pontosnews.gr
Τρίτη, 8/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σύντομο χρονικό της ιστορικής εφημερίδας «Ελεύθερος Πόντος»

4/06/2017 - 6:26μμ
Σύντομο χρονικό της ιστορικής εφημερίδας «Ελεύθερος Πόντος» - Cover Image
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Δισεβδομαδιαία εφημερίδα του Εθνικού Συμβουλίου του Πόντου. Εκδόθηκε το 1919 στο Βατούμ, όπου ήταν και η έδρα του Συμβουλίου. Εκδότης ήταν ο Θεοφύλακτος Κ. Θεοφυλάκτου.

Ο Ελεύθερος Πόντος τυπωνόταν, στην αρχή, στο τυπογραφείο της εφημερίδας του Σταύρου Γαληνού Αργοναύτης και πολύ σύντομα το Εθνικό Συμβούλιο του Πόντου αγόρασε, διαθέτοντας 50.000 ρούβλια, το τυπογραφείο όπου τυπώνονταν και άλλα έντυπα, κυρίως σχολικά βιβλία για τα ελληνικά σχολεία.

Ο οφθαλμίατρος Θεοφ. Κ. Θεοφυλάκτου, που διατέλεσε και διοικητής Θράκης, μετά την Ανταλλαγή, έγραφε άρθρα του στα περιοδικά Ποντιακά Φύλλα και Χρονικά του Πόντου της Αθήνας, στην Ποντιακή Εστία κ.α. Εκτός των άλλων, ήταν από αυτούς που πρωτοστάτησαν στην ίδρυση της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης και ο πρώτος εμπνευσμένος πρόεδρός της.


Θεοφύλακτος Κ. Θεοφυλάκτου

Η κάθε σελίδα της εφημερίδας ήταν χωρισμένη σε τέσσερις στήλες, τις δύο από τις οποίες καταλάμβανε, σχεδόν πάντοτε, το κύριο άρθρο. Στην τρίτη στήλη έμπαινε το χρονογράφημα, που συνεχιζόταν μερικές φορές και στην τέταρτη στήλη, ή πήγαινε ως γύρισμα στη δεύτερη σελίδα.

Ο Ελεύθερος Πόντος κυκλοφορούσε κάθε Τετάρτη και Παρασκευή. Ελάχιστες φορές συνέβη να μην κυκλοφορήσει κάποια Τετάρτη ή κάποια Παρασκευή. Έκλεισε οριστικά το 1920. Τελευταίος διευθυντής της εφημερίδας –για λίγους μήνες, από τις 5 Αυγούστου 1920– ήταν ο Σταύρος Τερζόπουλος.

Στις 4/9/1919 δημοσιεύθηκε στην Εποχή η ακόλουθη μικρή είδηση, η οποία λέει πολλά για τα όσα συνέβαιναν στο χώρο του Τύπου στην Τουρκία:

Χθες η αστυνομία περισυνέλεξε τα τελευταίως κυκλοφορήσαντα φύλλα της εν Βατούμ εκδιδομένης εφημερίδος «Ελεύθερος Πόντος», απηγόρευσε δε την περαιτέρω εν τη πόλει μας κυκλοφορίαν της.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την έκδοση του Ελεύθερου Πόντου περιλαμβάνονται στη Λογοδοσία της Διοικούσης Επιτροπής της Εταιρείας «Ο Πόντος» για το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας της, η οποία διαβάστηκε «υπό του Προέδρου της Εταιρείας κ. Θ. Θεοφυλάκτου κατά την συνέλευσιν των μετόχων γενομένην την 1ην Νοεμβρίου 1919 εν τη αιθούση του Συλλόγου “Αι Μούσαι”», στο Βατούμ.


Βατούμ

Στη λογοδοσία του ο Θ. Θεοφυλάκτου ανέφερε:

[…] εις όλους σας είναι γνωσταί αι συνθήκαι υπό τας οποίας συνεπήχθη η Εταιρεία ημών, την οποίαν ημπορεί κανείς να ονομάση, μη αποβλέπων εις το ασήμαντον κεφάλαιον, το οποίον αντιπροσωπεύει, ως την πρώτην Εταιρείαν του Πόντου. Επίσης εις όλους είναι γνωστόν, ότι βάσις αυτής ετέθη η εξυπηρέτησις των εθνικών μας συμφερόντων δι’ ενός Τυπογραφείου Ελληνικού των συνεταιρισθέντων πατριωτών, το οποίον θα ελειτούργει με το αζημίωτον, εφ’ όσον τούτο ήτο δυνατόν. Κατά πόσον επετέλεσε την αποστολήν της αυτήν η ημετέρα Εταιρεία κατά το από 21ης Μαΐου ε.έ. μέχρι σήμερον διάστημα μαρτυρεί περιτράνως το έκτοτε ανελλιπώς λειτουργούν τυπογραφείον μας, όπου εξετυπώθησαν και εκτυπούνται διάφορα ελληνικά έντυπα και είδε το φως η εφημερίς Ελεύθερος Πόντος, η οποία όλοι γνωρίζετε οποίον αγώνα διεξάγει δια το εθνικόν μας ζήτημα. Εις τας πρώτας αυτής συνεδριάσεις η Εταιρεία ημών μετά την επιψήφισιν του κανονισμού αυτής, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, δεν έχει κύρος νομικόν, αλλ’ έχει κύρος ηθικής επιβολής μεταξύ μας, η Εταιρεία μας εξέλεξε τριμελή Διοικητικήν Επιτροπήν, η οποία απετελέσθη εκ των κ.κ. Στ. Τζιροζίδου, Αντωνίου Κωνσταντινίδου και εμού… Συνεπείς εις την εθνικήν βάσιν, την οποίαν έθεσεν ως σκοπόν της η Εταιρεία, ήλθομεν εις συμφωνίαν με τον Σύνδεσμον των Ποντίων και με την υλικήν αρωγήν εκείνου εξεδώσαμεν την εφημερίδα Ελεύθερος Πόντος…

Την Πέμπτη 26/11/1920 η εφημερίδα Εποχή έγραψε, με τίτλο «Άδοξον τέλος»: «Η εν Βατούμ γνωστή εφημερίς υπό την επωνυμίαν Ελεύθερος Πόντος έπαυσεν εκδιδομένη».

  • Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια του Ποντιακού Ελληνισμού, εκδ. Μαλλιάρης-Παιδεία,
    Θεσσαλονίκη 2007.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κατηγορούμενοι ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου στη Γιασί Αντά (φωτ.: Devlet Başkanlığı Cumhuriyet Arşivi / Independent Türkçe)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Σεπτεμβριανά 1955: Ποιοι δικάστηκαν και ποιοι έμειναν στο απυρόβλητο

6/09/2026 - 9:39μμ
Η Σμύρνη στις φλόγες, σε καρέ από το επεισόδιο «Έξοδος» της σειράς ιστορικών ντοκιμαντέρ «Το Ρίζωμα». Η εικόνα έχει υποστεί τεχνική επεξεργασία ως προς τα χρώματα και την ποιότητα (πηγή: Αρχείο ΕΡΤ)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Κρύφτηκαν σε νεκροταφεία, μεταμφιέστηκαν σε γυναίκες: Μαρτυρίες από τη φλεγόμενη Σμύρνη

31/08/2026 - 5:40μμ
Ο Αναστάσιος Μελετίου Πέππας και δίπλα πλοίο στο λιμάνι της Σμύρνης τον Σεπτέμβριο του 1922 (φωτ.: Αρχείο οικογένειας Πέππα / Wikimedia Commons)
ΙΣΤΟΡΙΑ

«Κρατούν τα χέρια σου, τσολιά;»: Η συγκλονιστική διάσωση δύο στρατιωτών από τη Σμύρνη

29/08/2026 - 5:31μμ
Καρτ ποστάλ για την επέτειο της Επανάστασης των Νεότουρκων της 24ης Ιουλίου 1908, με το σύνθημα «Ζήτω η πατρίδα, ζήτω το έθνος, ζήτω η ελευθερία» στα οθωμανικά τουρκικά και τα γαλλικά, και μια φωτογραφία του Ενβέρ Πασά (πηγή: commons. wikimedia.org/wiki/File:1908-mesrutiyet.jpg)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι Ρωμιοί βουλευτές στην Οθωμανική Βουλή και οι τρεις εκλογικές αναμετρήσεις (1908-1918)

21/08/2026 - 10:22πμ
Στιγμιότυπο από την υποδοχή του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη, 1919 (πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους - Τμήμα Σύρου / Συλλογή Μάνου Ελευθερίου)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Μικρασιατική Καταστροφή: «Οι Έλληνες δεν οφείλουν να απολογηθούν»

17/08/2026 - 8:46μμ
Άνδρες της 9ης Μεραρχίας Πεζικού βαδίζουν στην Αλμυρά Έρημο κατά την προέλαση προς τον Σαγγάριο, τον Αύγουστο του 1921 (φωτ.: Ελληνικός Στρατός / Wikimedia Commons)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Μάχη του Σαγγαρίου 1921: Μια στρατιά χωρίς ψωμί, 65 χιλιόμετρα από την Άγκυρα

9/08/2026 - 1:42μμ
Οι δύο όψεις της σημαίας του Ελληνικού Τάγματος Πεζικού της Μπαλακλάβας το 1779, με την επιγραφή σε Ελληνικά και Ρωσικά «Υπέρ Πίστεως και Ελευθερίας» (πηγή: А.В. Висковатов, «Историческое описание...»)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Κριμαία: Το Ελληνικό Τάγμα Πεζικού της Μπαλακλάβας – Ο διττός ρόλος και η δράση του στα 80 χρόνια της ιστορίας του

5/08/2026 - 8:15μμ
Ο Ισμέτ Πασάς (αριστερά) στη Συνδιάσκεψη της Λοζάνης, στις 21 Νοεμβρίου 1922 (φωτ.: Agence Rol / Bibliothèque nationale de France / Wikimedia Commons)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Λοζάνη: Όταν ο Ισμέτ Πασάς επιστράτευσε τον Βολταίρο για την «οθωμανική ανεκτικότητα»

5/08/2026 - 10:09πμ
17/30 Ιουλίου 1916: Ο δήμαρχος Τραπεζούντας Ιωάννης Τριφτανίδης προσφωνεί τον μεγάλο δούκα Νικολάι Νικολάγιεβιτς. Δίπλα του ο μητροπολίτης Χρύσανθος (φωτ.: Αρχείο Επιτροπής Ποντιακών Μελετών / Wikimedia Commons)
ΙΣΤΟΡΙΑ

«Οθωμανός κατάσκοπος» ο Χρύσανθος; Η εντολή του Ρώσου αρχιστράτηγου που έβαλε στο στόχαστρο τον μητροπολίτη Τραπεζούντας

30/07/2026 - 7:32μμ
Η «Πριγκίπισσα της Τραπεζούντας» όπως πέρασε στη δυτική φαντασία: λεπτομέρεια από την τοιχογραφία του Πιζανέλλο, «Άγιος Γεώργιος και η πριγκίπισσα της Τραπεζούντας», στη Sant’Anastasia της Βερόνας (πηγή: Wikimedia Commons / Public Domain)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Πώς οι πριγκίπισσες της Τραπεζούντας έγιναν η μυστική διπλωματία των Μεγάλων Κομνηνών

10/07/2026 - 9:16πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Αγία Ελένη, έργο του Τσίμα ντα Κονελιάνο, 1495 (πηγή: artrenewal.org / commons.wikimedia.org)

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Δ’)

13 λεπτά πριν
Στο περίπτερο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας στην 90ή ΔΕΘ. Ο Κέι Σένγκα κρατά την ποντιακή λύρα και ο Κόσουκε Φουκούντα το μπλουζάκι με τον επετειακό λογότυπο για τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτ.: Facebook / Katerina Bili)

Από την Ιαπωνία στη ΔΕΘ: Ο Κόσουκε Φουκούντα και η παρέα του χόρεψαν σέρρα και τραγούδησαν ποντιακά

36 λεπτά πριν
Γραμμές υψηλής τάσης μπροστά από τον λιγνιτικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Γιένσβαλντε, στο Τούρνοβ-Πράιλακ της Γερμανίας. 1η Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Clemens Bilan)

Γερμανία: Συνελήφθη ο «τρομοκράτης του ρεύματος» – Νέοι εκρηκτικοί μηχανισμοί στο Βαϊσβάιλερ

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Νέα Μάκρη: Διαμέρισμα-«βάση» στο μικροσκόπιο για το τουρκικό οργανωμένο έγκλημα – Δύο συλλήψεις

1 ώρα πριν
Ο Φώτης Μουρατίδης σε εκδήλωση της ελληνικής ομογένειας στη Ρωσία, με τα βιβλία του μπροστά του (φωτ.: rusgreek.ru)

Φώτης Μουρατίδης: Το παιδί της εξορίας που έσωσε από τη λήθη τους Έλληνες της Ρωσίας

2 ώρες πριν
Αστυνομικοί έχουν αποκλείσει την είσοδο στην περιοχή Αλεπότρυπα, της Κυψέλης. Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2026   (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Θρίλερ στην Κυψέλη: Παιδί βρήκε σακούλα με ανθρώπινα οστά στην Αλεπότρυπα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV