pontosnews.gr
Δευτέρα, 20/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Γερμανία πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

22/01/2021 - 2:40μμ
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας (φωτ.: EPA)

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας (φωτ.: EPA)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αντιλαμβανόμαστε ότι η Γερμανία κρατά τα «κλειδιά του θησαυροφυλακίου» της ΕΕ και ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη τα κεφάλαια του πακέτου στήριξης ώστε την επόμενη ημέρα ν’ αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία, που είναι καταστροφικές.

Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η Γερμανία μπορεί να συμπεριφέρεται με απαράδεκτο τρόπο στην Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στην τουρκική βαρβαρότητα που εκφράζεται μεν με διαφορετικούς τρόπους από εκείνους που εκφράστηκε τη δεύτερη δεκαετία του 20ού αιώνα, όταν διέπραξε τη Γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, πλην όμως διατηρεί τα ίδια απάνθρωπα χαρακτηριστικά.

Σε περίπτωση δε που το έχουν λησμονήσει, οι Γερμανοί δεν είναι εκτεθειμένοι απέναντι στον ελληνικό λαό μόνο για τις θηριωδίες των ναζί και τη λεηλασία του έμψυχου και άψυχου δυναμικού της Ελλάδας –για τις οποίες η Γερμανία δεν έχει πληρώσει το αντίτιμο–, είναι εκτεθειμένοι και για τη συμμετοχή του Βερολίνου στη Γενοκτονία που ήταν καθοριστικής σημασίας για την τραγική κατάληξη. Και εάν οι νέοι διπλωμάτες δεν το γνωρίζουν, ας αναζητήσουν στα αρχεία του γερμανικού ΥΠΕΞ τις αναφορές του Λίμαν φον Σάντερς και των Γερμανών διπλωματών της περιόδου 1914-1918, και θα καταλάβουν πολλά.

Και όταν καταλάβουν, θα ενημερώσουν και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας τους, τον ερίτιμο κύριο Χάικο Μάας, ότι δεν μπορεί να παρακολουθεί σαν χάχας (με την πολιτική έννοια) τον Τούρκο ομόλογό του να απειλεί ευθέως την Ελλάδα και να μην αντιδρά.

Αν μη τι άλλο «καρφώνεται» για τη νέα συνενοχή της χώρας του στις βαρβαρότητες που επιχειρεί η Τουρκία σε βάρος των Κούρδων στο Αφρίν με γερμανικά άρματα, σε βάρος των Ελλήνων της Κύπρου, επίσης με γερμανικά άρματα τα οποία μάλιστα ανερυθρίαστα δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να ζητήσει από την Τουρκία να τα αποσύρει.

Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Μίχαελ Ροτ απαντώντας στο Κοινοβούλιο σε ερώτηση της Κούρδισσας Σεβίμ Ντάγντελεν του Κόμματος της Αριστεράς, για το πώς σκοπεύει να αντιδράσει η γερμανική κυβέρνηση σε αιτήματα που ομόφωνα ψήφισε η βουλή της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 10 Δεκεμβρίου, δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να ζητήσει από την Τουρκία να αποσύρει τα γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2A4 που μετέφερε το 2018 στα κατεχόμενα εδάφη και παρέπεμψε στην ΕΕ ως αρμόδιο θεσμό για να επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα.

Δηλαδή, η Γερμανία έδωσε αυτά τα υπερσύγχρονα άρματα στην Τουρκία για αμυντικούς σκοπούς και εκείνη τα έστειλε σε έδαφος της ΕΕ που κατέχει παράνομα. Και η γερμανική πλευρά, αντί να αναλάβει τις βαριές της ευθύνες, παραπέμπει το θέμα στην ΕΕ στην οποία η ίδια είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος της Τουρκίας.

Αν αυτό δεν λέγεται εμπαιγμός, τότε πώς λέγεται;

Να ξαναγυρίσουμε στην ιλαροτραγωδία που εκτυλίχθηκε κατά την επίσκεψη του κ. Χάικο Μάας στην Άγκυρα, ο οποίος δεν είχε προνοήσει να κάνει μία στάση στην Αθήνα, στη χώρα στην οποία χρωστά πολλά και επιπροσθέτως είναι και εταίρος στην ΕΕ.

Εκεί λοιπόν, με πρωτοφανή αγένεια, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου αναφερόμενος στις ενέργειες που κάνει η Ελλάδα συνάπτοντας συμμαχίες με γειτονικές χώρες για να ενισχύσει τη θέση της απέναντι στην τουρκική βαρβαρότητα, είπε τα εξής: «Η Ελλάδα δεν πρέπει να επηρεάζεται από άλλες χώρες και να κάνει ασκήσεις οπουδήποτε θέλει και άλλα βήματα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έχουμε μόνο ατύχημα, αλλά θα κάνουμε και αυτό που πρέπει».

Και ο κ. Μάας δεν αισθάνθηκε την ανάγκη τουλάχιστον να επαναφέρει στην τάξη τον Τούρκο ομόλογό του, υπενθυμίζοντάς του ότι το θέμα αυτό δεν αφορά τη δική του επίσκεψη και ότι αυτό που κάνει εκθέτει τη Γερμανία στα μάτια της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να κλείσουμε την αναφορά μας στις γερμανικές αθλιότητες με το άρθρο του ανταποκριτή της Süddeutsche Zeitung στην Κωνσταντινούπολη που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική της έκδοση. Σε αυτό ο αρθρογράφος εκφράζει ο ίδιος επιφυλάξεις για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Όπως υποστηρίζει «η Ελλάδα εξετάζει πόσο μακριά μπορεί να φτάσει και θέλει να διπλασιάσει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο πέλαγος. Κατά βάση αυτό επιτρέπεται, ωστόσο παραβιάζει προηγούμενες συμφωνίες και μπορεί να εξοργίσει περαιτέρω την Τουρκία».

Επίσης, η εφημερίδα αναφέρει ότι Ελλάδα και Τουρκία είχαν συμφωνήσει προ δεκαετιών «να διατηρήσουν τα χωρικά ύδατα γύρω από τα νησιά του Αιγαίου και για τις δύο πλευρές στα έξι μίλια, το ήμισυ της απόστασης που προβλέπεται διεθνώς. Το 1995 η τουρκική Βουλή είχε ξεκαθαρίσει ότι κάθε επέκταση των [σ.σ. θαλάσσιων] συνόρων στο Αιγαίο αποτελεί αιτία πολέμου».

Δηλαδή, μια σοβαρή εφημερίδα της Βαυαρίας, που αποτελεί μέρος της έκφρασης του γερμανικού κατεστημένου, στην ουσία εκφράζει δυσαρέσκεια για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, κάτι που είναι νόμιμο και αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας, και κάνει υπόμνηση της παράνομης με βάση τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ απειλής πολέμου της Τουρκίας.

Υπάρχει εξήγηση για όλες αυτές τις αθλιότητες που γίνονται σε βάρος της χώρας μας από τη Γερμανία.

Η Ελλάδα πληρώνει μέχρι και σήμερα το τίμημα της ναζιστικής βαρβαρότητας. Έχασε την αφρόκρεμα του ανθρώπινου δυναμικού της, λεηλατήθηκε από τις δυνάμεις κατοχής, ήταν η γενεσιουργός αιτία του καταστροφικού εμφυλίου που ακολούθησε, με όλες αυτές τις πληγές να έχουν αφήσει ανεξίτηλα σημάδια τα οποία επηρεάζουν και είναι υπεύθυνα για τη σημερινή καχεκτική μας χώρα.

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι υπόλογο από την πλευρά του, γιατί στην ουσία αποτελεί συνέχεια των συνεργατών και των δοσιλόγων της Κατοχής.

Γιατί ποια άλλη εξήγηση μπορούμε να δώσουμε στο γεγονός ότι στην Ελλάδα μετά την απελευθέρωσή της όλες οι κυβερνήσει, δεν κατόρθωσαν να διεκδικήσουν με αξιώσεις τις γερμανικές επανορθώσεις, ούτε καν το αναγκαστικό δάνειο για το οποίο πλήρωσε και μία δόση (αν δεν κάνω λάθος) ο ίδιος ο Χίτλερ προτού ανατραπεί.

Εν κατακλείδι, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες που έχει απέναντι στο λαό και στην ίδια την Ιστορία και να απαιτήσει από τη Γερμανία –εκτός από τις αποζημιώσεις–μια έντιμη και αξιοπρεπή συμπεριφορά.

Όμως, αναρωτιέται κανείς αν μπορεί να γίνει αυτό όταν η ελληνικές κυβερνήσεις στεγάζονται στο ίδιο κτήριο που στεγαζόταν η γερμανική διοίκηση κατοχής της Ελλάδας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εκτοπισμένοι κάτοικοι της Βηρυτού επιστρέφουν στα σπίτια τους, μετά την έναρξη της εκεχειρίας (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)
ΓΝΩΜΕΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ανάπαυλα ή αρχή μιας νέας διαπραγμάτευσης;

18/04/2026 - 9:46πμ
Η ψηλάφηση του άπιστου Θωμά διά χειρός Caravaggio (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Του Αποστόλου Θωμά (Μέρος Α’)

14/04/2026 - 9:21πμ
(Φωτ.: pixabay.com/AI Generated)
ΓΝΩΜΕΣ

Κερδισμένοι και χαμένοι

12/04/2026 - 3:47μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/mih83-464187/)
ΓΝΩΜΕΣ

Η επισφαλής ειρήνη και ο μετατραμπικός κόσμος

11/04/2026 - 10:04πμ
Από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στον Λίβανο, στις 8/4 (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο Λίβανος είναι το «κλειδί»

10/04/2026 - 3:34μμ
Η ανάσταση του Λαζάρου όπως έχει ιστορηθεί στο ναό του Αγίου Φιλίππου Βλασσαρούς, στο Μοναστηράκι (πηγή: George E. Koronaios / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον όσιο και δίκαιο Λάζαρο, τον τετραήμερο (Μέρος Γ’)

7/04/2026 - 10:56πμ
Ισραηλινός αξιωματούχος περπατά δίπλα στο κατεστραμμένο Στάδιο Αζαντί στην Τεχεράνη, 3 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΓΝΩΜΕΣ

Πού οδηγείται ο πόλεμος στο Ιράν;

4/04/2026 - 10:09πμ
Ο Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ στην τελετή υποδοχής των σορών έξι Αμερικανών, στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ντόβερ του Ντέλαγουερ. Οι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση με drone στο Κουβέιτ. 7 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Official White House Photo / Daniel Torok)
ΓΝΩΜΕΣ

Πώς θα βγει από το «βάλτο» του Ιράν ο Τραμπ

3/04/2026 - 3:32μμ
(Πηγή: commons.wikimedia.org
ΓΝΩΜΕΣ

Στον όσιο και δίκαιο Λάζαρο, τον τετραήμερο (Μέρος Β’)

2/04/2026 - 9:32πμ
Ένα από τα περάσματα στα ιρανοιρανικά σύνορα, στην πόλη Μπανέχ του δυτικού Ιράν, όπου ζουν πολλοί  Κούρδοι (φωτ. αρχείου: 
EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο πόλεμος στο Ιράν και το Κουρδικό

29/03/2026 - 4:13μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

ΕΛΑΣ: Σεσημασμένος για διακίνηση ναρκωτικών ο ανήλικος που παρέσυρε και εγκατέλειψε τη 16χρονη στη Λιοσίων

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Super League – Play Off: Σκόρπισε τον ΠΑΟΚ η ΑΕΚ – «Ζωντανός» ο Ολυμπιακός στη Λεωφόρο

4 ώρες πριν
Το Ισλαμαμπάντ προετοιμάζεται για τις αβέβαιες συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν (φωτ.: EPA / Sohail Shahzad)

Μέση Ανατολή: Το Ιράν δεν έχει αποφασίσει αν θα προσέλθει στις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον

4 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Necati Savas)

Φιντάν: Υπάρχουν μουσουλμανικές χώρες ενοχλημένες με τη συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

4 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Εύβοια: Συνελήφθη 56χρονος για πυρκαγιά από αμέλεια στην περιοχή Πλατάνα

5 ώρες πριν
Υποδοχή των Ρώσων μπροστά στο κτήριο της όπερας, τον Απρίλιο του 1916 (πηγή: Αρχείο Μ. Τερζοπούλου / orthodoxiapontos.blogspot.com)

Μαρτυρία Νικόλαου Μπαλκίδη: Πριν μπούνε στα πράματα οι Νεότουρκοι, όλο αγαθοσύνη ήτανε ο Τούρκος μαζί μας

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign