pontosnews.gr
Δευτέρα, 26/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κερασούς, Έαρ 1920: Κακουργήματα του δημάρχου Κερασούντος, Τοπάλ Οσμάν

17/05/2015 - 11:27πμ
Κερασούς, Έαρ 1920: Κακουργήματα του δημάρχου Κερασούντος, Τοπάλ Οσμάν - Cover Image
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Εσχάτως ο Οσμάν αγάς με την πρόφασιν ότι εξέρχεται προς καταδίωξιν και σύλληψιν φυγοστράτων, πήρε τους αιμοχαρείς τζετέδες του και φθάσας εις το πεντάωρον απέχον της Κερασούντος ελληνικόν χωρίον Καράλη, και δυσαρεστηθείς εκ της φιλοξενείας, έκοψε την γενειάδα του ιερέως, ατίμασε παρθένους και γυναίκας και κατεκρεούργησε έξ χωρικούς.

Εκείθεν μεταβάς εις την περιφέρειαν Κουρούκ της επαρχίας Κολωνίας και εις δεκάωρον απόστασιν της Κερασούντος, εισήλθεν εις το χωρίον Ανεέτ. Εκεί εφόνευσε το στήριγμα του χωρίου και αρχιερατικόν αντιπρόσωπον της περιφερείας τον γνωστόν Ανασνάς αγάν και άλλους οκτώ ομογενείς χωρικούς. Τα αίτια του φόνου είνε γνωστά. Ο Οσμάν αγάς δεν δέχεται ανθρώπους οι οποίοι είτε με το χρήμα είτε με το χατήρι κατώρθωσαν να υποστηρίζωσι και περιφρουρούσι τα χωρία των. Εθεώρησε λοιπόν καλόν και συμφέρον του κράτους του να φονεύσει και τους ολίγους επιζήσαντας εθνικούς παράγοντας δια να οσβύση παντελώς η περιφέρεια εκείνη του Κουρούκ αφού προηγουμένως εντός του πολέμου και μετά την ανακωχήν, εφόνευσε πολλούς κατά διαφόρους τρόπους και μεθόδους και αφού τρία χωρία της περιφερείας αυτής ολοτελώς ηρημώθησαν και έσβυσαν.

Εκείθεν δε, ως επληροφορήθημεν, κατέρχεται προς την Πουλαντζάκην όπου έχει να καθαρίσει πολλούς λογαριασμούς διότι η Πουλαντζάκη αριθμούσα προ του πολέμου περί τας 900 οικογενείας και 4 χιλιάδας ψυχάς αμιγούς και ακμαιοτάτου ελληνικού πληθυσμού, (Κιουτζιούκ Γουνανιστάν) μικρά Ελλάς ωνομασθείσα υπό των Τούρκων. 

Τοιουτοτρόπως καταφαίνεται ότι οι Έλληνες του Πόντου κρατούνται όμηροι εις τας χείρας του Μουσταφά Κεμάλ και των οργάνων του Τοπάλ Οσμάν και Σια, το όπλον δε του Τούρκου εκπυρσοκροτεί και φονεύει κατ’ αρέσκειαν και κατά βούλησιν.

Εάν λοιπόν δια τα δάση διορίζονται δασοφύλακες δια να μη καταστρέφωνται, διά τον Πόντον είναι ανάγκη να ληφθούν μέτρα ασφαλείας της ζωής ημών, και κάμνομεν έκκλησιν εις τους νικητάς συμμάχους και την μητέρα Ελλάδα όπως σώσουν τους αδίκως σφαγιαζομένους αδελφούς.

Εφημερίς Ελεύθερος Πόντος

Ειδήσεις και γεγονότα που κατέγραψε ο Τύπος στον Πόντο, στην Πόλη, στη Σμύρνη αλλά και στην ελεύθερη Ελλάδα τα τελευταία πενήντα χρόνια πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή το ’22, και αφορούσαν τον ελληνισμό της καθ’ ημάς Ανατολής. Φόνοι, κλοπές, ληστείες, απάτες του αστυνομικού δελτίου, αλλά και ειδήσεις κοινωνικού, οικονομικού, αθλητικού ή και πολεμικού χαρακτήρα που χρωματίζουν την καθημερινή ζωή στον Πόντο και γενικότερα τη Μικρά Ασία.
Παρουσίαση: Κώστας Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας προσκαλεί μέλη και φίλους στην κοπή της βασιλόπιτάς της

23/01/2026 - 10:33πμ
Το Συνέδριο του Βερολίνου [13 Ιουλίου 1878], σε πίνακα του Anton von Werner. Οι Μεγάλες Δυνάμεις αναδιαμόρφωσαν τους όρους της ειρήνης, αφήνοντας τους Αρμένιους εκτός αίθουσας και εκτός προστασίας (πηγή: Wikipedia)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Η αρμενική δεκαετία της διάψευσης: Από το Βερολίνο στις σφαγές

19/01/2026 - 9:32μμ
Η Σμύρνη 7 μήνες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, στα τέλη Μαρτίου - αρχές Απριλίου 1923. Η λήψη της φωτογραφίας, στην οποία απεικονίζονται τα κατεστραμμένα από τη φωτιά κτήρια, έγινε από ελληνικό πλοίο που μετέβη στη Σμύρνη για την παραλαβή Ελλήνων αιχμαλώτων πολέμου (πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους - Κεντρική Υπηρεσία)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Τι Σμύρνη, τι Βενεζουέλα: Όταν η Ιστορία γράφεται με πετρέλαιο

5/01/2026 - 12:16μμ
Βυζαντινό κτίσμα στη Νίκαια της Βιθυνίας, πιθανότατα λουτρά, γνωστό ως «Ανάκτορο των Τσιγγάνων» (πηγή: Louis de Launay, «La Turquie que l'on voit», 1913 / Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Νίκαια Βιθυνίας: Από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο στο τέλος της ελληνικής κοινότητας

2/01/2026 - 9:18μμ
Διογένης και Μεγαλέξανδρος διά χειρός Gaspar de Crayer (πηγή: Metropolitan Museum of Art / commons.wikimedia.org)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Διογένης ο Κυνικός: Ο φιλόσοφος από τη Σινώπη του Πόντου που χλεύασε τον Πλάτωνα

29/12/2025 - 8:53μμ
Ο Μιχαήλ Η' Παλαιολόγος και η Θεοδώρα, με τον γιο τους Κωνσταντίνο. Έργο άγνωστου Βυζαντινού καλλιτέχνη (πηγή: brill.com / commons.wikimedia.org)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγος: Ο ιδρυτής της τελευταίας βυζαντινής δυναστείας που «ανέστησε» την Κωνσταντινούπολη

29/12/2025 - 9:40πμ
(Φωτ.: Instagram gezegeningezgini)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Χρυσή Πύλη της Κωνσταντινούπολης: Το θρυλικό μνημείο των αυτοκρατορικών θριάμβων

21/12/2025 - 4:33μμ
Αποσπάσματα από το δημοσίευμα της εφημερίδας «Εμπρός», με ημερομηνία 18 Δεκεμβρίου 1900 (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΙΣΤΟΡΙΑ

18 Δεκεμβρίου 1900: Το «ψωμί της ντροπής» των Ποντίων του Καυκάσου στη Φθιώτιδα

18/12/2025 - 12:24μμ
Οι αδελφοί Λειχούδη μπροστά από το Ναό Θεοφανίων, κοντά στην Κόκκινη Πλατεία (πηγή: Ιστορική Ρωσική Βιβλιοθήκη)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Αδελφοί Λειχούδη: Οι Κεφαλονίτες μοναχοί που θεμελίωσαν την ανώτατη εκπαίδευση στη Ρωσία

10/12/2025 - 10:20πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Στρατής Μπαλάσκας)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Άγιος Νικόλαος ο Αϊβαλιώτης: Η εκκλησιά που χάθηκε, η μνήμη που επιμένει

6/12/2025 - 5:47μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαδήλωση Αυστραλών που ζητούν να καταργηθεί η «Ημέρα της Αυστραλίας» καθώς σηματοδοτεί την καταστροφή του πολιτισμού των αυτόχθονων πληθυσμών από τους Ευρωπαίους αποίκους (φωτ.: EPA/Jay Kogler)

Αυστραλία: «Ημέρα Εισβολής» για τους αυτόχθονες η εθνική γιορτή της χώρας – Μεγάλα πλήθη σε ξεχωριστές αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις

16 λεπτά πριν
(Φωτ.: paokfc.gr)

Μπήκαν οι υπογραφές ΠΑΕ-ΑΣ ΠΑΟΚ για τη Νέα Τούμπα

44 λεπτά πριν
Μικρούλα ομογενής και μαθήτρια ελληνικού σχολείου στη Μελβούρνη κρατά κασκόλ με την ελληνική σημαία, μπροστά από ζωγραφιές με ελληνικό θέμα στο πλακόστρωτο (φωτ.: facebook/Modern Greek Teachers' Association of Victoria)

Από τη Μελβούρνη η έναρξη των εορτασμών για την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στις 9 Φεβρουαρίου

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Πατροκτονία στη Γλυφάδα: Στον εισαγγελέα ο δράστης – Η δικαστική πορεία της δολοφονίας της μητέρας του το 2014

2 ώρες πριν
Η στιγμή της έκρηξης όπως καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας (πηγή: glomex.com)

Τρίκαλα-Βιολάντα: Σε εξέλιξη οι έρευνες για την 5η αγνοούμενη – Στη δημοσιότητα βίντεο από τη φονική έκρηξη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Αλμωπίας)

Μια βραδιά γεμάτη ποντιακή παράδοση από την Εύξεινο Λέσχη Αλμωπίας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign