pontosnews.gr
Δευτέρα, 24/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τάγμα Εθελοντών Πόντου: Στη μικρασιατική εκστρατεία για διπλωματικούς λόγους

Η συγκρότησή του ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1919

26/08/2021 - 10:38πμ
Μνημόσυνο ΧΙ Μεραρχίας υπέρ των πεσόντων στο μικρασιατικό μέτωπο (1919-1922). Πηγή: Χαρτογραφική Υπηρεσία Στρατού – Στρατιά Μικράς Ασίας. Αρχείο Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Μνημόσυνο ΧΙ Μεραρχίας υπέρ των πεσόντων στο μικρασιατικό μέτωπο (1919-1922). Πηγή: Χαρτογραφική Υπηρεσία Στρατού – Στρατιά Μικράς Ασίας. Αρχείο Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μετά το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου –και για διπλωματικούς λόγους, όπως εξηγούσε ο έφεδρος υπολοχαγός Ξενοφών Κ. Άκογλους– από τον Αύγουστο του 1919 ξεκίνησε η συγκρότηση στρατιωτικών μονάδων με εθελοντές αποκλειστικά ποντιακής καταγωγής.

Το Τάγμα Εθελοντών Πόντου, όπως ονομάστηκε, εστάλη στο μικρασιατικό μέτωπο.

Σε άρθρό του στην Ποντιακή Εστία, ο Ξενοφών Άκογλους, που υπηρέτησε και ως διοικητής λόχου, εξηγούσε ότι οι διπλωματικοί λόγοι προέκυψαν από τη Συνδιάσκεψη των Δυνάμεων της Αντάντ για τη σύναψη ειρήνης μετά το τέλος του πολέμου, καθώς τότε είχε διαφανεί η επιδίωξη να υπάρξει αλλαγή του πολιτικού καθεστώτος του Πόντου.

Έτσι, μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου του 1919 στην Αθήνα είχε συγκροτηθεί ένα τάγμα πεζικού με πάνω από 1.000 οπλίτες, ένας ουλαμός έφεδρων αξιωματικών στο οποίο υπηρετούσαν και 19 Έλληνες ποντιακής καταγωγής και μία πυροβολαρχία.

Επίσης, στη Θεσσαλονίκη συγκροτήθηκε ένα τάγμα πεζικού από τέσσερις λόχους τυφεκιοφόρων, με δύναμη που ξεπερνούσε τους 1.000 οπλίτες.

Ξενοφών Κ. Άκογλους (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)

Ο Ξενοφών Άκογλους έγραψε σχετικά: «Κατά Ιανουάριον ή Φεβρουάριον του 1920 το Τάγμα Εθελοντών Πόντου προωθήθη εις Σμύρνην με διοικητήν τον ταγ/χην πεζ. Τσακμάκην Νικόλαον. Είχε δύναμιν 1.000 και πλέον ανδρών, οργανωμένων εις 4 λόχους πεζικού, καθαρώς τυφεκιοφόρων, ωπλισμένων με όπλα μάνλιχερ.

»Ταχθέν εκεί το τάγμα υπό τας διαταγάς του Φρουραρχείου Σμύρνης, εξετέλει υπηρεσίαν φρουράς της πόλεως.

»Ο Ουλαμός Εφέδρων Αξ/κών ηκολούθησε το τάγμα εις Σμύρνην, όπου εσυνέχισε την εκπαίδευσίν του επί τι χρονικό διάστημα, μεθ΄ ο οι ουλαμίται ωνομάσθησαν λοχίαι.

Σχεδόν ταυτοχρόνως απεστάλησαν και οι άνδρες της πυροβολαρχίας απευθείας εξ Αθηνών εις Σμύρνην».

Στα μέσα Μαΐου του 1920 το τάγμα των εθελοντών μαζί με άλλα δύο αποτέλεσαν το Σύνταγμα Ασφαλείας Σμύρνης. Έπειτα ονομάστηκε 17ο Σύνταγμα Πεζικού και εντάχθηκε στη Μεραρχία Μαγνησίας, η οποία αργότερα ονομάστηκε ΧΙ Μεραρχία.

Στη συνέχεια όσοι Πόντιοι εθελοντές είχαν στρατεύσιμη ηλικία έμειναν στη μεραρχία, ενώ οι υπόλοιποι αποτέλεσαν μία ξεχωριστή μονάδα την οποία διοίκησαν αρχικά ο Ξενοφών Άκογλους και έπειτα ο Αιμίλιος Δάλμαρ.

Η μονάδα αυτή αποτέλεσε το 6ο Τάγμα Μετόπισθεν Στρατιάς και μεταφέρθηκε στην Πάνορμο τον Ιούλιο. Αργότερα, η ίδια μονάδα έγινε το 2ο Τάγμα του 48ου Συντάγματος που είχε έδρα το Μπαλούκεσερ του βιλαετιού της Προύσας.

Τον Ιανουάριο του 1921 με διαταγή του υπουργείου Στρατιωτικών όλοι οι Πόντιοι εθελοντές απολύθηκαν. Πολλοί, ωστόσο, έμειναν στην ίδια μονάδα ως το τέλος της μικρασιατικής εκστρατείας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καρτ ποστάλ για την επέτειο της Επανάστασης των Νεότουρκων της 24ης Ιουλίου 1908, με το σύνθημα «Ζήτω η πατρίδα, ζήτω το έθνος, ζήτω η ελευθερία» στα οθωμανικά τουρκικά και τα γαλλικά, και μια φωτογραφία του Ενβέρ Πασά (πηγή: commons. wikimedia.org/wiki/File:1908-mesrutiyet.jpg)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι Ρωμιοί βουλευτές στην Οθωμανική Βουλή και οι τρεις εκλογικές αναμετρήσεις (1908-1918)

21/08/2026 - 10:22πμ
Στιγμιότυπο από την υποδοχή του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη, 1919 (πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους - Τμήμα Σύρου / Συλλογή Μάνου Ελευθερίου)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Μικρασιατική Καταστροφή: «Οι Έλληνες δεν οφείλουν να απολογηθούν»

17/08/2026 - 8:46μμ
Άνδρες της 9ης Μεραρχίας Πεζικού βαδίζουν στην Αλμυρά Έρημο κατά την προέλαση προς τον Σαγγάριο, τον Αύγουστο του 1921 (φωτ.: Ελληνικός Στρατός / Wikimedia Commons)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Μάχη του Σαγγαρίου 1921: Μια στρατιά χωρίς ψωμί, 65 χιλιόμετρα από την Άγκυρα

9/08/2026 - 1:42μμ
Οι δύο όψεις της σημαίας του Ελληνικού Τάγματος Πεζικού της Μπαλακλάβας το 1779, με την επιγραφή σε Ελληνικά και Ρωσικά «Υπέρ Πίστεως και Ελευθερίας» (πηγή: А.В. Висковатов, «Историческое описание...»)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Κριμαία: Το Ελληνικό Τάγμα Πεζικού της Μπαλακλάβας – Ο διττός ρόλος και η δράση του στα 80 χρόνια της ιστορίας του

5/08/2026 - 8:15μμ
Ο Ισμέτ Πασάς (αριστερά) στη Συνδιάσκεψη της Λοζάνης, στις 21 Νοεμβρίου 1922 (φωτ.: Agence Rol / Bibliothèque nationale de France / Wikimedia Commons)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Λοζάνη: Όταν ο Ισμέτ Πασάς επιστράτευσε τον Βολταίρο για την «οθωμανική ανεκτικότητα»

5/08/2026 - 10:09πμ
17/30 Ιουλίου 1916: Ο δήμαρχος Τραπεζούντας Ιωάννης Τριφτανίδης προσφωνεί τον μεγάλο δούκα Νικολάι Νικολάγιεβιτς. Δίπλα του ο μητροπολίτης Χρύσανθος (φωτ.: Αρχείο Επιτροπής Ποντιακών Μελετών / Wikimedia Commons)
ΙΣΤΟΡΙΑ

«Οθωμανός κατάσκοπος» ο Χρύσανθος; Η εντολή του Ρώσου αρχιστράτηγου που έβαλε στο στόχαστρο τον μητροπολίτη Τραπεζούντας

30/07/2026 - 7:32μμ
Η «Πριγκίπισσα της Τραπεζούντας» όπως πέρασε στη δυτική φαντασία: λεπτομέρεια από την τοιχογραφία του Πιζανέλλο, «Άγιος Γεώργιος και η πριγκίπισσα της Τραπεζούντας», στη Sant’Anastasia της Βερόνας (πηγή: Wikimedia Commons / Public Domain)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Πώς οι πριγκίπισσες της Τραπεζούντας έγιναν η μυστική διπλωματία των Μεγάλων Κομνηνών

10/07/2026 - 9:16πμ
Πώς έμοιαζε η Ζωή-Σοφία Παλαιολογίνα, βάσει της μελέτης των οστών της (πηγή: Sergey Nikitin)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ζωή-Σοφία Παλαιολογίνα: Βυζαντινή πριγκίπισσα και πρώτη τσαρίνα της Ρωσίας

8/07/2026 - 9:44πμ
Ο χάρτης της περιοχής του Αϊβαλίου και το επιστολικό δελτάριο που δείχνει την πόλη προέρχονται από το αρχείο της Εγκυκλοπαίδειας Μείζονος Ελληνισμού. Κάτω, ο χάρτης που δείχνει τη Μάχη των Δερβενακίων και μέρος του πίνακα που δημιούργησε ο Θεόδωρος Βρυζάκης. Η σύνθεση της εικόνας έγινε με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης
ΙΣΤΟΡΙΑ

Από τις φλόγες του Αϊβαλιού στα Δερβενάκια – Οι άγνωστοι Μικρασιάτες αγωνιστές του 1821

2/07/2026 - 1:26μμ
Από πιστοποιητικά που εκδόθηκαν από την Ένωση Ποντίων Πατρών και Περιχώρων «Η Αναγέννησις» και την Ανεξάρτητο Προσφυγική Ένωση Πατρών και Περιχώρων (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΙΣΤΟΡΙΑ

«Από πού είστε;»: Τα έγγραφα που χρειάζονταν οι πρόσφυγες για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους στην Ελλάδα

11/06/2026 - 9:55πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανασκαφές στη μνημειακή εκκλησία των αρχών του 5ου αιώνα στην αρχαία Άντανδρο (φωτ.: IHA)

Μικρά Ασία: Εκκλησία 1.600 ετών έρχεται στο φως στην αρχαία Άντανδρο

16 λεπτά πριν
Οι σημαίες της ΕΕ και της Ουκρανίας στην έδρα του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες (φωτ.: ΕPA / Stefanie Le Cocq)

Γιατί η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει για πολύ να βοηθά την Ουκρανία

39 λεπτά πριν
Αστυνομικοί που κλήθηκαν στη Νέα Σμύρνη. Στην είσοδο της πολυκατοικίας βρέθηκαν η 45χρονη και ο 48χρονος (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Γυναικοκτονία στη Νέα Σμύρνη: Την κλώτσησε, την ανάγκασε να γονατίσει και την πυροβόλησε στο κεφάλι

1 ώρα πριν
Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο, για τα Εννιάμερα της Παναγίας, 23 Αυγούστου 2026. Η φωτογραφία είναι από τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου Παντελή Τσακίρη (πηγή: Facebook / pantelis.tsakiris.5)

Τουρκία: «Ζήτημα κυριαρχίας» η Σουμελά για το think tank της «Γαλάζιας Πατρίδας»

1 ώρα πριν
Ζέστη και υψηλές θερμοκρασίες στην Αθήνα. Δευτέρα 24 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Καύσωνας: Επιμένουν τα 40άρια – Πού θα φτάσει τους 42 βαθμούς ο υδράργυρος

2 ώρες πριν
Ο Παύλος Τσακιρίδης σε εορταστικό τραπέζι, 24 Αυγούστου 2015 (φωτ.: Δημήτρης Δάπης)

Έφυγε από τη ζωή ο Πόντιος εκπαιδευτικός Παύλος Τσακιρίδης – Έκανε τη μνήμη έργο ζωής

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV