pontosnews.gr
Τρίτη, 24/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

23 Μαρτίου 1821, η Καλαμάτα ελεύθερη – Τα τεχνάσματα των οπλαρχηγών που «έκλαιγαν σαν παιδιά»

Η πόλη στα χέρια των Ελλήνων χωρίς να πέσει ούτε μία τουφεκιά

23/03/2023 - 10:42πμ
Αναπαράσταση της δοξολογίας της 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα, από τον ζωγράφο Ευάγγελο Δράκο (Καλαμάτα, Μπενάκειο Μουσείο)

Αναπαράσταση της δοξολογίας της 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα, από τον ζωγράφο Ευάγγελο Δράκο (Καλαμάτα, Μπενάκειο Μουσείο)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένας επαναστατικός αέρας φυσούσε στην Πελοπόννησο τον Μάρτιο του 1821, που έγινε σάλπισμα για ξεσηκωμό με την ύψωση της επαναστατικής σημαίας στις 17 του μήνα στην Αρεόπολη και με την πρώτη πολεμική πράξη του Αγώνα, την πολιορκία των Καλαβρύτων στις 21 του μήνα.

Προτού ακόμα κηρυχθεί επίσημα η Επανάσταση, στις 23 οι Μανιάτες απελευθέρωσαν την Καλαμάτα και δημιούργησαν επιτροπή που θεωρείται η πρώτη πολιτική εξουσία της ελεύθερης Ελλάδας.

Η μεγάλη αυτή επιτυχία οφείλεται και λίγο στο γεγονός ότι οι Έλληνες έπιασαν στον… ύπνο τις οθωμανικές Αρχές. Στα μέσα Μαρτίου είχε φτάσει στο λιμάνι του Αλμυρού, έξω από την Καλαμάτα, πλοίο με πολεμοφόδια, σταλμένο από τους Φιλικούς της Σμύρνης. Πολύτιμο το φορτίο, γι’ αυτό και ανατέθηκε στον Νικηταρά και στον Αναγνωσταρά να το συνοδεύσουν σε ασφαλές σημείο.

Η κινητοποίηση προστέθηκε στις υπάρχουσες ανησυχίες του βοεβόδα της Καλαμάτας, Σουλεϊμάν αγά Αρναούτογλου, που τελικά πείστηκε από τους Έλληνες ότι πρόκειται για λάδι που φυλάσσεται από ένοπλους χωρικούς υπό το φόβο των ληστών. Και όχι μόνο αυτό, αλλά πείστηκε και να ζητήσει τη συνδρομή των Μανιατών, που έστειλαν στις 20 Μαρτίου 150 ενόπλους υπό τον Ηλία Μαυρομιχάλη με το πρόσχημα ότι θα προστατεύσουν την πόλη.

Οι φήμες για αδίστακτες συμμορίες είχαν ήδη εξαπλωθεί από τον Παπαφλέσσα και συνεργάτες του, και η οθωμανική διοίκηση αντιλαμβανόταν ότι κάτι επρόκειτο να συμβεί, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιορίσει το τι. Γι’ αυτό και από τα μέσα Μαρτίου άμαχος πληθυσμός είχε σταλεί στα κάστρα της περιοχής.

Το πλοίο με τα πολεμοφόδια, όμως, είχε… διπλό ρόλο, καθώς ήταν και μια παγίδα για τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, ο οποίος διατύπωνε σοβαρές επιφυλάξεις για το πότε έπρεπε να ξεκινήσει η επανάσταση. Ο Παπαφλέσσας, πάντως, τον κατάφερε να δώσει την άδεια του εκτελωνισμού. Έτσι, σε περίπτωση που το φορτίο έπεφτε στα χέρια των Οθωμανών ο μπέης της Μάνης θα ήταν εκτεθειμένος και δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να προσχωρήσει στον Αγώνα.

Τελικά όλα πήγαν με βάση το αρχικό σχέδιο, και στις 22 Μαρτίου δύναμη 2.000 ανδρών υπό τον ίδιο τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη είχε ήδη καταλάβει τους λόφους γύρω από την πόλη. Μόνο τότε ο διοικητής της κατάλαβε τι συμβαίνει, όμως ήταν αργά για να διαφύγει στην Τριπολιτσά.

Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης με τους επαναστατημένους Έλληνες της Μεσσηνίας. Έργο του Πέτερ φον Ες

Όταν το πρωί της 23ης Μαρτίου 1821 οι επαναστάτες μπήκαν στην Καλαμάτα χωρίς να ρίξουν ούτε μία τουφεκιά, και τον κάλεσαν να παραδοθεί, πράγματι υπέγραψε το πρωτόκολλο και έδωσε τον τουρκικό εξοπλισμό. Το μεσημέρι τελέστηκε πανηγυρική δοξολογία (εικάζεται στο ναό των Αγίων Αποστόλων, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί), παρουσία χιλιάδων πολιτών, με τους ιερείς να ευλογούν τις σημαίες και ορκίζουν τους αγωνιστές.

Τη δοξολογία στην Καλαμάτα αναφέρουν σε απομνημονεύματά τους αρκετοί αγωνιστές, ενώ ο Βρετανός ιστορικός Τζορτζ Φίνλεϊ περιέγραψε: «Πατριωτικά δάκρυα κυλούσαν στα μάγουλα των άγριων πολεμιστών, και άγριοι οπλοφόροι έκλαιγαν σαν παιδιά. Όλοι οι παρόντες αισθάνονταν ότι το γεγονός άνοιγε μια νέα εποχή για την ελληνική Ιστορία».

Ακολούθησε σύσκεψη των οπλαρχηγών κατά την οποία αποφασίστηκε η δημιουργία μιας επαναστατικής επιτροπής που ονομάστηκε Μεσσηνιακή Γερουσία (ή Σύγκλητος) – θεωρείται η πρώτη πολιτική εξουσία της ελεύθερης Ελλάδας. Η ηγεσία της ανατέθηκε στον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, που έφερε τον τίτλο Αρχιστράτηγος του Σπαρτιατικού και Μεσσηνιακού Στρατού.

Την ίδια μέρα εκδόθηκε η προκήρυξή της προς την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη στην οποία γινόταν γνωστό ότι οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν για την ελευθερία τους.

Αυτό το πρώτο πολιτικό και διπλωματικό έγγραφο των Ελλήνων προς τις Μεγάλες Δυνάμεις σώζεται στα αρχεία του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών και λέει τα εξής:

«Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς, εκ μέρους του φιλογενούς αρχιστρατήγου των Σπαρτιατικών στρατευμάτων Πέτρου Μαυρομιχάλη και της Μεσσηνιακής Συγκλήτου.

»Ο ανυπόφορος ζυγός της Οθωμανικής τυραννίας εις το διάστημα ενός και επέκεινα αιώνος, κατήντησεν εις μίαν ακμήν, ώστε να μην μείνη άλλο εις τους δυστυχείς Πελοποννησίους Γραικούς, ει μη μόνον πνοή και αυτή δια να ωθή κυρίως τους εγκαρδίους των αναστεναγμούς.

»Εις τοιαύτην όντες κατάστασιν στερημένοι από όλα τα δίκαιά μας, με μίαν γνώμην ομοφώνως απεφασίσαμεν να λάβωμεν τα άρματα, και να ορμήσωμεν κατά των τυράννων. Πάσα προς αλλήλους μας φατρία και διχόνοια, ως καρποί της τυραννίας απερρίφθησαν εις τον βυθόν της λήθης, και άπαντες πνέομεν πνοήν ελευθερίας.

»Αι χείρες ημών αι δεδεμέναι μέχρι του νυν από τας σιδηράς αλύσσους της βαρβαρικής τυραννίας, ελύθησαν ήδη, και υψώθηκαν μεγαλοψύχως και έλαβον τα όπλα προς μηδενισμόν της βδελυράς τυραννίας.

»Οι πόδες ημών οι περιπατούντες εν νυκτί και ημέρα εις τας εναγκαρεύσεις τας ασπλάγχνους τρέχουν εις απόκτησιν των δικαιωμάτων μας. Η κεφαλή μας η κλίνουσα τον αυχένα υπό τον ζυγόν τον απετίναξε και άλλο δεν φρονεί, ει μη την Ελευθερίαν.

»Η γλώσσα μας η αδυνατούσα εις το να προφέρη λόγον, εκτός των ανωφελών παρακλήσεων, προς εξιλέωσιν των βαρβάρων τυράννων, τώρα μεγαλοφώνως φωνάζει και κάμνει να αντηχή ο αήρ το γλυκύτατον όνομα της Ελευθερίας.

»Εν ενί λόγω απεφασίσαμεν, ή να ελευθερωθώμεν, ή να αποθάνωμεν. Τούτου ένεκεν προσκαλούμεν επιπόνως την συνδρομήν και βοήθειαν όλων των εξευγενισμένων Ευρωπαίων γενών, ώστε να δυνηθώμεν να φθάσωμεν ταχύτερον εις τον Ιερόν και δίκαιον σκοπόν μας και να λάβωμεν τα δίκαιά μας.

»Να αναστήσωμεν το τεταλαιπωρημένον Ελληνικόν γένος μας. Δικαίω τω λόγω η μήτηρ μας Ελλάς, εκ της οποίας και υμείς εφωτίσθητε, απαιτεί ως εν τάχει την φιλάνθρωπον συνδρομήν σας, και ευέλπιδες, ότι θέλει αξιωθώμεν, και ημείς θέλομεν σας ομολογή άκραν υποχρέωσιν, και εν καιρώ θέλομεν δείξη πραγματικώς την υπέρ της συνδρομής σας ευγνωμοσύνην μας.

»1821 Μαρτίου 23 εν Καλαμάτα. Εκ του Σπαρτιατικού Στρατοπέδου

»Πέτρος Μαυρομιχάλης, αρχιστράτηγος του Σπαρτιατικού και Μεσσηνιακού στρατού».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Χάρτης της Ελλάδας από γαλλικό άτλαντα του 19ου αιώνα, έργο του M. Lapie (1832), με  επιχρωματισμό στο χέρι (πηγή: umanismo.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

22 Μαρτίου 1829: Το Πρωτόκολλο του Λονδίνου που έφερε την Ελλάδα ένα βήμα πριν από την ανεξαρτησία

22/03/2026 - 12:11μμ
Ο Μιχάλης Κουινέλης στον τελικό του Κυπέλου Ελλάδος 2024-5, ανάμεσα στον ΟΦΗ και στον Ολυμπιακό. 17 Μαΐου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μιχάλης Κουινέλης: Εναλλακτικός, Θρακιώτης, ευτυχισμένος και στον τόπο του

22/03/2026 - 11:00πμ
(Φωτ.: konstantinos_tsahouridis/Instagram)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης: Ο εθνομουσικολόγος που έδωσε νέα πνοή στην ποντιακή μουσική

19/03/2026 - 3:50μμ
(Φωτ.: Facebook/ Πρόσωπα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νίκος Βασταρδής: Ο ηθοποιός, ο αγωνιστής, ο δάσκαλος

18/03/2026 - 6:52μμ
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου2026 στην Παιανία (φωτ.: Θωμαΐς Αντωνιάδου/ EUROKINISSI)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο Μίλτος Τεντόγλου έχει γενέθλια – Η περηφάνια για την ποντιακή καταγωγή του και η διαδρομή από το παρκούρ στα Γρεβενά μέχρι την κορυφή του κόσμου

18/03/2026 - 11:30πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Δημόπουλος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Χρήστος Αρδίζογλου: Ο σούπερ σταρ των γηπέδων, ο σύντομος ποδοσφαιρικός του βίος και το σήμερα ενός μύθου

15/03/2026 - 4:58μμ
Ορκωμοσία του πρώτου μικρασιατικού στρατού. Διακρίνονται ο αρχιστράτηγος του ελληνικού στρατού κατοχής Σμύρνης Λεωνίδας Παρασκευόπουλος, ο ύπατος αρμοστής Αριστείδης Στεργιάδης, ο μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος και πρώτος δεξιά επιτελάρχης ο Θεόδωρος Πάγκαλος. 15 Μαρτίου 1920. Αρχείο Λεωνίδα Παρασκευόπουλου (πηγή: ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: Όταν οι Σύμμαχοι έδωσαν το «πράσινο φως» για την απόβαση στη Σμύρνη

15/03/2026 - 4:01μμ
Ο ήρωας Ευαγόρας Παλληκαρίδης με στίχους ποιήματός του (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ευαγόρας Παλληκαρίδης: Ο ήρωας της Κύπρου και του ελληνισμού απαγχονίστηκε σαν σήμερα, το 1957

14/03/2026 - 4:45μμ
Ο Μάικλ Κέιν στο 74ο Φεστιβάλ Βενετίας, 5 Σεπτεμβρίου 2017 (φωτ.: EPA / Claudio Onorati)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μάικλ Κέιν: Ο σερ της οθόνης και του θεάτρου γίνεται 93 ετών

14/03/2026 - 12:22μμ
Ο Πάνος Βλάχος πρωταγωνιστής στη θεατρική παράσταση «Ο τυχαίος Θάνατος ενός αναρχικού», σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021 (φωτ.: PanoramaPress / Ηλία Κουτουλογέννης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Πάνος Βλάχος: Από τα γήπεδα και τα στάδια, πρωταθλητής στο θεατρικό σανίδι

10/03/2026 - 6:24μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Τάκης Βαμβακίδης με τη Σοφία Παπάζογλου μετά την παράσταση (πηγή: facebook.com/sofia.papazoglou27)

Σοφία Παπάζογλου: Όλοι οι Πόντιοι κάθε ηλικίας οφείλουν να κάνουν ένα δώρο στον εαυτό τους και να δουν το «Ροδάφ’νον»

5 ώρες πριν
Ο ιερός ναός Κυρίλλου και Μεθοδίου στην παραλία της Θεσσαλονίκης (φωτ.: facebook/Ιερός Ναός Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου)

Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη 12,5 ετών στον αρχιμανδρίτη που μάζεψε δωρεές 1,5 εκατ. ευρώ ισχυριζόμενος ότι θα γινόταν μητροπολίτης

6 ώρες πριν
Εικόνα από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου «Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση μεταφορών. Τεχνικός έλεγχος - Εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης οχημάτων, συγκοινωνιακοί φορείς, επιβατικές - οδικές - εμπορευματικές μεταφορές, ηλεκτροκίνηση, Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, ρυθμίσεις για τις πρότυπες προτάσεις, Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας και άλλες διατάξεις» (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών – Με ονομαστική ψηφοφορία πέρασαν οι διατάξεις για τα ταξί

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού)

Χορός και γλέντι μέχρι… τελικής πτώσης στον ετήσιο χορό του Συλλόγου Ποντίων Ελευθερίου–Κορδελιού

6 ώρες πριν
Το Λαμασσού (ταύρος με φτερά και ανθρώπινο κεφάλι) τοποθετούταν ως φύλακας στις εισόδους των βασιλικών ανακτόρων των Ασσυρίων (πηγή: assyrians.gr)

Οι Ασσύριοι ετοιμάζονται για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς τους

7 ώρες πριν
Υποστηρικτές του αντιπολιτευτικού κόμματος CHP κρατούν αφίσες του Εκρέμ Ιμάμογλου στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για την κράτησή του (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)

Κομισιόν: «Στην Τουρκία υποχωρούν το κράτος δικαίου και τα δημοκρατικά πρότυπα»

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign