pontosnews.gr
Τρίτη, 24/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ελευθέριος Δ. Παυλίδης (1876-1974)

Θερμός πατριώτης, Πόντιος, που έγραψε ιστορία στην Οδησσό, υπήρξε βουλευτής στην Ελλάδα

29/06/2016 - 2:20μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Γεννήθηκε στην Τραπεζούντα το 1876 και σπούδασε στο ξακουστό Φροντιστήριο, πριν μεταναστεύσει στην Οδησσό όπου διατέλεσε και πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας της πόλης από το 1917 έως το 1921. Στο μεσοδιάστημα έκανε σπουδές φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και στο Παρίσι, γλώσσα και οικονομικά.

Σύμφωνα με τον Οδυσσέα Λαμψίδη, από το 1909 έως το 1913 οργάνωσε βοήθεια και εράνους για τους εθνικούς αγώνες της Ελλάδας.

Επιστρέφοντας δούλεψε το γραφείο του, εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου, η ψυχή του όμως ήταν δοσμένη σε ό,τι αφορούσε τον ελληνισμό και ρίχτηκε με θέρμη στον αγώνα για να παραμείνει ζωντανή η ελληνική παροικία στην Οδησσό, που αριθμούσε περί τις 40.000 ανθρώπους εκείνη την εποχή. Η δράση του ήταν αξιοθαύμαστη. Επέτυχε την άνθηση μορφωτικών ιδρυμάτων της ελληνικής κοινότητας, την Εμπορική Σχολή και το πλήρες Γυμνάσιο, καθώς και αγαθοεργά ιδρύματα.

Εκείνη την εποχή οι Πόντιοι συνιστούσαν μειοψηφία σε σύγκριση με τους άλλους Έλληνες της Οδησσού, στο δωδεκαμελές ΔΣ της κοινότητας όμως τα πέντε μέλη ήταν με κανόνα απαράβατο Πόντιοι.

Το 1917, μετά την ανατροπή του τσαρικού καθεστώτος, πρωτοπορεί στη σύγκληση του Α΄ Παμποντιακού Συνεδρίου στο Ταϊγάνι της Ρωσίας με κύριο θέμα την ομοσπονδιακή οργάνωση όλων των ποντιακών σωματείων.

Στην οπισθοχώρηση των Ρώσων από την Τραπεζούντα βοήθησε με κάθε τρόπο τους Ποντίους που εγκατέλειπαν την πόλη. Μετά την επικράτηση των Μπολσεβίκων στη Ρωσία, πιθανώς περί το 1921, έφθασε και εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα. Είχε μεσολαβήσει η μετάβασή του στην Κωνσταντινούπολη, όπου συμμετείχε σε μυστική σύσκεψη Ποντίων και Κιρκασίων, εχθρών του Μουσταφά Κεμάλ, κατά την οποία αποφασίστηκε η συγκρότηση τάγματος για αντιπερισπασμό. Μετέβη μάλιστα ο ίδιος στη Σμύρνη, για να συναντήσει τον Δημήτριο Γούναρη. Το σχέδιο δεν έγινε αποδεκτό και ο Παυλίδης κατέληξε στην Ελλάδα.

Στα έργα του περιλαμβάνεται το «Πώς και διατί εματαιώθη η Δημοκρατία του Πόντου» (Αθήνα, 1956)

Ίδρυσε το Σωματείο των εκ Ρωσίας Ελλήνων, στο οποίο έγινε πρόεδρος, εργάστηκε σκληρά για την εγκατάσταση και την προσαρμογή των Ποντίων και των άλλων Ελλήνων στον τόπο, και το 1953 εξέδωσε το σπουδαίο έργο Ο Ελληνισμός της Ρωσίας και τα 33 χρόνια του εν Αθήναις συλλόγου των εκ Ρωσίας Ελλήνων. Σημαντική ήταν η συμβολή του στην αποκατάσταση των προσφύγων.

Εξελέγη βουλευτής Αθηνών-Πειραιώς με το Κόμμα των Φιλελευθέρων το 1923 και πληρεξούσιος Αθηνών στη Δ΄ Εθνική Συνέλευση (1924) που κατήργησε τον βασιλικό θεσμό και ανακήρυξε την αβασίλευτη δημοκρατία.

Υπήρξε ιδρυτής και πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων από το 1944, τον οποίον εκπροσώπησε το 1950 στη Διεθνή Έκθεση του Σικάγου. Μεταπολεμικά, επί έναν χρόνο υπηρέτησε αμισθί ως εμπορικός σύμβουλος στην Ελληνική Πρεσβεία της Μόσχας.

Διατέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» (1949-1952) προσφέροντας ηθική, πνευματική αλλά και υλική ενίσχυση.

Κορωνίδα της δραστηριότητάς του για την εθνική αποκατάσταση υπήρξε η δημιουργία του εντευκτηρίου «Παμποντιακή Ένωση Αθηνών».

Στον Ελευθέριο Παυλίδη ανήκει η ιδέα της ίδρυσης ενός δευτεροβάθμιου παμποντιακού οργάνου· για το θέμα είχε κάνει λόγο ήδη από το 1949, με αφορμή διάγγελμά του προς τους συμπατριώτες των ΗΠΑ από το ραδιόφωνο των Αθηνών.

Ο Ελευθέριος Δ. Παυλίδης απεβίωσε σε ηλικία 98 ετών, στις 3 Ιουλίου 1974.

  • Με πληροφορίες από το λεύκωμα του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» Ιστορική Αναδρομή 1930-2010 (εκδ. Πάραλος, Αθήνα 2015) και τα Ποντιακά Χρονικά, αρ. φύλλου 23.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Πολύμνια Παναγιωτίδου περιλαμβανόταν στο «Εθνικόν Ημερολόγιον» του 1900, επιμέλεια Κωνστ. Φ. Σκοκού (Αθήνα)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Πολύμνια Παναγιωτίδου: Η Πόντια που άνοιξε το δρόμο για τις γυναίκες φαρμακοποιούς

10/03/2026 - 10:00μμ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Δαυίδ Μέγας Κομνηνός: Ο τελευταίος αυτοκράτορας της Τραπεζούντας και νεομάρτυρας της Ρωμιοσύνης

6/03/2026 - 10:35πμ
Φωτογραφία από τη βιντεοσκόπηση του χορού Σέρρα στον Άγιο Παντελεήμονα Μικροδάσους Κιλκίς για την καταλογογράφηση του Πυρρίχιου στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής κληρονομιάς (φωτ.-εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Παύλος Τσιλογλανίδης: Οι χοροί μας είναι η ιστορία μας, ο πολιτισμός μας και η παλικαροσύνη μας (Μέρος Β΄)

1/03/2026 - 2:02μμ
Ο Παύλος Τσιλογλανίδης στο γραφείο του (εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Παύλος Τσιλογλανίδης: Μισός αιώνας στην υπηρεσία της ποντιακής χορευτικής παράδοσης (Μέρος Α’)

28/02/2026 - 8:29μμ
Η φωτογραφία του Ελευθέριου Κούση και το απόσπασμα του χειρόγραφού του βρίσκονται στη συλλογή της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Ελευθέριος Κούσης: Ένας λόγιος του Πόντου μέσα στη δίνη του 1918

25/02/2026 - 1:23μμ
Στο μέσο ο Πόντιος ήρωας Φώτης Κοτάνοφ, με τα μετάλλιά του (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Μικρή Γη, μεγάλη ιστορία: Η απόβαση-θρύλος και ο Πόντιος ήρωας Φώτης Κοτάνοφ

4/02/2026 - 4:23μμ
(Φωτ.: Facebook/Voula Patoulidou)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Βούλα Πατουλίδου για Γιώργο Παρχαρίδη: «Χαιρετώ τον μεγάλο Πόντιο που έδωσε αγώνα ακούραστο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας»

3/02/2026 - 8:12μμ
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, 17 Μαΐου 2012 (φωτ.: MOTIONTEAM / Φανή Τρυψάνη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Γιώργος Παρχαρίδης: Ένας άνθρωπος που έκανε τη μνήμη πράξη ζωής

3/02/2026 - 12:51μμ
Ο Νικόλαος Λιθοξόος φωτογραφημένος το 1905 στην Τραπεζούντα. Στο φόντο οι τελευταίοι απόφοιτοι του κλασικού τμήματος της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, τη σχολική χρονιά 1921-1922 (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Νικόλαος Λιθοξόος: Ο δάσκαλος που αναγέννησε την ελληνική παιδεία στον Πόντο και τη Μικρά Ασία

20/01/2026 - 10:00πμ
Ο Ιάκωβος Ρίζος-Νερουλός (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Ιάκωβος Ρίζος-Νερουλός: Ο Φαναριώτης που στάθηκε στο πλευρό του Καποδίστρια

13/01/2026 - 9:59πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Τάκης Βαμβακίδης με τη Σοφία Παπάζογλου μετά την παράσταση (πηγή: facebook.com/sofia.papazoglou27)

Σοφία Παπάζογλου: Όλοι οι Πόντιοι κάθε ηλικίας οφείλουν να κάνουν ένα δώρο στον εαυτό τους και να δουν το «Ροδάφ’νον»

23 λεπτά πριν
Ο ιερός ναός Κυρίλλου και Μεθοδίου στην παραλία της Θεσσαλονίκης (φωτ.: facebook/Ιερός Ναός Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου)

Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη 12,5 ετών στον αρχιμανδρίτη που μάζεψε δωρεές 1,5 εκατ. ευρώ ισχυριζόμενος ότι θα γινόταν μητροπολίτης

1 ώρα πριν
Εικόνα από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου «Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση μεταφορών. Τεχνικός έλεγχος - Εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης οχημάτων, συγκοινωνιακοί φορείς, επιβατικές - οδικές - εμπορευματικές μεταφορές, ηλεκτροκίνηση, Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, ρυθμίσεις για τις πρότυπες προτάσεις, Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας και άλλες διατάξεις» (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών – Με ονομαστική ψηφοφορία πέρασαν οι διατάξεις για τα ταξί

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού)

Χορός και γλέντι μέχρι… τελικής πτώσης στον ετήσιο χορό του Συλλόγου Ποντίων Ελευθερίου–Κορδελιού

2 ώρες πριν
Το Λαμασσού (ταύρος με φτερά και ανθρώπινο κεφάλι) τοποθετούταν ως φύλακας στις εισόδους των βασιλικών ανακτόρων των Ασσυρίων (πηγή: assyrians.gr)

Οι Ασσύριοι ετοιμάζονται για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς τους

2 ώρες πριν
Υποστηρικτές του αντιπολιτευτικού κόμματος CHP κρατούν αφίσες του Εκρέμ Ιμάμογλου στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για την κράτησή του (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)

Κομισιόν: «Στην Τουρκία υποχωρούν το κράτος δικαίου και τα δημοκρατικά πρότυπα»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign