pontosnews.gr
Τρίτη, 21/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ελένη Γαβρά: Οι Τούρκοι αποφεύγουν την αξιοποίηση των κτηρίων στον Πόντο (photos)

Τα σπίτια των Ποντίων, οι εποχικές κατοικίες τους και το κρυφό δωμάτιο στα σπίτια των Κρυπτοχριστιανών

5/10/2021 - 11:58πμ
Καρτ ποστάλ με την παλαιά τοποθεσία της Σαμψούντας

Καρτ ποστάλ με την παλαιά τοποθεσία της Σαμψούντας

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Την τακτική της… σιωπηρής εγκατάλειψης της αξιοποίησης κτηρίων του Πόντου με σημαντικό ενδιαφέρον –με εξαίρεση το ιερό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά και κάποια άλλα μεγάλα και γνωστά μνημεία–, φαίνεται ότι ακολουθούν οι γείτονες, αν και θα μπορούσαν να προκύψουν από αυτήν πολλά οφέλη για τη χώρα τους, κυρίως στον τομέα της ανάπτυξης του τουρισμού.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε στο pontosnews.gr η Σανταία Ελένη Γαβρά, καθηγήτρια Οικιστικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, σε προσπάθειες διεθνών επιστημονικών φορέων για αξιοποίηση τέτοιων μνημείων και κτηρίων, οι ίδιοι οι Τούρκοι επιστήμονες λένε σε συναδέλφους τους ότι είναι προτιμότερο να αφήσουν τον Πόντο απ’ έξω.

Η καθηγήτρια Οικιστικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ελένη Γαβρά (φωτ.: Αρχείο Ε. Γαβρά)

«Θα μπορούσε εν δυνάμει το σημαντικό κτηριακό και μνημειακό απόθεμα να αξιοποιηθεί και να διαχειριστεί με τρόπο επιστημονικό από τους Τούρκους. Έγιναν κάποιες προσπάθειες στο παρελθόν, αλλά ιδίως στον Πόντο αυτές δεν προχώρησαν, με εξαίρεση, βέβαια, το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά. Κατά τη διάρκεια προσπαθειών από διεθνείς επιστημονικούς φορείς, όταν φτάνουμε στο σημείο να επιλέξουμε μνημεία ή άλλα κτήρια σημαντικού ενδιαφέροντος, οι Τούρκοι επιστήμονες μας λένε ότι “θα προτιμούσαμε να αφήσουμε την περιοχή του Πόντου απ’ έξω”. Δεν αναφέρομαι μόνο στις εκκλησίες και τα άλλα μνημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος, αλλά και σε άλλα κτήρια σε οικισμούς που θεωρούνται σημαντικά για τους επιστήμονες και τα οποία θα μπορούσαν να προσελκύσουν και τουριστικό ενδιαφέρον μετά την αξιοποίησή τους. Θα μπορούσε να σκεφθεί η γειτονική χώρα ότι θα έχει σημαντικό τουριστικό όφελος, αν, για παράδειγμα, προχωρούσε στην αξιοποίηση κτηρίων στην περιοχή της Σάντας, στην Ίμερα και αλλού», τονίζει στο pontosnews.gr η Ελένη Γαβρά.

Το οικιστικό απόθεμα και η αρχιτεκτονική του ιστορικού Πόντου

Σημαντικά συμπεράσματα για την χωρική οργάνωση, την αρχιτεκτονική και το πολιτιστικό και οικιστικό απόθεμα του ιστορικού Πόντου προκύπτουν από έρευνα της Ελένης Γαβρά και της ομάδας της. Από τη συγκεκριμένη καταγραφή γίνονται κατανοητά και στοιχεία της καθημερινότητας αλλά και των συνηθειών των Ποντίων τόσο στις ηπειρωτικές όσο και στις παράλιες περιοχές.

Για παράδειγμα και όπως προκύπτει από την έρευνα, στις ηπειρωτικές και αγροτικές περιοχές, οι οποίες ως επί το πλείστον ήταν αμιγώς ελληνικές, κυρίως για λόγους αμυντικής οργάνωσης οι κάτοικοι είχαν στενότερη σχέση με τα μοναστήρια, τα οποία μετέτρεπαν σε τοπόσημα. «Και τα μοναστήρια επωφελούνταν από αυτήν τη σχέση, αλλά και οι πολίτες ένιωθαν μια μεγαλύτερη ασφάλεια, όταν βρίσκονταν κοντά σε ένα μεγάλο ίδρυμα», αναφέρει η Ελένη Γαβρά.

Επίσης, είναι αξιοσημείωτη η αρμονική συνύπαρξη Τούρκων, Ελλήνων και άλλων εθνοτικών ομάδων στις παράλιες περιοχές του Πόντου. Μια αρμονική συνύπαρξη, βέβαια, η οποία σταμάτησε, όταν οι Νεότουρκοι και οι κεμαλιστές ξεκίνησαν την πολιτική της Γενοκτονίας απέναντι στις άλλες εθνοτικές ομάδες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Υπήρχαν και οι περιοχές των οροπεδίων, τα γνωστά παρχάρια του Πόντου, όπου παρά το γεγονός ότι κατασκευάζονταν κυρίως εποχικές κατοικίες, τα κτήρια δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητα.

Σανταίες κατά την περίοδο του θερισμού, φορώντας τσόχες (πηγή: Ψηφιακή Σάντα)

Σημαντικές επιρροές από τη Δύση στα αστικά κέντρα

Δύο κατηγορίες κτισμάτων, που χρησιμοποιούνταν ως κατοικίες, υπήρχαν στις αστικές περιοχές του Πόντου, όπως προκύπτει από την έρευνα της Ελένης Γαβρά. Ήταν η τυπική αστική κατοικία, η οποία είχε χαρακτηριστικά που προσομοίαζαν με τα σπίτια που διέμεναν στις αγροτικές περιοχές οι ανώτερες κοινωνικές τάξεις και το μεγαλοαστικό μέγαρο.

«Στα μεγαλοαστικά μέγαρα είναι ευδιάκριτα πολλά εισαγόμενα από τη Δύση πρότυπα. Για παράδειγμα, στα μέγαρα υπήρχαν ακόμα και play rooms, όπως ακριβώς στις επαύλεις της Δυτικής Ευρώπης. Στην Τραπεζούντα, την Σαμψούντα, την Κερασούντα και τα άλλα αστικά κέντρα των παράλιων περιοχών του Πόντου τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των μεγαλοαστικών μεγάρων ακολουθούν τα ξένα ρεύματα. Μάλιστα, ο Πόντος πρωτοστατεί στον τομέα αυτό.

Στον αστικό χώρο μέσα από την αρχιτεκτονική των σπιτιών διαχωρίζονται και οι κοινωνικές τάξεις, ενώ, στον αντίποδα, στον αγροτικό χώρο υπήρξε μικρή διαφοροποίηση των τάξεων από τα κτίσματα που διέμεναν οι οικογένειες», λέει η Ελένη Γαβρά.

Το δρανίν και το κρυφό δωμάτιο

Στον αγροτικό χώρο στον Πόντο συνήθως δεν υπάρχουν πλατείες και οι οικισμοί βρίσκονται κυρίως σε τοποθεσίες, όπου θα μπορούν να αμύνονται καλύτερα οι κάτοικοι ή κοντά σε σημεία εξόρυξης (ορυχεία), ώστε να στηρίζεται σε αυτήν τη δραστηριότητα η τοπική οικονομία. Τα δε σπίτια ήταν εκπληκτικής λιθοδομής.

«Είναι γνωστό ότι οι Πόντιοι ήταν πολύ καλοί τεχνίτες. Υπάρχουν εξαιρετικά δείγματα κατοικιών από πυρόλιθο στην Κρώμνη, την Ίμερα και το Σταυρί».

Κατά την Ελένη Γαβρά, ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των κατοικιών στον αγροτικό χώρο ήταν η κάλυψή τους από οριζόντιο δώμα, το οποίο είχε ένα φωτιστικό φεγγίτη, το δρανίν. Αυτός τοποθετούνταν στη μέση του δώματος, προκειμένου να φεύγει ο καπνός. Ήταν πιο φαρδύς στο κάτω μέρος του και όσο ανέβαινε στένευε. «Ήταν άψογη η αρχιτεκτονική των δωμάτων και οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν για την κατασκευή τους τοπικά υλικά. Πάνω-κάτω τα ίδια στοιχεία αρχιτεκτονικής ακολούθησαν και μετά τον Ξεριζωμό και την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα».

Τέλος, χαρακτηριστικό είναι και το κρυφό δωμάτιο σε σπίτια Κρυπτοχριστιανών. Πρόκειται για χώρο που διαμόρφωναν στα σπίτια τους οι Κρυπτοχριστιανοί του Πόντου, προκειμένου να τοποθετούν τις εικόνες τους και να προσεύχονται.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το Rhododendron ponticum που κρύβει ένα από τα μυστικά του ζαντόμελου, συναντάται γύρω από τη λεκάνη του νότιου Εύξεινου Πόντου (ανατολική Βουλγαρία, βόρεια Τουρκία, Γεωργία, Βόρειος Καύκασος) και στον κεντρικό Λίβανο (φωτ.: creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/)
ΠΟΝΤΟΣ

Το παλαλόν μέλ’ του Πόντου – Ένα μυστήριο της Ιστορίας και της Βοτανολογίας

21/07/2026 - 10:16πμ
(Φωτ.: facebook.com/profile.php?id/ 
Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέα Φιλαδέλφεια: Εντυπωσίασε ο Σύλλογος Ποντίων «Δημήτριος Υψηλάντης» στο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο Καπανδρίτι

20/07/2026 - 10:48μμ
Την Τρίτη 21 Ιουλίου συγγενείς και φίλοι θα ποχαιρετήσουν τον Χάρη Κυριακίδη στην Παλαιοκώμη Σερρών
ΠΟΝΤΟΣ

Χάρης Κυριακίδης: Την Τρίτη 21 Ιουλίου η Παλαιοκώμη Σερρών και όλοι οι λυράρηδες αποχαιρετούν τον αγαπημένο τους οργανοποιό…

20/07/2026 - 8:20μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Προσοτσάνης/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

40 χρόνια κρατώντας ζωντανό τον Πόντο: Μεγάλη γιορτή για την επέτειο του Συλλόγου Ποντίων Προσοτσάνης

20/07/2026 - 7:26μμ
Τραπεζούντιοι εκδρομείς στην εξοχή. Πηγή φωτογραφίας: Αρχείο Επιτροπής Ποντιακών Μελετών – δωρεά Αθηνάς Μακρίδου-Καλλινά
ΠΟΝΤΟΣ

Οι αστοί της Τραπεζούντας πριν από τον ξεριζωμό: Ευρωπαϊκά ρούχα, εκδρομές και μια πόλη ανοιχτή στον κόσμο

20/07/2026 - 2:14μμ
Ο ναός του Προφήτη Ηλία στη Σάντα, όπως τον κατέγραψε ο Άντονι Μπράιερ (πηγή: «Αρχείον Πόντου», Επιτροπής Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Προφήτης Ηλίας στον Πόντο: Το θαύμα του Αϊ-Λια στο Καρς και ο άγιος των κεραυνών

20/07/2026 - 9:26πμ
Το μνημείο για τον Άγνωστο Στρατιώτη στο αλσύλλιο στη Νέα Κρώμνη Δράμας (φωτ.: Πύλη της Δράμας)
ΠΟΝΤΟΣ

Νέα Κρώμνη Δράμας: Ένα άγνωστο μνημείο για τον Άγνωστο Στρατιώτη – Εκεί όπου ενώθηκαν γηγενείς και πρόσφυγες

19/07/2026 - 8:48μμ
Αυλαία για το 28ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, στην Παναγία Σουμελά (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης, Καμπανίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΟΝΤΟΣ

«Η μνήμη δεν είναι μόνο ανάμνηση, αλλά ευθύνη» – Αυλαία στο 28ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων

19/07/2026 - 6:12μμ
(Εικ.: facebook.com/ profile.php?id/Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μνημείο ποντιακής λύρας στη Διποταμία Καστοριάς: Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια που έγιναν από τη Βούλα Πατουλίδου

19/07/2026 - 2:55μμ
Καρτ ποστάλ όπου εικονίζεται ναυπηγείο της Ινέπολης του Πόντου
ΠΟΝΤΟΣ

Το πλοίο της Ινέπολης: Ένα ζωντανό απολίθωμα της αρχαίας ναυπηγικής στον Εύξεινο Πόντο

19/07/2026 - 10:21πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/EUROKINISSI)

Οδηγός επιβίωσης για τα νέα ΕΣΠΑ: Πώς θα εξασφαλίσετε επιδότηση για την επιχείρησή σας

56 λεπτά πριν
Εξωτερική εικόνα από τον χώρο όπου διεξάγεται η δίκη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη (φωτ.: Λεωνίδας Τζέκας /EUROKINISSI)

Δίκη για τα Τέμπη: Μπλόκο της υποστήριξης της κατηγορίας στα αιτήματα αναβολής

1 ώρα πριν
(Φωτ.: state.gov)

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ταξιδιωτική οδηγία για αυξημένη επαγρύπνηση των Αμερικανών πολιτών παγκοσμίως

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/profile.php?id/

100 χρόνια Ροδόπολης: Eπετειακή εκδήλωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Πρόοδος»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Δακτύλιος Αθήνας: Έως πότε ισχύουν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία – Τι αλλάζει από τις 25 Ιουλίου

3 ώρες πριν
Εικόνα από το δέλτα του Αξιού Ποταμού (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ Βασίλης Βερβερίδης)

Αξιός: 84χρονος τσιμέντωσε τμήμα της κοίτης του ποταμού – Κατηγορείται για περιβαλλοντική υποβάθμιση

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign