pontosnews.gr
Κυριακή, 4/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γρηγόριος Σιδηρουργόπουλος (Περιστεριώτης) (1885-1956)

Ιστορική φυσιογνωμία

4/11/2019 - 6:06μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Καταγόταν από το χωριό Λειβάδια της Γαλίανας και ήταν γιος του Παναγιώτη και της Σουμέλας, το γένος Κωνσταντά-Θεοδοσιάδου. Αφού αποφοίτησε από το σχολείο της γενέτειράς του, στο οποίο είχε δασκάλους τον Κωνσταντίνο Χ. Δοξόπουλο και τον Βασίλειο Σπινθηρόπουλο, μετέβη στη μονή του Περιστερεώτα συνοδευόμενος από τον Θεόδωρο Σπινθηρόπουλο ή Πατσινάκ’, όπου επί δύο χρόνια μαθήτευσε κοντά στον ηγούμενο της μονής Γρηγόριο Παντελίδη.

Στη συνέχεια, με ομόφωνη απόφαση των πατέρων της μονής στάλθηκε για ανώτερες σπουδές στο Φροντιστήριο Τραπεζούντας, όπου φοίτησε επιτυχώς επί τέσσερα χρόνια.

Στις 13 Ιουλίου 1903 χειροτονήθηκε ιεροδιάκονος στο ναό Κωνσταντίνου και Ελένης Ζουρνατζάντων Σάντας. Ο Γρηγόριος συνέχισε τις σπουδές του στην επτατάξια Ιερατική Σχολή Καισαρείας, όπου γράφτηκε στην Ε΄ τάξη και αποφοίτησε με άριστα το έτος 1905-1906. Κατά το έτος αυτό προσβλήθηκε από πλευρίτιδα, όμως χάρη στην επέμβαση του ιατρού Βυζαντιάδη βελτιώθηκε η υγεία του και επέστρεψε στη μονή Περιστερεώτα, στην οποία έμεινε είκοσι ημέρες και από εκεί πήγε στα Λειβάδια και στους γονείς του. Εκεί ανέρρωσε πλήρως και επανήλθε στη μονή το 1907.

Ιδιαίτερα δραστήριος, στάλθηκε από τη μονή σε πολλά ταξίδια στις περιοχές της Ρωσίας αλλά και του Πόντου για συλλογή χρημάτων προς αντιμετώπιση των αναγκών της μονής. Με διάφορες ενέργειές του πέτυχε την ευνοϊκή για τη μονή έκβαση διάφορων υποθέσεων, όπως η υπόθεση του παρεκκλησίου στη Μανδρανόη, αλλά και τη διαγραφή των χρεών της μονής προς το Πατριαρχείο.

Το 1909 χειροτονήθηκε αρχιμανδρίτης από τον μητροπολίτη Τραπεζούντας Κωνσταντίνο Αράμπογλου στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας Τραπεζούντας.

Το 1914 μετά από παράκληση των κατοίκων του Ρεστίου της Ρωσίας προς τη μονή του Περιστερεώτα, εγκαταστάθηκε στο Ρέστιο και διατέλεσε προϊστάμενος της κοινότητας μέχρι το 1915. Τα επόμενα χρόνια πραγματοποίησε πολλά ταξίδια από και προς τη Ρωσία κηρύσσοντας παράλληλα και ενθαρρύνοντας τον ελληνικό πληθυσμό.

Το 1918, με την άτακτη φυγή των ρωσικών στρατευμάτων, ο Γρηγόριος αποκλείστηκε στην Τραπεζούντα στην οποία βρισκόταν λόγω μοναστηριακών υποθέσεων. Έτσι, κατευθύνθηκε στη Ρωσία με τον αδελφό του Κωνσταντίνο, ο οποίος βρισκόταν στην υπηρεσία της τροφοδότησης του ρωσικού στρατού στην Τραπεζούντα. Εκεί συνέχισε να ενθαρρύνει τον ελληνικό πληθυσμό, και κυρίως σύστησε γύρω στους 36 συνδέσμους Ποντίων, οι οποίοι εκτός των άλλων ήταν επιφορτισμένοι και με τη φροντίδα των προσφύγων.

Τέλη του 1918 και αρχές του 1919 επέστρεψε στη Γαλίανα, όπου συγκάλεσε γενική συνέλευση όλων των χωριών, ελληνικών και τουρκικών, με σκοπό την εκλογή Μικτής Επιτροπής η οποία θα φρόντιζε την προστασία των κατοίκων από τα άτακτα σώματα των τσετών. Τον Μάιο του 1919 μετέβη στο Βατούμ και το 1920 επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, όπου διορίστηκε δάσκαλος και προϊστάμενος της νεοσύστατης κοινότητας Ποσταντζίκ.

Με αίτησή του κατατάχτηκε στον ελληνικό στρατό και συμμετείχε στην προέλαση προς τον Σαγγάριο αναπτύσσοντας σοβαρή εθνική δράση και τονώνοντας το ηθικό των στρατιωτών στο μέτωπο, αλλά επειδή αρρώστησε, επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί στο Βατούμ, όπου συνέχιζε να κηρύττει περιοδεύοντας τη Ρωσία.

Συνελήφθη από τις κομουνιστικές Αρχές και βασανίστηκε ανηλεώς, με αποτέλεσμα να κλονιστεί σοβαρά η σωματική και πνευματική υγεία του.

Μετά από εξάμηνη φυλάκιση, απελάθηκε και έφτασε στη Θεσσαλονίκη τον Αύγουστο του 1923. Διορίστηκε σε διάφορα δημοτικά σχολεία της Ελλάδας, ενώ τα έτη 1941-1944 διατέλεσε εφημέριος του χωριού Μέγα Ρεύμα (Ροδοχώρι), στο οποίο, αργότερα, επανιδρύθηκε η μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα.

Μετά το 1945 εγκαταστάθηκε στη Λεκάνη Καβάλας, όπου και πέθανε το 1956 από εγκεφαλικό.

• Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια του ποντιακού ελληνισμού, εκδ. Μαλλιάρης-Παιδεία, Θεσσαλονίκη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια τον Μάιο του 2012 στη Σύρο, καλεσμένη του τοπικού συλλόγου Ποντίων (φωτ.: Facebook / Rania Pantazidou)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια: Η γυναίκα που κράτησε τον Πόντο στις μικρές ιστορίες του

30/09/2026 - 11:21μμ
(Φωτ.: ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΣ / Facebook)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Χρύσανθος Θεοδοσόπουλος: Ο Πόντιος πρωτοψάλτης που «σφράγισε» τη βυζαντινή μουσική της Θεσσαλονίκης

24/09/2026 - 6:43μμ
Ο Διογένης με το φανάρι – Έργο που αποδίδεται στον Johann Heinrich Wilhelm Tischbein (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Διογένης ο κυνικός: Ο Σινωπεύς φιλόσοφος – Ο Πόντιος κοσμοπολίτης

22/09/2026 - 10:21πμ
Ο Βαυαρός γλωσσολόγος Μιχαήλ Δέφνερ μελέτησε ιδιαίτερα τη διάλεκτο των ελληνόφωνων μουσουλμάνων του Όφεως, την οποία περιέγραψε αξιοποιώντας τις πληροφορίες του εκπαιδευτικού και λόγιου Ιωάννη Παρχαρίδη (εικ.: Βιβλιοθήκη Κ.Θ. Δημαρά/en.wikipedia.org/wiki/Of,_Trabzon/ Selehattin Sezeroglu )
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Μιχαήλ Δέφνερ: Ο Γερμανός φιλέλληνας που χαρτογράφησε γλωσσικά μυστικά του Πόντου και αμφισβητήθηκε

18/09/2026 - 9:07μμ
Αναμνηστική φωτογραφία της οικογένειας Αλέξανδρου Ακριτίδη. Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης είναι καθιστός δεξιά και έχει στην αγκαλιά του την εγγονή του Βαλεντίνη. Πίσω του στέκονται η κόρη του Αυγή και ο γιος του Θεόδωρος. Αριστερά καθιστή η σύζυγός του Κλειώ πλαισιωμένη από τους γιους της Γιάννη (αριστερά) και Γιώργο (δεξιά). Πίσω της στέκονται ο γιος της Παναγιώτης με τη γυναίκα του Φωφώ. Από το αρχείο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Αλέξανδρος Ακριτίδης: Ο μελλοθάνατος της Αμάσειας και η Κλειώ που έκλαιγε μόνη της

15/09/2026 - 9:54πμ
Ο Βασίλης Π. Καλαφάτης (πηγή: conservatory.com)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Βασίλης Π. Καλαφάτης: Ο μεγάλος δάσκαλος και συνθέτης της Δυτικής μουσικής από την Ευπατορία του Εύξεινου Πόντου

11/09/2026 - 8:16μμ
O Νικόλαος Ράικος –Νικολάι Ράικο– στο ίδιο πορτρέτο, με διαφορετική επιχρωμάτωση. Διακρίνoνται μετάλλια (πηγή: Wikipedia)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Νικόλαος Ράικος: Ο άγνωστος εγγονός της Μεγάλης Αικατερίνης που πολέμησε για την Ελλάδα

9/09/2026 - 10:16πμ
Ο σπουδαίος ζωγράφος Γιώργος Σικελιώτης (πηγή: Φωτίκα Σικελιώτη / commons.wikimedia.org)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Γιώργος Σικελιώτης: Ο Σμυρνιός ζωγράφος της Καισαριανής (και του κόσμου) με το μοναδικό έργο

5/09/2026 - 7:55μμ
Ο Γεώργιος Βεγλερής και κάποια από τα δημοσιεύματά του (πηγή: searchculture.gr)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Γεώργιος Βεγλερής: Ο βυζαντινολόγος μυστικός πράκτορας της Ρωσίας

18/08/2026 - 8:47μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Νίκος Ε. Μηλιώρης: Ο άνθρωπος που είχε στόχο ζωής να διασώσει την ιστορία και τη λαογραφία των Βουρλών

3/08/2026 - 4:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Δ’ Επιστημονικό Συνέδριο Βιοηθικής: Αφιερωμένο στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τα 35 χρόνια Πατριαρχίας

22 λεπτά πριν
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»/Facebook)

Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»: Η έναρξη της νέας χρονιάς έγινε με χώμα από τον Πόντο και χορούς

49 λεπτά πριν
Η Κρίστα Πάικ σε αστυνομική φωτογραφία

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής των φυλακών του Τενεσί μετά την αποτυχημένη εκτέλεση της Κρίστα Πάικ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ιωαννίνων (Σ.Π.Φ.Ι.)/Facebook)

Ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ιωαννίνων το ρίχνει ξανά στους ποντιακούς χορούς για μία νέα και δημιουργική χρονιά

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI)

Πειραιάς: Συνελήφθη 27χρονος για απόπειρα ανθρωποκτονίας στην Ανάβυσσο

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από το 1ο Φεστιβάλ Μικρασιατικού Πολιτισμού στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης (φωτ.: Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης)

Η Σμυρνιά και οι τέσσερις εποχές της Μνήμης στο 3ο Φεστιβάλ Μικρασιατικού Πολιτισμού, στην Πεύκη

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV