pontosnews.gr
Σάββατο, 3/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γιατί η Τουρκία αρνείται να κοιτάξει κατάματα την ιστορία της;

Γράφει ο Μάρκος Τρούλης

29/04/2021 - 10:13πμ
(Φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)

(Φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο σπουδαίος Τούρκος ιστορικός και κοινωνιολόγος Taner Akçam παραθέτει τα λόγια του Joseph Pomiankowski, στρατιωτικού ακολούθου στην πρεσβείας της Αυστρίας στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ 1909 και 1919: «Μεγάλος αριθμός Τούρκων διανοουμένων είχε εκφράσει ειλικρινά το αίσθημα ότι ο λόγος για τον οποίο η Οθωμανική Αυτοκρατορία απώλεσε πολλές επαρχίες στην Ευρώπη και στην Ασία τα τελευταία χρόνια –και γενικότερα τους δύο τελευταίους αιώνες– εντοπίζεται πρωτίστως στην υπερβολικά ανθρωπιστική συμπεριφορά [sic] των προηγούμενων σουλτάνων. Αυτό που θα έπρεπε να είχαμε κάνει ήταν είτε να εξισλαμίσουμε με τη βία τον πληθυσμό των επαρχιών, είτε να τους εξοντώσουμε ολοκληρωτικά».

Άλλωστε η φράση ότι «μετά τον πόλεμο ούτε ένας Αρμένιος δεν θα έχει απομείνει στην Τουρκία» μαρτυρούσε τις αληθινές προθέσεις των Τούρκων αξιωματούχων, όπως αποτυπώθηκαν –μεταξύ άλλων– και στα ψηφίσματα του Οθωμανικού Κοινοβουλίου του 1914.

Η στρατηγική εξόντωσης των αλλοεθνών, οι οποίοι στη φάση της διαμόρφωσης της τουρκικής εθνικής ταυτότητας τύγχανε να είναι κατ’ ουσίαν οι αλλόθρησκοι, περιελάμβανε φυσικά και τους Έλληνες, με τα λόγια του Henry Morgenthau να είναι χαρακτηριστικά: «Ο Bedri Μπέης, ο διοικητής της Αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη, είπε ο ίδιος σε έναν από τους γραμματείς μου ότι οι Τούρκοι είχαν εκδιώξει τους Έλληνες με τέτοια επιτυχία ώστε είχαν αποφασίσει να εφαρμόσουν την ίδια μέθοδο και για όλες τις άλλες φυλές της Αυτοκρατορίας».

Η εν λόγω στρατηγική τεκμαίρει εξ ορισμού τον όρο «γενοκτονία», ο οποίος αφορά τη μαζική εξόντωση εθνοτικών ομάδων κατά τρόπο συντεταγμένο και κατ’ εφαρμογή πολιτικής απόφασης.

Για να γίνει σαφές και να διαφοροποιηθεί ευκρινώς από την εθνομηδενιστική συνθηματολογία: Δεν αφορά 5, 10 ή 100 επαίσχυντα εγκλήματα τα οποία πραγματοποιήθηκαν μεμονωμένα από θερμόαιμους στρατιώτες ή και αξιωματικούς. Η γενοκτονία αναφέρεται στη συστηματική και οργανωμένη εξόντωση και γι’ αυτό το λόγο γι’ αυτήν απολογούνται ολόκληρα εθνοκράτη και όχι μόνο κάποια συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα.

Η γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής αποτέλεσε μέρος του ευρύτερου Ανατολικού Ζητήματος, το οποίο συνίσταται στην τύχη των εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στη συμπαρομαρτούσα διαμόρφωση των σφαιρών επιρροής των Μεγάλων Δυνάμεων εξ αφορμής και επ’ ευκαιρία του επί αιώνες διαπιστωμένου «μωσαϊκού» εθνών και θρησκειών.

Έως και σήμερα η Τουρκία ταλανίζεται από την έλλειψη εσωτερικής συνοχής και την αδυναμία εξασφάλισης της πίστης και της νομιμοφροσύνης του ανθρωπολογικού υποκειμένου προς το κράτος της Άγκυρας.

Προς τούτο, οι Κούρδοι είναι «τρομοκράτες» και δεν αναγνωρίζονται ως ένας ετεροπροσδιοριζόμενος λαός που επιθυμεί την αυτοδιάθεσή του. Το επίσημο τουρκικό κράτος δεν επιχειρηματολογεί περί του βαθμού σεβασμού των μειονοτικών δικαιωμάτων των Κούρδων, αλλά δεν τους αναγνωρίζει ως κάτι διακριτό και τους θεωρεί συλλήβδην «εγκληματίες».

Η συγκαιρινή διαχείριση του Κουρδικού εξηγεί πολλά όσον αφορά την άρνηση της Τουρκίας να κοιτάξει κατάματα το –οθωμανικό και τουρκικό– παρελθόν της.

Οπωσδήποτε υπάρχει η προσπάθεια αποφυγής των νομικής φύσης συνεπειών, όπως λ.χ. αποζημιώσεις απογόνων των θυμάτων. Εντούτοις, το βασικό πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι εν λόγω γενοκτονικές πολιτικές απηχούν την ίδια την ιδιοσυστασία της γένεσης και της πορείας του τουρκικού εθνοκράτους, το οποίο δημιουργήθηκε μέσω της εκ των άνω συγκόλλησης ετεροπροσδιορισμών.

Με άλλα λόγια, οι βίαιοι εξισλαμισμοί και οι γενοκτονίες συνιστούν το θεμέλιο λίθο για μια «τουρκική εθνική ταυτότητα» κατά τα λοιπά τεχνητή και δημιουργηθείσα ακριβώς προκειμένου το τουρκικό κράτος να είναι βιώσιμο. Η ενδεχόμενη αμφισβήτηση αυτού του παρελθόντος θέτει σε αμφισβήτηση ολόκληρο το οικοδόμημα, το οποίο είναι υπό μακροϊστορικούς όρους νέο.

Μήπως δεν είχαμε αντίστοιχες πρακτικές στην «πεφωτισμένη» Εσπερία; Προφανώς παρατηρούνται τέτοιες πρακτικές στη Δυτική Ευρώπη και στη Βόρειο Αμερική με γνώμονα την ομογενοποίηση των εσωτερικών των αναδυόμενων τότε κρατών, ενώ επ’ αυτού μας πληροφορεί αναλυτικά ο Adam Watson μέσω του έργου του Η εξέλιξη της διεθνούς κοινωνίας.

Ωστόσο, ο ίδιος ο Watson αναφέρει επίσης ότι τις συχνές βιαιοπραγίες και λεηλασίες της μεσαιωνικής Ευρώπης «συνήθως τις καταδίκαζαν οι υπεύθυνοι άνθρωποι της αριστοκρατίας και του κλήρου», έχοντας ως βασικό μέλημα να δικαιολογήσουν το πολεμικό γεγονός και να το εναρμονίσουν παντοιοτρόπως με ένα συγκεκριμένο κώδικα «αξιών» (βλ. Just War Theory). Διαμέσου αυτής της διαδικασίας του –έστω επίπλαστου– «εξαγνισμού», τα εν λόγω κράτη πέτυχαν να δημιουργήσουν ένα κρατικό αφήγημα ή τρόπον τινά έναν «κώδικα ηθικής», ο οποίος είναι ο άξονας της εθνοκεντρικής προσέγγισής τους και της ιστορικής αναφοράς τους.

Στην περίπτωση της Τουρκίας μια τέτοια προσπάθεια μάλλον θα οδηγείτο σε τέλμα και αυτό σχετίζεται με τη χρονική εγγύτητα στα γεγονότα, τις ζωντανές μνήμες λόγω πλήθους τεκμηρίων και της δύναμης της εικόνας (φωτογραφικά και κινηματογραφικά τεκμήρια), αλλά κυρίως την άρρηκτη σχέση της παρούσας κρατικής δομής με εκείνη που διέπραξε αυτά τα εγκλήματα.

Ενδεχομένως καθ’ υπερβολή αξίζει να επισημανθεί ότι ενώ στις περιπτώσεις της Κεντρικής Ευρώπης κάποιος πρέπει να ανατρέξει λ.χ. στον Οίκο των Αψβούργων, στην περίπτωση της Τουρκίας δεν έχει παρά να εντρυφήσει στο παρόν εθνοκρατικό καθεστώς, το οποίο συνιστά συνέχεια του εν λόγω ιστορικού κεκτημένου.

Η Τουρκία αδυνατεί να κοιτάξει κατάματα την ιστορία γιατί θα τότε θα κοιτάξει το σημερινό αποκρουστικό εαυτό της, τις σημερινές γενοκτονικές πρακτικές εις βάρος των Κούρδων στα νοτιοανατολικά σύνορά αλλά και εντός του συριακού εδάφους, την καταπάτηση κάθε έννοιας ανθρώπινου δικαιώματος και την καταπίεση ακόμη και ολιγομελών πλέον κοινοτήτων, όπως η ελληνική της Πόλης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Φωτογραφία που παραχωρήθηκε από τη Σερβική Προεδρία απεικονίζει τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, να πραγματοποιεί δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης πριν υπογράψει την επίσημη επιστολή παραίτησής του στο Βελιγράδι, Σερβία, 27 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA/ DIMITRIJE GOLL/ SERBIAN PRESIDENCY)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι εκλογές στη Σερβία και οι γεωπολιτικές ισορροπίες

3/10/2026 - 9:28πμ
O Χαλίφα Χάφταρ όταν είχε έρθει στην Ελλάδα (φωτ. αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA / Γιάννης Κολεσίδης)
ΓΝΩΜΕΣ

Γεωπολιτική μυωπία ή κάτι άλλο;

2/10/2026 - 4:02μμ
Ο Ιησούς και οι δέκα παρθένες σε εικονογράφηση κώδικα που φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (πηγή: getarchive.net)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους ΙΙ (Μέρος Γ’)

29/09/2026 - 9:52πμ
Άποψη του Καστελόριζου (δεξιά) και των τουρκικών ακτών (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις θάλασσες θα κριθεί το παιχνίδι

28/09/2026 - 3:44μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΓΝΩΜΕΣ

Χώρα υπό περιορισμόν

26/09/2026 - 9:31πμ
Ερντογάν και Τραμπ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που έγινε στην Άγκυρα στις 8 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο Τραμπ, η γεωπολιτική των δισεκατομμυρίων και η Τουρκία

25/09/2026 - 3:35μμ
Εικόνα από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Καστελλόριζο (φωτ.: Γρ.Τύπου Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος/ EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε λίγο θα πηγαίνουμε στα νησιά με διαβατήριο;

23/09/2026 - 8:33πμ
«Η παραβολή των σοφών και ανόητων παρθένων» (1822), από τον Ουίλιαμ Μπλέικ (πηγή: freechristimages.com / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους ΙΙ (Μέρος Β’)

22/09/2026 - 9:54πμ
Μαχητής των Χούθι φρουρεί διαδήλωση κατά της Σαουδικής Αραβίας στη Σαναά, ενώ χιλιάδες υποστηρικτές του κινήματος διαμαρτύρονται για τη σαουδαραβική στρατιωτική επέμβαση, εν μέσω κλιμάκωσης των συγκρούσεων κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα και το Μπαμπ ελ Μαντέμπ (φωτ.: EPA / Yahya Arhab)
ΓΝΩΜΕΣ

Θέλει αρετή και τόλμη

20/09/2026 - 3:31μμ
Yδρόγειος σφαίρα (φωτ.: Pixabay / Mark Robinson)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε κρίσιμη καμπή ο πλανήτης

18/09/2026 - 4:08μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μέρος από τα λείψανα του τσάρου Σαμουήλ της Βουλγαρίας στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη (φωτ. αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ)

Ιστορική συμφωνία Ελλάδας-Βουλγαρίας για την επιστροφή 48 ιερών κειμηλίων μετά από έναν αιώνα

17 λεπτά πριν
Φωτογραφία που παραχωρήθηκε από τη Σερβική Προεδρία απεικονίζει τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, να πραγματοποιεί δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης πριν υπογράψει την επίσημη επιστολή παραίτησής του στο Βελιγράδι, Σερβία, 27 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA/ DIMITRIJE GOLL/ SERBIAN PRESIDENCY)

Οι εκλογές στη Σερβία και οι γεωπολιτικές ισορροπίες

42 λεπτά πριν
Εικόνα από το χθεσινό ρωσικό πλήγμα στο Χάρκοβο (φωτ.: EPA/SERGEY KOZLOV)

Ουκρανία: Ρωσικό πλήγμα στη Βόρεια Γέφυρα του Κιέβου παραλύει τις μετακινήσεις στον Δνείπερο

1 ώρα πριν

Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης: Διαδικτυακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια της ΔΕΘ

2 ώρες πριν
Κακοκαιρία στη Κρήτη. Περιοχή Γούβες του Δήμου Χερσονήσου (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Συνεχίζεται η κακοκαιρία στην Κρήτη – Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση σε όλη τη χώρα

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο σπό το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει το νησί της Κρήτης (φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Ζουριδάκης)

Κρήτη: Ήχησε 112 σε όλο το νησί για την κακοκαιρία – Κλειστοί δρόμοι και σχολεία

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV