pontosnews.gr
Τετάρτη, 3/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ελευθέριος Δ. Παυλίδης (1876-1974)

Θερμός πατριώτης, Πόντιος, που έγραψε ιστορία στην Οδησσό, υπήρξε βουλευτής στην Ελλάδα

29/06/2016 - 2:20μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Γεννήθηκε στην Τραπεζούντα το 1876 και σπούδασε στο ξακουστό Φροντιστήριο, πριν μεταναστεύσει στην Οδησσό όπου διατέλεσε και πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας της πόλης από το 1917 έως το 1921. Στο μεσοδιάστημα έκανε σπουδές φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και στο Παρίσι, γλώσσα και οικονομικά.

Σύμφωνα με τον Οδυσσέα Λαμψίδη, από το 1909 έως το 1913 οργάνωσε βοήθεια και εράνους για τους εθνικούς αγώνες της Ελλάδας.

Επιστρέφοντας δούλεψε το γραφείο του, εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου, η ψυχή του όμως ήταν δοσμένη σε ό,τι αφορούσε τον ελληνισμό και ρίχτηκε με θέρμη στον αγώνα για να παραμείνει ζωντανή η ελληνική παροικία στην Οδησσό, που αριθμούσε περί τις 40.000 ανθρώπους εκείνη την εποχή. Η δράση του ήταν αξιοθαύμαστη. Επέτυχε την άνθηση μορφωτικών ιδρυμάτων της ελληνικής κοινότητας, την Εμπορική Σχολή και το πλήρες Γυμνάσιο, καθώς και αγαθοεργά ιδρύματα.

Εκείνη την εποχή οι Πόντιοι συνιστούσαν μειοψηφία σε σύγκριση με τους άλλους Έλληνες της Οδησσού, στο δωδεκαμελές ΔΣ της κοινότητας όμως τα πέντε μέλη ήταν με κανόνα απαράβατο Πόντιοι.

Το 1917, μετά την ανατροπή του τσαρικού καθεστώτος, πρωτοπορεί στη σύγκληση του Α΄ Παμποντιακού Συνεδρίου στο Ταϊγάνι της Ρωσίας με κύριο θέμα την ομοσπονδιακή οργάνωση όλων των ποντιακών σωματείων.

Στην οπισθοχώρηση των Ρώσων από την Τραπεζούντα βοήθησε με κάθε τρόπο τους Ποντίους που εγκατέλειπαν την πόλη. Μετά την επικράτηση των Μπολσεβίκων στη Ρωσία, πιθανώς περί το 1921, έφθασε και εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα. Είχε μεσολαβήσει η μετάβασή του στην Κωνσταντινούπολη, όπου συμμετείχε σε μυστική σύσκεψη Ποντίων και Κιρκασίων, εχθρών του Μουσταφά Κεμάλ, κατά την οποία αποφασίστηκε η συγκρότηση τάγματος για αντιπερισπασμό. Μετέβη μάλιστα ο ίδιος στη Σμύρνη, για να συναντήσει τον Δημήτριο Γούναρη. Το σχέδιο δεν έγινε αποδεκτό και ο Παυλίδης κατέληξε στην Ελλάδα.

Στα έργα του περιλαμβάνεται το «Πώς και διατί εματαιώθη η Δημοκρατία του Πόντου» (Αθήνα, 1956)

Ίδρυσε το Σωματείο των εκ Ρωσίας Ελλήνων, στο οποίο έγινε πρόεδρος, εργάστηκε σκληρά για την εγκατάσταση και την προσαρμογή των Ποντίων και των άλλων Ελλήνων στον τόπο, και το 1953 εξέδωσε το σπουδαίο έργο Ο Ελληνισμός της Ρωσίας και τα 33 χρόνια του εν Αθήναις συλλόγου των εκ Ρωσίας Ελλήνων. Σημαντική ήταν η συμβολή του στην αποκατάσταση των προσφύγων.

Εξελέγη βουλευτής Αθηνών-Πειραιώς με το Κόμμα των Φιλελευθέρων το 1923 και πληρεξούσιος Αθηνών στη Δ΄ Εθνική Συνέλευση (1924) που κατήργησε τον βασιλικό θεσμό και ανακήρυξε την αβασίλευτη δημοκρατία.

Υπήρξε ιδρυτής και πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων από το 1944, τον οποίον εκπροσώπησε το 1950 στη Διεθνή Έκθεση του Σικάγου. Μεταπολεμικά, επί έναν χρόνο υπηρέτησε αμισθί ως εμπορικός σύμβουλος στην Ελληνική Πρεσβεία της Μόσχας.

Διατέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» (1949-1952) προσφέροντας ηθική, πνευματική αλλά και υλική ενίσχυση.

Κορωνίδα της δραστηριότητάς του για την εθνική αποκατάσταση υπήρξε η δημιουργία του εντευκτηρίου «Παμποντιακή Ένωση Αθηνών».

Στον Ελευθέριο Παυλίδη ανήκει η ιδέα της ίδρυσης ενός δευτεροβάθμιου παμποντιακού οργάνου· για το θέμα είχε κάνει λόγο ήδη από το 1949, με αφορμή διάγγελμά του προς τους συμπατριώτες των ΗΠΑ από το ραδιόφωνο των Αθηνών.

Ο Ελευθέριος Δ. Παυλίδης απεβίωσε σε ηλικία 98 ετών, στις 3 Ιουλίου 1974.

  • Με πληροφορίες από το λεύκωμα του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» Ιστορική Αναδρομή 1930-2010 (εκδ. Πάραλος, Αθήνα 2015) και τα Ποντιακά Χρονικά, αρ. φύλλου 23.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Γιώργος Βελισσαρίδης (1909-1994): Ο γνωστός-άγνωστος Τραπεζούντιος με το πολυδιάστατο έργο

30/11/2025 - 2:56μμ
Ο Μανουήλ Α' Κομνηνός σε πορτρέτο που βρίσκεται στο Μουσείο του Βατικανού, η σημαία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και οι δύο όψεις χρυσού νομίσματος της εποχής του (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Μανουήλ Α’ Κομνηνός: Ο «ευλογημένος αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης» που προσπάθησε να διατηρήσει την ισχύ του Βυζαντίου

30/11/2025 - 10:30πμ
Μπροστά: Λεβόν Μπλετζιάν, Αγαβνί Ταστζιάν και Νάντια-Αναχίντ Σαραφιάν. Πίσω: Φρανκ Μπλετζιάν, Οβάννες Μπλετζιάν, Νάζεν Μπλετζιάν, Νβάρτ Μπασματζιάν, Χάικ Μπασματζιάν, Χραντ-Μικαέλ Μπασματζιάν (πηγή: houshamadyan.org)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Νάντια Μπασματζιάν-Σαραφιάν: Από την Πόλη στη Θεσσαλονίκη – Δύο αρμενικές οικογένειες που διέσωσαν τις μνήμες τους μέσα από τέσσερις γενιές

24/11/2025 - 9:26μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Χριστόφορος Μουρατχανίδης: Ο δημοτικιστής Σανταίος συγγραφέας που απολύθηκε από το Φροντιστήριον Τραπεζούντος

24/11/2025 - 10:33πμ
Πασχάλιο με τον ζωδιακό κύκλο, στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Γρηγόριος Χιονιάδης: Η ζωή και το έργο του θεμελιωτή της πρώτης μεγάλης Ακαδημίας Αστρονομίας στην Τραπεζούντα

21/11/2025 - 5:12μμ
Ο Παναγιώτης Τζουλιάδης στο σπίτι του παππού του Παναγιώτη Κακουλίδη στην Τραπεζούντα (πηγή: Μουσείο Επιτροπής Ποντιακών Μελετών / Δωρήτρια: Αθηνά Μακρίδου-Καλλιγά)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Παναγιώτης Τζουλιάδης: Ένας λόγιος γιατρός – Τραπεζούντα, Ρωσία, Αθήνα

19/11/2025 - 10:02πμ
(Φωτ.: youtube / pamposcy pax)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Χαράλαμπος Βασιλειάδης: Ο Μικρασιάτης στιχουργός, ο «Τσάντας» πίσω από τις μεγαλύτερες λαϊκές επιτυχίες

18/11/2025 - 3:05μμ
Το φρούριο της Σταυρούπολης τον 19ο αιώνα και αριστερά ο Γεώργιος Βλαστώφ (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Γεώργιος Βλαστώφ, ένας χαρισματικός Έλληνας της Ρωσίας – Κυβερνήτης της Σταυρούπολης, μυστικοσύμβουλος του τσάρου, λόγιος

10/11/2025 - 10:44μμ
Ο Θεόδωρος Κασάπης με ευρωπαϊκά ρούχα και φέσι (πηγή: Wikipedia)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Θεόδωρος Κασάπης, ένας ξεχασμένος διανοούμενος της οθωμανικής Τουρκίας – Έλληνας της Καππαδοκίας, επαναστάτης του Τύπου

10/11/2025 - 9:52πμ
Ο Βλαδίμηρος Κοκκινάκης το 1936 (πηγή: Ria Novosti)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Βλαδίμηρος Κοκκινάκης, ο πιλότος ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης, ο άνθρωπος των ρεκόρ

8/11/2025 - 8:04μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: Ελληνική Αστυνομία)

Βουλή: Εγκρίθηκαν οι αυστηρότερες διατάξεις για οπλοκατοχή και οπλοχρησία

6 ώρες πριν
Η Εισαγγελία Χανίων (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο επίσκοπος Δορυλαίου για την εκχώρηση μοναστηριακής περιουσίας

7 ώρες πριν
«Η Καστοριά μας» κοσμεί πλέον το δρομάκι του Coburg North στη Μελβούρνη. Στη φωτογραφία διακρίνεται ο καλλιτέχνης που το δημιούργησε, ο Αντώνης Δεσποτέλλης (φωτ.: TheGreekHerald.com.au)

Ομογένεια: Η Καστοριά απέκτησε τη δική της οδό και τοιχογραφία στο Κόμπουργκ Νορθ της Μελβούρνης

7 ώρες πριν
Ο Γιάννης Σμαραγδής ενώ παρουσιάζει την ταινία του (φωτ.: Hellenic DNA/Φώτης Καλιαμπάκος)

Οι Κρήτες όλου του κόσμου τίμησαν τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή – Παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας «Καποδίστριας» στη Νέα Υόρκη

8 ώρες πριν
Συγκεντρωμένα τρακτέρ στα Μάλγαρα, στο ύψος των διοδίων (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Αγροτικά μπλόκα: Άνοιξε το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη στα Μάλγαρα, κλειστό το τελωνείο Ευζώνων

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Οικονόμου)

Κύπελλο Ελλάδας: «Εξάρα» του Βόλου κόντρα στο Αιγάλεω

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign