pontosnews.gr
Δευτέρα, 25/09/2023
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σαν σήμερα, στις 13 Μαΐου 1982, πέθανε η Κυρά της Ρω, η μεγάλη πατριώτισσα Δέσποινα Αχλαδιώτη

Επί 40 χρόνια ύψωνε την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα όπου ζούσε μόνη μετά το θάνατο του συζύγου της

13/05/2023 - 5:41μμ
(Εικ.: Χρ. Κωνσταντάκη)

(Εικ.: Χρ. Κωνσταντάκη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Κυρά της Ρω ή Κυρά της Ρωμιοσύνης, κατά κόσμον Δέσποινα Αχλαδιώτη, είδε το φως της ζωής το 1890 και έφυγε σαν σήμερα, πριν από 40 χρόνια, στις 13 Μαΐου 1982. Επί 40 χρόνια ύψωνε, καθημερινά, την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα Ρω, κοντά στο Καστελόριζο, απέναντι από τα τουρκικά παράλια.

Η Δέσποινα Αχλαδιώτη ήθελε να βλέπουν τη σημαία οι ναυτικοί στα διερχόμενα πλοία και να θυμούνται, όχι μόνο οι Τούρκοι αλλά όλοι, την ελληνικότητα του νησιού.

Η μεγάλη πατριώτισσα εγκαταστάθηκε πρώτη φορά στη Ρω, με τον άντρα της Κώστα το 1927. Μαζί τους είχαν μερικά ζώα για να καλύπτουν τις καθημερινές τους ανάγκες. Τότε στη βραχονησίδα ζούσαν λίγες οικογένειες, οι οποίες αργότερα εγκατέλειψαν το νησί. Από τότε εκείνη κι ο άντρας της έγιναν οι μοναδικοί κάτοικοι. Όπως είχε αναφέρει η ίδια στο αφιέρωμα που της έκανε ο Φρέντυ Γερμανός στην κρατική τηλεόραση, «Η ζωή των Καστελοριζιτών ήταν η βραχονησίδα Ρω, αν οι Τούρκοι την παίρναν δεν θα υπήρχε Καστελόριζο».

Η παρουσία της Δέσποινας στη βραχονησίδα εκνεύριζε τους Τούρκους που πολύ συχνά φρόντιζαν να την ενοχλούν. Πρώτη φορά ανέβηκαν και ύψωσαν τη τουρκική σημαία στη Ρω το 1929. Μόλις η Δέσποινα την είδε, πήρε ένα λευκό σεντόνι και γαλάζιο ύφασμα και έραψε την ελληνική σημαία. Μαζί με τον άντρα της κατέβασαν την τουρκική και ύψωσαν την ελληνική.

Το 1940 ο άντρας της αρρώστησε βαριά. Η Κυρά της Ρω ήταν μόνη στη βραχονησίδα. Άναψε φωτιές για να ειδοποιήσει τους ψαράδες για βοήθεια, αλλά δεν τις είδαν εγκαίρως και άργησαν να φτάσουν στη Ρω. Ο άντρας της πέθανε μέσα στη βάρκα, κατά τη μεταφορά του στο Καστελόριζο. Μετά το θάνατό του, η Κυρά επέστρεψε το 1943 με την τυφλή μητέρα της στη Ρω και συνέχισε να υψώνει την ελληνική σημαία.

Εκείνη τη χρονιά το αντιτορπιλικό «Κουντουριώτης» έφτασε στο λιμάνι του νησιού, και το Καστελόριζο ήταν πλέον ελεύθερο από τους Ιταλούς. Το νησί μετατράπηκε σε έδρα των Συμμάχων, οι οποίοι όταν άκουσαν για μια γυναίκα που κατοικεί στην απέναντι βραχονησίδα, έστειλαν ναύτες να την χαιρετήσουν και να τις δώσουν τρόφιμα και εφόδια. Η Δέσποινα τους βοηθούσε καθ’ όλη τη διάρκεια των επιχειρήσεων, και όταν τα πλοία περνούσαν μπροστά από τη Ρω έτρεχε και τα χαιρετούσε κουνώντας τη σημαία.

Ακόμα και κατά το βομβαρδισμό του Καστελόριζου από τα γερμανικά βομβαρδιστικά, όταν όλοι οι κάτοικοι έφυγαν από το νησί, η Κυρά της Ρω δεν εγκατέλειψε το σπίτι της.

Έμεινε και το προστάτευε, καθώς όταν έλειπε οι Τούρκοι έβρισκαν την ευκαιρία να ανέβουν στη βραχονησίδα. Το 1974 ένας Τούρκος δημοσιογράφος, ο Ομάρ Κασάρ, μαζί με άλλους δύο Τούρκους εκμεταλλεύτηκαν την απουσία της και ύψωσαν τη τούρκικη σημαία. Η Δέσποινα γύρισε στο νησί και την κατέβασε.

Εικόνα από τη βράβευσή της (φωτ.: ert.gr)

Την επόμενη χρονιά το ναυτικό κατέφθασε με ένα αντιτορπιλικό στο Καστελόριζο και την παρασημοφόρησε για τον πατριωτισμό της. Όλοι οι κάτοικοι του νησιού συγκεντρώθηκαν για να την ευχαριστήσουν. Η Κυρά της Ρω διάβασε μερικά λόγια που είχε γράψει σε ένα χαρτί και τελείωσε τις ευχαριστίες της λέγοντας «Ζήτω η Ελλάς».

Όπως είχε πει η ίδια: «Τα ξερονήσια του Καστελόριζου και της Ρω τα αγαπώ. Έμεινα μόνη μου το 1943 στο Καστελόριζο με την τυφλή μου μάνα, όταν έφευγαν όλοι οι κάτοικοι του νησιού στη Μέση Ανατολή και στην Κύπρο. Με την ελληνική σημαία υψωμένη και την αγάπη για την Ελλάδα βαθιά ριζωμένη μέσα μου πέρασα όλες τις κακουχίες. Βέβαια η ζωή στη Ρω δεν είναι και τόσο ευχάριστη, αλλά νιώθεις πιο πολύ την Ελλάδα, χαμένος όπως είσαι στο πέλαγος, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τις τούρκικες ακτές. Την ελληνική σημαία θέλω να μου την βάλουν στον τάφο μου».

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Α/ΑΣΔΕΝ στρατηγού Τζόϊδου στο νησί της Ρω, το 2000, όπου απένειμε τιμές στον τάφο της Κυράς της Ρω (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές)

Σε ηλικία 92 ετών η Δέσποινα Αχλαδιώτη, η «Κυρά της Ρω», πέθανε στο νοσοκομείο της Ρόδου. Η επιθυμία της εκπληρώθηκε: τάφηκε στο ξερονήσι της, δίπλα στον ιστό της ελληνικής σημαίας, με τιμές εθνικής ηρωίδας.

• Πληροφορίες: mixanitouxronou.gr και ert.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook / Νίκος Σεργιανόπουλος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

H σκληρή ζωή του Νίκου Σεργιανόπουλου: Η λάμψη, το σκοτάδι και το άγριο φινάλε

24/09/2023 - 2:46μμ
«Σκηνή από την Ελληνική Επανάσταση του 1821». Πίνακας του Παναγιώτη Ζωγράφου με την καθοδήγηση του Μακρυγιάννη (πηγή: Wikipedia)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Στις 23 Σεπτεμβρίου 1821 η Άλωση της Τριπολιτσάς άνοιξε το δρόμο για την απελευθέρωση της Ελλάδας

23/09/2023 - 4:32μμ
Ο Έλληνας σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος με τον Χρυσό Λέοντα στα χέρια, στην τελετή λήξης του 80ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας (φωτ.: EPA/ ETTORE FERRARI)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος Λάνθιμος: Από το Παγκράτι στο Χόλιγουντ – Ο πιο ξακουστός Έλληνας σκηνοθέτης, έχει σήμερα γενέθλια

23/09/2023 - 1:09μμ
Ο Δημήτρης Κουγιουμτζίδης ερμηνεύει ποντιακά τραγούδια στο γλέντι του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης, τον Ιούνιο του 2022. Στην ποντιακή λύρα ο κορυφαίος Μιχάλης Καλιοντζίδης και στο νταούλι ο αγαπημένος Κώστας Ζώης (πηγή: facebook.com/spfsth)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μήτσος Κουγιουμτζίδης: Από τη Νέα Ζωή Πέλλας στην αιωνιότητα με μια ποντιακή λύρα

22/09/2023 - 9:21πμ
(Πηγή: archive.ert.gr/Νυχτερινός Επισκέπτης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τάσος Αθανασιάδης: Σαν σήμερα, το 2006, πέθανε ο «πατέρας» των έργων «Οι Πανθέοι», «Οι Φρουροί της Αχαΐας», «Τα Παιδιά της Νιόβης»

21/09/2023 - 6:00μμ
(Φωτ.: ogdoo.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σταύρος Λογαρίδης: Ο Κωνσταντινουπολίτης δημιουργός με τα σπουδαία κομμάτια και τη μοναχική πορεία – Η διαμάχη που τον διέλυσε

21/09/2023 - 2:35μμ
Φωτογραφία του Νίκου Καπετανίδη στο μουσείο της Αδελφότητος Κρωμναίων Καλαμαριάς (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νίκος Καπετανίδης: «Το κεφάλι μου δεν στέκεται καλά στους ώμους μου» – Στις 21 Σεπτεμβρίου 1921 ήρθε η επιβεβαίωση

21/09/2023 - 11:23πμ
Αριστερά ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Ανεξαρτησίας της Αμάσειας, και αργότερα υπουργός Δικαιοσύνης, Μουσταφά Νεκάτι και δεξιά ο Ματθαίος Κωφίδης
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο ματωμένος Σεπτέμβριος στις αγχόνες της Αμάσειας – Σαν σήμερα εκτελέστηκε ο Ματθαίος Κωφίδης

18/09/2023 - 11:26πμ
(Φωτ.: Facebook/ H Λάμψη TV)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, πριν από 32 χρόνια έκανε πρεμιέρα η «Λάμψη» – Ο Φώσκολος, ο Γιάγκος, η Βίρνα και τα άλλα τα παιδιά

15/09/2023 - 7:23μμ
Το 2009 το Ίδρυμα της Βουλής τίμησε την Ειρήνη Παπά με το Βραβείο «Ελληνίδες και Έλληνες παγκόσμιας αναγνώρισης» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ένας χρόνος χωρίς την Ειρήνη Παπά – Η σπουδαία Ελληνίδα που αγαπήθηκε περισσότερο από τους ξένους

14/09/2023 - 4:21μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των δύο ηγετών (φωτ.: Χ)

Τουρκική επίδειξη ισχύος στο Αζερμπαϊτζάν – Συνάντηση Ερντογάν με τον Αλίεφ

7 λεπτά πριν
Ναυτεργάτες 	δένουν τους κάβους πλοίου που επιστρέφει από τα νησιά του Αιγαίου, στο λιμάνι του Πειραιά (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Βλάχος)

Πειραιάς: Τρεις συλλήψεις διέταξε η Εισαγγελία μετά την πτώση ναυτών στη θάλασσα

40 λεπτά πριν
Συνάντηση του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Στέφανου Κασσελάκη με τον πρώην πρωθυπουργό και επί 15 χρόνια πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Παράδοση σκυτάλης από τον Τσίπρα στον Κασσελάκη – «Να δώσουμε ελπίδα και προοπτική με ενότητα»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook/Argo WN)

Θα το γιορτάσουν ποντιακά στο Waiblingen

2 ώρες πριν
Κυριάκος Μητσοτάκης και Βασίλης Κικίλιας στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής στην Πολιτική Προστασία (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Κακοκαιρία Elias: Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με το Συντονιστικό, στη Θεσσαλία ο Κικίλιας

2 ώρες πριν

Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης: Συμπληρώνει 50 χρόνια και απευθύνει κάλεσμα για να μεγαλώσει κι άλλο ο «κύκλος του χορού»

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign