pontosnews.gr
Τετάρτη, 4/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παραχωρήσεις με διολίσθηση

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

25/09/2021 - 9:25πμ
(Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)

(Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η παρακμιακή πολιτική της Αθήνας οδηγεί την Ελλάδα σε μια ήττα ιστορικών διαστάσεων. Για να μην φανεί το μέγεθός της και υπάρξουν επιπτώσεις στο πολιτικό σύστημα επιλέχθηκε η οδός της διολίσθησης.

Το κακό ξεκινά από τον μεγάλο, σε ηλικία όταν ζούσε, Καραμανλή με το Πρακτικό της Βέρνης (1976). Ελλάδα και Τουρκία συμφωνούν να μην κάνουν έρευνες σε περιοχές τις οποίες η Τουρκία αμφισβητεί – πρόκειται για περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η Ελλάδα χάνει το δικαίωμα να ερευνήσει την υφαλοκρηπίδα της και η Τουρκία, φυσικά, τίποτε. Μια απαράδεκτη συμφωνία.

Συνεχίζεται με το Νταβός, επί Ανδρέα Παπανδρέου την επομένη της υποτίθεται ελληνικής νίκης σε εκείνην την αντιπαράθεση της νύχτας της 3ης Μαρτίου 1987 που έφερε στα πρόθυρα στρατιωτικής ρήξης Ελλάδα και Τουρκία. Η Ελλάδα, μας είπαν, κέρδισε εκείνο το βράδυ διότι το τουρκικό πλοίο «Πίρι Ρέις» δεν θα παραβίαζε την ελληνική υφαλοκρηπίδα δέκα μίλια έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα στη θέση Μπάμπουρας για να κάνει έρευνες· εντούτοις η κυβέρνηση οδηγήθηκε στο Νταβός όπου για πρώτη φορά η Τουρκία έθεσε το σύνολο των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Ακολουθεί η περίοδος Σημίτη όπου οι διολισθήσεις πήραν τη μορφή κανόνων. Ίμια (απώλεια εδάφους – σε σοβαρές χώρες τέτοιες απώλειες τιμωρούνται με εξοβελισμό), Μαδρίτη (αναγνώριση ζωτικών συμφερόντων της Τουρκίας), Ελσίνκι (αναγνώριση θαλάσσιων συνοριακών διαφορών, εγκατάλειψη της πολιτικής ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων προς όφελος της διπλωματίας κ.ά).

Αυτά και άλλα είναι η βάση των σύγχρονων διολισθήσεων που στις μέρες μας παίρνουν ακραίες μορφές:

  • Αποχαρακτηρισμός ως ποινικού αδικήματος της αλιείας από τουρκικά πλοία στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Το σκεπτικό προφανώς θα ήταν να υποβαθμιστεί το αδίκημα για να μην απασχολεί την Αθήνα ένα ακόμη πρόβλημα.
  • Αποφασιστική διεκδίκηση από πλευράς Τουρκίας της «Γαλάζιας πατρίδας» ανοιχτά της Κρήτης. Αναγνωρίζουν στο νησί μόνο χωρικά ύδατα 6 ναυτικών μιλίων, με τους κυβερνώντες να κάνουν απλώς διαβήματα. Η περίπτωση παρενόχλησης του ερευνητικού πλοίου «Nautical Geo» που διενεργούσε έρευνες για τον East Med δείχνει ότι η Ελλάδα δεν υφίσταται ως ανεξάρτητη κυρίαρχη οντότητα.
  • Αδυναμία αντιμετώπισης του τουρκικού casus belli. Η επί χρόνια επικρεμάμενη απειλή χωρίς ελληνική αντίδραση δεν στερεί απλώς τα οφέλη από την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, αλλά υπονομεύει και την αξιοπιστία και το σεβασμό της χώρας.
  • Εγκατάλειψη του ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου. Ο εκάστοτε πρωθυπουργός στη γειτονική χώρα ασχημονεί επί των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών και η Αθήνα χαζεύει αμήχανα. Σε αντίθεση, και σε σύγκριση, με το Κόσοβο και την υποστήριξη που παρέχουν η σερβική κυβέρνηση και οι Σέρβοι πολίτες στους ομοεθνείς τους.
  • Παντελής εγκατάλειψη της Κύπρου.
  • Εγκατάλειψη των δικαιωμάτων του Πατριαρχείου, αλλά απαίτηση να τηρεί σκληρή στάση. Η κίνηση του Ελπιδοφόρου να συμμετάσχει στην τουρκική εκδήλωση στις ΗΠΑ ήταν απαράδεκτη λόγω της συμμετοχής του κατοχικού ηγέτη. Διαφορετικά, στον Ερντογάν το Πατριαρχείο και οι ομογενείς της Κωνσταντινούπολης βρήκαν υποστήριξη στα αιτήματά τους. Στα περισσότερα, όχι σε όλα, για να είμαστε ακριβείς. Και ό,τι πέτυχαν το πέτυχαν μόνοι ή με την καλή θέληση του Ερντογάν. Εύστοχα ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε μυωπική την αντίδραση της ελλαδικής και κυπριακής κυβέρνησης.
  • Ενώ η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση ύπαρξης της χώρας, η επιλογή φρεγατών καθυστερεί απαράδεκτα επικίνδυνα. Η δικαιολογία περί γραφειοκρατίας είναι μη αποδεκτή. Να αλλάξουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.
  • Η Ελλάδα δεν ξέρει τι θέλει. Καθυστερεί εξίσου επικίνδυνα η διαμόρφωση μιας Εθνικής Στρατηγικής και των θεσμών που θα την υποστηρίξουν.

Ένα φοβικό σύνδρομο έχει καταλάβει μια πολιτική ηγεσία ανέτοιμη να αντιμετωπίσει σκληρές καταστάσεις.

Ενώ η χώρα είναι γνωστό ότι από τη Μεταπολίτευση αντιμετωπίζει ρευστές καταστάσεις με την Τουρκία, οι πολιτικοί ηγέτες, ιδιαιτέρως από τον Σημίτη και μετά, αγνοούν τα στοιχειώδη περί σκληρής ισχύος. Είναι εντελώς απροετοίμαστοι, ενώ είναι βέβαιο ότι επί της θητείας τους θα κληθούν να αντιμετωπίσουν κάποιας μορφής σοβαρή κρίση με την Τουρκία.

Ένα σχολείο υποψηφίων πρωθυπουργών που θα εκπαιδεύονται στην αντιμετώπιση κρίσεων είναι απαραίτητο.

Η φοβική αντίληψη έχει περάσει και στην κοινωνία, η οποία σε οποιαδήποτε επισήμανση των διολισθήσεων επαναλαμβάνει το ρεφρέν: τι θέλετε, να κάνουμε πόλεμο με την Τουρκία για έναν βράχο, για τα πετρέλαια που θα τα εκμεταλλευτούν οι ξένοι, για τα ψάρια;

Η διολίσθηση είναι επικίνδυνη. Έχει φθάσει σε επικίνδυνο σημείο. Και το σύστημα γενικότερα, όχι μόνο το πολιτικό, έχει αποφασίσει να την αποδεχθεί.

Έχω πάψει εδώ και καιρό να αναφέρομαι στην έννοια της πατρίδας. Δεν συγκινεί πλέον, παρά ελάχιστους. Τη θεωρούν αναχρονισμό. Υπάρχει όμως μια κρατική υπόσταση (ας μην την πούμε πατρίδα), μια νομική οντότητα τα δικαιώματα της οποίας βοηθούν στην επιβίωση ενός λαού (ούτε για έθνος μιλάω πια). Η απεμπόληση αυτών των δικαιωμάτων θα δημιουργήσει σοβαρό υπαρξιακό πρόβλημα σ’ αυτήν την κρατική υπόσταση και στο λαό που εγκαταβιεί.

Αυτό θα έχει επιπτώσεις σε όλους μας. Δεν ενοχλεί ούτε αυτό.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο χορτασμός των πεντακισχιλίων (πηγή: Wikivorker / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους πέντε άρτους (Μέρος Α’)

3/02/2026 - 9:34πμ
Στρατιώτης του συριακού στρατού κοντά στις γραμμές εμπλοκής με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από την πόλη Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, 23 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Ahmad Fallaha)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε κίνδυνο οι μειονότητες στη Συρία

1/02/2026 - 4:04μμ
Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Τετελεσμένα δημιουργεί η Τουρκία με τις NAVTEX – Με τη σιωπή της κυβέρνησης

31/01/2026 - 9:31πμ
Οι γερουσιαστές
Richard Blumenthal (αρ.) και Lindsey Graham, τον Μάιο του 2025 στην Ουκρανία (φωτ. αρχείου: EPA/ UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE)
ΓΝΩΜΕΣ

Αλλάζει η στάση των ΗΠΑ στο Κουρδικό;

30/01/2026 - 3:58μμ
Ο Μαζλούμ Άμπντι επικεφαλης των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/ File:Mazlum_Ebdî)
ΓΝΩΜΕΣ

H προδοσία των Κούρδων και η επίθεση στο Ιράν

25/01/2026 - 4:43μμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πριν φύγει από το Νταβός, την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου (φωτ.: 
EPA/ Laurent Gillieron)
ΓΝΩΜΕΣ

Και ο άγιος φοβέρα θέλει

24/01/2026 - 10:02πμ
Η βάπτιση του Ιησού σε έργο των Andrea del Verrocchio και Leonardo da Vinci (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στα άγια Φώτα (Μέρος Γ’)

20/01/2026 - 9:32πμ
Ιρανός περπατάει μπροστά από ένα πυροσβεστικό όχημα που κάηκε κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA/ Abedin Taherkenareh)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί ανησυχεί η Τουρκία για το Ιράν

18/01/2026 - 4:14μμ
Από διαδήλωση συμπαράστασης στον ιρανικό λαό, στην Ουάσινγκτον (φωτ.: Ted Eytan  / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Ιράν: Μπορεί να αλλάξει χωρίς κατάρρευση;

17/01/2026 - 9:34πμ
(Φωτ.: Paul Shaw / Crown Copyright / flickr.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Μέγιστη υποκρισία

16/01/2026 - 4:28μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αυτοκίνητο περνά μέσα από πλημμυρισμένο δρόμο (φωτ.: EUROKINISSI /Μιχάλης Καραγιάννης)

Έκτακτο δελτίο καιρού: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και άνεμοι έως 9 μποφόρ

22 λεπτά πριν
Η τιμητική επιγραφή των ρωμαϊκών χρόνων βρέθηκε στις αρχές του 1916 από το 8ο βασιλικό τάγμα Σκώτων τυφεκιοφόρων (φωτ.:  Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης)

Μια επιγραφή που «αναδύθηκε» μέσα στον πόλεμο, κοντά στη Θεσσαλονίκη

46 λεπτά πριν
Ο Γιώργος Παρχαρίδης ως πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ) στις εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού που είχε διοργανώσει το 2015 η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης: Ψήφισμα για την εκδημία του Γιώργου Παρχαρίδη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: freepik)

Διεθνής Ημέρα Κατά του Καρκίνου: Τέσσερις στους δέκα καρκίνους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί – Κυριότερη αιτία το κάπνισμα

2 ώρες πριν
Η κύρια όψη του Πολιτιστικού Κέντρου Μικρασιατικής Μνήμης  (φωτ.: Facebook / Νίκος Σταυρέλης)

Κέντρο Μικρασιατικής Μνήμης Κορίνθου: Ένα έργο σε αναμονή, μια μνήμη σε δοκιμασία

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)

Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Ημερίδα μνήμης και πολιτικού στοχασμού για έναν ανήσυχο Πόντιο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign