pontosnews.gr
Πέμπτη, 28/09/2023
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βαρβάρα έτσι και… αλλιώς – Τέσσερις συνταγές για να διαλέξετε

1/12/2020 - 4:56μμ
Βαρβάρα έτσι και... αλλιώς – Τέσσερις συνταγές για να διαλέξετε
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

1η συνταγή (δημοφιλής στη Θράκη)

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. αποφλοιωμένο σιτάρι
  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. ξανθές σταφίδες
  • 10 ξερά σύκα ψιλοκομμένα
  • 1 βάζο ταχίνι
  • κανέλλα, καρύδια, και όποιον άλλον καρπό επιθυμείτε (αμύγδαλα, δαμάσκηνα, χουρμάδες, βερίκοκα, ακτινίδια, ρόδια κτλ.)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Το βράδυ της προπαραμονής της γιορτής, πλένουμε το σιτάρι και το μουλιάζουμε σε νερό. Την επομένη το πλένουμε καλά, το στραγγίζουμε και το βράζουμε καλά.
  2. Πολτοποιούμε περισσότερη απ’ τη μισή ποσότητα, και το ξαναβράζουμε μαζί με τις σταφίδες σε χαμηλή φωτιά.
  3. Ρίχνουμε τα σύκα και τα αφήνουμε να βράσουν καλά όλα μαζί ανακατεύοντας συχνά ώσπου να χυλώσει το μίγμα.
  4. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ώσπου να λιώσει.
  5. Κατεβάζουμε απ’ τη φωτιά και ρίχνουμε το ταχίνι ανακατεύοντας καλά.
  6. Σερβίρουμε σε μπολάκια, πασπαλίζουμε με καρύδια και κανέλλα. Διακοσμούμε με έναΝ χουρμά κι ένα δαμάσκηνο (χωρίς το κουκούτσι) στο κάθε μπολάκι.

2η συνταγή (ποντιακή εκδοχή)

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο
  • ½ φλ. μαύρες σταφίδες
  • ½ φλ. καρύδια χοντροκομμένα
  • ½ φλ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και χοντροκομμένα
  • ½ φλ. καλαμπόκι
  • ½ φλ. φασόλια ψιλά
  • 1 φλ. νισεστέ ή κορν φλάουρ
  • φλ. ζάχαρη
  • κανέλλα και σουσάμι για το στόλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προετοιμάζουμε το σιτάρι όπως στην προηγούμενη συνταγή, από την προπαραμονή της γιορτής, και με τον ίδιο τρόπο προετοιμάζουμε τα φασόλια και το καλαμπόκι.
  2. Βράζουμε το σιτάρι, τα φασόλια και το καλαμπόκι για μια-δυο ώρες σε δύο λίτρα νερό περίπου, ώσπου να χυλώσει. Παρακολουθούμε το βρασμό και προσθέτουμε νερό όποτε χρειαστεί.
  3. Σε ένα άλλο σκεύος ανακατεύουμε τη ζάχαρη και το νισεστέ με ένα ποτήρι νερό, και τα βράζουμε για λίγο (ώσπου να πήξουν καλά).
  4. Βάζουμε τα δύο μίγματα στο ίδιο σκεύος και προσθέτουμε τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τις σταφίδες.
  5. Σερβίρουμε σε μπολάκια και πασπαλίζουμε με το σουσάμι και την κανέλλα.

3η συνταγή (δημοφιλής στην Κωνσταντινούπολη)

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. σιτάρι
  • 1 φλ. ρυζάλευρο
  • 2 φλ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
  • 2 φλ. σταφίδες ξανθές
  • ½ φλ. σταφίδες μαύρες
  • 4 φλ. ζάχαρη
  • 9-10 ξερά βερίκοκα σε κομματάκια
  • 9-10 ξερά σύκα σε κομματάκια
  • 2 φλ. καρύδια χοντροκομμένα
  • 4-5 καρφάκια γαρίφαλο
  • ½ φλ. ανθόνερο
  • κανέλλα, ρόδια και ξηρούς καρπούς χοντροκομμένους για το στόλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προετοιμάζουμε το σιτάρι όπως στην πρώτη συνταγή, από την προπαραμονή της γιορτής. Στο ίδιο νερό που το μουλιάσαμε, το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει συμπληρώνοντας όσο νερό χρειαστεί (1,5 – 2 λίτρα περίπου).
  2. Αφού βράσει καλά, προσθέτουμε τα γαρίφαλα και όλους τους ξηρούς καρπούς (εκτός από τα σύκα). Τα βράζουμε όλα μαζί για ακόμα 10΄ περίπου.
  3. Στη συνέχεια λιώνουμε το ρυζάλευρο σε λίγο νερό, και το προσθέτουμε στο μίγμα μαζί με τη ζάχαρη και τα σύκα και βράζουμε για άλλα 10΄.
  4. Προσθέτουμε το ανθόνερο, ανακατεύουμε ελαφρά, και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  5. Σερβίρουμε σε μπολάκια και στολίζουμε με τα υλικά του στολίσματος.

4η συνταγή (δημοφιλής σε πολλές περιοχές)

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. κανέλλα
  • 1 φλ. σταφίδες
  • 1 φλ. καρύδια
  • ½ φλ. αμύγδαλα
  • ½ φλ. σουσάμι
  • ½ φλ. ρόδια
  • λίγο αλάτι
  • κανέλλα και ποικιλία καρπών για το στόλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προετοιμάζουμε το σιτάρι όπως στην πρώτη συνταγή, από την προπαραμονή της γιορτής.
  2. Βάζουμε το σουσάμι σε ένα ταψάκι, στο φούρνο στους 200°C (ή σε ένα τηγάνι) και το καβουρντίζουμε ώσπου να ροδίσει ελάχιστα. Όταν κρυώσει, το αλέθουμε ή το ψιλοκοπανίζουμε. Το ίδιο περίπου κάνουμε και με το αλεύρι, μόνο που αυτό θέλει λίγο περισσότερη ώρα, και πρέπει να το ανακατεύουμε συχνά (γιατί καίγεται εύκολα και πικρίζει).
  3. Αφού πλύνουμε και στραγγίξουμε το σιτάρι, το βράζουμε σε περίπου 1½ λίτρο νερό, με ελάχιστο αλάτι, για 15΄.
  4. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και την κανέλλα και ανακατεύουμε ρίχνοντας λίγο-λίγο το αλεύρι.
  5. Αφήνουμε το μίγμα να βράσει για λίγα λεπτά και να είναι ελαφρώς κρεμώδες.
  6. Το κατεβάζουμε απ’ τη φωτιά, προσθέτουμε όλους τους καρπούς ανακατεύοντας προσεκτικά.
  7. Αδειάζουμε το μίγμα σε μπολάκια, κι όταν κρυώσει και πήξει, στολίζουμε με ξηρούς καρπούς και ρόδια.
  • Πηγή: mnimesellinismou.com.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πολίτικο ταούκ κιοκσού – Το αγαπημένο γλυκό των σουλτάνων του Τοπ Καπί

22/09/2023 - 8:49μμ
(Φωτ.: armenika.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αρμένικα σεμσέκ – Tηγανιτά πιτάκια με κιμά

15/09/2023 - 1:52μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Μιχάλης Παππάς)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μικρασιάτικη σιροπιαστή γιαουρτόπιτα

8/09/2023 - 1:01μμ
Αγιορείτικος ροφός με κολοκυθάκια και κρεμμυδόζουμο
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αγιορείτικος ροφός με κολοκυθάκια και κρεμμυδόζουμο

1/09/2023 - 1:40μμ
(Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Εύκολη συνταγή για φανουρόπιτα αφράτη και γευστική

24/08/2023 - 10:40πμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παραδοσιακό ποντιακό ρετσέλι από σύκο

18/08/2023 - 3:25μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πορανί με πιρπιρίμια – Μια κατεξοχήν καλοκαιρινή ποντιακή συνταγή, που… συνοδεύεται από γλωσσάρι

4/08/2023 - 2:30μμ
Τα ντολμαδάκια που... διαγωνίστηκαν στο 6ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας στο Θρυλόριο  (φωτ.: Facebook / Πολιτιστικός σύλλογος Νίψας Έβρου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η ποντιακή συνταγή για τα ντολμαδάκια, με μαύρο λάχανο και αμπελόφυλλο

28/07/2023 - 2:08μμ
(Φωτ.: argiro.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κρεατοπιτάκια με πικάντικα μπαχαρικά – Ένας ανατολίτικος μεζές, ταμάμ για κρύα μπίρα

23/06/2023 - 12:43μμ
(Φωτ.: argiro.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μελιτζάνες Καρνίγιαρικ – Τα πολίτικα παπουτσάκια

16/06/2023 - 1:13μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος ενώ προσέρχεται στο δικαστήριο (φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Εισαγγελέας για Μπ. Αναγνωστόπουλο: «Τιμώρησε την Κάρολαιν γιατί τόλμησε να πάει κόντρα στις βουλήσεις του»

5 λεπτά πριν
Αυτοκίνητο θαμμένο στη λάσπη στην Αγριά Βόλου (φωτ.: EUROKINISSI/Βασίλης Οικονόμου)

Κακοκαιρία «Elias»: Χωρίς δρόμους, ρεύμα και νερό ο Βόλος – Μήνυμα του 112 και στον Παλαμά

37 λεπτά πριν
Πηγή φωτ.: youtube.com/@pontiakacomics

«Τη Παρέσας το τολάπ΄»: Ποντιακό ανέκδοτο σε κόμικ και βίντεο από τον Γεώργιο Κωνσταντινίδη

1 ώρα πριν
Φωτ.: youtube.com/@kathimerini

Κατέπεσε ελικόπτερο στη βόρεια Εύβοια – Βίντεο κατέγραψε τη στιγμή της πτώσης

2 ώρες πριν
Αρμένιοι εγκαταλείπουν το Ναγκόρνο Καραμπάχ μετά τη νίκη των Αζέρων έναντι των αυτονομιστών (φωτ.: EPA/Anatoly Maltsev)

Δραματικό τέλος για τη δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ – Αυτοδιαλύεται και από την 1η Ιανουαρίου 2024 «παύει να υφίσταται»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/enosipontionnikaiaskoridallou)

Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού: Ανοίγει το παιδικό «Εργαστήρι του Πόντου» για 2η χρονιά

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign