
Λεπτομέρεια από τον ανδριάντα του Νίκου Καπετανίδη στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Γιώργος Γεωργιάδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Κύπρος: Το όνομα του Νίκου Καπετανίδη σε αίθουσες δύο σχολείων – Και μια μεγάλη συναυλία

11/09/2025 - 6:44μμ
Μέλη του Συλλόγου Ποντίων Σεβαστειανών «ΠΥΡΡΙΧΙΟΣ» καθάρισαν την αυλή του δημοτικού σχολείου για να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς (φωτ.: facebook.com/PontiakosSyllogosSebastianonoPyrrichios)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σεβαστειανά Πέλλας: Με εθελοντική δράση ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά ο ποντιακός σύλλογος «ΠΥΡΡΙΧΙΟΣ»

11/09/2025 - 3:39μμ
(Φωτ. αρχείου: getarchive.net)
ΠΟΝΤΟΣ

Τραπεζούντα: Σχολικές μνήμες από το Φροντιστήριο, διά χειρός Δημήτρη Ψαθά

11/09/2025 - 9:09πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναμνηστική φωτογραφία Ελλήνων στρατιωτών στο Μικρασιατικό Μέτωπο (πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους - Τμήμα Μεσσηνίας / Αρχείο Π. & Γ. Κουτσομητόπουλου)

«Έκτοτε αγνοείται η τύχη του»: Το παράλληλο δράμα της Μικρασιατικής Καταστροφής, αυτό των αιχμάλωτων στρατιωτών

27 λεπτά πριν
Ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης", Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024 (φωτ.: Βασίλης Βερβερίδης/MotionTeam)

Απόψε η ομιλία Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ – Θα παρουσιάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ

57 λεπτά πριν
Καρτ ποστάλ πριν από την καταστροφή της Σμύρνης απεικονίζει τον Βουτζά

Ομογένεια: Η ηχώ της Σμύρνης θα αντηχήσει στη Μελβούρνη

1 ώρα πριν
Ευκαιρία για τις τελευταίες βουτιές (φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Δροσερό Σάββατο με αίθριο καιρό

2 ώρες πριν
Παλαιστίνιοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν λίγο φαγητό από τα συσσίτια στην πόλη της Γάζας (φωτ.: EPA/Haitham Imad)

Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία ζήτησαν από το Ισραήλ άμεση παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα

10 ώρες πριν
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναντ Τουσκ (κέντρο) ενημερώνεται από αξιωματικούς του στρατού μετά τις ρωσικές παραβιάσεις (φωτ.: EPA/Marian Zubrzycki)

ΟΗΕ: Ελλάδα και 42 χώρες καταδικάζουν τις ρωσικές παραβιάσεις στην Πολωνία – «Παραβίαση του διεθνούς δικαίου»

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign