pontosnews.gr
Τρίτη, 23/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Άγιος Ιωάννης Βαζελώνος

11/09/2014 - 3:06μμ
Άγιος Ιωάννης Βαζελώνος - Cover Image
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο Χριστιανισμός στον Πόντο διαδόθηκε από τον πρωτόκλητο Ανδρέα το 34 μ.Χ., όταν μετέβη από την Ιερουσαλήμ στη Σινώπη, την Αμάσεια, την Αμισσό και κατόπιν στην Τραπεζούντα. Στις πόλεις αυτές κήρυξε το Ευαγγέλιο και ακολούθησε η ίδρυση μονών και εκκλησιών.

Η πρώτη μονή που ιδρύθηκε στον Πόντο είναι η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος και θεωρείται από τα αρχαιότερα ελληνικά μοναστήρια.

Είναι κτισμένη στη βάση απότομου βράχου σε δασώδη περιοχή της Ματσούκας, κοντά στο εμπορικό και διοικητικό κέντρο της περιοχής, τις Καρυές (Τσεβισλούκ’), και στους οικισμούς Χαμψίκιοϊ και Σαχνόη. Ιδρύθηκε πολύ πριν από τη Μονή της Παναγίας Σουμελά. Κατά τον λόγιο Νεόφυτο Καυσοκαλυβίτη (από εκχριστιανισθέντες εβραίους γονείς) που συνέταξε το 1775 το κτητορικό της Μονής της Παναγίας Σουμελά, οι μοναχοί Βαρνάβας και Σωφρόνιος πριν πάνε στο όρος Μελά με την εικόνα της Παναγίας, πέρασαν από τη Μονή Βαζελώνος.

Γράφει ο Καυσοκαλυβίτης: «ενσκήψαντος οι καθ’ ύπνους του Βαπτιστού Ιωάννου, διέπεμψεν αυτοίς τρεις τινας των υπ’ αυτόν, επικομίζοντας σφίσιν εφ’ ημιόνου τα της αυταρκείας και αγγέλλοντας ως κατά χρηματισμόν ήκοιεν».

Από αυτό προκύπτει ότι αφού η Παναγία Σουμελά ιδρύθηκε το 386, η Μονή Βαζελώνος είναι κατά πολύ προγενέστερη αυτής, αφού μάλιστα η Σουμελά υποχρεούτο εις «φόρον κηρίου εις ένδειξιν υποταγής». Η Μονή βάσει στοιχείων ιδρύθηκε τον 3ο αιώνα – πιθανότατα το 270 μ.Χ., καταστράφηκε από τους Πέρσες εισβολείς τον 6ο αιώνα αλλά ανακατασκευάστηκε από τον Ιουστινιανό.

Η τελευταία ανακατασκευή της Μονής έγινε από τον ηγούμενο Λαυρέντιο, το 1719, ο οποίος επισκέφθηκε στην Πετρούπολη τον Τσάρο Μεγάλο Πέτρο και τον έπεισε να ενισχύσει τη Μονή. Αργότερα το Μοναστήρι του Αγίου Ιώννη του Βαζελώνος λεηλατήθηκε εκ νέου από συμμορία 28 ληστών που άρπαξαν κειμήλια, ιερά χρυσά και αργυρά σκεύη, σιγγίλια και χρυσόβουλα και άλλους εκκλησιαστικούς θησαυρούς. Ανάμεσα τους υπήρχαν ένα έγγραφο του Μεγάλου Πέτρου που έδινε ετήσια εισφορά στη Μονή 50 ρουβλίων (περί το 1700) και ένα του αυτοκράτορα Αλέξανδρου, μεταγενέστερο, που χορηγούσε στη Μονή ετήσια συνδρομή 65 ρουβλίων.

Για την ονομασία της Μονής υπάρχει η εκδοχή ότι την πήρε από το ομώνυμο όρος πάνω στο οποίο χτίστηκε και η άλλη από τη Γη Ζαβουλώνος, όπως ονομαζόταν η περιοχή από όπου ξεκίνησε το κήρυγμά του ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος. Εκ του Ζαβουλών με παραφθορά Βαζελών.

Το 1923 η Μονή είχε την τύχη όλων των μονών του Πόντου. Η ιερά εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου διεσώθη από τον μοναχό Διονύσιο Αμαραντίδη, ο οποίος την μετέφερε στην Ελλάδα αρχικά στον Άγιο Δημήτριο Πανοράματος Σερρών και έπειτα στη Μονή της Αγίας Τριάδας Σερρών.

Η ανιστόρηση της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα επιχειρείται στον Άγιο Δημήτριο Ελλησπόντου Κοζάνης από το σωματείο «Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα». Το 1970, η εικόνα της αποτομής του Αγίου Ιωάννη τοποθετήθηκε με τιμές στον Ιερό Ναό Προδρόμου και Βαπτιστού Αγίου Ιωάννη, στον Άγιο Δημήτριο, όπου γίνεται πανηγυρικός εορτασμός κάθε χρόνο στις 24 Ιουνίου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από πιστοποιητικά που εκδόθηκαν από την Ένωση Ποντίων Πατρών και Περιχώρων «Η Αναγέννησις» και την Ανεξάρτητο Προσφυγική Ένωση Πατρών και Περιχώρων (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΙΣΤΟΡΙΑ

«Από πού είστε;»: Τα έγγραφα που χρειάζονταν οι πρόσφυγες για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους στην Ελλάδα

11/06/2026 - 9:55πμ
Ο Τέλλος Άγρας (δεύτερος από αριστερά) στη λίμνη των Γιαννιτσών (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Ι Φωτογραφικό Αρχείο – © Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ιούνιος 1907: Οι Μακεδονομάχοι στον «Βάλτο», ο θάνατος του Τέλλου Άγρα και η Πηνελόπη Δέλτα

7/06/2026 - 9:50μμ
Στρατιώτες Ελληνικού Στρατού σε στιγμή ανάπαυλας στο Μικρασιατικό Μέτωπο και η επιστολή του εφέδρου (Πηγή: Αρχεία ΕΛΙΑ/ εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Μικρασιατικό Μέτωπο: Επιστολή-κόλαφος στρατιώτη για τη μη συμμετοχή των γόνων των βουλευτών και των εφοπλιστών στον πόλεμο

28/05/2026 - 8:40μμ
Ο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός γεννήθηκε στην Άρτα αλλά έμελλε να γίνει ο πρώτος λόγιος της Ρωσίας (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Άγιος Μάξιμος ο Γραικός: Ο πρώτος λόγιος της Ρωσίας με το κοσμικό όνομα Μιχαήλ Τριβώλης

8/05/2026 - 9:54μμ
Τμήμα του πρωτότυπου πρακτικού δημοσίευσης της διαθήκης της Αγγελίνας (Αγγελικής) Σταματελοπούλου (πηγή: Γενικά Αρχεία Του Κράτους- Τμήμα ΓΑΚ Αργολίδας)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Σπάνιο έγγραφο φωτίζει τη ζωή της οικογένειας του θρυλικού «Νικηταρά» μετά την Ελληνική Επανάσταση

4/05/2026 - 10:30πμ
Το Δημοτικό Θέατρο προσωρινό «σπίτι» για τους ξεριζωμένους της Μικρασιατικής Καταστροφής. Η φωτογραφία είναι του Ζόζεφ Χεπ (πηγή: ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Από χώρος επιβίωσης μετά το 1922 στη γέννηση της εθνικής σκηνής: Πρόσφυγες στο Δημοτικό Θέατρο και η ίδρυση του Εθνικού

3/05/2026 - 10:10πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / RAF)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Απεβίωσε ο πιλότος της RAF Τζορτζ Νταν, που είχε φέρει το Spitfire MJ755 στην Ελλάδα

3/05/2026 - 9:13πμ
Η μάνα του Τάσου Τούση θρηνεί πάνω από το άψυχο σώμα του γιου της. Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε στο Ριζοσπάστη στις 10 Μαΐου 1936 (πηγή: Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Πρωτομαγιά: Η εξέγερση που βάφτηκε με αίμα στη Θεσσαλονίκη – Και όσα μας ακολουθούν μέχρι σήμερα

1/05/2026 - 9:15πμ
Η έδρα της Οθωμανικής Τράπεζας στο Καρακιόι της Κωνσταντινούπολης, έργο του αρχιτέκτονα Alexandre Vallaury – εικόνα από το «L’Illustration», αρ. 2793, 5 Σεπτεμβρίου 1896 (πηγή: Wikipedia)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Casa de Papel των Αρμενίων το 1896: Η έφοδος στην Οθωμανική Τράπεζα που συγκλόνισε την Κωνσταντινούπολη

25/04/2026 - 11:53πμ
Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Μακεδονία στις 25 Φεβρουαρίου 1975, με αναφορά στο λεγόμενο «Πραξικόπημα της πιτζάμας» (φωτ.: Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος / Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Το «πραξικόπημα της πιτζάμας» – Η νύχτα που η Μεταπολίτευση βρέθηκε ξανά σε κίνδυνο

21/04/2026 - 9:04πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Yves Herman)

Μπαράζ συλλήψεων στην Άγκυρα ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ – Απαγόρευση διαδηλώσεων στην τουρκική πρωτεύουσα

12 λεπτά πριν
Φωτ.: (europeancommission/ Instagram)

Qatargate: Καμία ενημέρωση για άρση ασυλίας του Δημήτρη Αβραμόπουλου δεν έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

46 λεπτά πριν
Άποψη του εργοστασίου που καίγεται από το μεσημέρι, σε περιοχή του δήμου Αιγάλεω   (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος / EUROKINISSI)

Φωτιά σε εργοστάσιο πλαστικών στο Αιγάλεω: Κατέρρευσε μέρος της οροφής ενώ ήταν μέσα πυροσβέστες

1 ώρα πριν
Εικόνα από την άφιξη της ιρανικής αντιπροσωπείας στο Ομάν (πηγή: facebook.com/arabiandailys)

Συμφωνία Ιράν και Ομάν για τη διαχείριση στα Στενά του Ορμούζ

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την προσαγωγή του 43χρονου Σκοπιανού στην εισαγγελία Χανίων που κατηγορείται για τη δολοφονία της Σταυρούλας Λεβεντάκη (φωτ.: Γιάννης Αγγελάκης / EUROKINISSI)

Δολοφονία Σταυρούλας Λεβεντάκη: Συνελήφθη ο 43χρονος Σκοπιανός για ανθρωποκτονία από πρόθεση μετά την αποφυλάκισή του για ναρκωτικά

2 ώρες πριν
Ο Στέλιος Καζαντζίδης με την κιθάρα του (φωτ. από το λεύκωμα «Τ' αχνάρια ενός μύθου» / Γεωργία Βορύλλα)

Mεγάλη εκδήλωση μνήμης για τα 25 χρόνια από το θάνατο του Στέλιου Καζαντζίδη

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign