1η συνταγή (δημοφιλής στη Θράκη)
ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. αποφλοιωμένο σιτάρι
- 2 φλ. ζάχαρη
- 1 φλ. ξανθές σταφίδες
- 10 ξερά σύκα ψιλοκομμένα
- 1 βάζο ταχίνι
- κανέλλα, καρύδια, και όποιον άλλον καρπό επιθυμείτε (αμύγδαλα, δαμάσκηνα, χουρμάδες, βερίκοκα, ακτινίδια, ρόδια κτλ.)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Το βράδυ της προπαραμονής της γιορτής, πλένουμε το σιτάρι και το μουλιάζουμε σε νερό. Την επομένη το πλένουμε καλά, το στραγγίζουμε και το βράζουμε καλά.
- Πολτοποιούμε περισσότερη απ’ τη μισή ποσότητα, και το ξαναβράζουμε μαζί με τις σταφίδες σε χαμηλή φωτιά.
- Ρίχνουμε τα σύκα και τα αφήνουμε να βράσουν καλά όλα μαζί ανακατεύοντας συχνά ώσπου να χυλώσει το μίγμα.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ώσπου να λιώσει.
- Κατεβάζουμε απ’ τη φωτιά και ρίχνουμε το ταχίνι ανακατεύοντας καλά.
- Σερβίρουμε σε μπολάκια, πασπαλίζουμε με καρύδια και κανέλλα. Διακοσμούμε με έναΝ χουρμά κι ένα δαμάσκηνο (χωρίς το κουκούτσι) στο κάθε μπολάκι.
2η συνταγή (ποντιακή εκδοχή)
ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο
- ½ φλ. μαύρες σταφίδες
- ½ φλ. καρύδια χοντροκομμένα
- ½ φλ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και χοντροκομμένα
- ½ φλ. καλαμπόκι
- ½ φλ. φασόλια ψιλά
- 1 φλ. νισεστέ ή κορν φλάουρ
- φλ. ζάχαρη
- κανέλλα και σουσάμι για το στόλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προετοιμάζουμε το σιτάρι όπως στην προηγούμενη συνταγή, από την προπαραμονή της γιορτής, και με τον ίδιο τρόπο προετοιμάζουμε τα φασόλια και το καλαμπόκι.
- Βράζουμε το σιτάρι, τα φασόλια και το καλαμπόκι για μια-δυο ώρες σε δύο λίτρα νερό περίπου, ώσπου να χυλώσει. Παρακολουθούμε το βρασμό και προσθέτουμε νερό όποτε χρειαστεί.
- Σε ένα άλλο σκεύος ανακατεύουμε τη ζάχαρη και το νισεστέ με ένα ποτήρι νερό, και τα βράζουμε για λίγο (ώσπου να πήξουν καλά).
- Βάζουμε τα δύο μίγματα στο ίδιο σκεύος και προσθέτουμε τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τις σταφίδες.
- Σερβίρουμε σε μπολάκια και πασπαλίζουμε με το σουσάμι και την κανέλλα.
3η συνταγή (δημοφιλής στην Κωνσταντινούπολη)
ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. σιτάρι
- 1 φλ. ρυζάλευρο
- 2 φλ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
- 2 φλ. σταφίδες ξανθές
- ½ φλ. σταφίδες μαύρες
- 4 φλ. ζάχαρη
- 9-10 ξερά βερίκοκα σε κομματάκια
- 9-10 ξερά σύκα σε κομματάκια
- 2 φλ. καρύδια χοντροκομμένα
- 4-5 καρφάκια γαρίφαλο
- ½ φλ. ανθόνερο
- κανέλλα, ρόδια και ξηρούς καρπούς χοντροκομμένους για το στόλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προετοιμάζουμε το σιτάρι όπως στην πρώτη συνταγή, από την προπαραμονή της γιορτής. Στο ίδιο νερό που το μουλιάσαμε, το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει συμπληρώνοντας όσο νερό χρειαστεί (1,5 – 2 λίτρα περίπου).
- Αφού βράσει καλά, προσθέτουμε τα γαρίφαλα και όλους τους ξηρούς καρπούς (εκτός από τα σύκα). Τα βράζουμε όλα μαζί για ακόμα 10΄ περίπου.
- Στη συνέχεια λιώνουμε το ρυζάλευρο σε λίγο νερό, και το προσθέτουμε στο μίγμα μαζί με τη ζάχαρη και τα σύκα και βράζουμε για άλλα 10΄.
- Προσθέτουμε το ανθόνερο, ανακατεύουμε ελαφρά, και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Σερβίρουμε σε μπολάκια και στολίζουμε με τα υλικά του στολίσματος.
4η συνταγή (δημοφιλής σε πολλές περιοχές)
ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο
- 1 φλ. ζάχαρη
- ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. κανέλλα
- 1 φλ. σταφίδες
- 1 φλ. καρύδια
- ½ φλ. αμύγδαλα
- ½ φλ. σουσάμι
- ½ φλ. ρόδια
- λίγο αλάτι
- κανέλλα και ποικιλία καρπών για το στόλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προετοιμάζουμε το σιτάρι όπως στην πρώτη συνταγή, από την προπαραμονή της γιορτής.
- Βάζουμε το σουσάμι σε ένα ταψάκι, στο φούρνο στους 200°C (ή σε ένα τηγάνι) και το καβουρντίζουμε ώσπου να ροδίσει ελάχιστα. Όταν κρυώσει, το αλέθουμε ή το ψιλοκοπανίζουμε. Το ίδιο περίπου κάνουμε και με το αλεύρι, μόνο που αυτό θέλει λίγο περισσότερη ώρα, και πρέπει να το ανακατεύουμε συχνά (γιατί καίγεται εύκολα και πικρίζει).
- Αφού πλύνουμε και στραγγίξουμε το σιτάρι, το βράζουμε σε περίπου 1½ λίτρο νερό, με ελάχιστο αλάτι, για 15΄.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και την κανέλλα και ανακατεύουμε ρίχνοντας λίγο-λίγο το αλεύρι.
- Αφήνουμε το μίγμα να βράσει για λίγα λεπτά και να είναι ελαφρώς κρεμώδες.
- Το κατεβάζουμε απ’ τη φωτιά, προσθέτουμε όλους τους καρπούς ανακατεύοντας προσεκτικά.
- Αδειάζουμε το μίγμα σε μπολάκια, κι όταν κρυώσει και πήξει, στολίζουμε με ξηρούς καρπούς και ρόδια.
- Πηγή: mnimesellinismou.com.