pontosnews.gr
Παρασκευή, 23/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μπεάτα Ασημακοπούλου: Η… παραπονιάρα αρχοντογυναίκα του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου

Ο μεγάλος έρωτας και οι αποφάσεις ζωής. Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

20/04/2022 - 4:55μμ
(Φωτ.: Facebook/ Παλιός κλασσικός, ελληνικός κινηματογράφος)

(Φωτ.: Facebook/ Παλιός κλασσικός, ελληνικός κινηματογράφος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ξέχωρα από την άποψη που έχει ο καθένας για την δεκαετία του ’60 και την έκρηξη του ελληνικού κινηματογράφου, σίγουρα δεν διαφωνεί σε κάτι: Κανείς και κυρίως καμία δεν έμοιαζε με τον άλλον. Ή την άλλην εάν μιλάμε για τις κυρίες. Πάρτε για παράδειγμα την Μπεάτα Ασημακοπούλου, που «έφυγε» σαν σήμερα, το 2009, στα 77 της.

Ήταν η απόλυτη αρχοντογυναίκα του θεάτρου και του κινηματογράφου! Και ταυτίστηκε με αυτό το ρόλο γιατί πολύ απλά τον υποδυόταν μοναδικά.

Φυσικά «πλήρωσε» το τίμημα. Όχι απλά δεν υποδύθηκε στο σινεμά την ενζενί, αλλά έπαιζε πάντοτε γυναίκες μεγαλύτερες από την ηλικία της.

Όπως για παράδειγμα στο Στουρνάρα 288 όπου υποδυόταν την μητέρα του Νίκου Καζή. Ο τελευταίος ήταν 5 χρόνια μεγαλύτερος της.

(Φωτ.: Facebook/ Παλιός κλασσικός Ελληνικός κινηματογράφος)

Κλασική αξία από την αρχή

Η ιστορία της Μπεάτας Ευδοκίας Ασημακοπούλου –όπως ήταν το πλήρες όνομά της– δεν διαφέρει από τα υπόλοιπα κορίτσια της γενιάς της.

Σε μικρή ηλικία ανακαλύπτει την αγάπη της για το θέατρο, αλλά πάντα στην ιστορία εκείνων των χρόνων, υπάρχει ένας μπαμπάς που φωνάζει «δεν θα γίνει η κόρη μου θεατρίνα».

Με παρότρυνση όμως της σπουδαίας ηθοποιού Ελένης Χαλκούση, που της παρέδιδε μαθήματα αγγλικών, αποφασίζει να ακολουθήσει το όνειρό της. Και άσε τον Τριπολιτσιώτη πατέρα να φωνάζει. Μέσω της Χαλκούση περνάει από τη σχολή του Εθνικού θεάτρου ως ακροάτρια. Λατρεύει αυτό που βλέπει και αποφασίζει να μπει σε σχολή. Και η πορεία είναι από την αρχή ελπιδοφόρα. Περνάει στη  Σχολή του Τάκη Μουζενίδη και έκανε την πρώτη εμφάνισή της ως μαθήτρια της Σχολής, το 1954, στο σαιξπηρικό Ρωμαίος και Ιουλιέτα, ενώ επαγγελματικά ανέβηκε για πρώτη φορά στο σανίδι το 1955, στη γαλλική μουσική κωμωδία Δημόσιο Σκάνδαλο. Το μουσικό θέατρο την θέλει, αλλά η πρόζα της ταιριάζει. Όμως το μοιραίο θα συμβεί στην επιθεώρηση.

Μπεάτα Ασημακοπούλου, Αντρέας Μπάρκουλης, Σοφία Βέμπο, Νίκος Σταυρίδης, Άννα Φόνσου στην ταινία Όταν γυρίζουν τα χελιδόνια (φωτ.: Facebook/ Παλιός κλασσικός Ελληνικός κινηματογράφος)

Συνέβη στο Ακροπόλ

Τη χειμερινή σεζόν 1955-56, την πρώτη σεζόν που λειτούργησε ως χειμερινό θεάτρο το “Ακροπόλ”, ο επιχειρηματίας Βασίλης Μπουρνέλλης συγκέντρωσε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της επιθεώρησης. Από γυναίκες, η Νανά Σκιαδά, η Ρένα Βλαχοπούλου, η Σπεράντζα Βρανά, η Γεωργία Βασιλειάδου. Από άντρες, ο Βασίλης Αυλωνίτης, ο Ορέστης Μακρής, ο Κυριάκος Μαυρέας. Και πόσα ακόμα μικρά ονόματα που μεγάλωσαν αργότερα. Μια από αυτές ήταν και η Μπεάτα Ασημακοπούλου, που στο πρόγραμμα της παράστασης αναγράφεται ως Μπέμπα Ασημακοπούλου

(Φωτ.:vlahopoulou.blogspot.com)

Δύο χρόνια αργότερα, στο ίδιο θέατρο αλλάζει η ζωή της. Και συγκεκριμένα την ημέρα που ο Βασίλης Αυλωνίτης, έρχεται ως «ενδιάμεσων»  να της πει ότι ο σκηνοθέτης Ορέστης Λάσκος, θέλει να συναντηθεί μαζί της για να μιλήσουν επαγγελματικά.

Η μεγάλη αγάπη

Ίσως το φιλμ Δάφνης και Χλόη είναι το σημαντικότερο ελληνικό φιλμ της βωβής περιόδου. Σκηνοθέτης ήταν ο Ορέστης Λάσκος. Συγγραφέας, ηθοποιός, ποιητής, σκηνοθέτης, κονφερασιέ και ένας άνθρωπος που είχε ζήσει έντονα την ζωή του. Μάλιστα η πρώτη του σύζυγος ήταν η ηθοποιός και τραγουδίστρια Στέλλα Γκρέκα. Τότε λοιπόν ήθελε να ξαναγυρίσει την ταινία και ήθελε και την Μπεάτα για να παίξει. Εκείνη στην αρχή διστάζει γιατί το σενάριο έχει κάποιες γυμνές σκηνές. Τελικά εκείνη δέχτηκε, αλλά η ταινία δεν γυρίστηκε.

Όμως ο Λάσκος συνέχισε το φλερτ. Και η Μπεάτα γοητεύτηκε από την περσόνα αυτού του ανθρώπου. Κλείνουν και οι δυο τα αυτιά και τα μάτια, γιατί υπάρχουν και 25 χρόνια διαφορά.

Το 1960 παντρεύονται και η ευτυχία τους ολοκληρώνεται με την απόκτηση του γιου τους Βασίλη. Το όνομα του το οφείλει στον χαμένο ήρωα του Β Παγκοσμίου Βασίλη Λάσκο, αδελφό του σκηνοθέτη. Ο γιος, το 2002, συμμετείχε στο reality του Mega, Φάρμα.

Σήμερα γάμος γίνεται (φωτ.: Facebook/ Παλιός κλασσικός Ελληνικός κινηματογράφος)

Αποφάσεις ζωής

Μπορεί κάποιος να πει ελαφρά τη καρδία –και με αρκετή κακία– ότι η Μπεάτα επέλεξε να παίξει κυρίως σε ταινίες του συζύγου της για να είναι πρωταγωνίστρια.

Κοιτάζοντας όμως προσεχτικά τις ταινίες που γύρισαν μαζί, διαπιστώνει ότι η ηθοποιός αδικήθηκε. Εν γνώσει της. Γιατί έβαλε πάνω απ’ όλα την οικογένεια, όχι την καριέρα.

Το ζευγάρι ανήκε στην εταιρεία «Ρουσόπουλος, Σαρρής, Λαζαρίδης» και ελάχιστα πράγματα έκαναν εκτός αυτής.

(Φωτ.: Facebook/ Παλιός κλασσικός Ελληνικός κινηματογράφος)

Η τελευταία ταινία της σε αυτό που λέμε παλιός Ελληνικός κινηματογράφος ήταν στο Αγάπη μου ουάουα. Η μεγάλη επιτυχία του ζευγαριού Αναλυτή-Ρηγόπουλος ήταν πως η Ασημακοπούλου, όχι μόνο έπαιξε και στις 7 σεζόν της παράστασης, αλλά έκανε και προσωπική επιτυχία ως σύζυγος του Ρηγόπουλου.

Στην κινηματογραφική μεταφορά αισθάνθηκε ριγμένη και έκανε τα παράπονά της στον Φιλοποίμην Φίνο. Δεν εισακούστηκε ιδιαίτερα, αλλά τουλάχιστον είπε αυτό που αισθανόταν.

Κρατικές υποθέσεις με Αναλυτή, Ρηγόπουλο, Βουλγαρίδη (φωτ.: Facebook/ Παλιός κλασσικός Ελληνικός κινηματογράφος)

Για πάντα

Μετά το τέλος του παλιού κινηματογράφου, η ηθοποιός δεν έμεινε ξεκρέμαστη. Υπηρέτησε το θέατρο, ενώ ταυτόχρονα είχε και την «μπουτίκ Μπεάτα» στην Φωκίωνος. Μέχρι το 1988 εμφανίζεται στο θέατρο, αλλά μετά αφοσιώνεται στην επιχείρησή της και τον σύζυγό της. Ο τελευταίος «έφυγε» το 1992, βυθίζοντας την στην θλίψη. Δεν θέλει πια να δουλέψει στο χώρο μέχρι που ο Γιώργος Πανουσόπουλος της προτείνει την Ελεύθερη κατάδυση, όπου υποδύθηκε την μητέρα της Καραμπέτη, και την πείθει να βγει από το σπίτι.

https://www.youtube.com/watch?v=66Z2X1y7oJc

Κάνει επιλεγμένες δουλειές σε τηλεόραση ενώ επιστρέφει ύστερα από 12 χρόνια στο θέατρο σε ένα εντελώς διαφορετικό έργο στην Anorexia Nervosa. Κοινό και κριτικοί πιστώνουν ωριμότητα, αλλά εκείνη προτιμά να μένει με τις αναμνήσεις της. Πίσω από το ψυχρό παρουσιαστικό της, συνάδελφοι της κάνουν λόγο για μια γυναίκα με χιούμορ που στεκόταν και βοηθούσε τους συναδέλφους της. Μακριά από τις κάμερες σαν σωστή αρχοντογυναίκα που ήταν.

(Φωτ.: Facebook/ Παλιός κλασσικός Ελληνικός κινηματογράφος)

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Βουδαπέστη, 1956: Άρματα και στρατιωτικά οχήματα στην πλατεία Μάρτιους 15, με το Κάστρο της Βούδας στο βάθος (φωτ.: FORTEPAN / Nagy Gyula, αρ. 39952)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ουγγαρία, 1956: Έλληνες πρόσφυγες στα χέρια της KGB – Γεώργιος Τσαρουχίδης και Δαμιανός Λαζαρίδης

23/10/2026 - 3:21μμ
Πολεμαρχάκης, Σταυριδάκης και ο Καζαντζάκης λίγο πριν από την αναχώρηση της ελληνικής αποστολής για τον Καύκασο. Δεξιά απόσπασμα του υπομνήματος που υπέγραψε ο Βασίλειος Ιωαννίδης (πηγές: Φωτογραφικό Αρχείο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ·Πολιτικό Αρχείο του Πόντου – Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Πόντιοι στη Ρωσία: Η έκκληση 100.000 εγκλωβισμένων που ζητούσαν μόνο άδεια εξόδου

22/10/2026 - 1:42μμ
Το αντιτορπιλικό «Αδρίας» (φωτ.: Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

«Αδρίας»: 730 ναυτικά μίλια χωρίς πλώρη – Ο άθλος του ελληνικού αντιτορπιλικού

22/10/2026 - 10:42πμ
Η ναυμαχία του Ναυαρίνου σε ελαιογραφία του Αμπρουάζ Λουί Γκαρνερέ, έργο του 1827-1830. Οι στόλοι της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας κατέστρεψαν τον οθωμανοαιγυπτιακό στόλο στις 20 Οκτωβρίου 1827 (πηγή: Συλλογές Βερσαλλιών / Wikimedia Commons)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ναυμαχία του Ναυαρίνου: Ποιος «χάρισε» την ελευθερία στους Έλληνες;

20/10/2026 - 10:00πμ
Η Άλκιστις Πρωτοψάλτη στη συναυλία-αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη, από την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Τετάρτη 25 Ιουνίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Άλκηστις Πρωτοψάλτη: Από την Αττάλεια της Μικράς Ασίας στην Αλεξάνδρεια και στην κορυφή του ελληνικού τραγουδιού

18/10/2026 - 5:17μμ
Ο Ορέστης Λάσκος σε κινηματογραφικό στιγμιότυπο (φωτ.: Facebook / Παλιός Ελληνικός κινηματογράφος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ορέστης Λάσκος: Ο ποιητής της σκηνής και του κινηματογράφου

17/10/2026 - 3:27μμ
Παρέλαση στην Πτολεμαΐδα για την απελευθέρωση της πόλης, 15 Οκτωβρίου 2025 (φωτ.: e-ptolemeos.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Πτολεμαΐδα: Η νύχτα που τα Καϊλάρια πέρασαν στον Ελληνικό Στρατό

15/10/2026 - 8:59πμ
(Φωτ.: ankafes/Instagram)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αντώνης Καφετζόπουλος: Από την Κωνσταντινούπολη και την προσφυγιά στον «Ακάλυπτο» και τα διεθνή βραβεία

13/10/2026 - 7:51μμ
Ο Μακεδονομάχος Παύλος Μελάς με τα παιδιά του Μιχαήλ και Ζωή Μελά (πηγή: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Οι τελευταίες ώρες και ο θάνατος του Παύλου Μελά: Μια θυσία που συγκλόνισε το έθνος

13/10/2026 - 3:13μμ
Σύνθεση με χάρτη της περιοχής του Καρς και αρχειακή φωτογραφία Ελληνίδας μητέρας από το Καρς με το παιδί της, σε καταυλισμό της Θεσσαλονίκης (πηγές: Ποντιακή Εστία, τόμος 1975, τ. 4 / Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Καρς: Η δεύτερη πατρίδα των Ποντίων και ο δρόμος της προσφυγιάς

13/10/2026 - 10:37πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πλήθος συγκεντρωμένο γύρω από την καμπάνα του Καρς, στον προαύλιο χώρο του ναού του Αγίου Γεωργίου στο Κιλκίς (φωτ.: Αρχείο Δημήτριου Νικοπολιτίδη / Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)

Η καμπάνα του Καρς, το προσφυγικό κειμήλιο των 4 τόνων – Έκανε ένα αδύνατο ταξίδι, κατέληξε στο χυτήριο

44 λεπτά πριν
Πώς ο τουρκικός εθνικισμός οδήγησε στη Γενοκτονία των Ποντίων

Γερμανία: Η Κρατική Όπερα Στουτγάρδης προαναγγέλλει το έργο «Ατατούρκ» – Οι ποντιακοί σύλλογοι αντιδρούν εντονότατα!

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Σέρρες: Παρίσταναν τους αστυνομικούς και άρπαξαν χρήματα, κοσμήματα και λίρες από ηλικιωμένη

3 ώρες πριν
Ο Φίλιππος Σοφιανός ως Τσιτσάνης και ο Τάσος Χαλκιάς ως Βαμβακάρης σε μια σκηνή της παράστασης «Εγώ ο "Σερ", Γρηγόρης Μπιθικώτσης» (φωτ.: Μάνος Βλαστός)

«Εγώ ο “Σερ”, Γρηγόρης Μπιθικώτσης»: Μια μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στον σπουδαίο ερμηνευτή – Διά χειρός Δημήτρη Μαλισσόβα

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας «Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς»/Facebook)

«Σο παρακάθ’ και μουχαπέτ’» στην Έδεσσα με τον Σύλλογο Ποντίων «Άγιος Θεόδωρος Γαβράς»

4 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Σύλλογος Φερών «Παναγία Σουμελά»)

Οι Πόντιοι των Φερών ανταμώνουν στον χειμερινό χορό της «Παναγίας Σουμελά»

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV