pontosnews.gr
Τρίτη, 11/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Επανάσταση 1821: Το «Καρτερία» ήταν το πρώτο ατμοκίνητο πολεμικό πλοίο στην ιστορία

Συνέβαλε αποφασιστικά στις επιχειρήσεις στις οποίες έλαβε μέρος

6/02/2021 - 2:43μμ
Η φρεγάτα «Ελλάς» και το «Καρτερία», το πρώτο ατμοκίνητο πλοίο. Λιθογραφία από το λεύκωμα του Karl Krazeisen (Μόναχο, 1831)

Η φρεγάτα «Ελλάς» και το «Καρτερία», το πρώτο ατμοκίνητο πλοίο. Λιθογραφία από το λεύκωμα του Karl Krazeisen (Μόναχο, 1831)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ναυπηγήθηκε το 1825 στο Λονδίνο για να χρησιμοποιηθεί στην Ελληνική Επανάσταση, και έναν χρόνο αργότερα, και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 1826, έφτασε στο Ναύπλιο. Το «Perseverence», που αργότερα μετονομάστηκε σε «Καρτερία», ήταν το μοναδικό που παραλήφθηκε, από τα έξι ατμόπλοια που είχαν παραγγελθεί.

Η ναυπήγησή του χρηματοδοτήθηκε από το Φιλελληνικό Κομιτάτο του Λονδίνου, ενώ χρησιμοποιήθηκε και ένα μικρό μέρος από το δεύτερο αγγλικό δάνειο. Υπεύθυνος ήταν ο φιλέλληνας Φρανκ Χέιστινγκς (γνωστός και ως Φραγκίσκος Άστιγγας), ο οποίος διέθεσε δικούς του πόρους για τα πυροβόλα. Μέχρι το θάνατό του στο Βασιλάδι Μεσολογγίου στις 11 Μαΐου 1827 ήταν και ο κυβερνήτης του.

Ωστόσο, αυτό που κάνει το «Καρτερία» να ξεχωρίζει είναι ότι πρόκειται για το πρώτο ατμόπλοιο στον κόσμο που έλαβε μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Ο Αμερικανός γιατρός και φιλέλληνας Σάμιουελ Χάου που υπηρέτησε στο πλοίο γράφει: «Ήταν ένα όμορφο, δυνατό καράβι, μεγάλο σαν κορβέτα με οκτώ κανόνια των 68 που έριχναν πυκνά πυρά σε ευθυτενή τροχιά. Το είχαν εφοδιάσει με μηχανή δυσανάλογη για το βάρος του, πολύ πρόχειρα φτιαγμένη για να βασιστεί κάνεις σ’ αυτήν. Το κυβερνούσε ο σεμνός και έμπειρος Φρανκ Άμπνεϊ Άστιγξ, στου οποίου τη σύνεση και τις ακούραστες προσπάθειες η Ελλάδα οφείλει το πρώτο εθνικό καράβι».

Αν και… προβληματικό πλοίο λόγω της τεχνολογίας του που ήταν ακόμα σε πειραματικό στάδιο, και παρά το γεγονός ότι παρουσίαζε συχνά βλάβες, το «Καρτερία» συνέβαλε αποφασιστικά στις επιχειρήσεις στις οποίες έλαβε μέρος, κυρίως στον Κορινθιακό και τον Πατραϊκό. Είχε εκπληκτική δύναμη πυρός και η ατμοκίνηση του έδινε πλεονέκτημα στην άπνοια ή κόντρα στον άνεμο.

Παροπλίστηκε το 1830 και ελλιμενίστηκε στο ναύσταθμο του Πόρου. Δεν επανήλθε στην ενεργό δράση και μετά το 1841 δεν αναφέρεται στους ναυτικούς καταλόγους. Το ομοίωμα βρίσκεται στη μόνιμη έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Άνδρες της 9ης Μεραρχίας Πεζικού βαδίζουν στην Αλμυρά Έρημο κατά την προέλαση προς τον Σαγγάριο, τον Αύγουστο του 1921 (φωτ.: Ελληνικός Στρατός / Wikimedia Commons)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Μάχη του Σαγγαρίου 1921: Μια στρατιά χωρίς ψωμί, 65 χιλιόμετρα από την Άγκυρα

9/08/2026 - 1:42μμ
Οι δύο όψεις της σημαίας του Ελληνικού Τάγματος Πεζικού της Μπαλακλάβας το 1779, με την επιγραφή σε Ελληνικά και Ρωσικά «Υπέρ Πίστεως και Ελευθερίας» (πηγή: А.В. Висковатов, «Историческое описание...»)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Κριμαία: Το Ελληνικό Τάγμα Πεζικού της Μπαλακλάβας – Ο διττός ρόλος και η δράση του στα 80 χρόνια της ιστορίας του

5/08/2026 - 8:15μμ
Ο Ισμέτ Πασάς (αριστερά) στη Συνδιάσκεψη της Λοζάνης, στις 21 Νοεμβρίου 1922 (φωτ.: Agence Rol / Bibliothèque nationale de France / Wikimedia Commons)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Λοζάνη: Όταν ο Ισμέτ Πασάς επιστράτευσε τον Βολταίρο για την «οθωμανική ανεκτικότητα»

5/08/2026 - 10:09πμ
17/30 Ιουλίου 1916: Ο δήμαρχος Τραπεζούντας Ιωάννης Τριφτανίδης προσφωνεί τον μεγάλο δούκα Νικολάι Νικολάγιεβιτς. Δίπλα του ο μητροπολίτης Χρύσανθος (φωτ.: Αρχείο Επιτροπής Ποντιακών Μελετών / Wikimedia Commons)
ΙΣΤΟΡΙΑ

«Οθωμανός κατάσκοπος» ο Χρύσανθος; Η εντολή του Ρώσου αρχιστράτηγου που έβαλε στο στόχαστρο τον μητροπολίτη Τραπεζούντας

30/07/2026 - 7:32μμ
Η «Πριγκίπισσα της Τραπεζούντας» όπως πέρασε στη δυτική φαντασία: λεπτομέρεια από την τοιχογραφία του Πιζανέλλο, «Άγιος Γεώργιος και η πριγκίπισσα της Τραπεζούντας», στη Sant’Anastasia της Βερόνας (πηγή: Wikimedia Commons / Public Domain)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Πώς οι πριγκίπισσες της Τραπεζούντας έγιναν η μυστική διπλωματία των Μεγάλων Κομνηνών

10/07/2026 - 9:16πμ
Πώς έμοιαζε η Ζωή-Σοφία Παλαιολογίνα, βάσει της μελέτης των οστών της (πηγή: Sergey Nikitin)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ζωή-Σοφία Παλαιολογίνα: Βυζαντινή πριγκίπισσα και πρώτη τσαρίνα της Ρωσίας

8/07/2026 - 9:44πμ
Ο χάρτης της περιοχής του Αϊβαλίου και το επιστολικό δελτάριο που δείχνει την πόλη προέρχονται από το αρχείο της Εγκυκλοπαίδειας Μείζονος Ελληνισμού. Κάτω, ο χάρτης που δείχνει τη Μάχη των Δερβενακίων και μέρος του πίνακα που δημιούργησε ο Θεόδωρος Βρυζάκης. Η σύνθεση της εικόνας έγινε με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης
ΙΣΤΟΡΙΑ

Από τις φλόγες του Αϊβαλιού στα Δερβενάκια – Οι άγνωστοι Μικρασιάτες αγωνιστές του 1821

2/07/2026 - 1:26μμ
Από πιστοποιητικά που εκδόθηκαν από την Ένωση Ποντίων Πατρών και Περιχώρων «Η Αναγέννησις» και την Ανεξάρτητο Προσφυγική Ένωση Πατρών και Περιχώρων (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΙΣΤΟΡΙΑ

«Από πού είστε;»: Τα έγγραφα που χρειάζονταν οι πρόσφυγες για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους στην Ελλάδα

11/06/2026 - 9:55πμ
Ο Τέλλος Άγρας (δεύτερος από αριστερά) στη λίμνη των Γιαννιτσών (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Ι Φωτογραφικό Αρχείο – © Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ιούνιος 1907: Οι Μακεδονομάχοι στον «Βάλτο», ο θάνατος του Τέλλου Άγρα και η Πηνελόπη Δέλτα

7/06/2026 - 9:50μμ
Στρατιώτες Ελληνικού Στρατού σε στιγμή ανάπαυλας στο Μικρασιατικό Μέτωπο και η επιστολή του εφέδρου (Πηγή: Αρχεία ΕΛΙΑ/ εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Μικρασιατικό Μέτωπο: Επιστολή-κόλαφος στρατιώτη για τη μη συμμετοχή των γόνων των βουλευτών και των εφοπλιστών στον πόλεμο

28/05/2026 - 8:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: facebook.com/profile.php/Μορφωτικός Ποντιακός Σύλλογος Ν. Τραπεζούντας «Αλέξανδρος Υψηλάντης»)

«Οφίτικο Συναπάντεμα» στη Νέα Τραπεζούντα Πιερίας

19 λεπτά πριν
Το υπηρεσιακό όχημα με τις συμβατικές πινακίδες όπου βρέθηκε νεκρός ο 38χρονος αστυνομικός, στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος / EUROKINISSI)

Θρίλερ στον Άγιο Δημήτριο: Νεκρός αστυνομικός σε κλειδωμένο υπηρεσιακό όχημα

54 λεπτά πριν
Ο Ιωσήφ υποδέχεται τον πατέρα και τους αδελφούς του (έργο του Salomon de Bray)

Στον Ιωσήφ (Μέρος Ζ’)

55 λεπτά πριν
Μέλη της Μονάδας Έρευνας και Διάσωσης της Αστυνομίας καθώς και άλλοι πολίτες διεξάγουν επιχειρήσεις σε κτήριο απέναντι από το Πάρκο Λα Λιμπερτάδ, μετά τον σεισμό των 7,4 Ρίχτερ που έπληξε, χθες, την Κολομβία (φωτ.: EPA/CARLOS ORTEGA)

Κολομβία: Εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες μετά τον ισχυρότερο σεισμό της 10ετίας

1 ώρα πριν
Η 46χρονη κατηγορούμενη κατά την προσαγωγή της, την περασμένη Παρασκευή, σε εισαγγελέα και ανακριτή (φωτ.: EUROKINISSI)

Marfin: Απολογείται η 46χρονη που εκδόθηκε από τη Βρετανία για την εμπρηστική επίθεση

2 ώρες πριν
Aπό τη λιτάνευση του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα στην παλιά πόλη της Κέρκυρας, με τις φιλαρμονικές και το πλήθος των πιστών, στις 11 Αυγούστου 2025 (φωτ.: Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων)

Άγιος Σπυρίδωνας: Το θαύμα που έσωσε την Κέρκυρα από τους Οθωμανούς

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign