pontosnews.gr
Τρίτη, 6/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κερασούς, Έαρ 1920: Κακουργήματα του δημάρχου Κερασούντος, Τοπάλ Οσμάν

17/05/2015 - 11:27πμ
Κερασούς, Έαρ 1920: Κακουργήματα του δημάρχου Κερασούντος, Τοπάλ Οσμάν - Cover Image
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Εσχάτως ο Οσμάν αγάς με την πρόφασιν ότι εξέρχεται προς καταδίωξιν και σύλληψιν φυγοστράτων, πήρε τους αιμοχαρείς τζετέδες του και φθάσας εις το πεντάωρον απέχον της Κερασούντος ελληνικόν χωρίον Καράλη, και δυσαρεστηθείς εκ της φιλοξενείας, έκοψε την γενειάδα του ιερέως, ατίμασε παρθένους και γυναίκας και κατεκρεούργησε έξ χωρικούς.

Εκείθεν μεταβάς εις την περιφέρειαν Κουρούκ της επαρχίας Κολωνίας και εις δεκάωρον απόστασιν της Κερασούντος, εισήλθεν εις το χωρίον Ανεέτ. Εκεί εφόνευσε το στήριγμα του χωρίου και αρχιερατικόν αντιπρόσωπον της περιφερείας τον γνωστόν Ανασνάς αγάν και άλλους οκτώ ομογενείς χωρικούς. Τα αίτια του φόνου είνε γνωστά. Ο Οσμάν αγάς δεν δέχεται ανθρώπους οι οποίοι είτε με το χρήμα είτε με το χατήρι κατώρθωσαν να υποστηρίζωσι και περιφρουρούσι τα χωρία των. Εθεώρησε λοιπόν καλόν και συμφέρον του κράτους του να φονεύσει και τους ολίγους επιζήσαντας εθνικούς παράγοντας δια να οσβύση παντελώς η περιφέρεια εκείνη του Κουρούκ αφού προηγουμένως εντός του πολέμου και μετά την ανακωχήν, εφόνευσε πολλούς κατά διαφόρους τρόπους και μεθόδους και αφού τρία χωρία της περιφερείας αυτής ολοτελώς ηρημώθησαν και έσβυσαν.

Εκείθεν δε, ως επληροφορήθημεν, κατέρχεται προς την Πουλαντζάκην όπου έχει να καθαρίσει πολλούς λογαριασμούς διότι η Πουλαντζάκη αριθμούσα προ του πολέμου περί τας 900 οικογενείας και 4 χιλιάδας ψυχάς αμιγούς και ακμαιοτάτου ελληνικού πληθυσμού, (Κιουτζιούκ Γουνανιστάν) μικρά Ελλάς ωνομασθείσα υπό των Τούρκων. 

Τοιουτοτρόπως καταφαίνεται ότι οι Έλληνες του Πόντου κρατούνται όμηροι εις τας χείρας του Μουσταφά Κεμάλ και των οργάνων του Τοπάλ Οσμάν και Σια, το όπλον δε του Τούρκου εκπυρσοκροτεί και φονεύει κατ’ αρέσκειαν και κατά βούλησιν.

Εάν λοιπόν δια τα δάση διορίζονται δασοφύλακες δια να μη καταστρέφωνται, διά τον Πόντον είναι ανάγκη να ληφθούν μέτρα ασφαλείας της ζωής ημών, και κάμνομεν έκκλησιν εις τους νικητάς συμμάχους και την μητέρα Ελλάδα όπως σώσουν τους αδίκως σφαγιαζομένους αδελφούς.

Εφημερίς Ελεύθερος Πόντος

Ειδήσεις και γεγονότα που κατέγραψε ο Τύπος στον Πόντο, στην Πόλη, στη Σμύρνη αλλά και στην ελεύθερη Ελλάδα τα τελευταία πενήντα χρόνια πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή το ’22, και αφορούσαν τον ελληνισμό της καθ’ ημάς Ανατολής. Φόνοι, κλοπές, ληστείες, απάτες του αστυνομικού δελτίου, αλλά και ειδήσεις κοινωνικού, οικονομικού, αθλητικού ή και πολεμικού χαρακτήρα που χρωματίζουν την καθημερινή ζωή στον Πόντο και γενικότερα τη Μικρά Ασία.
Παρουσίαση: Κώστας Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κάτοικοι των Γανοχώρων της Ανατολικής Θράκης με τις οικοσκευές τους στην ακτή, καθώς ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, το 1922 (φωτ.: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Φωτογραφική Συλλογή Μιχάλη Τσάγκαρη / Γιώργος Λυκίδης)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Μουδανιά: Οι Σύμμαχοι πιέζουν, ο Βενιζέλος τηλεγραφεί – Η Ανατολική Θράκη αλλάζει χέρια

4/10/2026 - 8:41μμ
Φωτογραφίες από το οικογενειακό αρχείο του Χουσεΐν Γιλμάζ (φωτ.: Kuşadası Mübadele Derneği / αρχείο Χουσεΐν Γιλμάζ)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ανταλλαγή πληθυσμών: Το σπίτι όπου συναντήθηκαν δύο ξεριζωμοί

4/10/2026 - 1:14μμ
Η Τραπεζούντα από τη θάλασσα στις αρχές του 20ού αιώνα. Στο ένθετο, απόσπασμα της δημοσιευμένης προξενικής αναφοράς για την κορύφωση της επιδημίας χολέρας στις 25 Σεπτεμβρίου 1910 (φωτ.: αδελφοί Κακούλη / Wikimedia Commons· ένθετο: Public Health Reports / CDC)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Τραπεζούντα: Η χολέρα κορυφώνεται – 352 νεκροί ως τον Δεκέμβριο

25/09/2026 - 6:24μμ
Πρόσφυγες αμέσως μετά την αποβίβασή τους από πλοία που τους μετέφεραν από τη Μικρά Ασία στη Θεσσαλονίκη, το 1922 (φωτ.: American National Red Cross photograph collection / Library of Congress)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: Όταν 20.000 πρόσφυγες έφτασαν μέσα σε δύο ημέρες

16/09/2026 - 11:08μμ
Κατηγορούμενοι ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου στη Γιασί Αντά (φωτ.: Devlet Başkanlığı Cumhuriyet Arşivi / Independent Türkçe)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Σεπτεμβριανά 1955: Ποιοι δικάστηκαν και ποιοι έμειναν στο απυρόβλητο

6/09/2026 - 9:39μμ
Η Σμύρνη στις φλόγες, σε καρέ από το επεισόδιο «Έξοδος» της σειράς ιστορικών ντοκιμαντέρ «Το Ρίζωμα». Η εικόνα έχει υποστεί τεχνική επεξεργασία ως προς τα χρώματα και την ποιότητα (πηγή: Αρχείο ΕΡΤ)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Κρύφτηκαν σε νεκροταφεία, μεταμφιέστηκαν σε γυναίκες: Μαρτυρίες από τη φλεγόμενη Σμύρνη

31/08/2026 - 5:40μμ
Ο Αναστάσιος Μελετίου Πέππας και δίπλα πλοίο στο λιμάνι της Σμύρνης τον Σεπτέμβριο του 1922 (φωτ.: Αρχείο οικογένειας Πέππα / Wikimedia Commons)
ΙΣΤΟΡΙΑ

«Κρατούν τα χέρια σου, τσολιά;»: Η συγκλονιστική διάσωση δύο στρατιωτών από τη Σμύρνη

29/08/2026 - 5:31μμ
Καρτ ποστάλ για την επέτειο της Επανάστασης των Νεότουρκων της 24ης Ιουλίου 1908, με το σύνθημα «Ζήτω η πατρίδα, ζήτω το έθνος, ζήτω η ελευθερία» στα οθωμανικά τουρκικά και τα γαλλικά, και μια φωτογραφία του Ενβέρ Πασά (πηγή: commons. wikimedia.org/wiki/File:1908-mesrutiyet.jpg)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι Ρωμιοί βουλευτές στην Οθωμανική Βουλή και οι τρεις εκλογικές αναμετρήσεις (1908-1918)

21/08/2026 - 10:22πμ
Στιγμιότυπο από την υποδοχή του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη, 1919 (πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους - Τμήμα Σύρου / Συλλογή Μάνου Ελευθερίου)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Μικρασιατική Καταστροφή: «Οι Έλληνες δεν οφείλουν να απολογηθούν»

17/08/2026 - 8:46μμ
Άνδρες της 9ης Μεραρχίας Πεζικού βαδίζουν στην Αλμυρά Έρημο κατά την προέλαση προς τον Σαγγάριο, τον Αύγουστο του 1921 (φωτ.: Ελληνικός Στρατός / Wikimedia Commons)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Μάχη του Σαγγαρίου 1921: Μια στρατιά χωρίς ψωμί, 65 χιλιόμετρα από την Άγκυρα

9/08/2026 - 1:42μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τηλεοπτικά μεταδίδονται οι τελευταίες πολεμικές εξελίξεις στην Υεμένη (φωτ.: EPA/YAHYA ARHAB)

Τουρκία και Πακιστάν στέλνουν στρατιωτικές δυνάμεις στη Σαουδική Αραβία λόγω Χούθι

1 ώρα πριν
(Φωτ.: pixabay.com/el/users/jaydeep)

Κατερίνη: Προφυλακιστέοι τρεις κατηγορούμενοι για την απάτη με τα κρυπτονομίσματα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: marinetraffic.com/Ηλίας Καλαϊτζίδης)

Σαλαμίνα: Προσάραξε το πλοίο Neptune Ethos – Ασφαλείς επιβάτες και προσωπικό

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/polyskyriacou)

Πόλυς Κυριάκου: Παρουσίαση του βιβλίου «Από την Κερύνεια ως τα Διόδια» στην Αθήνα

3 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΦΑ Κιλκίς)

Κιλκίς: Η αρχαία λύρα και η πανδούρα «ζωντανεύουν» στην Ευρωπό

3 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από τον Αγιασμό στην Ένωση Ποντίων Μελισσίων (φωτ.: facebook.com/groupsVakis Kotridis)

Αγιασμός και έναρξη των μαθημάτων για τη νέα χρονιά στην Ένωση Ποντίων Μελισσίων Αττικής

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV