pontosnews.gr
Τρίτη, 3/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ιστορική συνεδρίαση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: Οι Έλληνες δεν διαγράφουμε πικρές σελίδες της ιστορίας μας

Από την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού και την Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Διασποράς

15/03/2022 - 11:00μμ
(Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)

(Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

«Εκατό χρόνια από την μικρασιατική καταστροφή και σχεδόν πενήντα χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο, οι Έλληνες δεν ξεχνάμε και δεν διαγράφουμε πικρές σελίδες της ιστορίας μας». Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, στην κοινή συνεδρίαση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού και της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Διασποράς.

Πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα, με αφορμή και θέμα συζήτησης την συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Μάλιστα, για πρώτη φορά, η συνεδρίαση διεξήχθη εκτός Βουλής, και έπειτα από δίμηνη αναβολή, στη Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του δημαρχείου. Η «προσφυγομάνα» Θεσσαλονίκη, όπως είπε ο δήμαρχος της πόλης Κωνσταντίνος Ζέρβας, αποδίδει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον προσφυγικό ελληνισμό «που ξεριζώθηκε» και «κουβαλάει τις μνήμες και την υπερηφάνεια του».

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας κατά τη συνεδρίαση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Η συζήτηση για τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό του ελληνισμού αποκτά άλλη βαρύτητα με τη ρωσική πολεμική εισβολή στην Ουκρανία και τις προσφυγικές ροές από την Ουκρανία, ανάμεσα σε αυτές και Ελλήνων που ζούσαν στην Ουκρανία.

«Υποδεχόμαστε με ανυπόκριτη αλληλεγγύη τους πρόσφυγες του πολέμου που φτάνουν στην πατρίδα μας. Ξέρουμε, άλλωστε, πολύ καλά τι σημαίνει προσφυγιά», τόνισε ο Σταύρος Καλαφάτης. «Στις δύσκολες μέρες που περνά ο κόσμος, οι τραγωδίες αυτές δεν μπορεί παρά να εμπνέουν εθνική ενότητα και εγρήγορση», προσέθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της μόνιμης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής της Διασποράς, βουλευτής Σάββας Αναστασιάδης, αναφέρθηκε στο χρέος της μνήμης και στα μηνύματα που στέλνει η Mικρασιατική τραγωδία, καθώς και στην προσφορά των Ελλήνων της Διασποράς στον ελληνισμό.

Ενώ ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, γερουσιαστής από το Ρόουντ Άιλαντ, των ΗΠΑ, Λεωνίδας Ραπτάκης, επεσήμανε ότι μέσα από τις εργασίες της κοινής συνεδρίασης, οι Έλληνες της διασποράς «παίρνουν ένα μήνυμα» για την Μικρασιατική Καταστροφή.

Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου Θεσσαλονίκης (πηγή: grtimes.gr)

Ακόμη, στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι προσφυγικών σωματείων, μεταξύ αυτών, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων κ. Σαμουρκασίδης, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας προσφυγικών σωματείων Ελλάδος Αντώνης Οραήλογλου, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων, της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων, κ.ά. Όπως και βουλευτές και αυτοδιοικητικοί.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: Αρχείο Ν. Σωματαρίδη)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν ο Νίκος Σωματαρίδης χόρεψε Σέρρα με κρητικά στιβάνια και σαρίκι

3/11/2026 - 12:54μμ
(Φωτ.: glomex/ΕΡΤ)
ΠΟΝΤΟΣ

Γερμανία: Η μητέρα του 4χρονου Ραφαήλ που έκλεψε καρδιές με τη σέρρα του, μιλά για την αγάπη του μικρού στους ποντιακούς χορούς

3/11/2026 - 11:13πμ
(Πηγή: Αρχείο Ν. Σωματαρίδη. Εικ.: Χ.Κ)
ΠΟΝΤΟΣ

Νίκος Σωματαρίδης: Ο φοιτητής του 1960 που έγραψε «Το τραγούδι της χαμένης πατρίδας»

2/11/2026 - 11:49μμ
Η χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Νομού Πέλλας «Η Μπίγα», την Κυριακή 1η Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Stratos Kafetzis)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Έδεσσα: Τραγούδια, χοροί και μνήμες της Μικρασίας στο Παρθεναγωγείο

2/11/2026 - 7:42μμ
Ο Νίκος Σωματαρίδης στο σπίτι του, τον Σεπτέμβριο του 2022, συνομιλώντας με την Αλεξία Ιωαννίδου (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Πέθανε ο Νίκος Σωματαρίδης – Μια ζωή αφιερωμένη στον ποντιακό πολιτισμό

2/11/2026 - 7:25μμ
(Πηγή: kulturportali.gov.tr)
ΠΟΝΤΟΣ

Ίμερα: Κινδυνεύει ο ιερός ναός του Αγίου Ιωάννη στον Πόντο; Αγωνία για το μνημείο του ποντιακού ελληνισμού

2/11/2026 - 3:47μμ
Ο Θωμάς Αλεξιάδης υπογράφει αντίτυπο του βιβλίου του, Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Δήμος Σερβίων)
ΠΟΝΤΟΣ

Η ιστορία του Πόντου μέσα από την έρευνα του Θωμά Αλεξιάδη

2/11/2026 - 3:25μμ
Γενική άποψη του μνημείου Reşitharmanyeri και της διαμορφωμένης πρόσβασης προς τον ταφικό θάλαμο (πηγή: H. M. Özgen / Cedrus XIV)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αδραμύττιο: Ο τάφος 2.400 ετών με τις τρεις πέτρινες κλίνες

2/11/2026 - 1:50μμ
Το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας σήμερα, όπου λειτουργεί το λύκειο Kanuni Anadolu (φωτ.: Προσωπικό αρχείο Νουρτζάν Γιαζιτζί Μετίν)
ΠΟΝΤΟΣ

Τραπεζούντα: Στα σχολεία των Ελλήνων χτυπά ακόμη το κουδούνι – Μια ιστορία πέρα από το περίφημο Φροντιστήριο

2/11/2026 - 9:51πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΠΟΝΤΟΣ

Πιερία: Πόντιοι, Θρακιώτες και Μικρασιάτες τίμησαν μαζί τις αλησμόνητες πατρίδες

2/11/2026 - 9:25πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ένας «σκοτεινός» Τραμπ κατά τη διάρκεια ομιλίας στη γαλλική λουτρόπολη Εβιάν-λε-Μπαιν όπου φιλοξενήθηκε η σύνοδος των G7, στις 17 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Yoan Valat)

Τραμπ χωρίς Κογκρέσο: Τι θα σήμαινε μια διπλή ήττα – Και ποιος (δεν) μπορεί να πανηγυρίζει

19 δευτερόλεπτα πριν
Καταστροφές στον Αρχάγγελο Ρόδου, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Agneta, Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Λευτέρης Δαμιανίδης)

Κακοκαιρία Agneta: Στο «κόκκινο» ανατολική Μακεδονία, Θράκη και βορειοανατολικό Αιγαίο

24 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Δίκη για τα Τέμπη: «Ήμουν κάτω από μία λίμνη αίματος» – Η συγκλονιστική μαρτυρία της Ντίνας Μαγδαλιανίδη

47 λεπτά πριν
Ο Γιώργος Βαρεμένος στα έδρανα της Βουλής (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Γιώργος Βαρεμένος: Ανεξαρτητοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του

1 ώρα πριν
Ο Τύμβος Κάστα, στην Αμφίπολη (φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού)

Αμφίπολη: Από τη δόξα στην παρακμή – Η ιστορία μιας μεγάλης πόλης «ξεδιπλώνεται» στη Θεσσαλονίκη

2 ώρες πριν
(Πηγή: Αρχείο Ν. Σωματαρίδη)

Όταν ο Νίκος Σωματαρίδης χόρεψε Σέρρα με κρητικά στιβάνια και σαρίκι

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV