pontosnews.gr
Παρασκευή, 5/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Από τα Ορλοφικά στην Επανάσταση του 1821

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

25/03/2021 - 8:49πμ
«Η ναυμαχία του Τσεσμέ τη Νύχτα» (1848). Ιβάν Αϊβαζόφσκι, λάδι σε μουσαμά

«Η ναυμαχία του Τσεσμέ τη Νύχτα» (1848). Ιβάν Αϊβαζόφσκι, λάδι σε μουσαμά

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι Ρωσοτουρκικοί πόλεμοι του δεύτερου μισού του 18ου αιώνα, που ήταν νικηφόροι για τους Ρώσους, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αποδυνάμωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, γεγονός που ευνόησε τη διασπορά της ιδέας της Επανάστασης ανάμεσα στους υπόδουλους Έλληνες αλλά και ανάμεσα στους Έλληνες των κοινοτήτων που κατοικούσαν στην επικράτεια της τσαρικής Ρωσίας και στις περιοχές της Μολδοβλαχίας, που από ένα σημείο και μετά (Συμφωνία του Κιουτσιούκ Καϊναρτζί) ήταν και υπό την προστασία της Ρωσίας.

Μέρος του Ρωσοτουρκικού πολέμου που άρχισε το 1768 και τελείωσε το 1774, με την υπογραφή της συνθήκης Κιουτσούκ-Καϊναρτζή, ήταν και η εξέγερση των Ελλήνων, με την υποκίνηση των αδελφών Ορλόφ (Ορλοφικά).

Η εξέγερση σχεδιάστηκε από τη Μεγάλη Αικατερίνη και τους συμβούλους της, για να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και να διευκολυνθεί έτσι η προέλαση του ρωσικού στρατού στη Νέα Ρωσία (σημερινή Νότια Ουκρανία), τη Βεσσαραβία, την Κριμαία και τη Νότια Ρωσία – Βόρειο Καύκασο.

Επιχειρήσεις των Ελλήνων επαναστατών (περίπου 1770) και ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος στον ελληνικό χώρο (Ορλοφικά) (φωτ.: wikipedia.org)

Έτσι η Ρωσία  αποκτά πρόσβαση στον Εύξεινο Πόντο και καθιστά την Οδησσό, βασικό λιμάνι της Ρωσίας.

Με τη Συνθήκη του Κιουτσιούκ Καϊναρτζί, που ήταν ταπεινωτική για την Υψηλή Πύλη, μεταξύ άλλων, η Ρωσία:

  • αποχώρησε από 18 νησιά του Αιγαίου και την Πελοπόννησο, που κατείχε με τα Ορλοφικά, αποχώρησε από τις Παρίστριες Ηγεμονίες (Μολδαβία και Βλαχία) που επιστράφησαν μεν στον σουλτάνο αλλά ετέθησαν σε ειδικό καθεστώς,
  • εξασφάλισε το δικαίωμα να διατηρεί στόλο στον Εύξεινο Πόντο, αποκτώντας το δικαίωμα της ελεύθερης ναυσιπλοΐας των υπό ρωσική σημαία εμπορικών πλοίων σ’ αυτόν, καθώς και του ελεύθερου εμπορίου των Ρώσων υπηκόων στην οθωμανική επικράτεια.
  • Κατοχυρώθηκε η αυτονομία των ηγεμονιών Μολδαβίας και Βλαχίας και της πολιτικής ανεξαρτησίας των Τατάρων της Κριμαίας.
  • Ο Σουλτάνος αναγνώρισε στη Ρωσία το δικαίωμα δημιουργίας ρωσικών προξενείων σε πόλεις της επιλογής της.
  • Ειδικά σε ό,τι αφορά στα ελληνικά συμφέροντα, με την υπογραφή της Συνθήκης κατοχυρώθηκε νομικά το δικαίωμα της χρήσης της ρωσικής σημαίας από Έλληνες πλοιοκτήτες, όπως και η ναυπήγηση πλοίων μεγάλου εκτοπίσματος.

Όμως, εξαιρετικής σημασίας για τους Έλληνες ήταν το Άρθρο 7 της Συνθήκης, σύμφωνα με  το οποίο: «Η Πύλη υπόσχεται να παρέχει συνεχή προστασία στη θρησκεία του Χριστιανισμού και τις εκκλησίες αυτής».

Με άλλα λόγια, μπορεί με τα Ορλοφικά ο ελληνισμός της Κρήτης, του Μοριά, μερικών νησιών του Αιγαίου και της δυτικής Ελλάδας να πλήρωσε μεγάλο τίμημα, αν όμως θεωρήσουμε ότι χάρη σ’ αυτήν την εξέγερση κατέστη δυνατή η νίκη των Ρώσων και η υπογραφή της ευεργετικής για τα ελληνικά συμφέροντα Συνθήκης του Κιουτσιούκ Καϊναρτζί, η τελική αποτίμηση είναι θετική για τον Ελληνισμό.

Κι αυτό γιατί οι Έλληνες, χρησιμοποιώντας τη ρωσική σημαία και τη χορήγηση αδείας επιτηδεύματος, σε όσους ύψωναν τη ρωσική σημαία, από τον διοικητή της Οδησσού, ο εμπορικός στόλος των Ελλήνων πλοιοκτητών αναπτύχθηκε θεαματικά, με αποτέλεσμα ο Ελληνισμός να αποκτήσει έναν αξιόλογο στόλο, ο οποίος αποτέλεσε και τον πολεμικό στόλο της Επανάστασης του 1821.

«Ο Όρκος», ελαιογραφία του Διονύσιου Τσόκου. Κομμάτι από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Ελλάδας που εκτίθεται στο Ινστιτούτο και Μουσείο Voltaire στη Γενεύη – Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ορκίζεται στο Ευαγγέλιο

Εκτός αυτού, ο πλούτος που απέκτησαν οι Έλληνες εφοπλιστές αλλά και οι έμποροι, λόγω των προνοιών της Συνθήκης του Κιουτσιούκ Καϊναρτζί, σε συνδυασμό με την προστασία της Ρωσίας στους χριστιανούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για να φυτρώσει και να προοδεύσει ο σπόρος της Επανάστασης, που έσπειρε ο Ρήγας Φεραίος αλλά και άλλοι διανοούμενοι του Γένους.

⇒ Δεν είναι τυχαίο που η Φιλική Εταιρεία ιδρύθηκε στην Οδησσό, δεν είναι καθόλου τυχαίο που η Επανάσταση ξεκίνησε στις Παρίστριες Ηγεμονίες (Βλαχία, Μολδαβία), που απέκτησαν την αυτονομία τους με την ως άνω συνθήκη.

⇒ Δεν είναι καθόλου τυχαίο επίσης το γεγονός ότι ο υπασπιστής του Τσάρου Αλέξανδρος Υψηλάντης, έγινε αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας, αλλά και αυτός που άρχισε την Επανάσταση.

Γιορτάζουμε σήμερα την Εθνεγερσία, γιατί σαν σήμερα, πριν από 200 χρόνια, οι επαναστάτες στο Μοριά ορκίστηκαν από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό στην Αγία Λαύρα, στο Λάβαρο της Επανάστασης.

Γιορτάζουμε και τιμούμε τους ήρωες του Εθνικοαπελευθερωτικού μας Αγώνα, τους ήρωες και τις ηρωίδες που κατέγραψε η Ιστορία, αλλά και όλους εκείνους και εκείνες που έμειναν στην σκιά της Ιστορίας.

Γιορτάζουμε και τιμούμε το Μοριά και τη Ρούμελη, που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της Επανάστασης, αλλά τιμούμε επίσης την Κύπρο μας, που στάθηκε ενεργά στο πλευρό της Επανάστασης, ενώ πλήρωσαν με τη ζωή τους ο αρχιερέας Κύπρου, Κυπριανός, μαζί με τους περισσότερους μητροπολίτες και ιερείς.

Γιορτάζουμε και τιμούμε επίσης τους ήρωες και αγωνιστές της Κρήτης, που επαναστάτησαν τον Απρίλιο του 1821 και έμειναν εξεγερμένοι μέχρι το 1830, αν και η ιστορία της Κρήτης είναι μια συνεχής επανάσταση.

Γιορτάζουμε και τιμούμε τους ήρωες της Θράκης, τους δεκάδες οπλαρχηγούς, τους ιεράρχες και τους αγωνιστές, τους χρηματοδότες του Αγώνα, την αθάνατη ηρωίδα Δόμνα Βισβίζη!

Γιορτάζουμε και τιμούμε τους ήρωες επαναστάτες της μιας και μοναδικής Μακεδονίας, τους οπλαρχηγούς και αγωνιστές στη Χαλκιδική, στον Όλυμπο, στη Βέροια, στη Νάουσα, τη Φλώρινα και τη λοιπή δυτική Μακεδονία.

Γιορτάζουμε και τιμούμε τους ήρωες επαναστάτες της Θεσσαλίας, που έδωσαν το αγωνιστικό τους παρών στην επανάσταση του Ολύμπου, στον Ιερό Λόχο, στην πολιορκία του Μεσολογγίου, στις μάχες της Φθιώτιδας.

Γιορτάζουμε και τιμούμε τους ήρωες επαναστάτες της Ηπείρου, ολόκληρης της Ηπείρου, τους Σουλιώτες, τους Χιμαραίους, του ήρωες Αργυροκάστρου, της Μοσχόπολης, της Πρεμετής, της Άρτας, των Ιωαννίνων…

Γιορτάζουμε και τιμούμε τους ήρωες επαναστάτες του Πόντου και της Μικράς Ασίας, που συνέβαλαν κι αυτοί με έμψυχο υλικό αλλά και με χρήματα στον Αγώνα του 1821.

Γιορτάζουμε και τιμούμε τους ήρωες επαναστάτες όλων των νησιών, χωρίς τους οποίους δεν θα υπήρχε επανάσταση. Στους νησιώτες οφείλουμε πολλά, που καταβύθισαν τον οθωμανικό στόλο σχεδόν σε όλες τις ναυμαχίες, αποτρέποντας την ενίσχυση των οθωμανικών δυνάμεων στο Μοριά, που ήταν και η βάση της Επανάστασης.

Γιορτάζουμε και τιμούμε τους ήρωες των ελληνικών κοινοτήτων, που συνέδραμαν καθοριστικά στην προετοιμασία, το ξέσπασμα και την κατάληξη του Αγώνα.

Γιορτάζουμε και τιμούμε τους Ιεράρχες και τους απλούς κληρικούς, που κατά χιλιάδες θυσιάστηκαν στη διάρκεια της Επανάστασης.

Γιορτάζουμε και τιμούμε τους Φιλέλληνες, ορισμένοι από τους οποίους έδωσαν τη ζωή τους στον Αγώνα για την Ελευθερία της Ελλάδας.

Ο Αλεξέι Ορλόφ (φωτ.: gallerix.ru)

Όμως, χωρίς να μας καταλαμβάνει ούτε ρωσολαγνεία αλλά και ούτε ρωσοφοβία, οφείλουμε να ομολογήσουμε την ιστορική αλήθεια και να αποδώσουμε την τιμή που πρέπει στην τσαρική Ρωσία, που ασχέτως αν το έκανε για να εξυπηρετήσει τους δικούς της στρατηγικούς στόχους, συνέβαλε τα μέγιστα στην προετοιμασία, οργάνωση αλλά και επιτυχή κατάληξη της Επανάστασης του 1821.

Άλλωστε δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Σουλτάνος υποσχέθηκε αυτονομία για την Ελλάδα, μετά από την ήττα του στο Ρωσοτουρκικό πόλεμο και την Συνθήκη της Αδριανούπολης, που για τη ρωσική πλευρά υπέγραψε ο Ρώσος Κόμης Αλεξέι Ορλόφ!

Τιμή και δόξα σε όλους τους ήρωες και τις ηρωίδες της Εθνικής Επανάστασης του 1821!

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στρατιώτες Ελληνικού Στρατού σε στιγμή ανάπαυλας στο Μικρασιατικό Μέτωπο και η επιστολή του εφέδρου (Πηγή: Αρχεία ΕΛΙΑ/ εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Μικρασιατικό Μέτωπο: Επιστολή-κόλαφος στρατιώτη για τη μη συμμετοχή των γόνων των βουλευτών και των εφοπλιστών στον πόλεμο

28/05/2026 - 8:40μμ
Ο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός γεννήθηκε στην Άρτα αλλά έμελλε να γίνει ο πρώτος λόγιος της Ρωσίας (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Άγιος Μάξιμος ο Γραικός: Ο πρώτος λόγιος της Ρωσίας με το κοσμικό όνομα Μιχαήλ Τριβώλης

8/05/2026 - 9:54μμ
Τμήμα του πρωτότυπου πρακτικού δημοσίευσης της διαθήκης της Αγγελίνας (Αγγελικής) Σταματελοπούλου (πηγή: Γενικά Αρχεία Του Κράτους- Τμήμα ΓΑΚ Αργολίδας)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Σπάνιο έγγραφο φωτίζει τη ζωή της οικογένειας του θρυλικού «Νικηταρά» μετά την Ελληνική Επανάσταση

4/05/2026 - 10:30πμ
Το Δημοτικό Θέατρο προσωρινό «σπίτι» για τους ξεριζωμένους της Μικρασιατικής Καταστροφής. Η φωτογραφία είναι του Ζόζεφ Χεπ (πηγή: ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Από χώρος επιβίωσης μετά το 1922 στη γέννηση της εθνικής σκηνής: Πρόσφυγες στο Δημοτικό Θέατρο και η ίδρυση του Εθνικού

3/05/2026 - 10:10πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / RAF)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Απεβίωσε ο πιλότος της RAF Τζορτζ Νταν, που είχε φέρει το Spitfire MJ755 στην Ελλάδα

3/05/2026 - 9:13πμ
Η μάνα του Τάσου Τούση θρηνεί πάνω από το άψυχο σώμα του γιου της. Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε στο Ριζοσπάστη στις 10 Μαΐου 1936 (πηγή: Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Πρωτομαγιά: Η εξέγερση που βάφτηκε με αίμα στη Θεσσαλονίκη – Και όσα μας ακολουθούν μέχρι σήμερα

1/05/2026 - 9:15πμ
Η έδρα της Οθωμανικής Τράπεζας στο Καρακιόι της Κωνσταντινούπολης, έργο του αρχιτέκτονα Alexandre Vallaury – εικόνα από το «L’Illustration», αρ. 2793, 5 Σεπτεμβρίου 1896 (πηγή: Wikipedia)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Casa de Papel των Αρμενίων το 1896: Η έφοδος στην Οθωμανική Τράπεζα που συγκλόνισε την Κωνσταντινούπολη

25/04/2026 - 11:53πμ
Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Μακεδονία στις 25 Φεβρουαρίου 1975, με αναφορά στο λεγόμενο «Πραξικόπημα της πιτζάμας» (φωτ.: Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος / Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Το «πραξικόπημα της πιτζάμας» – Η νύχτα που η Μεταπολίτευση βρέθηκε ξανά σε κίνδυνο

21/04/2026 - 9:04πμ
Φωτογραφία εορτασμού του Πάσχα στο μικρασιατικό μέτωπο, Γ΄ Μοίρα Αεροπλάνων. Από το αρχείο του Κωνσταντίνου Ποιμενίδη (πηγή: ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ / Θεσσαλονίκη)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Μια φωτογραφία, μια ιστορία: Προύσα, Πάσχα του 1921 και η Γ’ Μοίρα Αεροπλάνων

12/04/2026 - 3:20μμ
Ανάγλυφη παράσταση του Αλέξιου Α' Κομνηνού, Campiello de Cà Angaran, Βενετία, αρχές 12ου αιώνα (πηγή: Wikipedia)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Αλέξιος Α’ Μέγας Κομνηνός: Ο αυτοκράτορας που αναγέννησε το Βυζάντιο

4/04/2026 - 9:46μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ertnews.gr)

Εφιάλτης δύο ετών για 30χρονη στη Θεσσαλονίκη – Ποινή φυλάκισης 17 ετών στον σύζυγό της για ενδοοικογενειακή βία και βιασμό

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Pontian Association Of Whittlesea "Panagia Soumela")

Η Ένωση Ποντίων Whittlesea «Παναγία Σουμελά» τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

Τρικάκια έξω από το σπίτι του βουλευτή Στράτου Σιμόπουλου στη Θεσσαλονίκη

9 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την παράλληλη εκδήλωση «Η φωνή της κοινότητας: Οι Έλληνες της Ουκρανίας για τον εαυτό τους». Σάββατο 30 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Федерація грецьких товариств України)

Από τη Μαριούπολη και το Χάρκοβο στο Κίεβο: Οι Έλληνες της Ουκρανίας μιλούν για τις ρίζες και το μέλλον τους

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Ισόπαλη η Eθνική με τη «μουντιαλική» Σουηδία

9 ώρες πριν
(Φωτ.: ertnews.gr/ Mikhail Metzel/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Πούτιν: «Η Ρωσία είναι έτοιμη να κάνει παραχωρήσεις» – Ζελένσκι: «Αρκετά με τον πόλεμο»

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign