pontosnews.gr
Πέμπτη, 8/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πρωτοχρονιά του 1923 για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες: Ο Άγιος Βασίλης θα βρίσκει τα πάντα έρημα

Ο Πέτρος Μεχτίδης παραχώρησε στο pontosnews.gr ένα απόσπασμα από το ημερολόγιο που ετοίμασε με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

1/01/2022 - 9:29πμ
Άποψη της Σμύρνης από τη θάλασσα, 1905 (πηγή: συλλογή Π. Μεχτίδη)

Άποψη της Σμύρνης από τη θάλασσα, 1905 (πηγή: συλλογή Π. Μεχτίδη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μία ημερολογιακή καταγραφή του 1922, με πολεμικά ανακοινωθέντα, άγνωστες μαρτυρίες, με τις πρώτες μέρες της προσφυγικής Εξόδου, με γελοιογραφίες και ανέκδοτες φωτογραφίες της συλλογής του Πέτρου Μεχτίδη, περιλαμβάνονται στο ημερολόγιο 1922-2022, Εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μπαλτά.

Επίσης, για πρώτη φορά παρουσιάζονται δέκα φωτογραφίες της Σμύρνης του 1905 και φωτογραφίες στρατιωτών στη Μικρασιατική Εκστρατεία.

Στρατιώτες στη Μικρασιατική Εκστρατεία (πηγή: συλλογή Π. Μεχτίδη)

Ο επιμελητής της έκδοσης Πέτρος Μεχτίδης παραχώρησε στο pontosnews.gr ένα απόσπασμα από κείμενο που περιλαμβάνεται και αφορά την προσφυγική Ελλάδα του 1922-23.

∼

Η ιστορική εφημερίδα της Σμύρνης Αμάλθεια ιδρύθηκε το 1838 και συνέχισε την έκδοσή της έως και τον Αύγουστο του 1922. Μετά την Καταστροφή για λίγους μήνες εκδόθηκε στην Αθήνα, από τις 28 Ιανουαρίου 1923.

Στο πρώτο φύλλο της νέας περιόδου δημοσιεύεται ένα εξαιρετικό χρονογράφημα για τον Άγιο Βασίλη εκ Καισαρείας.

Η προσφυγοπούλα μητέρα συζητάει με το παιδί της που περιμένει τον Άγιο και τα δώρα του… Συμπυκνώνει σε λίγες σειρές το δράμα των προσφύγων που η μοίρα τους βρήκε καραβοτσακισμένους στην Ελλάδα να αποχαιρετάνε τη χειρότερη χρονιά της ζωής τους.

«Νύχτα δακρύων»

[…]
-Δε θέλω να τον συναντήσω, γιατί εφέτος ο Άγιος Βασίλης δε θα είναι όπως τον ξέραμε.
-Θα έχη αλλάξει;
-Πάρα πολύ. Θα είναι πιο γέρος, πιο σκυφτός. Και μέσα στα δισάκια του δε θα φέρνη τα δώρα που έφερνε τον περασμένο καιρό.
-Του συνέβη τίποτε, μαμά;
-Του συνέβη ένα πράγμα τρομερό. Καθώς θα έρχεται από την Καισαρεία, δεν θα βρη τίποτε απολύτως από ό,τι έβλεπε τα περασμένα χρόνια. Θα μπαίνη σε χωριά ελληνικά και θα τα βρίσκη έρημα. Θα κτυπάη πόρτες και θα τις βρίσκει κλεισμένες. Θα κοιτάζει παράθυρα και θα τα βλέπη σκοτεινά. Θα ζητά ανθρώπους ολόγυρα από τα τραπέζια της Πρωτοχρονιάς, άνδρες, γυναίκες, μητέρες και όλοι θα λείπουν. Θα ψάχνη στα κρεββατάκια των μικρών παιδιών, θα θέλη να πιάση χεράκια, κεφαλάκια, μαγουλάκια, αλλά όλα τα κρεββάτια τα είναι άδεια σαν τάφοι. Θα περάση έξω από την Αγία Φωτεινή και θα ιδή γκρεμισμένο και το καμπαναριό της. Θα πάη εις την Αγία Αικατερίνη και θα την εύρη Τουρκικό τζαμί.

-Σώπα, μαμά, θα φωνάξη ο μικρός βάνοντας το χεράκι του στο στόμα το αγαπημένο της μητέρας. Και μέσα εις την γαλήνην την πένθιμον του κελιού των, τώρα τα δάκρυα θα ξαναρχίσουν να πέφτουν βαριά, όπως πέφτουν οι πρώτες στάλες της βροχής όταν τελειώση το καλοκαίρι.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Σμύρνη 7 μήνες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, στα τέλη Μαρτίου - αρχές Απριλίου 1923. Η λήψη της φωτογραφίας, στην οποία απεικονίζονται τα κατεστραμμένα από τη φωτιά κτήρια, έγινε από ελληνικό πλοίο που μετέβη στη Σμύρνη για την παραλαβή Ελλήνων αιχμαλώτων πολέμου (πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους - Κεντρική Υπηρεσία)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Τι Σμύρνη, τι Βενεζουέλα: Όταν η Ιστορία γράφεται με πετρέλαιο

5/01/2026 - 12:16μμ
Βυζαντινό κτίσμα στη Νίκαια της Βιθυνίας, πιθανότατα λουτρά, γνωστό ως «Ανάκτορο των Τσιγγάνων» (πηγή: Louis de Launay, «La Turquie que l'on voit», 1913 / Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Νίκαια Βιθυνίας: Από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο στο τέλος της ελληνικής κοινότητας

2/01/2026 - 9:18μμ
Διογένης και Μεγαλέξανδρος διά χειρός Gaspar de Crayer (πηγή: Metropolitan Museum of Art / commons.wikimedia.org)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Διογένης ο Κυνικός: Ο φιλόσοφος από τη Σινώπη του Πόντου που χλεύασε τον Πλάτωνα

29/12/2025 - 8:53μμ
Ο Μιχαήλ Η' Παλαιολόγος και η Θεοδώρα, με τον γιο τους Κωνσταντίνο. Έργο άγνωστου Βυζαντινού καλλιτέχνη (πηγή: brill.com / commons.wikimedia.org)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγος: Ο ιδρυτής της τελευταίας βυζαντινής δυναστείας που «ανέστησε» την Κωνσταντινούπολη

29/12/2025 - 9:40πμ
(Φωτ.: Instagram gezegeningezgini)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Χρυσή Πύλη της Κωνσταντινούπολης: Το θρυλικό μνημείο των αυτοκρατορικών θριάμβων

21/12/2025 - 4:33μμ
Αποσπάσματα από το δημοσίευμα της εφημερίδας «Εμπρός», με ημερομηνία 18 Δεκεμβρίου 1900 (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΙΣΤΟΡΙΑ

18 Δεκεμβρίου 1900: Το «ψωμί της ντροπής» των Ποντίων του Καυκάσου στη Φθιώτιδα

18/12/2025 - 12:24μμ
Οι αδελφοί Λειχούδη μπροστά από το Ναό Θεοφανίων, κοντά στην Κόκκινη Πλατεία (πηγή: Ιστορική Ρωσική Βιβλιοθήκη)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Αδελφοί Λειχούδη: Οι Κεφαλονίτες μοναχοί που θεμελίωσαν την ανώτατη εκπαίδευση στη Ρωσία

10/12/2025 - 10:20πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Στρατής Μπαλάσκας)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Άγιος Νικόλαος ο Αϊβαλιώτης: Η εκκλησιά που χάθηκε, η μνήμη που επιμένει

6/12/2025 - 5:47μμ
(Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Άγιος Σάββας, η Μονή της Τραπεζούντας όπου εξορίστηκαν αυτοκράτορες

5/12/2025 - 9:40πμ
Από το αρχείο του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών: Σπίτια σε προσφυγικό συνοικισμό γύρω από την Αθήνα. Ένθετο απόσπασμα από χρονογράφημα της εφ. «Βραδυνή» με ημερομηνία 3 Δεκεμβρίου 1923
ΙΣΤΟΡΙΑ

«Αφγανιστούπολις»: Όταν η Αθήνα φοβόταν τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής και της γενοκτονίας

3/12/2025 - 10:20πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η ανασκαφή στην όχθη του ρέματος της Ραφήνας (φωτ.: ΥΠΠΟ)

Ραφήνα: Εντυπωσιακή ταφή σε πίθο, 4.000 ετών – Ίχνη τελετουργιών και καύσεων

36 λεπτά πριν
Κάτοικοι στις κουρδικές συνοικίες Σέιχ Μακσούντ και Ασράφιεχ εγκαταλείπουν το Χαλέπι (φωτ.: EPA / Ahmad Fallaha)

Συρία: «Ή θα ενσωματωθούν ή θα σβήσουν» – Η Δαμασκός πιέζει, οι Κούρδοι αντιστέκονται

1 ώρα πριν
Τελετουργική φωτιά και γύρω της τα Σάγια, στη Νέα Καρβάλη. Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Λάσκαρης Τσούτσας)

Όταν η Νέα Καρβάλη ανάβει τα Σάγια: Ένα καππαδοκικό έθιμο που δεν έσβησε ποτέ

3 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από το ΚΤΕΛ Κηφισού, στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ακυρώνει 50 δρομολόγια λόγω μπλόκων

3 ώρες πριν
Θέα από τη γέφυρα του δανικού ναυτικού πλοίου επιθεώρησης «Vaedderen» (φωτ.:  EPA / Mads Claus Rasmussen / Denmark Out)

Γιατί η Ρωσία «σιωπά» για τη Γροιλανδία – ενώ είναι ο ισχυρότερος παίκτης της Αρκτικής

3 ώρες πριν
Απόσπασμα από την αφίσα την εκδήλωσης

Γεώργιος Σωτηριάδης, ο πρώτος πρύτανης του ΑΠΘ, ένας από τους πρωτοπόρους της Αρχαιολογίας

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign