pontosnews.gr
Σάββατο, 17/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τα 101 χρόνια της συμπληρώνει η ΑΕΚ, πρεσβεύοντας την περηφάνια της προσφυγιάς

101 χρόνια ιστορίας, αγώνων, τίτλων και υψηλών διακρίσεων εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων

13/04/2025 - 11:36πμ
(Φωτ.: aek.gr)

(Φωτ.: aek.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τα 101 χρόνια της γιορτάζει σήμερα η ΑΕΚ, η ομάδα που ιδρύθηκε με σημαία την προσφυγιά και τις μνήμες από τις αλησμόνητες πατρίδες.

Δύο χρόνια μετά τον μεγάλο διωγμό των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, το 1924 μια παρέα προσφύγων της Πόλης προέβη σε μία κίνηση σταθμό στην αθλητική και όχι μόνο ιστορία της Ελλάδας. Η ανάγκη για τη δημιουργία ενός συλλόγου, ο οποίος θα μπορούσε να ενώσει τα όνειρά τους, έφερε στο προσκήνιο μια από τις μεγαλύτερες ομάδες που «γεννήθηκαν» στην Ελλάδα. Τρία γράμματα, μια ιστορία: Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως…

«Μια ιστορία από την Πόλη…» τραγουδούν οι οπαδοί της ΑΕΚ, καθώς η προσφυγική της καταγωγή την ορίζει και την καθορίζει από το 1924.

Στις 13 Απριλίου του 1924 στο κατάστημα αθλητικών ειδών του Αιμίλιου και του Μενελάου Ιωνά στην οδό Βερανζέρου στην Ομόνοια, ύστερα από απόφαση του Σπανούδη, του Ελεόπουλου, των αδερφών Ιωνά, του Δημόπουλου και των άλλων παιδιών, δημιουργήθηκε η ΑΕΚ. Οι άνθρωποι αυτοί εμπνεύστηκαν την σύσταση ενός συλλόγου που θα πρεσβεύει τις αξίες των προσφύγων της Πόλης και θα μπορέσει να τους δώσει πίσω τη χαμένη τους περηφάνια. Μια ομάδα που θα ταυτίζεται με την προσφυγιά και τις αλησμόνητες πατρίδες.

Πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ ήταν ο δημοσιογράφος, και μετέπειτα βουλευτής και υπουργός στην κυβέρνηση Βενιζέλου Κωνσταντίνος Σπανούδης, αντιπρόεδρος ο καθηγητής Νίκος Ελεόπουλος, ενώ μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου αποτελούσαν οι Τιμολέων Τάγαρης, Μενέλαος Καροτσιέρης, Μίλτος Ιερεμιάδης και βέβαια ο Ιωνάς (αργότερα διετέλεσε και πρόεδρος) και Δημόπουλος.

Το καταστατικό κατατέθηκε στις 7 Ιουλίου του 1924 και στις 18 Σεπτεμβρίου το Πρωτοδικείο Αθηνών αναγνώρισε τη σύσταση του αθλητικού σωματείου με την επωνυμία Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως.

Η ομάδα που ενσάρκωσε τις μνήμες και τα αθλητικά όνειρα των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να αφήσουν τις πατρογονικές τους εστίες και να έρθουν πρόσφυγες στη μητέρα Ελλάδα, άρχισε να μεγαλώνει και να τους κάνει υπερήφανους με τους εντός γηπέδων αγώνες της.

Διακρίσεις, τίτλοι και παράσημα

Στα 100 της χρόνια και τι δεν πέτυχε. Με τον ιδρώτα λίγων προσφυγόπουλων έφτιαξε πρόχειρα το πρώτο της σπίτι και να το εξελίξει στο ωραιότερο ιδιόκτητο γήπεδο στην Ελλάδα. Δημιούργησε πολύ γρήγορα μία μεγάλη ποδοσφαιρική δύναμη εντός συνόρων και να αρχίσει να κατακτά τίτλους. Η ΑΕΚ έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που προκρίθηκε σε προημιτελική φάση ευρωπαϊκού κυπέλλου και η μοναδική με συμμετοχή στους «8» και στα τρεις διοργανώσεις της UEFA.

Κατάφερε να σηκώσει ολόκληρη την Ελλάδα στις πλάτες της με το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο του ελληνικού αθλητισμού το 1968 και την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων στο μπάσκετ κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ προσέλευσης φιλάθλων και περνώντας στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες. Ανέδειξε τεράστιες φυσιογνωμίες αθλητών και ποδοσφαιριστών, που αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Προκρίθηκε στους «4» του Κυπέλλου UEFA το 1977, ανατρέποντας ήττα με 3-0 στο πρώτο ματς. Έπαιξε το ωραιότερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα την τριετία (1992-94) των τριών συνεχόμενων πρωταθλημάτων. Αψήφησε τον πόλεμο και αγωνίστηκε κόντρα στις βόμβες του ΝΑΤΟ στο Βελιγράδι το 1999.

Το 2013 η ΑΕΚ έζησε τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία της, γνωρίζοντας τον υποβιβασμό στη Γ’ Εθνική, αλλά επέστρεψε πιο δυνατή. Το 2016 κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας και το 2018 αναδείχτηκε πρωταθλήτρια. Στο μπάσκετ ξεπέρασε τα δύσκολα χρόνια, το 2018 κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας και το Basketball Champions League, ενώ το 2019 έβαλε και το πρώτο Διηπειρωτικό στη συλλογή των τροπαίων της. Το 2020 συνεχίστηκε το σερί τίτλων, με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας. Επιτυχίες η ΑΕΚ έχει και στα άλλα της τμήματα, όπως το βόλεϊ, το χάντμπολ, τον στίβο.

Σήμερα, η Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως συμπληρώνει 100 ένδοξα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων τίμησε τον ελληνικό αθλητισμό εντός και εκτός συνόρων, έχοντας πάντα ως οδηγό το εμπνευσμένο από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία έμβλημά της, τον Δικέφαλο Αετό, να ατενίζει περήφανα σε Ανατολή και Δύση και φυσικά μέσω των χρωμάτων της… του κίτρινου και του μαύρου.

Επιστροφή στα άγια χώματα και την «Αγια-Σοφιά – OPAP Arena»

Το όνειρο των φίλων της ΑΕΚ για δύο δεκαετίες δεν ήταν άλλο από το γήπεδο στη Νέα Φιλαφέλφεια. Το όνειρο έγινε πραγματικότητα τον Σεπτέμβριο,  καθώς στις 30/9/2022 η Ένωση επέστρεψε στο σπίτι της. Στα λαμπρά εγκαίνια της «Αγια-Σοφιά – OPAP Arena», δεν έλειψε κανείς. Ολες οι μεγάλες δόξες της ήταν εκεί, ακόμα και αυτοί που δεν πρόλαβαν να δουν το γήπεδο ολοκληρωμένο, καθώς η ΑΕΚ και οι φίλοι της φρόντισαν να τους θυμηθούν και να τους τιμήσουν. Το πανό «παππού γύρισες σπίτι σου» και το σύνθημα «πατέρα το γήπεδο έγινε», μαζί με βίντεο γεμάτο μνήμες και θύμησες από το ένδοξο παρελθόν της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια ήταν ενδεικτικά της βραδιάς εκείνης, που δεν θα την ξεχάσει κανείς. Το νέο γήπεδο έδωσε στην ομάδα τη δυναμική που της έλειπε στα τόσα χρόνια προσφυγιάς και η ΑΕΚ κατέκτησε το 2023 νταμπλ, ολοκληρώνοντας ιδανικά την πρώτη σεζόν στο σπίτι της.

Στην «Αγια-Σοφιά – OPAP Arena» φιλοξενούνται δύο Μουσεία, αυτό του Προσφυγικού Ελληνισμού, που τιμά τις ρίζες της ομάδας και του ελληνισμού της Μικράς Ασίας και του Πόντου, αλλά και το Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ, που έχει καταγράψει τα 101 χρόνια της πορείας της στον ελληνικό αθλητισμό.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μια από τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες σύλληψης του Αλ Καπόνε (πηγή: Miami Police Department / Jonathan Eig Gallery / commons.wikimedia.org)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αλ Καπόνε: Ο γκάνγκστερ που έγινε μύθος – Η σύντομη και εγκληματική ζωή του

17/01/2026 - 1:26μμ
(Φωτ.: Instagram)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Άλκης Κούρκουλος: Ο γοητευτικός αντιστάρ έχει σήμερα γενέθλια

15/01/2026 - 9:26μμ
(Φωτ.: Facebook/Πάνος Μιχαλόπουλος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο Πάνος Μιχαλόπουλος γίνεται 77 ετών – Πού είναι και τι κάνει σήμερα ο γόης των ’80s

15/01/2026 - 4:00μμ
Το μοναδικό στην Ελλάδα ολόσωμο ομοίωμα του Αγίου Παϊσίου βρίσκεται στο ναό Ευαγγελίστριας στον οικισμό Πρόνοια του Ναυπλίου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: Η αγιοκατάταξη του Αγίου Παϊσίου, του Καππαδόκη ασκητή από τα Φάρασα

13/01/2026 - 5:46μμ
«Ο θάνατος της Γκούραινας». G. Oppitz. Επιχρωματισμένη λιθογραφία (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο |Συλλογή Χαρακτικών ΕΙΜ / Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η Ασήμω Γκούρα της Ακρόπολης: Ομορφιά, έρωτας και τραγικός θάνατος το 1827

12/01/2026 - 12:25μμ
Ο μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης το 2002 (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ιωάννης Ζηζιούλας, μητροπολίτης Περγάμου: Ο Κοζανίτης κληρικός και θεολόγος που άφησε εποχή

10/01/2026 - 4:59μμ
Η Μπέτυ Λιβανού κατά τη βράβευσή της στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μαζί με τον Άκη Σακελλαρίου. 4 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Finos Film Official)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η διαχρονική σαγήνη της Μπέτυς Λιβανού

9/01/2026 - 2:41μμ
Οι φωτογραφίες είναι από εξώφυλλα δίσκων της Στέλλας Γκρέκα, από τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας «Λίλιαν Βουδούρη» (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Στέλλα Γκρέκα: Η ζωή μιας γυναίκας-θρύλου – «Έφυγε» σαν σήμερα, στα 103 της

6/01/2026 - 5:42μμ
Προσωπογραφία του  Κωνσταντίνου ΙΑ’ Παλαιολόγου που αποκαλύφθηκε το 2024 στο Καθολικό της Παλαιάς Μονής Ταξιαρχών Αιγιαλείας (πηγή: EUROKINISSI / Γραφείο Τύπου υπουργείου Πολιτισμού)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

6 Ιανουαρίου 1449: Ο Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος ανεβαίνει στο θρόνο

6/01/2026 - 5:13μμ
(Πηγή: tirebolu.bel.tr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Θεοφάνια στην Τρίπολη του Πόντου: Δύο ήταν οι ενορίες που διεκδικούσαν την τιμή – Γιατί προτιμούσαν να ρίχνουν το σταυρό στο Παραπόρτι

5/01/2026 - 9:07μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Γιάννης Βιδινιώτης δέχεται τη φροντίδα της ξαδέλφης του, Αριστέας στο νοσοκομείο (φωτ.: glomex)

Το σοκαριστικό ατύχημα Έλληνα τουρίστα στο Περθ και το συγκινητικό «κύμα» στήριξης από την ελληνική ομογένεια της Αυστραλίας

10 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο: Ξεπέρασε άνετα το εμπόδιο της Τουρκίας η Εθνική

36 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. σε στέκι παράνομου τζόγου στην Κυψέλη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI - MOTION TEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

Κύπελλο Ελλάδας: Στο Final 8 ο Άρης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Xeniteas Rüsselsheim)

Τα 40 χρόνια παρουσίας στα ποντιακά δρώμενα της ομογένειας συμπληρώνει ο «Ξενιτέας» του Rüsselsheim

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Πόντος Κορινού Πιερίας)

Ο «Εύξεινος Πόντος» Κορινού θα γιορτάσει σήμερα ποντιακά

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign